2011. március 11., péntek

Sajtos, krumplis pogácsa

Ezt a pogácsát nem is tudom, hányszor megsütöttem! Amióta rátaláltam Moha oldalán a tökmagos krumplis pogácsa receptjére nem vész kárba a megmaradt krumplipüré, ugyanis még az ízesített, tejjel, vajjal habosított malterkrumpli (mi így hívjuk itthon :-D) is kiválóan alkalmas az elkészítésére! Nálam nem tökmaggal, hanem a spórolás jegyében sajttal készül. Jöjjön a recept:


Hozzávalók:
kb. 35 darabhoz 6 cm-es pogácsaszaggatóval
  • 60 dkg BL 80 liszt lehet sima is
  • 30 dkg főtt krumpli kihűtve
  • 1 dl olvasztott vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 3,5 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 2 teáskanál só

tetejére:
1 tojássárgája pici vízzel keverve
reszelt sajttal megszórni

  1. A kenyérsütőgéppel vagy kézzel tésztát dagasztok a hozzávalókból. Én a gépben hagyom kelni, majd lisztezett deszkán kézzel ellapogatom ujjnyi vastagra.
  2. 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrom, a maradékot összegyúrom, újra lapítom és kiszúrom.
  3. Sütőpapíros gáztepsire teszem a pogácsákat és hagyom kelni még 20 percet. Ezalatt a sütőt előmelegítem 200 fokra. Lekenem a tojássárgával és megszórom a tetejüket sajttal. Nálam ezt a műveletet a két éves pici lányom csinálta. Az első tepsi mehet sülni, kb. 25 perc kell neki. Addig a második kisebb tepsi pogit hűvösebb helyre teszem, ne keljen túl.
  4. Mikor elkészült, rácsra téve kihűtöm.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...