Egy könnyű főzelék nekem és uram parancsolómnak, ;) bármilyen évszakban jöhet, csak a nagylányom szeme kerekedik el nemtetszését kinyílvánítandó egy ilyen merénylet láttán!
Pedig milyen finomak ezek a főzelékek, utána pedig valami egyszerűbb harapnivalóval, mint nálunk a VAKARCS nevű ? vakarccsal. Persze hogy a ragadozó férjuram pörit kap melléje, de lehet fasírozottal vagy egy szelet sült hússal is tálalni.
Pedig milyen finomak ezek a főzelékek, utána pedig valami egyszerűbb harapnivalóval, mint nálunk a VAKARCS nevű ? vakarccsal. Persze hogy a ragadozó férjuram pörit kap melléje, de lehet fasírozottal vagy egy szelet sült hússal is tálalni.
Tehát a főzelék:
Hozzávalók:
- 2 nagyobb karalábé
- 4 közepes szál sárgarépa
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 pohár tejföl
- kb. 2-3 ek. liszt
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- petrezselyemzöld
- só
- A hagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük. Félrehúzva a tűzről egy mokkáskanál pirospaprikát hintünk bele (a színe miatt ennyi elég), majd beletesszük a kockára vágott karalábét és felkarikázott sárgarépát.
- Sózzuk, majd felöntjük annyi vízzel hogy ellepje és forrás után takarékon addig főzzük míg megpuhulnak a zöldségek, majd felöntjük annyi vízzel amennyi még szükséges.
- Ekkor az egy pohár tejfölt összekeverjük a liszttel és a főzelék levéből merünk hozzá egy merőkanállal, majd ezzel is jól összekeverjük, így önthetjük is a főzelékbe és szépen besűrítjük vele.
- Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel.
Az leveshez készített VAKARCS receptje:
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- kb. 250 g liszt ez lehet kevesebb vagy több
- 1 tasak szárított élesztő
- só, frissen őrölt bors
- 1 db tojás a kenéshez
- kacsa vagy mangalicazsír a tepsi kikenéséhez
- 100 g reszelt sajt (bármilyen)
- Sós vízben megfőztem a felkockázott burgonyát, majd krumplinyomón átnyomtam volna, ha lett volna, mindegy megoldottam! :)
- 2 dl langyos vízben felfuttattam az élesztőt.
- A sóval, borssal ízesített, langyosra hűlt törtkrumplit a vízzel összekevertem, majd annyi lisztet adtam hozzá, hogy egy lágy tésztát kapjak.
- Én egy gáztepsibe és egy 23 x 40 cm-es tepsibe sütöttem 2 részben.
- Megkentem mindegyiket zsírral, és mivel a tészta elég lágy lett, ezért kézzel tapicskoltam el a tepsikben, aztán lekentem tojással és megszórtam sajttal.
- Közepes hőmérsékletem pirosra sütöttem.
Jó étvágyat!
Ez nagyon az én fogamra való, nagyon szeretem a karalábét.
VálaszTörlésÉs az enyémre is! mármint a fogamra való :) ezt a guszta vakarcsot pedig nem is ismertem, mostanáig!
VálaszTörlésEl nem tudtam képzelni, hogy mi az a vakarcs. A recept alapján nagyon finom. A levest meg egyszerűen szeretem. :)))
VálaszTörlésA karalábélevest szeretem, a sárgarépa feldobja. A vakarcsról olvasva a címben azt hittem, lett egy kutyusotok :D hihi, sajtosan el tudom képzelni, milyen finom!
VálaszTörlésÚjra gépelem, mert eltűnt a hozzászólásom...
VálaszTörlésSzóval tetszik ez a vakarcs nevű krumplis lepény szerű köret, soha nem hallottam még róla, de szerintem is pörkölthöz tunkolni tökéletes lehet :) felvéve az elkészítendők listájára...
Guszta nagyon,pláné így együtt a kettő. Én sem ettem vakarcsot még:)
VálaszTörlésEz nagyon lightos, tetszik:) Ilyeneket kellene ennem minden nap. A vakarcs olyan vicces név, guszta nagyon.
VálaszTörlésDe jó nagyon finom és vakarcs :)))
VálaszTörlésLementettem :)) Nekem pont jó lesz így ahogy tálaltad :))
VálaszTörlésVakarcs :D nem is hallottam még róla. Érdekes, a főzelékhez jól passzolhat.
VálaszTörlésA főzelékkel körbe lehetne kergetni a gyerekeimet az asztal körül, akkor sem ennék meg.Az előttem szólók is inkább a feltétet emlegetik). Úgy látszik, csak öregkorunkra szeretjük meg ezeket az ízeket. Ez a vakarcs nagyon jó, kipróbálom, bár a férfinép nálunk valószínűleg hiányolni fogja belőle a HÚS-t (vagy a halat).És nagyon tetszik a tálalás és a kép is!
VálaszTörlésEzt most szívesen megenném, az összes főzeléket imádom. és ezzel a vakarccsal pedig még jobb lehetett! Nagyon guszta! Még nem is halottam a vakarcsról, ki fogom próbálni! Szépek a fotóid, rögtön éhes lesz az ember tőle...
VálaszTörlésBarbi, a vakarcsot is vittem!!!!!!nem ismertem!!!de már igen!!!:):):)
VálaszTörlésmellissina2 köszi! Örülök, hogy ez is tetszik, nagyon finom krémes lágy a belseje! Nem fogsz csalódni! :)
VálaszTörlésEltűnt a hozzászólásom! :(
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek a megjegyzést, dicséretet!
Aki szeretné próbálja ki és, ha úgy gondolja, nyugodtan jelezze a végeredményt! :D
Nagyon tetszik a vakarcs.Én sem hallottam még róla,biztosan el fogom készíteni.
VálaszTörlésNelli mindenképpen próbáld ki mert nagyon finom! :) Köszi!
Törlés