Ezt a pogácsát nem is tudom, hányszor megsütöttem! Amióta rátaláltam Moha oldalán a tökmagos krumplis pogácsa receptjére nem vész kárba a megmaradt krumplipüré, ugyanis még az ízesített, tejjel, vajjal habosított malterkrumpli (mi így hívjuk itthon :-D) is kiválóan alkalmas az elkészítésére! Nálam nem tökmaggal, hanem a spórolás jegyében sajttal készül. Jöjjön a recept:
Hozzávalók:
kb. 35 darabhoz 6 cm-es pogácsaszaggatóval
- 60 dkg BL 80 liszt lehet sima is
- 30 dkg főtt krumpli kihűtve
- 1 dl olvasztott vaj
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 3,5 dkg élesztő
- 1 csipet cukor
- 2 teáskanál só
tetejére:
1 tojássárgája pici vízzel keverve
reszelt sajttal megszórni
- A kenyérsütőgéppel vagy kézzel tésztát dagasztok a hozzávalókból. Én a gépben hagyom kelni, majd lisztezett deszkán kézzel ellapogatom ujjnyi vastagra.
- 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrom, a maradékot összegyúrom, újra lapítom és kiszúrom.
- Sütőpapíros gáztepsire teszem a pogácsákat és hagyom kelni még 20 percet. Ezalatt a sütőt előmelegítem 200 fokra. Lekenem a tojássárgával és megszórom a tetejüket sajttal. Nálam ezt a műveletet a két éves pici lányom csinálta. Az első tepsi mehet sülni, kb. 25 perc kell neki. Addig a második kisebb tepsi pogit hűvösebb helyre teszem, ne keljen túl.
- Mikor elkészült, rácsra téve kihűtöm.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése