Pogácsából annyi fajta van mint égen a csillag és nekem mindegyik valami másért a kedvencem! Ez egy olyan pogácsa ami a nem csekély mennyiségű túrótól és margarintól lágy és krémes, egy cseppet sem száraz, még órák múlva, sőt másnap sem! Most annyira megszerettem ismét - pedig régebben már készült csak elfelejtődött -, hogy párszor most újra lesz sütve! Ez a párosítás a szombati ebédünk volt, anyósom és az én legnagyobb örömömre, mert Apa és Eszti mikor meglátták már húzták a szájukat a rántott hús rizzsel történő hiánya láttán! Pofátlan módon nem kis mennyiséget tüntettek el, és meg is dicsérték, de őket már nem lehet megváltoztatni, hús és köret nekik a rendes ebéd, amit én nagyon nehezen tolerálok néha! :) Ami még nagy öröm volt nekem, hogy a 2 éves törpillám zabálta mindkettőt, hozzáteszem borzasztó rossz evő, és néha csodálkozom, hogy egyáltalán növekszik és nem hal éhen, mert rendszeresen annyira keveset eszik!
Az oldalamon ezen kívül található pogácsák:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 25 dkg vaj
- fél kg túró
- 2 tojássárgája
- 1 kispohár (175 g) tejföl
- 1 dkg só
- fél dl tej
- Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk, közben a lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Beletesszük a felfutott élesztőt, túrót, tojássárgákat, sót, tejfölt és összedolgozzuk. Elég lágy tészta lesz, belisztezzük a tészta alatt és a tetejét is, majd letakarva kelesztjük 1 órát.
- Lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,
- Sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket. Lekenjük a tojásfehérjékkel és reszelt sajttal megszórjuk, de a sajt elhagyható. 15 perc pihentetés után mehet az előmelegített 180 fokos sütőbe, ahol aranybarnára sütjük.
Gulyás leves
Nagyon szeretem ezt a tartalmas levest, főleg, ha van hozzá frissen sült pogácsa, kifli, stb. Szerintem ez az egyik olyan leves amit minden kezdő és gyakorlott háziasszony elkészített már, azért nagyjából leírom a receptet, hogy a lányaimnak is legyen egy kis útmutató a későbbiekre! :-D
Hozzávalók kb.:
- 1 kg disznócomb
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 4 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 6-8 nagyobb krumpli
- 2 ek. gulyáskrém
- pirospaprika
- só
- Egy kis zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rádobjuk a felkockázott húst és fehéredésig sütjük, majd pirospaprikázzuk sózzuk és beletesszük a kockára vágott paradicsomot és a felszeletelt paprikát.
- Vizet öntünk hozzá és pörköltet készítünk, amikor a hús majdnem puha, mehet bele a feldarabolt sárgarépa, fehérrépa és kb. 3 dl víz.
- Lefedve majdnem puhára pároljuk a sárgarépás pörköltet, majd tegyük bele a krumpli és öntsük fel annyi vízzel, hogy még a végén a csipetke is beleférjen. Ízesítsük még gulyáskrémmel és pótoljuk a sót, ha szükséges.
- Puhára főzünk mindent, és jöhet a csipetke, ami 3 tojásból és annyi lisztből készül ami egy lágy galuskaszerű masszát eredményez. Én kanállal szaggatom bele a forrásban lévő levesbe, hogy jó nagy harapható falatok legyenek!
Jó étvágyat!
De jól néznek ki! *-* A pogit mindenképp meg kell csinálnom, úgy érzem!
VálaszTörlésEgyébként bűűűűn estére ilyen ínycsiklandó képekkel feltenni ilyen jó recepteket! :D (még szerencse, hogy nem desszert, mert akkor nem biztos, hogy tudnám türtőztetni magam és nem enni valamit. :D)
Nagyon jó menü:) gulyáslevest én is úgy szeretem, hogy legyen hozzá valami frissen sült péksüti, pogi. A túrós pogi meg amúgy is nagy kedvencem.
VálaszTörlésMolly, aranyos vagy! Ilyenkor azért már tényleg jobb nem enni, de holnap lehet pótolni! A pogi nagyon egyszerű nem kell hajtogatni, ezért is szeretem ezt a sós finomságot. Ezek nagyon egyszerű ételek mégis isteniek! :)) Üdvözöllek az oldalamon, gyere máskor is! :))
VálaszTörlésTrollanyu köszönöm, teszek majd fel valami más finomságot is a leves mellé, ami még ennél is nagyobb kedvencünk! :)) A sok túrós süti mellé most már pont kellett egy sós-túrós finomság! :D
VálaszTörlésFinom ebéd volt ma nálatok is! Az én levesem is szakasztott ilyen szokott lenni...Jó gazdagon tálaltad!
VálaszTörlésDe guszta a levesed! A túrós pogácsát is nagyon szeretem, én is szoktam készíteni, csak a juhtúrós változatát. Szívesen ebédeltem volna nálatok. ;DDDD
VálaszTörlésHa ezt tudom, akkor mentem volna hozzátok ebédelni. :) Mindkét dolgot nagyon szeretem. :)
VálaszTörlésKriszti, látom te is a sűrű gulyást szereted, nincs is annál jobb mikor egy levessel is jóllakhat az ember! Köszi!
VálaszTörlésPetra köszi, ez a recept is eredetileg juhtúrós, de én olyat ritkán kapok, így maradt a sima túró, de így is tökéletes volt! :)
Anita, ha ezt tudom, hogy te is szereted az ilyen egyszerű, de annál finomabb ebédet akkor szóltam volna! :) Jó ízlésed van, de ezt már eddig is tudtam! Köszi!:)
Ilyen ebédnek nálunk senki sem húzná az orrát, pedig gyakran előfordul. Az én gyerkőceim is iszonyú válogatósak -lassan mondhatom, hogy voltak, mert egyre több mindent megesznek.
VálaszTörlésGyönyörű képek! Imádjuk a gulyást, és a pogit is. Gulyás, vagy bableves után én is ilyesmit szoktam másodiknak. :)))
VálaszTörlésEt igen, nekem is jöhetne mindkettő.
VálaszTörlésGerdi, jó neked, nálunk ez már szerintem így marad! :(
VálaszTörlésCsilla köszönöm szépen, igyekszem. ;D Ugye milyen jó kis ebédek ezek! :))
Kati, küldöm fénypostán! :D
Én is szeretem az "egytálétel" típusú leveseket, is, főleg télen, egyik recepted jobb, mint a másik!!!
VálaszTörlésBarbi,imádom a túrós pogácsát,annyira jól néz ki a pogid,hogy ezt megsütöm így ahogy leírtad!De azért küldhetnél kóstolót.
VálaszTörlésNa de a levesed sem piskóta,nagyon guszta az egész tálalás!!!
Látom Nálad is pogácsa sült a hétvégén :)a gulyás levest, mi is imádjuk,fogok is főzni a napokban! Ami a kislányodat illeti, ismerős, én is így szenvedtem a fiammal, amikor ennyi idős volt, sőt! néha most is kiborít, de ez hullámokban tör rá. Szóval, kitartást, TALÁN idővel!
VálaszTörlésNézz be légyszí hozzám, átadnék egy díjat!
A pogácsa és a leves külön külön nagyon guszták,de így egymás mellett tálalva nagyon beinditják az ember ízlelőbimbóit:)
VálaszTörlésEz aztán a finom ebéd, mindkettő nagy kedvencem! :)
VálaszTörlésÍgy ahogy van csodás
VálaszTörlésnagyon guszta a leves is és a pogi is. Én egyáltalán nem rajongos a gulyás levesért, de olyan szépen tálaltad, hogy a Tiéd azért csak-csak megkóstolnám :))
VálaszTörlésMegírtam a válaszokat és minden elszállt, ezért most röviden csak annyi, hogy köszi mindenkinek a kedves szavakat, örülök, hogy beindítottam egy ilyen "pórias" étellel az ízlelőbimbóitokat!
VálaszTörlésLátom nemhiába tettem fel! ;D
Márti nagyon köszönöm a díjat és állok elébe! :D
Ez mennyi!!!!! De nemcsak az ételid, hanem a fotók is.
VálaszTörlésIgazi profi munka!
Szívesen enném a főztödet!
Kedves Ildikó, köszönöm szépen! Igyekszem, bár a profitól azért messze vagyok!! Nagyon szívesen meg is vendégelnélek! :)
VálaszTörlésKedves Barbi!
VálaszTörlésMindíg is csodáltam a receptjeidet és a remekebbnél remekebb fotóidat..most sincs ez másként!:) Istenien néznek kia pogácsáid, a gulyással egybevéve! Mentem a receptet, hamarosan kipróbálás lesz belőle! :)
Marika, köszönöm a kedves szavaid, remélem sikere lesz! :)
Törlés