Előző bejegyzésben a húgoméknak készült Amerikai krémest magasztaltam, most pedig az akkori fenséges ebédet mutatom meg nektek. Sógornőm tollával ékeskedem, szerintem ő is örül neki, hogy ilyen sikert aratott ez a csülök alagút! Köszi Éva a receptet, sűrűn fogom készíteni!
Próbáljátok ki ti is! :)
Hozzávalók 1 rúdhoz:
- 1 db csontozott füstölt csülök
- 9-10 szelet karaj
- 20 szelet bacon
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 evőkanál mustár
- 300-400 g reszelt sajt
- 2 tojás
- liszt
![]() |
A fotón két formát láthattok, de csak mert a másik formában csirkemelles töltelék található. :) |
- A csülköt előző este vízben főzzük puhára, kb. 1 és fél óra alatt.
- Mikor már langyos, szedjük le a húst és vágjuk kis falatokra.
- A hagymát apró kockákra vágjuk és zsíron megdinszteljük.
- A csülköt a hagymát és a mustárt összekeverjük és egy zárható dobozba hűtőbe tesszük.
- A karaj szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk és szintén hűtőbe tesszük.
- Másnap a sütőt 180 fokra előmelegítjük
- Az őzgerinc formát kibéleljük baconnal, úgy hogy a szélén túllógjon, ezt majd a tetejére hajtjuk a végén.
- Beleszórunk egy marék sajtot, majd a lisztbe és tojásba forgatott hússzeletekkel kibéleljük.
- Újra sajtot szórunk rá, majd az előző nap elkészített csülök töltelékkel jól megtömjük.
- Ismét sajt jön, majd a maradék tojásba, lisztbe forgatott, karaj.
- Megint sajt, amire ráhajtogatjuk a lelógó bacon szeleteket, és még a maradék baconnal a hiányzó részeket is befedjük.
- A nagy gáztepsibe helyezzük az őzgerincformát, hogy ha sülés közben kifolyna a leve akkor legyen mi felfogja.
- Szép pirosra sütjük 180 fokon, kb. 1 óra alatt, majd kivesszük, a gáztepsibe sütőpapírt helyezünk és a formából a csülkös rudat óvatosan ráfordítjuk, így toljuk vissza a sütőbe és a másik felét is pirosra sütjük.
Jó étvágyat!
Hasonlót mi is szoktunk készíteni, nagyon szeretem! Fincsi! :)
VálaszTörlésAkkor Neked nem kell bizonygatnom, hogy milyen finom! :)) Köszi!
TörlésÉn tavaly találtam rá erre az ételre,kapásból 2 gerincel csináltam.Hatalmassike4r volt.Most is megcsinálom.Mindjárt főzöm is s csülköt😊
TörlésKi lesz próbálva Barbi! Nagyon guszta! Ugye a sajt az 30 dkg lenne?
VálaszTörlésKöszi Brigitta, már javítottam is! :)))
TörlésEz tényleg fenséges! Húsvétkor az ünnepi asztalra is tökéletes. :)
VálaszTörlésEz gyorsan elkészül, fincsi.
VálaszTörlésGyönyörűséges, nagyon guszta! :)
VálaszTörlésNa ettől elájultam! Biztosan el fogom készíteni! Köszi a receptet!
VálaszTörlésNálunk ez lesz a mai menü :)
VálaszTörlésSzia Barbi! A kérdésem ,hogy hogyan készitetted a csirkemelles tölteléket ?!
VálaszTörlésSzia Aldnona! Elnézést, hogy csak most válaszolok, azt a verziót is fel szeretném tenni, de addig itt van egy régebbi receptem amit lehet csirkemellel készíteni: http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2011/03/ozgerincben-sult-bacon-ba-tekert.html
TörlésSzia Barbi !
VálaszTörlésKöszi ,és kellemes ünnepeket kívánok :-)
Szia Barbi!
VálaszTörlésMilyen fűszerrel pácoltad be a karajt, mert a képen látszik, hogy nem csak sózva volt.
Köszi a válaszodat!
A receptben pontosan írom, hogy a sózott hússzeleteket lisztbe és tojásba forgatva tesszük a formába. :)
TörlésKöszönjük a receptet, nagyon finom lett! :)
VálaszTörlésMost találtam a feceptre, ki fogom próbálni,egy kérdésem: A csülök bőrét is bele kell darabolni, vagy csak a húsos részét?
VálaszTörlésNem kell, szerintem úgy zsíros és gusztustalan, mert hidegen már ehetetlen vele. :)
TörlésCsak a szín húst teszem bele! :)
TörlésSziasztak! Milyen köretet ajánlatok hozzá? A képen ha jol lázom rizs van. Bulgur is passzolna hozzá? Köszi előre is
VálaszTörlés