2011. június 29., szerda

Pizza reform

Nagyon finom pizzatészta, ráadásul kedvező a gyomornak a  a rostanyag tartalom miatt, mert hamarabb telítettségérzetet okoz, ezáltal kevesebb is elég az ételből, és ami nagyon fontos, hogy megköti a méreganyagokat, így semlegesíti azokat.
Nono oldalán találtam és nagyon megszerettem! A családomat is beleértve.


Hozzávalók a tésztához:
  • 20 dkg fehérliszt
  • 20 dkg graham vagy tk tönkölyliszt
  • 2 dl víz
  • 2 tk. só
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 ek. oreganó
  • 1/2 élesztő
  • 1 dl langyos tej 1 kk. cukor az élesztő felfuttatásához

 A dagasztótálba tesszük a lisztet és a közepébe egy kis mélyedésbe szórjuk a kiskanál cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meglangyosított tejjel. Ha felfutott az élesztő a többi hozzávalót is beletesszük a tálba és szépen megdagasztjuk a tésztát, majd hagyjuk a duplájára kelni.
Gáztepsipe sütőpapírt teszünk és a tésztát kb. akkorára nyújtjuk, majd ráterítjük a papírra.

Nálam a feltét, sorrendben a következő:
- pizzakrém - amit a férjem kedvéért tejföllel bekeverek és úgy kenem a tésztára, de most csak ketten ettük a nagylánnyal így elmaradt
- gépsonka szeletek
- kukorica
- reszelt trappista
- angolszalonna csíkok
- bacon szalonna csíkok
- lilahagyma

Azért a sajtra kerülnek a szalonnák és a lilahagyma, mert így szépen átsülnek ők is és nem maradnak a sajt alatt rágós sületlen csomóba!
Ennyi az egész, szépen sütőbe toljuk, és közepes lángon pirosra sütjük.

Jó étvágyat!

2011. június 27., hétfő

Kakaós kalácsunk ♥

Ezt a kalácsot sütöm, ha gyorsan keltésztás édességre vágyunk reggelire a tej mellé. A mami kakaóscsigájának receptjét használva készítem, feldarabolás nélkül, már kb. 10 éve rendszeresen, hol sűrűbben, hol ritkábban. Bevált és megunhatatlan recept.


Összesen kb. 3519 Kcal 587 g ch
100 g kakaóskalács 345 Kcal 58 g ch


Hozzávalók:
  • 500 g liszt (nálam 1/3 teljeskiőrlésű búza 2/3 sima liszt)
  • 3 dl tej
  • fél csomag (25 g) élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 3 csapott ek. kristálycukor (kb. 70 g)
  • 3 ek. olaj
  • 1 egész krumpli megfőzve és összetörve, de tökéletesen helyettesíthető 3 ek. burgonyapehellyel (el is hagyható)

Töltelék:
  • 130 g porcukor
  • 50 g kakaópor
  • olaj, a kakaós töltelék alá kenni


    Elkészítés:
    1. A lisztet a dagasztótálba, én a kenyérsütő üstjébe tettem, egy kis mélyedésbe teszünk a cukorból 1 evőkanállal, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni.
    2. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
    3. Lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és  félcenti vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük olajjal, de lehet olvasztott vajjal, és megszórjuk a kakaó-porcukor keverékével.
    4. Feltekerjük, sütőpapiros tepsire fektetjük, majd a másikkal is ugyanígy teszünk.
    5. Letakarva fél órát még kelesztjük, majd megkenjük egy felvert tojással és megsütjük.
    6. A sütőből kivéve, meleg vízzel vagy tejjel átkenjük és hagyjuk kihűlni, szeletelés előtt.
    Jó étvágyat!

    2011. június 26., vasárnap

    Tortillasütés avagy Dürüm

    Pár napig nem tudtam főzni, de ugye attól még éhes az ember és muszáj valamit bekapni, így a közeli kisvárosban (kicsi lányért bölcsibe menet) található kis büfében, rákaptunk a dürümre. Aztán azon gondolkoztam az árát elnézve, hogy talán meg kellene próbálni itthon elkészíteni. Ahogy lett egy kis időm neki is álltam, és rögtön elsőre tökéletesre sikerült, annyira, hogy a család követeli a második felvonást!
    Ez aztán igazán diétás ebéd (én sajt nélkül), akár kettőt is megehetünk, bár én eggyel is tele leszek. ;-D
    Forrás: NoSalty


     Tortilla
    • 30 dkg finomliszt (fele kukoricaliszt)
    • 2-4 ek. étolaj
    • 1/2 csomag sütőpor
    • langyos víz (kb. 1,5 - 2 dl)
    • 1 kk. só

    1. A lisztet, az olajat, a sót és a sütőport egy tálba tesszük és a vizet fokozatosan adagolva lágy tésztává gyúrjuk.
    2. Lefedve 15 percet pihentetjük.
    3. Kb. 10-12 gombócot formálunk belőle és  bőségesen meglisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk (kb. akkorára mint a serpenyő).
    4. Öntöttvas serpenyőben vagy vastag aljú teflon serpenyőben zsiradék nélkül sütjük! Ha elkezd hólyagosodni a tészta, akkor kell megfordítani. Nálam pontosan 1 perc, egy oldal!!!
    5. Alufóliával szigorúan lefedni minden sütés után az egymásra halmozott tortillákat, különben megkeményednek és nem lehet tekerni, hajtani mert eltörik.


    Belevaló:
    Gyros fűszerrel megsütött csirkemell csíkok vagy karaj, stb.
    12 %-os tejföl sóval, fokhagymával, borssal ízesítve,
    darabolt jégsaláta, paradicsom, lilahagyma, sajt,
    meg amit szerettek! ☺

    Jó étvágyat!

    2011. június 25., szombat

    Mustáros rakott hús

    Kisztitől lestem a receptet még áprilisban és már akkor el is készítettem, de most vettem észre, hogy elfelejtettem feltenni. Ő egyike azoknak akiknek a receptjeit imádom és soha nem csalódom bennük! Szeretném jelezni Kriszti, hogy nagyon-nagyon finom lett, és bekerült a házi receptes könyvembe! ☺



    Hozzávalók:
    • 8 szelet karaj
    • 1 kg burgonya
    • 1 nagy pohár tejföl
    • 2 vöröshagyma
    • 20 dkg császár szalonna v. bacon
    • 20 dkg trappista
    • só, bors, pirospaprika, mustár, olaj



    Elkészítés:
    1. A burgonyát héjjastól megfőzzük, hűtjük, pucoljuk és karikára vágjuk.
    2. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és mindkét oldalukat forró serpenyőben pici olajon lesütjük. Ebbe az olajba összesütjük a fele bacont és a hagymát.
    3. Egy nagyobb jénai vagy kisebb tepsi aljába tesszük a burgonyakarikákat, kicsit meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikát hintünk rá, majd fele pohár tejföllel megkenjük, rászórjuk a hagymát.
    4. Erre fektetjük a hússzeleteket és mindegyik tetejét jól megkenjük mustárral majd rákanalazzuk a hagymás bacont. A legtetejére mehet a maradék tejföl, reszelt sajt, és másik fele a nyers baconnak.
    5. Sütőben min. 1 órát sütjük.
    Jó étvégyat!

    2011. június 24., péntek

    Ribizlis pohárkrém ahogy a párom szereti!

    Ennél egyszerűbb ribizlis édességet nehezen tudok elképzelni!


     Tetszés szerinti ribizlit keverjünk össze 1-2 kispohár tejföllel
    és annyi porcukorral ami nekünk megfelelő.

    Villával kicsit nyomkodjuk szét a ribizli golyócskák egy részét,
    hogy szép színe legyen a krémnek és a leve is megízesítse a tejfölt.
    Tegyük hűtőbe és lehűtés után poharakba kínáljuk.
    Nem kell belőle sok, mert szerintem egy kis pohár is laktató!

    12%-os tejföllel, és a cukor egy része helyett édesítővel,
    vagy nyírfacukorral, reformosíthatjuk, és kevésbé kalóriadússá tehetjük.
    Bár ez amúgy sem olyan vészesen hízlaló édesség.


    Biztosan én vagyok túl városi, de még nem láttam színtelen ribizlit,
    vagy ez sárga, esetleg fehér, de az is lehet, hogy éretlen?
    Segítséget kérek!
    Nem illik kiröhögni!


    Jó étvágyat!

    Megvan! Találtam képet neten, igazad van Márti, ez fehér ribizli.

    2011. június 23., csütörtök

    Hivatalosan: Lusta asszony rétese - Szerintem: Lusta asszony szórós sütije

    Már több helyen láttam és olyankor nagyon megkívántam, így hát most nekiálltam!
    Recept forrása: Macikonyha


    Összesen: 3964 Kcal és 545 g ch
    a szóráshoz használt porcukor nélkül

    kb. 24 szelet
    • 250 g finomliszt
    • 50 g búzadara
    • 1 tasak sütőpor
    • 200 g porcukor
    • 100 g puha vaj
    • 500 g félzsíros tehéntúró
    • 2 ek vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja (itt 1 mokkáskanál citromaroma)
    • 300 ml tej
    • 3 egész tojás
    • kb. 600 g meggy (lehet fagyasztott is)

    Meggymagozás az Ízek, zamatok blog írójától, Mártitól lesett ötlet alapján!
    A kukacok pedig hideg vízbe történő áztatás alatt felúszkálnak a víz tetejére,
    talán azért, hogy meg ne fulladjanak. ☺
    Innen is köszönöm, megmentettél a nyakmerevedéstől és a kukacoktól! :))



    Nagyon finom sütemény, ajánlom kipróbálásra!!!
    Ízre tényleg olyan mint a rétes!
    1. Alaposan vajazzuk ki a tepsi alját, így biztosan nem ragad le a sütés végére!
    2. A lisztet a búzadarával, sütőporral és a cukorral összekeverjük, majd a felét egyenletesen a tepsibe szórjuk. Egy kicsit rázogathatjuk, hogy egyenletes legyen.
    3. A túrót, a citromhéjjal vagy aromával és a vaníliás cukorral szintén összekeverjük és elosztjuk a liszt tetején. Én kézzel szórtam.
    4. A meggyet rászórjuk, picit lenyomkodjuk végül rászórjuk a lisztes keverék másik felét.
    5. A tojásokat felverjük egy kevés cukorral, majd hozzákeverjük a tejet és az így kapott folyadékot, megpróbáljuk egyenletesen rácsurgatni a liszt tetejére. Villával igazgatjuk, hogy mindenhová szivárogjon a tejes tojásból.
    6. Végül a  maradék vajat rászeleteljük a tetejére, majd 180 °C fokra előmelegített sütőbe nálam 1 óráig sült. A légkeveréses sütő lehet gyorsabb munkát végez, sajna nekem ilyenem nincs. ;-)
    7. Amikor már szépen megpirult a teteje, akkor kivettem. Hagyjuk hűlni, és akkor szépen szeletelhető lesz.
    8. Tálaláskor porcukorral díszíthetjük.
    Jó étvágyat!

    2011. június 22., szerda

    Abált szalonna

    VÉGRE! Dél óta próbáltam felrakni fotót a bejegyzésemhez és most végre sikerült. Már kezdtem kétségbe esni, hogy valami tönkrement, mire a 12 éves lányom legyintet és azt mondta : "Anya nyugi, biztosan frissítik az oldalt." Lestem egy nagyot, de megnyugodtam. :-D

    Jöjjön a bejegyzés végre:
    "Biztosan abáltszalonna volt a jele az óvódában!" Hallottuk már ugye, bár az enyémre nem emlékszem, az biztos, hogy városi lány létemre imádom az ilyen jellegű étkeket! Amúgy ilyen a férjem és a nagylányom is, mondhatom úgy is, parasztgyomrunk van. ;-D Remélem senkinek nem sértem a hallójáratait ezzel a kijelentéssel!

    Abált szalonnát még itthon nem készítettem, viszont Bence és Emőke oldalán igen nagy kísértésbe estem. De jól tettem!! Köszönöm Emőke innen is!


    Egy kis megpróbáltatás:
    Emőke hasaalja szalonnát készített és azt tanácsolta vigyorogjunk  a hentesre, hogy szép húsost kapjunk. Na, én vigyorogtam rendesen aztán meg néztek rám hülyén, hogy mit akarok, mert náluk aztán ilyen sajna sosincs, de a vigyorgás megtehette hatását mert helyette ajánlották a bőrös császárt, így én abból készítettem.



    Elkészítés menete:
    1. Mossuk át rendesen.
    2. Tegyük egy fazékba és öntsük fel annyi vízzel ami ellepi, tegyünk a vízbe kb. 2-3 evőkanálnyi sót, 1 megpucolt, nagyobb vöröshagymát, 3 egész fokhagymát szintén megpucolva. Még lehet ízesíteni szemes borssal, vagy ki mivel szereti.
    3. Mikor felforr a víz, fedő alatt kb. 1 - 1,5 órát főzzük. Én villával teszteltem, hogy elég puha-e.
    4. Még melegen sózzuk, bőséges zúzott fokhagymával bekenjük, végül pirospaprikával jól megszórjuk mindenhol.
    5. Tegyük hűtőbe jó pár órára, hogy megdermedjen és könnyen szelhető legyen.

    Top kaja lesz az biztos! Imádjuk! Még a gyerekek is!

    Jó étvágyat!

    2011. június 20., hétfő

    Díj és Játék

    "Tetszik a recepted!"  Díj



    Illéskrisz konyhája írójától Krisztitől kaptam egy kedves és ötletes díjat! A Zsemléim nyerték a díjat ami így Aledát is illeti mert tőle csentem. :-)
    Most rajtam a sor, hogy nagy munkába fogjam azokat a kedves blogtársakat akik, csodás ételeket és fotókat készítve bűnre csábítanak!

    DÍJAZOTTJAIM:

    Először is Kriszti mert ugyebár tőle kaptam a díjat, de imádom is amit "művel"! Nehéz volt választani, mert bármelyik ételre bökhetnék, annyira jók mind, de nekem a Gesztenyés álomra és Habos meggyes süteményre esett a választásom!

    Aztán Aleda akinek a zsömlécskéivel nyertem a díjat! :))
    Baconos krumplicsónakok és a Tojáslikőr, imádom őket és többször el is készültek már!

    Most pedig jöjjön Tücsök Bogár akitől kedvet kaptam a blogozáshoz és akinek a finomságai elsők közt készültek a konyhámban! Csokoládés pöfeteg, Pavlova erdei szamócával, és még sorolhatnám a végtelenségig, de ő úgyis tudja!!!!  ☺

    Következő Beastie's Bistro, ahol rábukkantam a legfinomabb Erdei gyümölcsös pitére  és a Könnyű cukkini fasírtra.


    Aztán Tündértől az Ízes kalandok blog írójától, akinek a Halas burgonyagratinja egyszerűen felejthetetlen!



    És itt a végén elnézést kérek mindenkitől akit nem említettem, mert bizony tudtam volna még sorolni napokig, de cefetül elfáradtam, nagy meló ez a díj, és a pici (2 éves 5 hónapos) is felkelt! ;-D
    Esküszöm nem sértődök meg, ha nem adjátok tovább, mert tudom mivel jár és erre nem mindeninek van ideje, vagy akár kedve!!!
    A szépségért meg kell szenvedni! Illik ez ide? ;-P


    Ki hogyan szeret főzni? - Játék


    Panna invitált meg egy játékra, aminek nagy örömmel most tudok eleget tenni! :)
    Erre a játékra minden fenti díjazottamat szeretettel invitálom! :)


    A. Hogyan választod ki, mi kerüljön az asztalra?
    1. Recept alapján, ezt követően vásárolom meg a hozzávalókat
    2. Az otthoni alapanyagokat felhasználva, kiegészítve - de az alapanyagokat is úgy választom meg, hogy egészséges és diétás legyen.
    3. Másként /Az otthoni alapanyagokat felhasználva  árakat figyelembe véve/
    Midegyik válasz igaz rám. Van olyan amikor kimondottan a recept hozzávalóit veszem meg pontosan, de van, hogy az otthon található alapanyagokból találok ki valamit, és készítek diétás és hagyományos ételeket egyaránt. Az árakat próbálom figyelembe venni, de ez nem mindig sikerül, mert, ha pl. mascarpone csak a drágább van akkor azt veszem. :P
     
    B. Hogyan főzöl és blogolsz?
    1. Főzés közben fotózok, jegyzetelek
    2. Főzés után fényképezek és leírom a receptet
    3. Másként /Van úgy hogy először leírom és csak utána fényképezem,vagy főzés után fényképezem aztán leírom változó/
    Legtöbbször a végén fotózok, közben csak akkor, ha a könnyebb érthetőség megkívánja a fázisfotókat. Írni vegyesen, hol előtte, hol közben, hol utána.
     
    C. Milyen alapanyagokat használsz?
    1. Kizárólag a legjobb minőséget - függetlenül az árától
    2. A legolcsóbbat, függetlenül a minőségtől
    3. Középminőséget - figyelek az árakra és a minőségre egyaránt
     
    D. Mennyire tartod be a receptben előírtakat?
    1. Teljes mértékben
    2. Egyáltalán nem figyelem
    3. Esetenként hozzáadok/kihagyok belőle.
     
    E. Mennyire hasznosítod a fölöslegesnek tűnő maradékokat? (süteménylapok szélei, tojás egyik része - sárgája, fehérje stb...)
    1. Kidobom/elöntöm
    2. Tárolom amíg felhasználásra kerül
    3. Azonnal felhasználom
    Most nem fogok hazudni, de pl. a tojások maradékát, ha azonnal nem tudom hasznosítani, bizony előfordul, hogy kidobom, mert a fagyasztóba téve pár nap múlva már el is felejteném, és a következő takarításnál a sorsa szintén kuka lenne. Viszont egy csomó más ebédmaradékot újragondolok és felhasználok.

    2011. június 16., csütörtök

    Pavlovatorta - Ez mennyei!!!

    Mit is írhatnék? Szavakba sem tudom önteni azt az érzést ami hatalmába kerített mikor elkészült - és tegyük hozzá, hogy szerintem tökéletesre sikerült -, az már maga óriási öröm volt, hát még mikor megkóstoltam, és elfogyasztottam az első szeletet, majd a másodikat, majd a harmadikat, aztán óriási bűntudattal magamra parancsoltam, hogy elég legyen már! Ki tud ennek ellenállni??????
    A férjem ránézett és azt mondta:
    „- Fehér színű sütemény? Kösz nem kell!
    - mire én - Naaaaaa csak egy falatot...!! Kérleeeek!
    - Na jó, csak egyet! - lenyelte az első, majd a következőt és végül megette az egész szeletet és azt mondta:
    - Elég volt ebből, holnaptól nem süthetsz többet, fejezd be, mert miattad hízok mint a duda!!!!
    Én meg csak vigyorogtam mint a tök és megígértem, hogy oké, most egy kis szünet jön.
    Azt azért hozzáteszem, hogy ma készült még kakaós-csokis kalács rúdba  (hogy a megmaradt tojássárgája se vesszen kárba) és a kedvenc ribizlis pohárkrémje, amiket szép sorban fel is teszek majd ide!


    Inspirációt a Pavlovához TücsökBogár és Aleda adták! Köszönöm lányok!
    Ja, és pofonegyszerű az elkészítése, ha követjük a recept leírását! :D


    Hozzávalók:
    • 4 db tojásfehérje
    • 25 dkg porcukor
    • 1 evőkanál kukoricakeményítő - nálam sima keményítő
    • 1 evőkanál citromlé
    • 1/2 teáskanál vaníliakivonat

    A töltelékhez:
    • 4 dl tejszín (nálam 2,5 dl)
    • 20 g porcukor
    • 2 kk. zselatin fix (drOetker)
    • 25 dkg eper, vagy bármilyen gyümölcs



     Anita annyira jól leírta, hogy inkább bemásoltam tőle! (Remélem nem baj?)
    1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
    2. A tojásfehérjét a citromlével lágy habbá verjük, majd óvatosan elkezdjük evőkanalanként hozzáadagolni a porcukrot (kivéve 1 kanálnyit),  közben folyamatosan verjük tovább a habot, egészen addig, amíg olyan keménnyé, fényessé nem válik, hogy szinte vágni lehet.
    3. Az utolsó kanál cukorhoz hozzákeverjük a keményítőt és a vaníliát, majd lassan, vigyázva  hogy a habot össze ne törjük, beleforgatjuk a habcsókalapanyagba.
    4. Sütőpapírra  egy tortaformából kört rajzolunk és ráhalmozzuk a masszát. A sütőt vissza vesszük 110 fokra, majd 60-70 perc alatt megsütjük a tortát, majd az elzárt sütőben hagyjuk kihűlni.
    5. Én, anyukám hétvégén hozott eperlekvárjából kentem rá egy keveset.
    6. A tejszínt 15 percre fagyasztószekrénybe tesszük (az sem baj, ha jégkristályossá válik), majd habbá verjük. (Én a tejszínt zselatin fix hozzáadásával vertem fel a tasakon leírtak szerint.)
    7. A keményre felvert tejszínhabbal (cukrot nem muszáj tenni bele, mert a habcsók édessége pont kellően ellensúlyozza a tejszín cukortalanságát) megtöltjük és a gyümölccsel díszítjük.
    8. Én az eprekre színtelen tortazselét tettem még.
     Jó étvágyat!


    Azóta többféle változatban is készült, ez is egy nagyon finom variáció!
    Új fotó - 2013. február

    2011. június 15., szerda

    Mustáros, mézes pulykamell, rántott sajtos rizsgolyókkal

    Ezt a fűszerezést Sweet & Salt blogon találtam már régen és párszor el is készült azóta. A mai ebéd is ez volt, a maradék rizsből pedig Zsuzsi oldalán látott gombóckákat tálaltam köretnek. Meg lettem dicsérve! Nagyon! ☺


    Hozzávalók:
    • 1 pulykamell (kb. 60 dkg)
    • 2 ek. magos mustár vagy sima
    • fél ek. só
    • 1 mokkáskanál bors
    • 2 ek. méz
    • néhány kanál olívaolaj
    • 10 gerezd fokhagyma

    A mustár, sót, borsot és a mézet összekeverjük, majd a húst, vagy nálam a felszeletelt húsokat bekenjük vele. Egy magas falú serpenyőbe kevés olajon megpirítjuk egy kicsit a húsnak mindkét oldalát, majd mellérakjuk a megtisztított, késsel kilapított fokhagymát. Ráöntünk 1 dl vizet, lefedve kb.50 percig pároljuk, majd picit lepirítjuk. A húson látható fekete "csigaürülékszerű" dolog, rozmaring és bazsalikom, amit frissen vágtam rá a sütés utolsó 10 percébe.

    Köret: Rántott sajtos rizsgolyók


    A pár napja megmaradt rizst elkevertem 2 db tojással, és annyi zsemlemorzsával amennyitől formázható lett, sóztam, borsoztam, vágtam rá friss petrezselymet, majd gombócokat formáztam vizes! kézzel, beledugtam egy kocka trappistát (de mozarella golyó még jobb, csak nekem nem volt :)) és meghempergettem zsemlemorzsában. Forró, bő olajban kisütöttem és papírtörlőre szedtem őket.
    (Legközelebb egy áztatott zsemlét is fogok beletenni.)



    Jó étvágyat!

    2011. június 14., kedd

    Zsömle Aledától - gyorsan egyszerűen finomat!

    Mára elfogyott az összes pékáru, és sajnos Anna lebetegedett ezért nem tudtunk boltba menni és nem is akartam elrángatni! Inkább lesütöttem az egyszer már kipróbált és nagyon bevált Aleda zsemléket! Köszi értük!
    Finom petrezselymes, hagymás rántottával és paradicsommal ettük! Könnyű nyári ebédféleség. ;-D Nevessetek ki, de többször készítek rántottát és lecsót ilyenkor nyáron, mert szeretem!


    Zsemle
    8 db
    Összesen. kb. 2359 Kcal és 372 g ch
    1 db 295 Kcal és 47 g ch


    Hozzávalók:
    • 50 dkg liszt
    • 1 dl tej
    • 1 dl víz
    • 60 g joghurt - itt nálam 12%-os tejföl
    • 5 dkg olvasztott vaj
    • 1 tojás
    • 1 teáskanál méz
    • 1 teáskanál só
    • 2 dkg élesztő
    Kenéshez:
    • 1 tojás fehérje pici tejjel - itt nálam sárgája pici vízzel
    • lenmag vagy ami van


    1. A lisztet a dagasztótálba tesszük és a közepébe egy kis mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, rácsurgatjuk a mézet, majd ráöntjük a meglangyosított tej és víz keverékét.
    2. Mikor az élesztő felfut, akkor a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük, és 8 részre osztjuk.
    3. Zsemléket formázunk (egy zsemléhez kb. 110 g tészta kell, így egyforma zsemléink lesznek), fél óra pihentetés után lekenjük és a magokkal megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig  vagy pirosodásig sütjük.
    Jó étvágyat!

    2011. június 13., hétfő

    Tejfölös csokoládétorta vaníliakrémmel

    Hétvégén nagy lakoma volt nálunk, férjem 43. szülinapja alkalmából, amire a tortát is én készítettem a férjem kedvencéből, csokiból. Az ötletet két helyről ollóztam a vaníliakrém kivételével, amit pluszba csempésztem a tortába. A csokoládékrém Mézigörltől a tészta alap Mohától van.


     Hozzávalók  26 cm-es tortaformához, a lapokhoz:
    • 4 tojás
    • 16 dkg cukor
    • 12 dkg liszt
    • 4 dkg kakaópor
    • 2 kávéskanál sütőpor
    • 4 evőkanál olaj
    • 4 evőkanál víz

    A csokoládékrémhez:
    • 80 g tejcsokoládé
    • 80 g étcsokoládé
    • 75 g sózatlan vaj
    • 1 és még 1/4 dl tejföl 20%-os!
    • 1 tk. vaníliaaroma
    • 1 ek. méz
    • kb. 300 g porcukor átszitálva

    Vaníliakrémhez Aranka vagy más hidegen készíthető vaníliapuding.
    Lapok kenéséhez eperlekvár.



    1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A tortaforma aljába 2 db sütőpapírkorongot vágunk.
    2. Robotgéppel habosra keverjük az egész tojásokat a cukorral, legalább 10 percen keresztül. míg  szép magas habot kapunk A tál szélénél a krémbe öntjük az olajat és a vizet. Kézi habverőre váltunk és óvatosan belekeverjük a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet is. A tészta hozzávalóit felezve, külön-külön két lapot sütünk és kihűlés után mindkettőről lehúzzuk a sütőpapírt.
    3. A csokoládékrémhez vízgőz felett megolvasszuk meg a csokoládét és a vajat.
    4. Kicsit visszahűtjük, majd hozzákeverjük a tejfölt, a vaníliát és a mézet.
    5. Hozzáadjuk az átszitált porcukrot, és keverjük simára.
    6. Addig keverjük míg elértük a kívánt állagot amivel megtölthetjük és bevonhatjuk a tortát.
    7. A pudingport kikeverjük 3 dl hideg tejjel, robotgéppel, majd hagyjuk kicsit keményedni.
    8. A tésztalapnak azt a felét amiről lehúztuk a sütőpapírt megkenjük eperlekvárral, erre kenjük az összes vaníliakrémet, erre a tejfölös csokikrémet, majd ráborítjuk a másik tésztalapot, amit szintén megkenünk eperlekvárral majd az egész tortát bevonjuk a csokikrémmel. 
    Nálam ez nem sikerült, mert a 15%-os tejföl miatt túl lágy lett a krém, de sebaj nálam ez már megszokott baki, a torta viszont így is isteni lett!

    Jó étvágyat!

    2011. június 10., péntek

    Cseresznyés ropogós kenyér Limarától

    Ehhez a fűszeres édes kenyérhez nincs mit hozzáfűzni, egyszerűen imádom! Úgy gondolom, hogy édesre, sósra is készíthetjük, bármilyen feltéttel. Pazar lakomát csaphatunk belőle! Limara egy kincs! A recept tőle származik!


     Cseresznyés ropogós kenyér Limarától
    4-6 főre
    Összesen: kb. 3265 Kcal és 525 g ch

    Hozzávalók:
    - 50 dkg liszt
    - 1,5 dl tej
    - 1,5 dl víz
    - 2 tk. só
    - 3 ek. olaj
    - 3 tk. cukor
    - 2 dkg friss élesztő

    tetejére:
    - 50 dkg cseresznye
    - 3  ek. citrusos olívaolaj (nálam sima olíva)
    - kis ág rozmaring
    - 4 ek. barnacukor (nálam fehér kr. cukor)
    - 4 ek. mandula


    1. Dagasztó tálba tesszük a lisztet, közepébe egy kis mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és ráöntjük a langyosított tejet és vizet. 10 perc alatt felhabosodik, ekkor mehet bele a többi hozzávaló és szépen kidagasztjuk.
    2. Duplájára kelesztjük, ezalatt a cseresznyét kimagozzuk. Én 2 db őszibarackot is megpucoltam és felkockáztam.
    3. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe terítjük és igazítjuk a tésztát, amit megnyomkodunk az ujjainkkal. Meglocsoljuk az olívaolajjal, meghintjük finomra vágott rozmaringgal.
    4. Rápotyogtatjuk a cseresznyét, barackot, majd meghintjük a cukorral és mandulával. Amíg a sütő 180 fokra felmelegszik, addig hagyjuk kelni az édes gyümölcsös kenyerünket.
    5. Ropogósra sütjük.

     Jó étvágyat!

    2011. június 9., csütörtök

    Mézesek és Lila Nyuszi

    boGár krea-nak tartozom ezzel a bejegyzéssel, de nem csak a kötelesség vezérel,
    hanem örömmel teszem, hogy mások is láthassák,
    hogy milyen kedves dolgokat szereztem be tőle!

    Nagy öröm volt mikor kézhez kaptuk a csomagot, benne a rég várt meglepetésekkel.

    A mézeskalács figurákat mikor megláttam tudtam, hogy a konyhában a helyük.
    Mikor Brigitta elkészült a párocskával, egy kedves történetet is hozzájuk gondolt,
    amit most megosztok veletek is.



    Nálam már megvan a helyük, mindig szem előtt,
    hogy vidámságot csaljanak a konyhámba, munkám közepette.
    Néha összeeresztem őket, hogy ne csak magukba függjenek.

    A másik kedves jövevényünk pedig Annának jött, aki nyuszirajongó!
    A külön kérésre piciben készített nyuszi, pont ilyen édes kétéves kezébe való.
    Nem is kellett sokáig várni, hogy pici lányom birtokba vegye.
    Már 4 kedvenc nyuszója van! Kettőt már bemutattam nektek húsvétkor!


    Annának első dolga volt autóba ültetni a kis fülest, így kapva kaptam az alkalmon és
    Brigitta mézes figurás történetének ötletére hajazva,
    én is alkottam egy rövid nyuszis szösszenetet.

    „Egy hosszú autóúton Lila nyuszi igencsak elfáradt,
    így gondolt egyet és megállt pihenni egy szép réten.
    (Igaz ez nem terpjáró..., de azért nagy küzdelem árán bejutott a rétre ;D)
    Mivel a nap hétágra sütött és már elmúlt du. 3 óra
    (10-15 óra között káros a napsugárzás! :-D), ezért gondolta napfürdőzik egyet.
    Jól tette, mert rendesen csokibarnára sült mire ideért hozzánk! :)"

    Remélem másoknak is felkeltette a kíváncsiságát

    2011. június 6., hétfő

    Epertorta vaníliakrémmel

    Kis férjem kedvence egy kicsit megreformálva vaj nélkül. Így még jobb volt mint az eddigiek. Ebből aztán lehet enni akár egy nap több szeletet is! Mikor felvágtuk a krém kifolyt, de talán éppen ezért még jobb volt.
    Nem minden a külső!


    Epertorta vaníliakrémmel
    8 szeletes
    Összesen: kb. 1112 Kcal 189 g ch
    1 szelet 139 Kcal és 24 g ch


    Tészta:
    • 3 tojás
    • 60 g liszt
    • 40 g kr. cukor + ízlés szerint, ha kell, édesítő
    • 1 kk. sütöpor

    A tojásokat a cukorra és édesítővel 10 percig robotgéppel folyamatosan verjük, míg egy légies, halványsárga, magas habot nem kapunk.
    Ezután fakanálra (nálam szilikon lapát) váltunk és a sütőporos lisztet szakaszonként hozzászitálva, óvatosan belekeverjük.
    Gyümölcstortaformába simítjuk majd 180 fokos sütőben megsütjük.



    A tetejére vaníliakrémet készítünk a következő hozzávalókból:
    • fél csomag (10 g) vaníliás puding
    • 40 g kr. cukor + ha kell, még édesítő
    • 3 dl 1,5-ös tej
    Ezekből krémet főzünk és kihűtjük!

    1 dl tejszínt elkezdünk felverni és félidőben hozzáadunk 6 gramm zselatin fixet majd keményre verjük, végül hozzákeverünk 20 g porcukrot is.
    Ehhez hozzákeverjük a vaníliás krémet és belesimítjuk a tortába, majd eperrel díszítjük és piros (de lehet színtelen is) tortazselével (DrOetker-es) leöntjük.
    Hűtőbe tesszük pár órára!

    Jó étvágyat!

     Esztinek ez is nagyon bejött! (Utálja, ha fotózom.. :D )

    2011. június 4., szombat

    Muffin gyerekeknek

    Előző bejegyzésben leírtam milyen finomságok készültek a bölcsibe tartott játszóházra. Most azt is megmutatom, hogyan lettek a kólás túrórudis és nutellás muffinok megszépítve. Sosem csináltam még ilyet, de egyszer el kell kezdeni, és ahhoz képest, hogy első tündértortáim, szerintem nagyon édesek lettek, a szó mindkét értelmében. :-D


    A tetejére kerülő máz a következőképpen készült:
    1 tábla fehércsokit gőz felett 2 ek. olajjal összeolvasztunk, közbe a piros ételfestéket is belerakjuk. A szín erőssége a színező mennyiségétől függ, ezért először csak pár cseppel indítsunk és fokozatosan adagoljuk a kívánt szín eléréséig. Amennyiben összecsomósodna (nálam a színező hozzáadása után mindig ez történt), ne essünk pánikba hanem egy pici (kb. 1-2 evőkanál) vizet tegyünk hozzá és sima krémmé keverjük. Ugyanezt a vizes trükköt alkalmazzuk bármilyen csoki csomósodásánál!

    Még melegen belemártogatjuk a muffinokat kicsit forgatva és még frissibe szórjuk rá a színes tortadarát.
    Én Dr.Oetker-est használtam mert finom roppanós mint a habcsók viszont ebből a márkából a rózsaszín-lila Dekorszív és Dekorgyöngy szerintem életveszélyes, mert kitörik a fogunk, ha véletlenül ráharapunk! Ki is fogom dobni, vagy a fotókhoz dekoráláshoz felhasználom, de semmiképpen sem a sütire rakva.

    Hát ennyire egyszerű, és azóta már kéket is készítettem!


    Azt hiszem bejött a piciknek 
    és még a szülőknek is!

    2011. június 2., csütörtök

    ELSŐ EPERFAGYIM! és a régi bevált Sportszelet

    Holnap a bölcsibe, délutáni játszóház lesz, lángos sütés, közös homokozás ?, stb., ezért úgy gondoltam készítek pár apróságot, magunknak pedig eperfagyit a megmaradt fonnyadt eperből. A fagyi receptje vegyesen van  Emőke/BalhÉtterem oldaláról és Tücsök Bogártól.
    Köszi lányok!!
    A férjemet idézem: "- Nem is emlékszem mikor ettem ilyen finom fagyit! Talán gyerekkoromban?"
    Már a hűtőben figyel a következő adag, amit holnap dobok a gépbe!
    Nekem nincs fagyis merőkanalam, de most látom, hogy nem is kell, mert így is szép. ;-D



    Eperfagyi

    • 400 g eper
    • 100 g cukor
    • 170 g (1 tubus) sűrített tej
    • 190 g tejföl
    • 200 ml tejszín
    • fél kk citromlé (elhagyható)

    1. Az epreket megmossuk és felkockázzuk.
    2. A cukorral és sűrített tejjel összekeverjük és állni hagyjuk 1 órát.
    3. Belekeverjük a többi hozzávalót és összeturmixoljuk.
    4. 2-3 órára hűtőbe tesszük majd a fagyigépbe és hagyjuk, hogy a gép végezze dolgát! :-D
    5. Akinek nincs gépe az az összeturmixoljuk rész után, a krémet tegye a fagyasztóba és óránként robotgéppel keverje át egy kicsit. kb. 3x ismételjük ezt a műveletet, majd hagyjuk a fagyasztóban pár órát. Még keményebb is lesz mint fagyigéppel. Nálam ez volt a helyzet. :)))
    ISTENI FINOM!


    A bölcsibe a következőket gyártottam, tudom rum van a receptbe, de én csak aromát használtam, mielőtt bárki megbotránkozna, bár ennyi még egy bölcsisnek sem árthat. ;-D
     
     Sportszelet




    Hozzávalók:
    • 500 g darált háztartási keksz
    • 15 dkg kristálycukor
    • 1 kocka ráma
    • 3 dl tej
    • 4 ek. kakaó
    • 2 ek. rum

    1. A kekszet a kakaóval összekeverjük.
    2. A tejet, cukrot, vajat összemelegítjük és NEM FORRALJUK.
    3. Hozzáadjuk a rumot, az egészet a kekszre öntjük és összekeverjük.
    4. A végén kézzel gyurmászoljuk, majd egy kisebb tepsibe kézzel belelapítgatjuk, eligazítjuk a masszát. Én egy 26x18 cm-es műanyag tárolóba igazítottam, amit nem sajnálok mikor szeletelésnél összekaristolja a kés.
    5. A húsvéti csokinyuszikból egyet összeolvasztottam egy tábla étcsokival és 2 ek. olajjal, majd a tészta tetejére simítottam.
    6. Hűtőbe dermesztjük 1-2 órát a szép szeletelhetőség miatt.

     Túrórudis muffin


    A muffin alapreceptjét itt találod. A változás annyi, hogy 4 db 30 grammos túrórudit 3 felé vágtam így kaptam 12 darabot és a kapszlik aljába egy ek. tészta középre beleállítottam a rudi hengereket, majd  befedtem a tésztával.

    Remélem nem sülök fel velük! :)

    2011. június 1., szerda

    Halas burgonyagratin avagy Csőben sült burgonya szardíniával

    Ez az egytálétel Tündértől származik az Ízes kalandok blog írójától. Eredetileg nyersen kell a burgonyát beletenni, de úgy nálam kb. két órát sült - ha nem többet - , amíg megpuhult. Annyira finom és egyáltalán nem sok kalória, hogy többször el fogom készíteni, más-más hozzávalókkal variálva!

    Ezt a szépséges tányért  Colors in the Kitchen oldalán láttam meg és rögtön beleszerettem. Nálunk viszont nincs Cora - ugyanis ő ott vette - de nagy szerencsénkre éppen a tőlünk 160 km-re lévő Budapestre kellett mennünk és hazafelé, jé mit láttunk egy épület tetején nagy betűkkel?
    Bizony azt a szót, hogy CORA.
    Mivel én rögtön a sorsnak tudtam be ezt az útbaesést, naná, hogy nem álltam ellen az akaratának, így esett meg, hogy 400 Ft-ért, igen jól látjátok 400-ért vettem egy lapostányért és azt hiszem 1200-ért egy tortatálat. Kishibásak voltak, de ki látja, a fotókon jól mutat! :-D

    Íme a recept!



    Halas burgonyagratin
    avagy Csőben sült burgonya szardíniával


    Hozzávalók:
    • 60-70 dkg burgonya
    • 2,5 dl tejszín
    • 1 doboz (kb.10-13 dkg) olajos hal vagy szardíniafilé
    • 5 dkg reszelt sajt vagy 5 dkg krémsajt
    • 1 kis csokor petrezselyemzöld
    • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
    • só, frissen őrölt bors
    • 1 csilipaprika
    • 5 dkg reszelt sajt a szóráshoz


    Ne csak a kicsiről legyen kép,
    ezért Esztit is bemutatom, ahogy jóízűen falatozik,
    miközben megbeszéljük a suliban történteket!
    1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
    2. A burgonyát megmossuk és egyben megfőzzük, meghámozzuk és karikákra szeleteljük.
    3. A tejszínt összekeverjük a kissé lecsöpögtetett olajos hallal vagy a szardíniával. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sajtot, a petrezselyemzöldet, a csilipaprikát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
    4. A tejszínes öntettel és burgonyakarikákkal felváltva kirakunk egy tűzálló edényt és a legtetejére reszelt sajt kerül.
    5. Sütőbe tolva pirulásig sütjük. 10-15 perc pihentetés után szépen szelhető. Salátával tálaljuk.
    Jó étvágyat!
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...