2011. szeptember 30., péntek

Új szerzemények - Kókuszzsír és kerámiabevonatos serpenyők

Pár sor a kókuszzsírról és a kerámiabevonatos serpenyőkről

Beszereztem két kerámiabevonatos serpenyőt, mindegyik 28 cm-es, az egyik hagyományos serpenyő mélységű  a másik jóval mélyebb wok típusú.
Ezek után kaptam egy kedves ismerőstől a kókuszolajat, amiről rengeteg jót hallottam.
Az új szerzeményeket rögtön ki is próbáltam.
Fantasztikus mindkettő!



Az olaj 25 fok alatt szilárd halmazállapotú lesz,

nem igényel semilyen különleges tárolást, szobahőmérsékleten érdemes tartani.
Rántott halat sütöttem, nem lett iszonyatos olajszag
(lehet mert a mert a hal bűze elnyomta? ;-DD),
és mikor megsültek, az olajat leszűrtem,

ennyi maradt a kerámiabevonatos serpenyőmben,
amit egy sima papírtörlővel ki lehet törölni,

olyan szinten nem sült, ragadt semmi az edény falára!
Látszik a fotón, hogy a kókuszolajnak - amit kitettem az ablakba,
hogy a naptól felolvadjon, és tudjak önteni belőle -,
a teteje szépen megolvadt, míg az alja még szilárd.


Kókuszolaj:

Míg az olajat nem szabad többször hevíteni (és még egyszer sem egészséges magas hőfoknak kitenni), mivel ekkor rákkeltő anyagok keletkeznek benne, így a felhasználása egy sütésben kimerül. A kókuszzsír/olaj azonban stabil szerkezete miatt többször is felhasználható, többszöri hőhatás után sem keletkeznek benne méreganyagok, rákkeltő anyagok, nem oxidálódik.

Miért jó?
  1. Immunerősítő
  2. Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alulműködést
  3. Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
  4. Szív és érrendszeri betegségek megelőzése
  5. Segíti a tápanyagok felszívódását
  6. Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
  7. Nem emeli a rossz koleszterin szintet
  8. Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsírt ajánlott
  9. Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
  10. Könnyen beilleszthető a napi használatba
  11. Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható (kávé stb.)
  12. Kiváló haj és bőrszépítő anyag
  13. Candida gomba elleni kezelésben

Higgyen a természetben, mert nincs a világon semmilyen más zsír, ami ilyen sokrétűen segíti az egészségét.

Kókuszzsír használata a következő esetekben kimondottan előnyös:
Májbetegségek, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, gyulladásos bélbetegségek, Hyperthyreosia, Coeliákia és felnőtt kori sprue, Hyperacid krónikus gastritis, Peptikus fekély, Rövidbél-szindróma, Poliszisztésztémás autóimmun kórképek, Szisztémás lupus, erythematosus, Dumping-szindróma, Muciviscidosisban, Nyirokszállítás gátoltsága.
Öregségi foltok, AIDS/HIV, Ízületi gyulladás és merev ízületek, Lábgombásodás, Baktérium és vírusfertőzések, Felfekvés, Pattanások, Test és lábszag, Kelések, Szoptatás, Zúzódások, Égések, Bursitis, Candida fertőzés ,Cserepes ajkak, Bárányhimlő, Ajakherpesz, Krónikus fáradtság szindróma, Megfázás, Hideg kezek és lábak,Vastagbélgyulladás ,Vastagbél betegségek, Székrekedés, Crohn betegség, Vágások és sebek, Korpa, Cukorbetegség, Pelenka kiütések, Bélproblémák, Száraz és kirepedezett bőr, Fülgomba, Fülgyulladás, Fülzsír, Ekcéma, Herpeszek, Fibromyalgia, Influenza, Epehólyag gyulladás, Hajbalzsam, Fogínygyulladás, Ínygyulladás és fogszuvasodás, Aranyér, Hipoglikémia, Hipotiroizmus, Immunrendszer, Gyomorrontás, Szájszag, Álmatlanság, Bélparaziták, Vese problémák, Libidó problémák, Máj problémák, Májfoltok, Hányás, hányinger, Vírusos fertőzések, Alultápláltság, Elhízás, túlsúly, osteomalacia, Súlyproblémák, Bőrgomba, Csontritkulás, Terhességi csíkok, Körömgomba és lábgomba, Leégés, Ráncok, Gombás fertőzés,
A felsorolás nem teljes.

Bővebben: http://www.kokuszdieta.hu/Kokusz-zsir/


Kerámiabevonatos serpenyők:


"A PFOA (perfluoroktánsav) mentes, 2,5 mm vastag alumínium serpenyő, kerámia bevonatával biztosítja az egészségtudatos életmódot, és időtállóbb a hagyományos serpenyővel szemben. A magas fokú ellenálló-képességgel, illetve hőálló tulajdonsággal rendelkező serpenyő könnyen tisztítható, tapadásmentes felülettel  rendelkezik. Főzés közben pedig kevesebb zsiradék hozzáadásával is garantálja a tökéletes végeredményt, így igazán gazdaságos és környezetbarát alternatívát nyújt a Számodra." Forrás

Én az erről az oldalról rendeltem, minden más oldalon ezresekkel többe kerül.
Ja, és nem tudom miért, de nagy öröm volt, hogy a serpenyők árában kaptam hozzájuk üvegfedőt is!
Máig sem értem miért kaptam ingyen? :DDD
A család nőtagjai mikor nálam meglátták, mind ilyet kértek karácsonyra! :)))

2011. szeptember 29., csütörtök

Babgulyás

Még egy tartalmas leves!
(Új fotó 2015. május)



Hozzávalók 8 főre!
  • 1 kg disznócomb
  • 1 kis darab füstölt csülök is mehet bele
  • fél kg tarkabab egy éjszaka áztatva vagy, ha elfelejtettük (mint én), akkor  aznap egy órát meleg vízben.
  • 5 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. szárított majoranna
  • 1 ek. szárított petrezselyem
  • 2 ek. házi ételízesítő
  • 1 tk. szódabikarbóna (puffadás, szelek ellen?, esetleg hamarabb puhul a bab és hús)
  • pirospaprika ízlés szerint
  • só ízlés szerint
Csipetkéhez 5 db tojás annyi liszttel elkeverve, ami nokedli lágyságú tésztát eredményez +  pici só.

2 ek. lisztből olajjal rántás


Elkészítés:
A hagymát felkockázzuk és üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a húst, pirospaprikát, kinyomott fokhagymát, sót és ezekből pörköltet készítünk. Ne legyen teljesen puha a hús mikor a babot, karikára vágott sárgarépát, feldarabolt fehérrépát hozzátesszük, majd felengedjük jól vízzel, annyival, hogy majd még a galuskát is bele tudjuk szaggatni.
Beledobjuk a marhahúsleveskockát, petrezselymet, majorannát, kóstoljuk meg többször és ízesítsük saját szájízünk szerint.

Mi lángossal ettük, IMÁDTUK, recept ITT!

(Új fotó 2015. május)

Jó étvágyat!

2011. szeptember 28., szerda

Rácsos lekváros linzer

Dédimamám sütötte sokszor mikor nála nyaraltunk vagy látogatóba mentünk! Ez egy nagyon egyszerű sütemény, de még két nap múlva is nagyon finom omlós. Olcsó és gyorsan megvan, gyerekkorom egyik meghatározó íze. Szerintem alapsütemény kell legyen minden otthonban. Rombusz alakúra szoktuk vágni, de én egy kicsit modernizáltam ezt a retro süteményt.


Hozzávalók:
  • fél kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió (nekem dejó volt itthon)
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 sütőpor
  • csipet só

Töltelék:
  • jó sok baracklekvár



  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral majd elmorzsoljuk a margarinnal, hozzátesszük a többi alapanyagot és összedolgozzuk a tésztát, majd fél óráig hűtőben pihentetjük.
  2. Gyújtsuk be a sütőt és állítsuk 180 fokra.
  3. Ezután a tészta kétharmadát kinyújtjuk és a kivajazott, lisztezett tepsibe (40 x 23 cm-es) terítjük. Sok-sok lekvárral vastagon megkenjük! A tészta másik feléből derelye vágóval rácsokat vágunk a tetejére. A rácsokat kenjük meg tojássárgával.
  4. 180 fokon aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!


Őszi dekoráció az ablakomba.
Nekem nem szabad virágboltba mennem, mert nem bírok magammal!

2011. szeptember 26., hétfő

Sokoldalú blogger díjat kaptam! ☺

Néha úgy érzi az ember, hogy ez már túlzás és nem azért írom a blogot, hogy ennyi kötelezettségnek tegyek eleget. De, mégiscsak jólesik, hogyha valaki pont rám gondol egy újabb díj kapcsán és még, ha nehéz is  ezeket a kötelezettségeket teljesíteni, mégis újra és újra megtesszük (már aki :D). Nagy munka egy ilyen bejegyzést megírni és néha olyan érzésem van mint mikor a közösségi oldalakon körlevelekkel bombáznak, de lássuk be ez azért teljesen más, mert itt egy kedves gesztusról van szó, ahogy Márti is írta, van aki szereti, van aki nem. Én, még egyenlőre az előbbi táborba tartozom! (Csak ne kéne ennyit melózni a továbbadásával :DDD)

Tehát megint egy díjjal gyarapodtam és ezért köszönet Mártinak!! :))
Ez a díj "Sokoldalú blogger" címmel tüntet ki, ami igazán megtiszteltető!


A dolgom "csupán ☺" annyi, hogy én is átadjam
a számomra sokoldalúnak gondolt bloggerek számára.
Biztosan lesz köztetek olyan aki már megkapta,
de ez azt jelenti, hogy nekem is ti vagytok a sokoldalú cím jelöltjei!

Fogadjátok szeretettel:

 Anikó 

Elnézést mindazoktól akik kimaradtak, de a végtelenségig írhattam volna!!!

2011. szeptember 25., vasárnap

Túrós pogácsa és Gulyás leves

Pogácsából annyi fajta van mint égen a csillag és nekem mindegyik valami másért a kedvencem! Ez egy olyan pogácsa ami a nem csekély mennyiségű túrótól és margarintól lágy és krémes, egy cseppet sem száraz, még órák múlva, sőt másnap sem! Most annyira megszerettem ismét - pedig régebben már készült csak elfelejtődött -, hogy párszor most újra lesz sütve! Ez a párosítás a szombati ebédünk volt, anyósom és az én legnagyobb örömömre, mert Apa és Eszti mikor meglátták már húzták a szájukat a rántott hús rizzsel történő hiánya láttán! Pofátlan módon nem kis mennyiséget tüntettek el, és meg is dicsérték, de őket már nem lehet megváltoztatni, hús és köret nekik a rendes ebéd, amit én nagyon nehezen tolerálok néha! :) Ami még nagy öröm volt nekem, hogy a 2 éves törpillám zabálta mindkettőt, hozzáteszem borzasztó rossz evő, és néha csodálkozom, hogy egyáltalán növekszik és nem hal éhen, mert rendszeresen annyira keveset eszik!

Az oldalamon ezen kívül található pogácsák:




Túrós pogácsa

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 25 dkg vaj
  • fél kg túró
  • 2 tojássárgája
  • 1 kispohár (175 g) tejföl
  • 1 dkg só
  • fél dl tej

  1. Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk, közben a lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Beletesszük a felfutott élesztőt, túrót, tojássárgákat, sót, tejfölt és összedolgozzuk. Elég lágy tészta lesz, belisztezzük a tészta alatt és a tetejét is, majd letakarva kelesztjük 1 órát.
  2. Lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,
  3. Sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket. Lekenjük a tojásfehérjékkel és reszelt sajttal megszórjuk, de a sajt elhagyható. 15 perc pihentetés után mehet az előmelegített 180 fokos sütőbe, ahol aranybarnára sütjük.

Gulyás leves


Nagyon szeretem ezt a tartalmas levest, főleg, ha van hozzá frissen sült pogácsa, kifli, stb. Szerintem ez az egyik olyan leves amit minden kezdő és gyakorlott háziasszony elkészített már, azért nagyjából leírom a receptet, hogy a lányaimnak is legyen egy kis útmutató a későbbiekre! :-D



Hozzávalók kb.:
  • 1 kg disznócomb
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 6-8 nagyobb krumpli
  • 2 ek. gulyáskrém
  • pirospaprika
  1. Egy kis zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rádobjuk a felkockázott húst és fehéredésig sütjük, majd pirospaprikázzuk sózzuk és beletesszük a kockára vágott paradicsomot és a felszeletelt paprikát.
  2. Vizet öntünk hozzá és pörköltet készítünk, amikor a hús majdnem puha, mehet bele a feldarabolt sárgarépa, fehérrépa és kb. 3 dl víz.
  3. Lefedve majdnem puhára pároljuk a sárgarépás pörköltet, majd tegyük bele a krumpli és öntsük fel annyi vízzel, hogy még a végén a csipetke is beleférjen. Ízesítsük még gulyáskrémmel és pótoljuk a sót, ha szükséges.
  4. Puhára főzünk mindent, és jöhet a csipetke, ami 3 tojásból és annyi lisztből készül ami egy lágy galuskaszerű masszát eredményez. Én kanállal szaggatom bele a forrásban lévő levesbe, hogy jó nagy harapható falatok legyenek!
Jó étvágyat!

2011. szeptember 24., szombat

Császárzsemle Limarától

Sok oldalon láttam császárzsemléket és én a boltban is előszeretettel választom ezt a formázott pékárút. Talán el sem készül, ha nem szenvedtünk volna kenyér, zsemle, kifli hiányban. A boltok ugyanis zárva voltak. Nagyon szeretem ezeket a recepteket amikben formázgatni kell, pl. Tücsök Bogár briósa is ilyen, de Aleda sima zsemléje is kihívás volt, hogy tökéletesen gömbölyű legyen. Modhatja bárki, hogy elfogult vagyok, de nekem gyönyörűek, ja, és finomak!
Ez a recept Limarától van, nagyon köszönöm! :D

Összesen kb. 2887 Kcal és 513 g Ch


Hozzávalók:
  • 70 dkg BL 80 liszt
  • 2 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 250 ml víz
  • 220 ml tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg friss élesztő


  1. A hozzávalókat  és a hűtőből kivett vajat sajtreszelőn lereszelve a kenyérsütőgép üstjébe tesszük. Dagasztó programon 20 percig dagasztjuk közepesen kemény tésztává. Ha túl lágy akkor lisztet, ha túl kemény akkor egy kevés folyadékot tegyünk hozzá.
  2. Nálam nem kellett hozzá semmi, mert pont jó lett.
  3. Kivesszük a gépből és egy lisztezett tálban duplájára kelesztjük. 11-12 egyforma, kb. 115 g-os darabokra vágunk és golyókat formázunk. 10 percig pihentetjük
  4. Ezután a golyókból kb. 20-22 cm hosszú rudakat sodrunk és mikor mindet kisodortuk akkor újra sodorjuk elölről az összeset 40-45 cm-esre. Ez azért fontos, mert elsőre nem könnyű 40 centisre sodorni mert nem nyúlik rendesen de a második műveletig a sikérszálak tovább nyúlnak, így megint könnyű lesz sodorni, a tészta nem fog szakadni. Csak annyi lisztet használjunk, hogy a tészta ne ragadjon.
 Formázás:
  1. Először egy laza csomót kötünk.
  2. A felülről (nálam jobb oldalon) lelógó tésztaszálat hátrafelé húzva a tészta alá hajtjuk és a közepén áthúzzuk.
  3. Megfordítjuk a tésztát és a maradék lelógó szálat is beigazítjuk alulra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. Megkenhetjük tojással a tetejüket, én nem tettem.
  4. Sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  5. Fél óra újrakelesztés után vízzel permetezzük és szezámmaggal megszórjuk, majd aranyszínűre sütjük.
  6. Elkészíthetjük este is, hogy másnap reggel már csak sütni kelljen a friss reggelihez való pékárut. Akkor viszont a formázás után a tepsire rakott zsemléket lazán takarjuk le folpack-kal és tegyük reggelig a hűtőbe. Így nem szárad ki a felülete és nem is fog túlkelni mivel nem fedtük le szorosan. Reggel vízzel permetezzük, szezámmaggal szórjuk és HIDEG sütőben kezdjük a sütést amit pont a tepsi berakása előtt gyújtunk be, majd 200 fokra állítjuk. A másik tepsit, ha van ilyen, a sütő közelébe tesszük, hogy szobahőmérsékletű legyen mire megkezdenénk a sütését.

Jó étvágyat!

2011. szeptember 23., péntek

Túrós párna - Gesztenyétől

Még egy túrós! Gesztenyétől csodálatosan omlós tésztával, még a nyáron készítettem!
Ezt a fajtát nyugodtan készíthetjük piteformában, úgy egyszerűbb dolgunk lesz!
A tészta fantasztikusan finom, omlós!
Fogyni vágyók egyet!! megehetnek reggelire vagy vacsorára (legkésőbb  6-kor). :D




Összesen: 3263 Kcal és 352 g ch
12 darab lett, abból 1 sütemény 272 Kcal és 29 g ch


Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 15 dkg mascarpone
  • 5 ek. tej
  • 5 ek. napraforgóolaj
  • 9 dkg porcukor (itt xilit)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
Tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • porcukor a szóráshoz
  • a tojás fehérje majd a tészta széleihez kell, hogy süléskor összefogja a tésztát és ne folyjon ki sülés közben
Töltelékhez:
  • 40 dkg túró,
  • 2 db tojás,
  • 15 dkg cukor (itt 75 g cukor és 1 kiskanál édesítő)
  • 2 kiskanál citromlé,
  • 1 cs. vaníliás cukor (itt aroma)



Elkészítés:
  1. A lisztet a sütőporral összekeverjük.
  2. A liszt kivételével a többi hozzávalót összekeverjük, majd a liszttel összedolgozzuk.
  3. Tegyük a hűtőbe  amíg a tölteléket elkészítjük.
  4. A tojást kikeverjük a cukrokkal, majd a citromlével és a villával áttört túróval is összekeverjük.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből és 2848-as téglalappá nyújtjuk, amit hosszába félbe vágunk és keresztben pedig 2x6 darabba, így 12 db sütink lesz.  Tehát 1 darab 8x12 cm-es lesz.
  6. Na, ez volt az eredeti recept, de én nem tudtam a tésztát egyben kinyújtani, mert atomjaira hullott, szakadt. Ezért 12 részre osztottam és a kis golyókat formáztam, nyújtottam, töltöttem, derelyeszaggatóval vágtam rá a nyílásokat és még összehajtás előtt a belső oldal széleit körbekentem tojásfehérjével. Ezután hajtottam rá a kivagdosott oldalt a töltelékre és a széleket körbe lenyomkodtam. A fotón jól látható ahogyan készítettem! Legközelebb piteformában fogom sütni. Amúgy jó tenyérnyi párnák lettek. :))
  7. A töltelék elég folyós lesz, de rakjuk meg rendesen, mert nem fog kifolyni, ha ügyesek vagyunk. Én még süthető csokidarabokat is nyomtam a töltelék tetejére. Nagyon illik a túróhoz, több süteménynél is ezt teszem.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, (nekem két tepsibe fért bele) tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon kb. 20 percig, pirulásig sütjük.
  9. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Tényleg nagyon finom!


 Jó étvágyat!

2011. szeptember 22., csütörtök

TOJÁS mint óriás őssejt...

Fogyasszuk hetente többször, ne féljünk tőle!
Igaz, hogy tartalmaz koleszterint, de a szervezetünk számára elengedhetetlen jó koleszterint, ami a sejtek működéséhez elengedhetetlen!
 
A tojás hasznos, ősi eledelünk, és ezzel a megítéléssel az 1960-as évekig nem is volt semmi probléma. Az emberek bátran és szívesen fogyasztották, hisz az köztudott volt, hogy a tojás - óriás sejt révén - rengeteg értékes anyagot tartalmaz. Azonban lassan 50 éve Amerikában egy tévesen értelmezett összefüggés miatt a tojást kerülendő élelmiszernek nyilvánították; '70-től pedig már erőteljes kampányt folytattak a tojás háttérbe szorításáért.
Ez időtájt derült ki, hogy a vér koleszterin szintjének emelkedése alapvető szerepet játszik az érelmeszesedés, a szívbetegségek és más keringési betegségek létrejöttében. Egy tojás mintegy 200-220 mg koleszterint tartalmaz, ami alapján un. koleszterinben gazdag tápanyagnak minősítették, vagyis kerülendõnek mindenki számára, aki tenni akar valamit saját egészsége érdekében. Csakhogy a táplálékkal elfogyasztott koleszterin és a vérszérum koleszterin szintje, főleg annak az egészségre káros jellegűvé válása között semmiféle bizonyított összefüggést nem találtak, sem 30 évvel korábban, sem a mai napig.
Ennek ellenére elindult e nemzeti koleszterinellenes program, mely hadat üzent a tojásnak is, pusztán azon az alapon, hogy a tápanyaggal elfogyasztott koleszterin rossz, a tojás koleszterinben gazdag, tehát a tojás rossz, ezért fogyasztását korlátozni kell, de az a legjobb, ha egyenesen kiiktatjuk napi táplálékaink közül. Az egész amerikai kampány egy alapvető tévedésre épült, mégpedig arra, hogy a táplálékkal bevitt koleszterin lényeges szerepet játszik a szérum koleszterin szintjének alakulásában. Természetesen kiderült, hogy ez távolról sem igaz, de a kampány ekkorra már megtette hatását.
 
A tojás táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős, mert majdnem minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot - szénhidrát, C-vitamin és élelmi rost kivételével - tartalmaz, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges.
Az átlagban 55-60 g-os tojás 10-12%-a a héj, így az ehető tojástartalom kb. 50 g, melynek 2/3 része a tojásfehérje, míg 1/3-a a tojássárgája. A tojásfehérje kb. 90, a tojássárgája mintegy 50%- a víz. A tojás fehérjéi - kb. 40 fajta, melyek teljes értékűek - 18-féle esszenciális aminosavat tartalmaznak. A tojás 7 g-nyi fehérjetartalmának egy kicsit több mint a fele a tojásfehérjében, míg 44%-a tojássárgájában található. A tojás 6 g-nyi zsírtartalma a sárgájában van, melynek csak egyharmada telített, kétharmada telítetlen zsírsavakból áll, mely arány táplálkozás élettani szempontból optimálisnak mondható.
A tojásban található, zsírban oldódó vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős, az A- vitamint, mely a növekedés és a csontfejlődés nélkülözhetetlen komponense, valamint a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek fenntartásához is szükséges, és végül az E-vitamint, amelynek antioxidáns hatása közismert.
A tojásban található, vízben oldódó vitaminok közül említést érdemel a B2, B12, a folsav és a pantoténsav. A tojásban lévő ásványi anyagok tekintetében a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős.
Ezek után nem lehet kétséges, hogy miért beszélhetünk egy élettanilag kívánatos reggeliről, ha például a lágy tojást - majdnem optimális élelmi anyag - némi frissen vágott snidlinggel - C vitamin - megszórva, és teljes kiőrlésű kenyérrel - szénhidrát, növényi rost - kiegészítve fogyasztjuk el.




Mire jó a tojás?

A tojás, mint fehérje forrás ún. teljes biológiai értékű fehérjéket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy megtalálhatók benne azok a fehérje alapelemek, melyeket az emberi szervezet nem tud előállítani (esszenciális aminosavak). Ráadásul, a tojás fogyasztását követően ezek az aminosavak a szervezet saját fehérjéjévé sokkal hatékonyabban alakulnak át, mint más élelmiszerek után, azaz a tojás fehérjék biológiai hasznosulása egyedülállóan magas. Tekintettel arra, hogy a tojás kalória tartalmához képest ezen fehérje anabolikus (fehérjéket felépítő) hatása igen jelentős, ideális tápanyag sportolók számára, valamint olyan állapotokban, amikor az izom/más fehérjék lebomlása fokozott (pl. időskori izomsorvadásokban). Több tanulmány is bizonyította, hogy az izom fehérje/zsírréteg arány jóval nagyobb a tojást rendszeresen fogyasztókon, mint azoknál, akik nem, vagy alig fogyasztanak tojást. Ezen utóbbi hatás feltehetően összefügg azzal, hogy a tojás fogyasztása olyan emésztőrendszeri folyamatokat indít el, melyek az inzulin anabolikus hatásának javulását eredményezik.

A tojásban található lecitin és kolin nagymértékben hozzájárulnak a sejtmembránok integritásának megőrzéséhez, ezen felül a kolin a központi idegrendszer érési folyamataiban, valamint a kor előrehaladtával több, elsősorban a memória megtartásához szükséges elemi idegi folyamatban alapvető jelentőségű. A kolin tartalom különösen hangsúlyos, mert a tojáson kívül alig van tápanyag, mely használható kolin forrás lehetne. Az idegrendszerben kolinból egy igen fontos ingerület átvivő anyag, az acetilkolin keletkezik, melynek deficitje összefüggésbe hozható az Alzheimer kór kialakulásával.
A lecitin és a kolin tartalom alapján a tojás mind az egyedfejlődés korai szakaszában, mind idős korban fontos az idegrendszeri funkciók kialakulása ill. megtartása terén.

A tojásban lévő lutein, ill. zeaxantin bizonyítottan jelentős szerepet játszanak mind az időskori érzékszervi működések megőrzésében, mint az érelmeszesedés folyamatának lassításában. Ezek a karotinoid struktúrájú vegyületek elsősorban az időskori hallás- és látásromlás, valamint a fokozott vérrögképződés meggátlásában hatékonyak.

Forrás: http://www.jomagyarbaromfi.hu/inner_hirek_51.html

2011. szeptember 21., szerda

A víz fontossága és megint a napi 5x-i étkezésről.

  • A megfelelő időben fogyasztott víz maximalizálja az emberi test működését.
  • 2 pohár víz rögtön felébredés után segíti a belső szervek működését.
  • 1 pohár víz étkezés előtt 30 perccel elősegíti az emésztést.
  • 1 pohár víz fürdés előtt lecsökkenti a vérnyomást.
  • 1 pohár víz lefekvés előtt megelőzi az agyvérzést és az alvás közben gyakran előforduló szívrohamot.
http://mikaildi.hupont.hu/7/egeszsegunkre

Sokan arra panaszkodnak, hogy nincs idejük inni, és pláne 5x enni.
Nos, szerintem kis csalással, rávezetéssel, trükkökkel azért megoldható a dolog.
Ami nálam bevált azt tudom leírni, pl. ivásra beszereztem egy Tupper Ware kulacsot (na ne nagyzoljak már!!!), persze erre a célra eleinte fél literes elhasznált ásványvizes palackot használtam, de bármilyen kulacs megteszi. Vigyük magunkkal a táskánkba, kocsiba, a lakásba pedig mindig szem előtt legyen, és a legfontosabb (amit nekem is egy kedves ismerős nagyon okosan tanácsolt), hogy mikor a vizeletürítés bizony beindul, rögtön jusson eszünkbe, hogy minden mosdólátogatás egyben jelzés egy újabb pohár víz elfogyasztására!

Tehát a vízfogyasztás nálam ezzel kipipálva!

Ötszöri étkezés?
Ugyanmár, sosem vagyok pont akkor olyan helyen, hogy nyugodtan egyek, és nem is tudok elővarázsolni a retikülömből egy ebédet.

Akkor lássuk én, hogyan csináltam, mikor egész nap úton voltam:
Otthon reggelizek pl. kettő szeletelt toast kenyeret, pirítva, vékonyan vajazva teával vagy 3 in 1 capuccinoval.

Tízóraira teszek ivójoghurtot vagy túrórudit vagy egy müzliszeletet, vagy egy sportszeletet (kicsit!), vagy kinder tejszeletet stb. A fotón látszik, hogy miket, de ezt még sorolhatnám, biztosan látjátok pár terméken, hogy ráírják külön látható helyre, hogy az az adag hány kalória, próbáljunk 100-150 kcal körül választani.




Készítek ebédrevalónak 4 db graham (vagy amit szeretünk) toast kenyérből kettő szendvicset vékonyan megvajazva, mozarella light szeletelt sajttal, pulykasonkával. Egy pici dobozba készítek annyi falatra vágott  paradicsomot ami csak belefér. A csomagba teszek még egy cerbona csokis müzliszeletet ebéd utáni desszertnek, mert még ez is belefér, így megvan az ebédem amit bárhol előkaphatok és pillanatok alatt eltüntethetem.
Ha valahol meg tudunk állni ebédelni akkor ésszel válasszunk a régebbi bejegyzésemben megadott adagok szerint, vagy ha nagyon hízlalót akarunk enni akkor a megszokott adagunk felét, max. két harmadát együk, és ennek a bűnös szokásnak a gyakoriságát mellőzzük a fogyókúra alatt.

Uzsonnára 4 db magozott szilva vagy egy marék bármilyen idénygyümölcs falatokra vágva, vagy a tízóraira felsoroltakból valamelyik.

Vacsorára pedig már csak hazaérünk! :) Vacsorára lehet 2 db tojásrántotta 1 tk. zsemle, sok paradicsommal, paprikával, egy bögre gyümölcsteával.

Nekem is van egy rossz szokásom!
Sosem iszom szénsavast és light kólát meg főleg nem innék, de az ebédek mellé, bizony ledöntök egy 2 decis pohárral, hogy jól eltelítődjek és ne kívánjam a desszertet olyan borzasztóan!
Tudom ez szörnyű, bocsánat, hogy ilyen őszinte vagyok, de legalább látszik, hogy én is hibázom! Mégis működik, működött a fogyókúra.
Nekem elengedhetetlen a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlása és a családom is beletartozik ebbe a körbe!
Remélem hasznos volt amit írtam. :)

2011. szeptember 20., kedd

Mákos Zserbó-szelet

Kedvenc Zserbóm, Horváth Ilona bevált receptje szerint készül. Most annyi változtatással, hogy dió helyett mák került bele, nagy örömömre, mert így már két kedvenc zserbóm is van!! Komolyan nem tudok választani közülük. A lányom a diósra szavaz, de aki szereti a mákos édességeket, az feltétlenül vegye fel a repertoárjába! Különben általában karácsonykor sütöm ezt a sütit, de most valahogy kíváncsi voltam erre a mákos verzióra és ez került az asztalra a vendégeknek, ebéd után a mézes krémes mellé desszertnek. A tetejére a csokimázat most először elszúrtam, de ennek ellenére tökéletes lett.


Hozzávalók:
  • 35 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csipetnyi sütőpor
  • 1 csipet só

Töltelék:
  • 15 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • eper lekvár, de lehet meggy és szilva is, a baracklekvárt pedig tartogassuk a diós zserbóhoz!
    (Én nem számoltam a mennyiséget, hanem jó fél centi vastagon megkentem a tésztákat, mert nem szeretem a száraz zserbókat!!!)

Bevonat: 10 dkg cukorból, 3 dkg kakóból és 3 dkg vajból készült csokoládémáz



  1. Az élesztőt a langyos tejben 1 kockacukorral felfuttatjuk.
  2. A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót és jól összedolgozzuk.
  3. A tésztát 3 egyenlő részre vágjuk, és kinyújtjuk a lapokat.
  4. Egy kivajazott, kilisztezett  tepsi aljára simítjuk az egyik lapot és megkenjük bőségesen lekvárral, majd a cukros-mákos keverék felével megszórjuk a lekvárt, erre megy a második tésztalap, újra lekvár és újra mák, végül a harmadik tésztlap.
  5. Félretesszük és 1 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
  6. Tetejét villával megszurkáljuk és 180 fokon világos barnára sütjük. Ha kihűlt, bevonjuk a csokoládémázzal.


Jó étvágyat!

2011. szeptember 17., szombat

Mézes krémes

Ő az a sütemény aki nekem az egyik mumus volt a lapok sütése miatt. Eddig! A lányom első számú kedvence és csak anyósom sütötte az egész famíliából! Nem volt választásom, nekiálltam hát a megvalósításának. Holnap vendégeket várok, nagy evés-ivás van ilyenkor, így gondoltam megcsinálom a sütit ma, mert pont holnapra puhul meg. Mondanom sem kell a süti már puha, és alig bírom menekíteni a sáskák elől, hogy holnapra is maradjon valami! Nekem ez az igazi mézes krémes. :)
Amúgy holnapra sült még mákos zserbó, amint időm engedi felrakom!


Hozzávalók a tészta lapokhoz:
  • 2 db tojás
  • 10 dkg kr. cukor
  • 2 kanál méz

Ezeket gőz felett simára főzzük, majd mikor KIHŰLT(!), hozzákeverünk 40 dkg lisztet, és egy késhegynyi szódabikarbónát.

3 lapot nyújtunk és gáztepsi hátán, kb. 8 perc alatt megsütjük, én 3-as gázfokozatot használtam.


Krém:
  • fél liter tej
  • 4 kanál liszt (enyhén púpozott)
  • 20 dkg puha vaj v. margarin
  • 20 dkg porcukor
  1. A tejből és lisztből sűrű krémet főzünk és hagyjuk KIHŰLNI!!
  2. Ne hagyjuk magára főzés közben mint én, mikor a porcukrot szitáltam nagy vehemensen, és hirtelen ránéztem a gázon fortyogó, köpködő körbe csápokat növesztő polipszerű masszára, majdnem hülyét kaptam! :DD Már elnézést! Tehát folyamatosan kevergessük!
  3. Majd a vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt krémhez keverjük
  4. Kettévesszük a krémet és az egyik felébe 1 cs. vaníliás cukrot, a másikba 1 ek. kakaóport keverünk.
  5. A lapok közül egy masszívabbat kiválasztunk alúlra és rákenjük a kakaós krémet, erre jön még egy tésztalap, aztán a vaníliás krém és végül a 3. lap, aminek a tetejére 1 ek. olajjal olvasztott tej- és étcsokoládét kenünk melegen. Kb. 20 percre tegyük a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen.
 Amint megpuhult a tészta már lehet pusztítani!
Jó étvágyat!

Angol teasütemény - Biankától

Kávé és tej mellé kerestem egy gyorsan összedobható, de nem nagyon száraz, ropogós kekszet. Biankánál rátaláltam, és nem tudom mihez hasonlítsam, mert még csak hasonlót sem ettem, de annyira finom és variálható, hogy nemsokára újra megsütöm!
Reggelire fél óra, 40 perc alatt elkészíthető, pont olyan egyszerű mint a laposkenyér! Időhiányban szenvedőknek, és édességre vágyóknak tökéletes!
Még melegen, házi baracklekvárral nyakonöntve reggelire, egy pohár hideg tej, vagy kakaó mellé el sem tudok képzelni jobbat! A lányom nutellával ette... ezek a mai fiatalok! ;D



Hozzávalók:
  • 225 g liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • csipet só
  • 20 g xilit vagy kr. cukor
  • 5 dkg olvadt vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojássárga a kenéshez



  1. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, elég ragacsos puha lesz, de lisztezett deszkán puha lágy tésztává dolgozzuk.
  2. 2 cm vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerint négyzetekre vágjuk, én virágos kiszúró formával szaggattam belőle. Sütőpapiros tepsire rakjuk és a közepükbe nyomunk egy mélyedést amibe süthető lekvárt teszünk egy kanállal, majd a tojássárgával lekenjük a virágszirmokat, vagy a tészta tetejét. A lekvár elhagyható mert sülés után melegen úgyis még finom házi baracklekvárt kanalazunk rá!
  3. Előmelegített 220 fokos sütőben, gáznál 4-5-ös fokozat 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Ahogy említettem melegen lekvárral nagyon finom. Kívül ropogós belül puha vajas tésztát kapunk.




Jó étvágyat!

2011. szeptember 16., péntek

Diós mágnás sütemény - gyermekkorom óta a kedvencem

Nemcsak gyermekkorom, hanem felnőttkorom kedvence is, ez a sütemény állandó szerepet játszik az életünkben, nagymamám ezt sütötte születésnapomra, vagy, ha a kedvemben akart járni, a nagylányomnak és a családnak is az egyik szíve csücske. Szerencsém, hogy anyósom istenien készíti így tőle kaptam a receptet! Egy ilyen süteménnyel nem lehet melléfogni, mert szerintem világklasszis!



Hozzávalók a tésztához:
  • 32 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 egész tojás
  • 20 dkg zsír, vagy vaj, margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és héja (nálam a héja kimaradt, a vegyszerek miatt)
  1. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Ha a margarinunk éppen a hűtőben volt akkor sajtreszelőn lereszelve gyúrjuk a tésztához.
  2. A lágyságot vagy keménységet korrigálni tudjuk liszttel vagy citromlével.
  3. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és a sütőpapiros tepsibe terítjük. Megkenjük a frissen elrakott sárgabarack lekvárunkkal, több mint fél üveggel. Ne sajnáljuk!!!
  4. Látszik a fotón is, hogy szaftos isteni állaga lett a sütinek! Szerintem így az igazi!

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.



A lekváros rétegre:
  • 3 tojás
  • 20 dkg darált dió
  • 3 szelet reszelt étcsoki, lehet tejcsoki is
  • 18 dkg cukor

  • 1 tojássárgája pici vízzel a rács kenéséhez.

  1. A csokit lereszeljük és a darált dióhoz keverjük.
  2. A tojások fehérjét felverjük kemény habbá.
  3. A sárgákat  a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a csokis diót felváltva a habbal.
  4. Elég nehézkes, de megoldható.
  5. Ezt a krémet szépen rákanalazzuk a lekvárra.
  6. A maradék tésztát kinyújtjuk és derelye szaggatóval csíkokat vágunk belőle amivel szépen berácsozzuk a süteményt.
  7. A tetejét jól megkenjük tojássárgával.
  8. Az előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük és 10 perc után a hőmérsékletet visszavesszük 180 fokra.
  9. Addig sütjük míg jó piros nem lesz a teteje, nehéz megmondani mikor sül meg a közepe alul, én erre még nem jöttem rá. Ez most azért sikerült!!


 Mennyei finom!!

2011. szeptember 14., szerda

Sárgarépás karalábéfőzelék Vakarccsal

Egy könnyű főzelék nekem és uram parancsolómnak, ;) bármilyen évszakban jöhet, csak a nagylányom szeme kerekedik el nemtetszését kinyílvánítandó egy ilyen merénylet láttán!
Pedig milyen finomak ezek a főzelékek, utána pedig valami egyszerűbb harapnivalóval, mint nálunk a VAKARCS nevű ? vakarccsal. Persze hogy a ragadozó férjuram pörit kap melléje, de lehet fasírozottal vagy egy szelet sült hússal is tálalni.
Tehát a főzelék:




Hozzávalók:
  • 2 nagyobb karalábé
  • 4 közepes szál sárgarépa
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 pohár tejföl
  • kb. 2-3 ek. liszt
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • petrezselyemzöld

  1. A hagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük. Félrehúzva a tűzről egy mokkáskanál pirospaprikát hintünk bele (a színe miatt ennyi elég), majd beletesszük a kockára vágott karalábét és felkarikázott sárgarépát.
  2. Sózzuk, majd felöntjük annyi vízzel hogy ellepje és forrás után takarékon addig főzzük míg megpuhulnak a zöldségek, majd felöntjük annyi vízzel amennyi még szükséges.
  3. Ekkor az egy pohár tejfölt összekeverjük a liszttel és a főzelék levéből merünk hozzá egy merőkanállal, majd ezzel is jól összekeverjük, így önthetjük is a főzelékbe és szépen besűrítjük vele.
  4. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel.


Az leveshez készített VAKARCS receptje:


Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • kb. 250 g liszt ez lehet kevesebb vagy több
  • 1 tasak szárított élesztő
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 db tojás a kenéshez
  • kacsa vagy mangalicazsír a tepsi kikenéséhez
  • 100 g reszelt sajt (bármilyen)
  1. Sós vízben megfőztem a felkockázott burgonyát, majd krumplinyomón átnyomtam volna, ha lett volna, mindegy megoldottam! :)
  2. 2 dl langyos vízben felfuttattam az élesztőt.
  3. A sóval, borssal ízesített, langyosra hűlt törtkrumplit a vízzel összekevertem, majd annyi lisztet adtam hozzá, hogy egy lágy tésztát kapjak.
  4. Én egy gáztepsibe és egy 23 x 40 cm-es tepsibe sütöttem 2 részben.
  5. Megkentem mindegyiket zsírral, és mivel a tészta elég lágy lett, ezért kézzel tapicskoltam el a tepsikben, aztán lekentem tojással és megszórtam sajttal.
  6. Közepes hőmérsékletem pirosra sütöttem.
Eredetileg sajt nélkül készül, de így még finomabb!

Jó étvágyat!

2011. szeptember 13., kedd

Boci süti Krisztitől

Még egy túrós Krisztitől (Illéskrisz Konyhája), és nem az utolsó, mármint túrós! :) Nem tehetk róla imádom a túrós sütiket! A lányom már egy kicsit unja, úgyhogy mostanában szünet van túró téren!
Köszi Kriszta innen is! :))



Hozzávalók a tésztához:
  • 4 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg cukor (itt 10 dkg cukor és 1 ek. édesítő)
  • 1/2 sütőpor
  • 30 dkg liszt
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 2 dl tej
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá vertem. A sárgájákat fehéredésig kevertem a cukorral és édesítővel, majd a sajtreszelőn lereszelt margarint is hozzákevertem. A sütőporral és kakaóval elkevert lisztet felváltva dolgoztam bele a tejjel. Végül a felvert tojásfehérje habot is belekevertem. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a tésztát.



Túrós massza:
  • 50 dkg túró
  • 4 evőkanál búzadara (70 g)
  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor (itt 8 dkg xilit 1 ek. édesítő)
  • 1 vaníliás cukor (itt aroma)
  • 1 citrom reszelt héja (itt aroma)

A hozzávalókat robotgéppel egy magas falu edényben - különben röpködnek az alkatrészek! - kikevertem, és egy evőkanállal szépen sorban rákanalaztam a tésztára. Lusta voltam golyókat formázni, de így is szép és finom lett!! Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, kb. 30-35 percig sütöttem.

Már langyosan felkockáztam, mert nem bírtam várni, és ahogy Kriszta javasolta, minden szelet közepére igyekeztem egy túrót igazítani a szeleteléssel. Tálaláskor porcukorral díszítettem.


Jó étvágyat!

Túrós, mascarpone-s pite trollanyutól

Két hete vasárnap láttam meg ezt a pitét trollanyunál és annyira gusztusos volt, hogy pár nap múlva már be is izzítottam rá a sütőmet! Muszáj felraknom, mert nagyon finom lett. Én még csokidarabokat is szórtam a töltelékre, innentől mindenkinek a képzeletére bízom a továbbiakat! Köszönm trollanyu innen is!


A piros szívecske már egy sorozatgyártás terméke! Néha ilyet is szoktam! ☺


Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 50 dkg ricotta (nálam túró)
  • 20 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor (ízlés szerint)
  • 1 kisebb citrom reszelt héja és leve
    (A héját csak akkor tegyük bele, ha erre alkalmas bio citromot tudunk venni! A déligyümölcsök hosszú utat tesznek meg, míg elérnek a fogyasztóhoz, így fokozottan ki vannak téve a penészgombák támadásának. Ezért bevett módszer, hogy szüretelés után különböző gombaölőszereket tartalmazó viasszal kezelik a felületüket. Innen tehát az általunk ismert narancsok és a mandarinok csillogó fénye.
    Ha a hálós citrom cimkéjét elolvassuk, meglepetésünkre fel is van tüntetve rajta, hogy a héja fogyasztásra alkalmatlan!)
  • 1 tk. vanília esszencia
  • 2 tojás



  1. A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, ha úgy érezzük mehet hozzá citromlé vagy víz lágyításnak vagy liszt, ha szilárdabb tésztát akarunk. Mehet a hűtőbe fél órára.
  2. A töltelékhez valókat egy tálban összekeverjük.
  3. Pihentetés után a tészta a 2/3-át kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát.
  4. A tésztára simítjuk a túrós tölteléket és a tetejét kirakjuk annyi csokival amennyit kívánunk!
  5. A maradék tésztát szintén kinyújtjuk és derejeszaggatóval rácsokat vágunk majd szépen berácsozzuk a süteményt! Rácsozó hengerrel könnyebb dolga volt trollanyunak, de talán lassan már én is fellelem valahol ezt a praktikus kis szerszámot!
  6. Végül lekenjük a rácsokat tojássárgájával és 180 fokon kb. 40 percig (nekem volt az 50 is, sütője válogatja) vagy pirosodásig sütjük.
  7. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!

2011. szeptember 11., vasárnap

Márványos habcsók Tücsök Bogártól

Tücsök Bogárnak hála, ez a szépséges finomság már többször elkészült.
Habcsókimádók ezt süssétek ki! :D
Köszi Anita!



Hozzávalók:
  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg étcsokoládé


  1. A sütőt előmelegítettem 175 fokra.
  2. A porcukrot lemértem és átszitáltam.
  3. A csokit vízgőz felett 1 ek. olajjal felolvasztottam. Eredetileg nem kell bele az olaj, de nekem anélkül csomós lett az olvasztás.
  4. Vízgőz maradt, a tojásfehérjéket egy másik fémtálban a gőz felett elkezdtem felverni, fokozatosan adagolva hozzá a cukrot. Rögtön azután, hogy a hab már nem esik ki a tálból, le is vettem a gőzről.
  5. A csokiból kanállal csurgattam a hab tetejére amit fogpiszkálóvaj bele kevergettem spirál alakzatot rajzolva, majd szépen kanállal lehalásztam a felső rétegből mindig egy kupacot, sütőpapiros tepsire téve, aztán a megint fehér habra újabb adag csokit folyattam és újra spirál, majd halászás, egészen addig míg el nem fogyott!
  6. Betoltam a sütőbe és 40-45 perc alatt készre szárítottam!
A megmaradt tojássárgákból pedig csavart töltött bucikat készítettem!




Jó étvágyat!

Csavart töltött bucik

Egy kiadósabb leves mellé ajánlom ez a kelttésztás rudacskát vagy akár egy pofa sör is jobban csúszik a társaságában.
A tészta a mami kakaós csigájának tésztájából készül töltött, sós változatban. Az ötletet pedig több blogon látott csavart sós finámságok adták, mint pl. Aleda Pikáns rudacskái vagy Tücsök Bogár Sonkás olajbogyós csavartja.






Hozzávalók:
  • 250 g sima liszt
  • 250 g teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt (lehet graham vagy tönköly, de sima liszt is)
  • 3 dl tej
  • fél csomag (25 g) élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 1 csipet kristálycukor az élesztő felfuttatásához
  • 3 ek. olaj
  • fél ek. só
  • 1 egész krumpli megfőzve és összetörve (vagy 2 púpozott ek. burgonyapehely, de el is hagyható)

Töltelék:
  • 20 dkg sajt
  • 10 dkg sonka, vagy kolbász, bacon stb., kockára vágva
  • kb. 10 dkg olvasztott margarin vagy vaj
          A tetejére 1 tojás pici pirospaprikával keverve, így csodaszép színe lesz!






Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba, én a kenyérsütő üstjébe tettem, egy kis mélyedésbe teszünk egy csipet cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni.
  2. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük. Ne felejtsük el a sót!!!
  3. Lisztezett felületen félcenti vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk a felét reszelt sajttal és a felkockázott sonkával.
  4. Az üresen hagyott felét a tésztának ráhajtjuk a töltelékes oldalra. Pizzavágóval hosszába kettévágjuk, majd keresztbe 5 cm-es csíkokat vágunk belőle.
  5. Minden szeletet megcsavarunk párszor, majd sütőpapiros tepsibe tesszük őket egymástól kicsit távolabb, hogy tudjanak kelni.
  6. Fél órát letakarva pihentetjük, ezután pirospaprikás tojással lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőbe szép pirosra sütjük.


Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...