Dédimamám sütötte sokszor mikor nála nyaraltunk vagy látogatóba mentünk! Ez egy nagyon egyszerű sütemény, de még két nap múlva is nagyon finom omlós. Olcsó és gyorsan megvan, gyerekkorom egyik meghatározó íze. Szerintem alapsütemény kell legyen minden otthonban. Rombusz alakúra szoktuk vágni, de én egy kicsit modernizáltam ezt a retro süteményt.
Hozzávalók:- fél kg liszt
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió (nekem dejó volt itthon)
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- jó sok baracklekvár
- A lisztet összekeverjük a sütőporral majd elmorzsoljuk a margarinnal, hozzátesszük a többi alapanyagot és összedolgozzuk a tésztát, majd fél óráig hűtőben pihentetjük.
- Gyújtsuk be a sütőt és állítsuk 180 fokra.
- Ezután a tészta kétharmadát kinyújtjuk és a kivajazott, lisztezett tepsibe (40 x 23 cm-es) terítjük. Sok-sok lekvárral vastagon megkenjük! A tészta másik feléből derelye vágóval rácsokat vágunk a tetejére. A rácsokat kenjük meg tojássárgával.
- 180 fokon aranybarnára sütjük.
Őszi dekoráció az ablakomba.
Nekem nem szabad virágboltba mennem, mert nem bírok magammal! ☺
Az én nagyim is gyakran sütött ilyet, nagyon finom. Tetszik, hogy kerekre szabtad, csak az iránt érdeklődnék, vajon mi történt a leeső darabkákkal? ;DDD
VálaszTörlésNekem az anyukám sütött ilyet, nagyon finom:) Ez a forma pedig nagyon látványos. Nagyon szép a dekorációd is.
VálaszTörlésPetra a leeső darabokat megettük, volt ott minden fura alakzat, de az ízén nem rontott semmit, sőt finomabb lett! ;D Köszi!
VálaszTörléstrollanyu, látom mindenkinek ott van a gyerekkori ízek közt ez a rácsos! Rombusz alakban is szép lett volna, de most valahogy így gondoltam és tényleg látványos lett, köszönöm! Szeretem az őszt, a dekoráció nálam évszakfüggő, nem tudok meglenni nélküle, mert annyira feldobja az ember hangulatát. :)
Nagyon ötletes és mutatós a kerek linzer, az ablakdísz pedig tényleg helyes! Így, hogy ilyen jó idővel köszöntött be az ősz, észre sem vesszük, hogy már itt van!
VálaszTörlésVeletek ellentétben, én még nem ettem ilyen sütit :( DE a receptet elmentettem és megfogom sütni!
VálaszTörlésNagyon guszta, és a dekorációd is nagyon szép! :)
Hát ma mindenki formázott sütit rakott ki (Moha konyha)? Szuper jól néz ki és nagyon finom is lehet. Sajna én most csak a munkából lopok egy kis időt, így látogattalak meg (nem bírtam ki!!).
VálaszTörlésSzia Barbi!
VálaszTörlésSzeptember 7-ikén írtam neked egy lebelet az itt megjelenő email címre és nem kaptam rá választ. Megkaptad?
*levelet
VálaszTörlésNagyon guszta, jól néz ki! Előttem már megkérdezték amit szerettem volna hogy a forgácsrészekkel mi lett? Választ adtál rá már. Ami még nekem újdonság és valóban sokkal egyszerűbb ahogy Te csináltad az a rács készítése. Én söndörgettem a tésztát eddig! Most már én is vágni fogom ! A virágod csodálatosan szép!
VálaszTörlésSzépséges formázás!
VálaszTörlésEzt is el kell készítenem
VálaszTörléshankka köszönöm! Tényleg gyönyörű ez az őszi időjárás! :)
VálaszTörlésOkki, akkor itt az ideje! Köszi a kedves szavakat! :))
kolozsgabi, láttam én is Mohánál az a szépséget! :)) Milyen kedves tőled, hogy fáradtan is bekukkantottál! Köszi! Jó pihenést estére! :))
martinelli bocsánat! Potóltam mulasztásom, e-mail elment! :D
Éva köszönöm szépen! Emlékszem pár éve még én is formázgattam a rács rudakat! Mennyivel könnyebb így és szebb is! :D
Panna, édes vagy! :)
Bianka, örülök neki, hogy felvetted a listádra! :)
Éppen ma néztem ki ehhez hasonló receptet egy Príma Konyhában:-) Szuper ötlet, hogy kerekre szabtad!
VálaszTörlésGerdi, ugye milyen jópofa kis gurigák! Lehet elfogult vagyok, de nekem is tetszik. Ha már kinézted akkor feltétlenül süsd meg, nem érdemes kihagyni! Köszi! :)
VálaszTörlésA sütit ismertem, de a hagyományos formában. Jót tett neki az "újragondolás" :)) Mehetne akár gasztromagazinba is, olyan szép!!!
VálaszTörlésEzek a rácsos sütiid,huu,de szép színe van irtó guszta!Nagyon szép lett a dekorációd,ügyes vagy.
VálaszTörlésKukkants be majd ;)...huu ha megtudja,jaj nekem:))
Mónika ekkora dicséretre nem is számítottam! Köszönöm!!! :))
VálaszTörlésAleda köszi, köszi!!!!
Bekukkantottam, még több köszi, köszi, köszi!!!! Aranyos vagy, a lányod pedig gyönyörű!! :)))
Ötletes a tálalás!Finom biztos!
VálaszTörlésOttis köszönöm! Nagy dicséret ez tőled! :)
VálaszTörlésMegint nagyon finomat és gusztát sütöttél, ennek nem lehet ellenállni.
VálaszTörlésMrita nagyon köszönöm! :)
VálaszTörlésÍgy jár, aki későn érkezik! :)))
VálaszTörlésMár mindent megkérdeztek, és elmondtak, amit szerettem volna a sütiről, és a díszről. :)))
Egyszer(!) már én is formáztam így sütikét, amiből persze kevés szép, és sok- sok leeső darab lett! :)))
Hú de rég ettem ilyen rácsost, nagyon finom! Majd csak már hűvösebb lesz az idő és végre süthetek ;-)
VálaszTörlésEz is nagyon finom sütemény! És így tálalva, még gusztusosabb! Ötletes! A leeső részekért, nálunk is sor állna! :o)))
VálaszTörlésCsilla, nem számít mikor jössz a lényeg, hogy itt vagy! :D A sok leeső darab is tökéletes volt elfogyasztás céljára, és ezekért a formákért, a visszajelzésekből ítélve megérte. :)))
VálaszTörléscsipike, nálatok meleg van? Oké itt is gyönyörű idő van, de a lakás már hideg, úgyhogy nagyon jól jönnek ezek sütőt igénylő finomságok. :)))
Kriszti köszönöm, én is sokszor a levágott széleket szeretem a legjobban! Na itt, elég soknak tűnt a levágott "szél"! :)
Igazán, kreatív formabontó! Imádom az ilyen kerek sütiket, és csak azért nem használom szívesen, mivel nekem is az a problémám, hogy sok a leeső "fölösleges" darab :))
VálaszTörlésKöszi Márti! Megsúgom, hogy csak ez a négy készült így, a többit rendesen vágtam! :DD
VálaszTörlésMekkora a tepsid, amibe sütötted??? Nem találok rá utalást. Légyszíves írd meg!!!!
VálaszTörlésköszönöm
40 x 23 cm-es. :) Elnézést a késői válaszért!!!!!
Törlés