2012. január 27., péntek

Meggyes tejes pite/Clafoutis - Egy szelet csak 156 Kcal!!! + diétás napi étrend

Na ez a sütemény méltó a finom és diétás jelzőre egyaránt. Amíg tart a zsírfaragás, addig ezt a pitét biztosan sokszor fogom megsütni! Egy szelet nyugodtan elfogyasztható tízóraira vagy uzsonnára, aki pedig teljes édességfüggő, nyugodtan egye mindkét alkalomra. :D
Lilla Megfőzlek... c. blogján telt be a pohár, mert bár többször láttam már tejes pitét, és mindig el is terveztem, hogy megsütöm!!, de így gyümölccsel és ennyi sütimegvonásos nap után, nem volt visszaút, pláne, hogy pofátlanul ideális a kalóriamennyisége. Persze úgy, hogy pl. a cukor mennyiségének felét édesítőre cseréltem. Lilla kicsi lány köszönöm szépen, szuper uzsim volt!!! :D

Muszáj ideírnom annyira örülök annak, hogy tegnap 902 oldalmegnyitás történt a blogomon!!! Mondhat bárki bármit én hihetetlenül boldog vagyok!!! Köszönöm mindenkinek aki, a drága szabadidejében benéz hozzám és még kommentel is! Továbbra is nagy szeretettel  várlak benneteket! :D

8 személyre
Összesen 1251 Kcal 136 g ch
1 szelet: 156 Kcal 17 g ch




Hozzávalók a fenti kalória mennyiséghez:
  • 450 g magozott  megy (most fagyasztott)
  • 60 g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 30 g cukor és fél ek. folyékony édesítő, én az Ezerédest használom (eredeti receptben 60 g cukor)
  • 4 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 8 g zsemlemorzsa

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük
  2. A pite formát kivajazzuk és megszórjuk a zsemlemorzsával, majd elterítjük rajta a meggyet.
  3. A tojásokat a cukorral és tejszínnel összekeverjük és fokozatosan hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet is.
  4. Ráöntjük a meggyszemekre, kicsit eligazítjuk a gyümölcsöket és 180 fokon (nálam gáz 3-as fokozat) kb. 30 percig sütjük.

Itt pedig a mai napom, amiben a mai sütemény is szerepelt
és a tegnapi tejes csirkeragu. :)

Van esetleg olyan aki elkezdte a nyári bikiniszezonra való készülést?
És esetleg olyan akinek az itt található táblázatok segítenek?
Örülnék neki, ha lenne haszna ezeknek a napi étrend mintáknak! :)
Remélem látszik, hogy nem koplalok, sőt rendszeresen  kb. 3 óránként eszem,
a vacsorát legkésőbb 5-kor fogyasztom el.
Figyelek vízfogyasztásomra is!

A program amivel számolom a kalóriákat itt található és letölthető.

2012. január 26., csütörtök

Tejes csirkeragu + diétás napi étrend + Díj Petrától

A mostani bejegyzés igen sokfélére sikeredett, lévén benne egy kis ebédecske, díj, és diéta!
Kezdeném az ebéddel aztán szép sorban a többivel folytatom. :D

Könnyű és finom ebéd a fogyókúrát tartók számára.
Nem számoltam kalóriát, de egy diéta alatt az alapmennyiségek azoknak akik nem tudják vagy nem akarják számolgatni a kalóriákat,  általában a következők:
Ebédet írom most a többi ITT található egy korábbi bejegyzésemnél.

- leves, ha megoldható mindig legyen 3 dl (ez nálam sokszor elmarad :(( )
- a hús legyen akkora, mint a tenyerünk vagy kb. 100-150 g
- köret egy marék vagy 150 g
- főzelék két maroknyi vagy 300 g
- tészta két marék vagy 250 g
- saláta mindig legyen!

Legtöbben úgy vagyunk, hogy a szemünk többet kíván mint a szánk. Viszont a megpakolt tányért általában teljesen lepucoljuk, ezért érdemes a fent leíírt adagoknál még úgy is csalni egy kicsit, hogy kistányérra tálaljuk, így pszichésen elérhetjük, hogy a kisebb adaggal is jóllakjunk. Sőt egy idő után be fogjuk látni, hogy bizony valóban jóllakunk. Ez nálam működik és bevált, de, ha újra nagy tányérra pakolok, megint megeszem mindent, de érzem is utána, hogy kellemetlenül tele vagyok. Próbáljátok ki, pár nap után érezni fogjátok, hogy tényleg elég ez a kisebb mennyiség.
A kalóriatáblázatomban pedig mindig láthatjátok, milyen és mennyi étel lehet még a nap folyamán.

Ebből az ebédből kicsit többet ettem, és utólag be kellett lássam elég lett volna a 150 g rizs és 100-150 g hús is!


Hozzávalók:

  • 120 dkg csirkemell filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tej
  • 1 kk. zsálya
  • 2 kk. petrezselyem
  • fél kk. pirospaprika
  • 1 ek. kukoricaliszt
  • 1 ek. kókuszzsír
  • 1 ek. házi ételízesítő
  • só, bors

Elkészítés:
  1. A hagymákat felaprítjuk.
  2. A csirkemelleket felkockázzuk.
  3. A kókuszzsíron megdinszteljük a hagymákat, aztán rádobjuk a húst és fehéredésig sütjük. Majd rászórjuk a lisztet, összekeverjük, utána a többi fűszert és ízesítőt is hozzászórjuk, majd felöntjük a tejjel újra keverjük és fedő alatt puhára pároljuk, gyakori kevergetés mellett.
  4. Rizs készült melléje, kukoricával és zöldbabbal együtt főzve.





Most pedig a díj amit Petrától kaptam, és ma már Gabriellától is, sőt Csillától még egyszer, és annak ellenére, hogy a díjakról van egy kialakult véleményem amit trollanyu számomra meg is fogalmazott, örülök neki, és jólesik. Megszakítani nem akarom a láncot, de csak egy embernek adom tovább méghozzá Évának a Takarékos konyha blog szerzőjének, mert úgy gondolom a mai magyar asszonyok, nők, lányok konyháiban egyre inkább a takarékosság jegyében zajlik a sütés-főzés. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben Magyarországon a családok jó része nagyon megfontolja, és átgondolja, miből és mit tegyen az asztalra. Ezért gondoltam Évára. Remélem elfogadod a díjat, amit sok szeretettel adok! :)



A díj szabályai: 
  1. Vedd fel a díjat!
  2. Köszönd meg, annak akitől kaptad!
  3. Tedd ki a blogodba!
  4. Add tovább annyi blogtársadnak, amennyit meg szeretnél jutalmazni ezzel a díjjal!
Petra köszönöm a díjat,  tényleg jólesik, hogy rám is gondoltál! :)))

2012. január 24., kedd

Rakott palacsinta sonkával, camemberttel, tojással + diétás napi étrend

Soha nem szerettem a sós, húsos palacsintákat. Trollanyunál viszont többször láttam palacsintás ételeket és ez a fajta kimondottan megtetszett! Köszönöm szépen, mindenki jóízűen ette és megszavazták, hogy ilyet többször is készíthetek. Ja, és nekem is nagyon kellemes meglepetést okozott, úgyhogy ezentúl bátrabb leszek!!
Nem követtem szóról szóra a receptet, de a lényeg ugyanaz, nézzétek meg nála mert ott az eredeti!! :)
Úgy állítottam össze, hogy beleférjen egy csökkentett kalóriatartalmú diétába is!

4 diétás adag vagy 2 személynek normál adag
Ezek a pontos mennyiségek azért íródtak, mert erre van kiszámolva a kalóriaértéke.
Összesen: 1776 kcal és 108 g ch
4 cikket vágtam egyet elfogyasztva 444 kcal és 27 g ch lett az ebédem.



Hozzávalók a palacsintákhoz:

  • 2 tojás
  • 100 g liszt
  • 1,4 dl 1,5 %-os tej
  • fél dl buborékmentes víz
  • 10 g olaj
  • picsi só


Besamel:

  • 20 g liszt
  • 20 g kókuszzsír vagy olaj
  • 2 dl tej 1,5 %-os
  • só, szerecsendió


Feltét:

  • 4 db főtt tojás
  • 120 g Tihanyi camembert
  • 60 g sonka


Tetejére:

  • 40 g reszelt trappista




Elkészítés:

  1. Főzzük meg a tojásokat.
  2. A tésztához a tojást kézi habverővel összekeverjük, a liszt felével csomómentesre keverjük, majd a vizet és a tej felét keverjük bele, aztán a maradék lisztet, végül a maradék tejet, olajat és sót is hozzákeverjük. Vagy ki ahogy szokta, inkább csak azoknak írom aki sosem készítettek palacsintatésztát, mert nem lehet mindent egybe borítani és összekeverni mert egy csomós massza lesz.
  3. Kisütjük a palacsintákat
  4. A besamelhez a tejet felforrósítjuk.
  5. A lisztből és zsiradékból világos rántást készítünk, majd a tűzről félrehúzva folytonos keverés mellett felöntjük a forró tejjel és besűrítjük, majd ízesítjük.
  6. A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
  7. Egy kerek sütőtál vagy piteforma alját picit megvajazzuk, majd ráteszünk egy palacsintát megkenjük a besamellel és sonkacsíkokat szórunk rá, erre megy a következő palacsinta, besamel, camembert, majd palacsinta, besamel, tojás karikák. A lényeg, hogy úgy osszunk el mindent, hogy a rétegek közé jusson belőlük, a besamelből pedig mindegyik rétegre kivéve a legtetejére, mert oda szórjuk a reszelt sajtot.
  8. 180 fokon pirosra sütjük, tejföllel vagy anélkül tálaljuk.


Jó étvágyat!


Itt pedig még egy diétás napom étrendje
a fent leírt palacsintával ebédre!






2012. január 22., vasárnap

Gesztenyés meggyes torta

Anna születésnapja is lezajlott, 3 éves lett az én kicsi babám! El sem hiszem!
A torta ugyanaz, amit 3 éve Esztimnek sütöttem, csak már kicsit rutinosabb kivitelben.
Anna nem panaszkodott, rendületlenül hajtogatta, hogy ez bizony "májkémesz tojta cokival". :))
A hangulata a létező összes skálát megugrotta, lévén, hogy beteg lett a kis törpém. A fotókon látszik is.
A húgomék jöttek köszönteni, megint volt nagy evés-ivás! 
A torta jól vizsgázott, mind küllemében, mind ízvilágában!!! :)))


Piskóta lap:
  • 2 tojás
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • ezt kétszer vegyük mert két lapot sütünk

Gesztenye krém:
  • 3 csomag puha gesztenyemassza
  • 3 ek. porcukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 dl forralt meleg tej
  • 3 ek. rum
  • 1 kis üveg magozott meggybefőtt

Tejszínhab krémhez:
  • fél liter tejszín
  • 3-4 ek. porcukor
  • 2 tasak habfixáló

Csokimáz:
  • 200 g étcsokoládé
  • 1 ek. olaj

A torta oldalához díszítésnek:
  • 2,5 dl tejszín
  • 1-2 ek. porcukor
  • 1 tasak habfixáló


Díszítéshez az íróka:
  • 1 tojásfehérje
  • 150 g porcukor

Nagyon enni akartuk, így kapkodva vágtam a szeletet,
nem volt időm forró vízbe mártott késsel babrálni,
pedig akkor nem tört volna a csokimáz és szép lett volna,
de szerintem így is látszik milyen gazdag és finom töltelék bújt meg a belsejében! :))

  1. A piskóta lapokhoz a 2 egész tojást a cukrot elkezdjük felverni robotgéppel, pontosan 10 percig, amíg ki nem világosodik és szép levegős, magas habot nem kapunk! Ekkor szilikonlapátra váltunk és sütőporral elkevert lisztet, szakaszonként hozzászitálva szépen óvatosan beleforgatjuk a habba. Sütőpapírral bélelt, 26 cm-es tortaformában,180 fokon megsütjük. Utána újra sütünk egy ugyanilyen lapot. A lapokat én előző este meg szoktam sütni.
  2. A puha vajat kikeverjük a cukrokkal.
  3. A gesztenyemasszákat krumplinyomón átnyomjuk vagy mint én szoktam, sajtreszelőn lereszeljük és alaposan összekeverjük a vajjal, rummal és tejjel.
  4. A tejszínhabos krémhez a fél liter tejszínt elkezdjük a cukorral habbá verni és félúton óvatosan hozzáöntjük a habfixáló port is, majd továbbra is a robotgéppel kemény habot készítünk.


Összeállítása:
  1. Az egyik piskótalapot egy szép tálra tesszük és bevonjuk a gesztenye massza kétharmadával, majd belenyomkodjuk a meggyszemeket, amennyi ráfér és ezután beborítjuk a tejszínhabbal.
  2. Erre kerül a második piskótalap amit meglocsolunk a megybefőtt levével, majd a maradék gesztenyemasszát is rákenjük.
  3. A csokoládét és olajat gőz felett megolvasztjuk és egy kicsit hagyjuk hűlni, majd bevonjuk vele a tortát.
  4. A díszítés egyéni ízlés alapján történhet. Én marcipánból készült golyókkal és mézeskalácsnál is használt írókával díszítettem.
  5. Azoknak akik még nem írókáztak leírom. A tojásfehérjét a cukorral nem gőz felett, csak simán robotgéppel, a legnagyobb fokozaton verjük addig míg kifényesedik, kifehéredik és sűrűvé válik.
    Egy magas falú pohárba tegyünk egy nejlonzacskót egyik csücskével lefelé, a zacskó száját hajtsuk ki körbe a pohár szájára, így könnyen bele tudjuk kanalazni a habot és nem bénázunk, kenünk össze mindent. Ezután a zacsit összefogjuk a habot jól lehúzkodjuk a csücskébe, majd csomót kötünk a szájára. A csücsköt nagyon picit levágjuk és már rajzolhatunk is vele.
  6. Az oldalát habfixálós, édes tejszínnel vontam be.



Este fél 11-ig bírta, nem volt hajlandó aludni, ami pár képen látszik is. :))

2012. január 20., péntek

Mákos narancsos pite

Egy időre lekerül a palettáról a mák, mert Eszti lányom tegnap kissé neheztelt rám, mikor meglátta a mákos pitét. Aztán később a kíváncsiságtól hajtva mégis megkóstolta, majd megnyugtatott, hogy tényleg nagyon finom, de most egy darabig azért inkább hanyagoljam a mákot. Apa pedig vigyorogva átölelt és ezt mondta:  "Most már biztosan figyeltet minket a nemzeti nyomozóiroda, mert annyi mákot eszünk!" :))
Egy újabb finomság mákrajongóknak!



Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg tönköly liszt
  • 25 dkg sima liszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 30 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek. tejföl
  • 1 narancs reszelt héja
  • citromlé

Töltelékhez:
  • 40 dkg darált mák
  • 30 dkg porcukor
  • 3 ek. narancslekvár
  • 2 narancs leve
  • 2 ek. tejföl


  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, összekeverjük a darált mandulával és cukorral, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Annyi citromlevet tegyünk hozzá, hogy formázható pitetésztát kapjunk.
  2. A tésztát tegyük a hűtőbe 1 órára, de akár előző nap is elkészíthetjük, sőt fagyasztható is, csak használat előtt a hűtőben kell felengedni.
  3. A sütőt 180 fokra bemelegítjük.
  4. A töltelékhez a hozzávalókat egy lábosba tesszük és összeolvasztjuk és egy kicsit főzzük. Ha túl híg akkor tovább főzzük, hogy besűrűsödjön. Félretesszük hűlni, langyosan kenjük majd a tésztára.
  5. A 30 cm-es piteformát, vajazzuk és lisztezzük, majd a tészta 2/3-ával kibéleljük és az előmelegített sütőben 10 percet elősütjük.
  6. Ezután belesimítjuk a langyos mákos tölteléket és a megmaradt tésztával beborítjuk, villával megszurkáljuk, de akár rácsozhatjuk is!
  7. Az előmelegített sütőben 180-190 fokon kb. 1 órát sütjük.
  8. Szeletelés előtt várjuk meg míg kihűl, és díszítsük porcukorral.
 Jó étvágyat!

Recept innen: Hedonism

2012. január 19., csütörtök

Díjeső

Megint elért minket a díjdömping! Nagy öröm díjat kapni, igaz van vele tennivaló és sosem tudhatom, hogy akinek továbbadom, örül-e vagy melegebb éghajlatra kíván e kedves gesztus miatt. Őszinte leszek néha nekem is terhes, ugyanakkor jólesik, hogy valaki, valakik éppen rám gondoltak, ezért eleget téve a kedves díjakkal járó kötelességemnek közzéteszem és tovább is adom. :)

Az egyik díjat Gizitől kaptam akitől sok kedvességet kapok a hozzászólásain keresztül és akinek az oldalán csodásabbnál-csodásabb sütemények, ételek követik egymást napról-napra. Had említsem meg a másik blogját Gizi képei címmel, ahol gyönyörű fotókkal találkozhatunk és a képeken keresztül egy kicsit az Ő világába is bepillantást nyerhetünk. Kedves Gizi köszönöm a díjat! :)


A másik díjat pedig kicsi Pannától kaptam, aki fiatalságával, Mosolyfiús történeteivel és nagy tehetségével a konyhában mindig vidámságot csal a szám sarkába. Remélem még akkor is blogolni fog mikor családja lesz és akkor elmondhatjuk, hogy a szemünk előtt zajlottak élete igencsak jelentős eseményei! :D Ígérd meg Panna!! :)) Köszönöm Neked is a díjat!
Ide kell írjam Marikát is akitől pedig a napokban kaptam meg ugyanezt a díjat, neked is nagyon köszönöm!




A két díjat egyszerre adnám tovább és Panna díjához még 3 dolgot el kell áruljak magamról. Volt már egy hasonló díj ahol 10 dolgot kellett felsorolni, most próbálok 3 újat találni.

  1. Itt utánzom Pannát, mert én is pár hete annyira rákattantam a kötésre, hogy ha akad egy kis szabadidőm már kötök is! ;D A második sálnál tartok és vannak hiányosságaim!!  ))):)
  2. A McDonalds-ba, a sültkrumplit szeretem a csokifagyiba tunkolva enni! :D
  3. 16 évesen ismertem meg Apát vagyis kis férjemet, azóta szünet nélkül együtt vagyunk. :)


Adnám mindenkinek, de az ugye nem lehetséges
így 4 újonnan megismert bloggerinának adnám tovább a díjakat:

Fogadjátok sok szeretettel! (Remélem nem fogok csuklani! :)))

2012. január 18., szerda

Csirkemell sajtokkal

Nagy kedvenceim az ilyen tepsis húsok, kevés macera és finom végeredmény a jutalom. Millió variáció létezik,  hagyatkozzunk  a fantáziánkra! Az itt látható még egy diétába is beilleszthető. Na jó, a bacont kotorjuk le róla. :)) A tányéron szereplő adag volt a diétás ebédem. Pukkadásig ettem magam, pedig mikor nekiálltam, még a duplája után vágyakoztam! :))

Hétvégén pedig Anna születésnapjára készülünk, és ahogy ígértem készül még egy torta! Már egy hete mondogatja mindenkinek a kis törpe, hogy neki "májkémes" tortája lesz! :DD Halálra nevettük magunkat mikor először kijelentette. Máig sem tudjuk honnan jött ez az ötlet. ? Azt hiszem a májkrémest felül tudom múlni, csak aztán nehogy reklamáció legyen a vége! :D


Hozzávalók:
  • 4 db csirkemellfilé
  • 1 db tihanyi camembert zöldfűszeres
  • 3 db tejszínes medvesajt
  • 2,5 dl tejszín
  • 4-5 csík baconszalonna
  • házi ételízesítő


A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk és picit sózzuk.
A tepsi vagy jénai aljára öntünk 2-3 ek. tejszínt, erre fektetünk egy réteg húst, rászeleteljük a sajtokat, rámorzsoljuk a házi ételízesítőt, ráterítjük a maradék hússzeleteket, meglocsoljuk a tejszínnel, beborítjuk a baconnal és előmelegített 180 fokos sütőben, fedő nélkül pirosra sütjük.


Jó étvágyat!

2012. január 15., vasárnap

Születésnap első felvonás - Narancsos habcsóktorta Aledától

Péntek 13-án, 13 éves lett „kicsi“ Esztim!

Jelentem rendben lezajlott a zsúr, a lányok fantasztikusan érezték magukat, KÖSZÖNÖM MINDENKINEK AKI SZORÍTOTT, a torta leírhatatlanul finom lett!!
Aledától vettem a torta receptjét, menet közben picit változtattam rajta, a lényeg megmaradt! Köszönöm, köszönöm, köszönöm, mennyei lett!
A hét elején kezdtem a rákészülést, a habcsókokkal, aztán csütörtökön elkészítettem a Pletykát (más néven keksz szalámi), és a kókuszgolyót. Megsütöttem a két tortalapot is.
Pénteken pedig elkészült a torta, nagy nehézségek és bakik árán, de erről már nincs energiám írni, meg különben is a nehézségek dacára nincs rá szó milyen csodálatos lett mind ízre mind külalakra! Már elnézést, de én nagyon elégedett vagyok magammal, különben is azt mondják legyen önbizalmunk.., nekem nem volt, most pedig annál inkább. :DD A receptben már mindent úgy írok le, hogy a teljesen kezdők az én bénázásaimat, hibáimat elkerülhessék.
Apa azt mondta, hogy ilyen finom tortát még életében nem evett a lányomról már nem is beszélek, újra süttetné, de most más terveim vannak!!! :D
Volt még sajtos szív és sajtos tejfölös lángos. Szerintem egy hétre való kalóriamennyiséget kapott minden kedves vendég!

Ezt a pár sort pedig szeretném Esztimnek ajánlani:

"Legyen elég szerencséd ahhoz, hogy jó lehess,
legyen elég tapasztalatod, hogy erős lehess,
legyen elég fájdalmad, hogy emberséges lehess
és legyen annyi reményed, hogy boldog lehess!"

Boldog születésnapot Drága Kislányom!!
Szeretlek!
Anya





Habcsók lap:
  • 3 tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kiskanál keményítő

Piskóta lap:
  • 2 tojás
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • ezt kétszer vegyük mert két lapot sütünk

Csokoládé krém:
  • 3 dl tejszín
  • 25 dkg tejcsokoládé
  • 2 lap zselatin

Narancsos krém:
  • 2,5 dl tejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 8 dkg porcukor
  • 0,5 dl narancslé
  • 0,2 dl citromlé
  • 2 lap zselatin
  • 2 narancs húsa
  • narancslekvár a piskóta kenéséhez

Díszítéshez:
  • 2,5 dl tejszín + fél tasak zselatin fix
  • 3 ek. porcukor

+ vészhelyzetre 1 csomag kerek piskóta tallér



A habcsók laphoz a tojásfehérjét a citromlével elkezdjük habbá verni, mikor félig kemény hozzáadagoljuk a porcukrot, majd a végén a két kanál porcukorral elkever keményítőt . A sütőpapírra  rajzolunk egy 26 cm-es kört a tortaforma segítségével és erre kanalazzuk a habot beleigazgatva a rajzolt körbe. 100 fokon szárítjuk, kb. 2 órát vigyázva hogy ne barnuljon, a sütőben hagyjuk kihűlni.

A piskóta lapokhoz az 2 egész tojást a cukrot elkezdjük felverni robotgéppel, a legmagasabb fokozaton, pontosan 10 percig, amíg ki nem világosodik és szép levegős, magas habot nem kapunk! Ekkor szilikonlapátra váltunk és a sütőporral elkevert lisztet, szakaszonként hozzászitálva, szépen, óvatosan beleforgatjuk a habba. Sütőpapíral bélelt, 26 cm-es tortaformában,180 fokon megsütjük. Utána újra sütünk egy ugyanilyen lapot.

A csokoládé krémhez  1,5 dl tejszínt felforrósítunk és beletesszük a feltördelt csokoládét, addig keverjük, míg egynemű krém lesz, ezután lehűtjük.
A zselatinlapokat annyi hideg vízben áztatjuk, hogy ellepje, amikor megpuhult, kézzel kinyomkodjuk, és anélkül, hogy vizet adnánk hozzá, egy lábasban közepes hőmérsékleten folyékonyra feloldjuk, kicsit hagyjuk hűlni majd belekeverjük a csokis krémbe. Az egészet megint hagyjuk kihülni majd a megmaradt 1,5 dl felvert tejszínbe keverjük és a hűtőbe tesszük negyed órára, míg kenhető krémmé nem szilárdul.

A narancsos krémhez  a mascarponet a porcukorral kikeverjük, a narancs felvágott húsát is hozzáadjuk. A zselatinnal ugyanúgy járunk el mint a csokikrémnél, és mikor felolvadt, a narancs és citromlével összekeverjük, majd a mascarpone-s krémbe keverjük. A tejszínt felverjük és és az elöbbi krémhez vegyítjük. Szintén tegyük a hűtőbe, hogy ne folyjon mikor a tortát töltjük vele.

A csatos tortaformánkat tegyük egy szép tálra amin a kész tortát tálalni szeretnénk és helyezzük bele az egyik piskótalapot. Ha a lap kisebb lesz mint a forma mint nálam is, nem tudom miért, de ahogy kihült összement :), ebben az esetben piskóta tallérral rakjuk körbe a lapot, mint én is tettem. A lehűtött csokoládé krémet a piskótára kenjük, majd beborítjuk a másik piskótával. Rákenjük a narancsos mascarpone-s krémet és egy éjszakára letakarva a hűtőbe tesszük. Másnap a tetejére tesszük a habcsók lapot és az oldalát bevonjuk zselatin fixel és porcukorral felvert tejszínnel.



A pletyka vagy keksztekercs receptjét is hozom majd,
mert nem a megszokott módon készül,
éppen ezért sokkal finomabb mint a hagyományos! Nem túlzok! :)

2012. január 12., csütörtök

Töltött paprika

Nagyon régen ettem és a valamiért eszembe jutott, ezért tegnap megcsináltam, bár csak a fele hozzávalóból, mert ezt is csak én szeretem igazán. Nagy meglepetésemre Eszti megevett egy tányérral és Annám is kanalazgatta a levét.
A recept húgomtól van, ez az ő specialitása. :)

Közeleg a hétvége készülnek a zsúr finomságai, remélem lesz alkalmam fotózni, aztán hozom a szépségeimet! :)) Szorítsatok, hogy minden flottul menjen!!


Hozzávalók:
  • 14 dkg rizs
  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 1 hagyma
  • 35-40 dkg paradicsompüré
  • 4-5 paprika
  • só, bors

1) Anna töltött paprika levét kóstolgatja.
2) Mesenézés, ropizás kettesben. Eszti sokat segít Anna körül! :))
3) Anna goblenezik vagy gobelinezik (?), megirigyelte Esztitől, nem tőlem!

  1. A rizst megmossuk és olajon megfuttatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd addig főzzük míg el nem fő róla a víz.
  2. A hagymát felaprítjuk és kis olajon megdinszteljük.
  3. A darált húst sóval, borssal ízesítjük, majd a kihűlt rizzsel és hagymával összegyúrjuk.
  4. A paprikágat megtöltjük a masszával és külön golyókat is formázunk.
  5. Egy nagyobb lábosba 3 púpozott ek. lisztből és olajból rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét és felöntjük vízzel.
  6. Ízesítjük 3-4 ek. cukorral, egy kiskanál sóval, beletesszük a töltött paprikákat és húsgombócokat.
  7. Egy óra alatt karikán és takaréklángon készre főzzük.
  8. Aki édesebben szereti utólag is tehet bele cukrot.
Jó étvágyat!

2012. január 10., kedd

Krémes máktorta és egy mintanap a fogyást segítő étkezéshez

Mákrajongók figyelem! Nálunk csak én tartozom közéjük, de ezt a tortát zabálták a többiek is! Fantasztikus!
Erről többet nem is tudok írni, mert csak ilyenek hagynák el a billentyűkön pötyögő ujjaimat mint, isteni, fantasztikus, bámulatos, stb. :D

Ja, a tejszín azért került a tetejére mert a krém kevés lett ezért a receptbe már a dupláját írtam, így lesz tökéletes!!!

Ezentúl többször csatolom majd, egy-egy napi étrendemet, ami a fogyókúrám velejárója. :D Remélem nem baj! Így, ha valaki szeretne belevágni akkor van segítsége ilyen formában. Látni fogjátok, hogy bizony egész napos evészettel is lehet szépen, igaz lassan, de biztosan heti 1 kilót fogyni! Nem mondom, hogy nem tudnék kétszer ennyit enni, de ez csak addig tart míg el nem érjük a célunk, mert utána elég a súlymegtartó kalóriabevitel, ami az én magasságomhoz 1600-1700 kalória! Akit érdekel, hogy mennyit kell ennie, hogy fogyjon az nyugodtan írhat nekem privátba is, szívesen segítek, de ide is fel fogom tenni azt az egyszerű módszert amivel ez kiszámolható. Mára ennyit a fogyiról, most együnk! :D



Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg puha ráma
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 7,5 dkg darált mák
  • 1 tk.  sütőpor


Krémhez:

  • 3 dl tej
  • 25 dkg porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 1 púpozott ek. pudingpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg puha vaj


  1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
  2. A rámát a cukorral habosra keverjük, majd egyesével a tojásokat is beledolgozzuk.
  3. A sütőporos lisztet, majd a mákot is belekeverjük.
  4. 24 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk, majd a tésztát belesimítjuk. A közepét picit púposítsuk, hogy ne horpadjon be hűlés után a tésztánk. 25-30 perc alatt megsütjük, és hagyjuk a formában hűlni.
  5. Ezalatt a tojássárgákat a cukorral, pudingporral habosra keverjük, majd apránként a felmelegített tejet is belekeverjük. Visszatesszük a tűzre és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Félretesszük hűlni.
  6. A puha vajat a vaníliás cukorral kikeverjük és már mikor kihűlt a főzött krémünk, összekeverjük a kettőt.
  7. A krémmel bevonjuk a tortalapot és, ha még mindig kevesellnénk a krémet, bár én a receptbe, már a dupláját írtam, akkor egy 2,5 dl-es tejszínt, fél csomag zselatinfix-el és porcukorral felverünk a tasakon megadottak szerint. Ezt kenjük a krémre, majd darált mákkal megszórjuk és hűtőbe tesszük min. 1 órára.


Mai napi étkeim

2012. január 9., hétfő

Szalagos fánk gyorsabban

Jön a farsangi időszak és ilyenkor sokan fánkot is sütnek. De! Nem mindegy mennyi macera van vele, mert ezzel speciel semmi. A tésztát a gép megdagasztja, aztán már lehet is nyújtani, szaggatni. És miközben elmosogatunk, a gyereknek enni adunk, vagy éppen orrot fújunk (influenzás időszak lévén), elolvassuk a neten a híreket, hip-hop eltelt egy óra és a megkelt fánkokat lehet sütni, és aki bírja langyosan, már eheti is finom házi baracklekvárral! Nem írom le mennyit bírok egyszerre betolni, mert még mohónak, falánknak, ki tudja minek néztek! :))
Másnap is imádom, ...ha marad! :)
Tegnap készültek, reggelre egy szem maradt. :( Újrasütném most azonnal, de mi lesz így a hátralévő pár kilóval?

Ellen tudsz állni a csábításnak?

Hozzávalók:

  • 5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 ek. cukor
  • csipet só
  • annyi langyos tej amennyit a tészta felvesz

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk, és egy lisztezett tálcára sorakoztatjuk egymástól távolabb, hogy legyen helyük kelni, majd konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük. A helyiség nem árt, ha meleg!

Egy nagy lábosba bő olajat forrósítunk, közepes lángra visszavesszük és a fánkokat lisztezett felületen lévő felükkel felfelé az olajba tesszük és fedő alatt kb. fél percig sütjük, majd megnézzük, hogy megpirult-e, ha igen akkor fordítsuk meg és már fedő nélkül készre sütjük. Papírtörlőre szedjük és vaníliás cukorral kevert porcukorba megforgatjuk. Baracklekvárral tálaljuk. Mennyei!


Tavaly nyáron készült fotó, szerintem itt is guszta, még, ha nem is olyan szépen fotóztam. :))

2012. január 5., csütörtök

Tejes krumplileves és túrós palacsinta + Szülinapok!!!

A január és a február nem az én hónapom. Sivárnak érzem az ünnepek utáni szürke hétkoznapokat. Újra iskola, munka stb. A január szerencsére tartogat örömteli eseményeket is, mégpedig, hogy mindkét lánykánk januárban született.
Esztim jövőhét péntek 13-án lesz 13 éves! Na ez aztán az időzítés! :))) Nálunk a 13-as szám azóta egészen mást jelent.
Annánk, 10 évvel később 25-én lépett be a családba! 
A születésnapokat praktikus okokból együtt tartjuk, tehát már készülök fejben. Ilyenkor két probléma is fel szokott merülni. Az egyik, hogy ebben a hónapban a cukrászdáknál leállás van, tehát tortarendelés kilőve,  ezért sütnöm kellene, amit egyszer már megtettem (3 éve) és csodálatos torta lett, de nem külsőre. Amúgy gesztenyés volt és itt mellékelek egy fotót is, erről a tortabénázásomról!

Akkor még gondolati szinten sem létezett a blog, ezért ez csak mobiltelefonos fotó.
Bár, ahogy elnézem, nem is olyan vészes! A fotó sem és a torta sem. :))


Itt Esztim 9 éves, mikor a fenti tortát sütöttem.
Mára kiskamasszá érett! Egyre többször érzem, hogy rohan az idő, kicsit lassíthatna...

A másik probléma, hogy a játékboltok is üresek az ünnepi „fosztogatás“ eredményeképp. Erre már van egy bevált de, a brifkónkat jobban megterhelő megoldás, az, hogy a karácsonyi ajándékvásárláskor erre a két szülinapra is be kell szerezni a meglepetéseket!
Ez most is megtörtént, legalábbis Annának. Tehát, bulira fel!

Most pedig a hétköznapjainkról pár szót. Manapság a könnyű ebédeké a főszerep. Mint ez a mostani, tejes krumplileves és palacsinta. Gyerekkorom kedvenc párosa!


A tejes krumplileves elkészítése pofon egyszerű, és rendkívül finom.
A felkockázott krumlit tényleg nagyon kevés sós vízben megfőzzük, majd, ha már puha, egy nagy doboz tejfölt tejjel felhigítunk és a levesbe keverjük. Ha kevés a folyadék akkor tejjel pótoljuk! Ennyi és nem több, a són kívül nem kell bele más ízesítő. Ne ijedjünk meg az egyszerűségétől. :)


A palacsintáról is ejtsünk néhány szót.
Én kizárólag tejjel készítem, nincs szóda, mert sok kísérletezés után rájöttem, hogy a szódás sokszor papírszerű száraz, vastag, és fullasztó, míg a tejjel higított, szétolvad a szánkban, még, ha vastagon is sütjük.  Az előfordulhat, hogy én csináltam valamit rosszul, de a szódával csak kudarcok értek! :P
Receptet nem írok, mert mindenkinek van sajátja, viszont javaslom próbáljátok ki csak tejjel. Ja! Tej és víz keveréke is nagyon jó, nálam e két verzió mindig bejön. Különben egy szakácsműsorban hallottam a vizet.

És a töltelék!
Esztivel a túrós a kedvencünk, ami áll, túróból, 1 tojássárgából, sok cukorból, 1 vaníliás cukorból és 1-2 kiskanál tejfölből! Mazsola nincs, mi nem szeretjük, legalábbis ebben.
A másik nagyon finom töltelék a nutella és házi barackdzsem együtt, párban, vékonyan! Ne fintorogjon senki amíg nem kóstolta!!! :)) Volt már pár tesztalanyom! :DD

Mára ennyi! :D
Jó étvágyat!

2012. január 2., hétfő

Somlói galuska

13 éves recept, amit szintén anyósomtól kaptam és rendszeresen készítettem. Csak mióta Anna megszületett és blog írásba kezdtem, nem került az asztalunkra. Túl sok inger ér a Ti blogotokról és nem győzöm a rengeteg újdonságot kipróbálni. Szerintem már a 100-at is elkerülte a lefűzött receptek száma, és be kell lássam, nem tudom tartani az iramot úgyhogy lassítok, ami azt is jelenti, hogy  ritkábban jövök, de jövök.
Az alábbi somlóit sütöttem 29-ére, és igazi felüdülés volt a sok tömény, bejgli és zserbó mellett. Úgy gondolom ezt a süteményt bármikor el lehet készíteni. Sőt akár előző nap is meg lehet sütni a piskótákat és másnap pedig összeállítani a krémmel.
Ami pedig az ünnepeket illeti sajnos hihetetlen gyorsasággal eltelt, nem is értem hogyan, mert mintha tegnap még csak készültem volna rá, most meg vége.
Azoknak akik a világvégétől vagy a gazdasági összeomlástól és a szegénységtől félnek, másolom be ezeket a sorokat, hogy egy kis pozitív előrejelzést is olvassanak.


2012 a Sárkány éve
A Sárkány éve tele lesz energiával és bátorsággal. A Sárkány Évében valósíthatjuk meg csak igazán nagy álmainkat. Új projektek, kihívások érkeznek életünkbe, amelyeket merészen, néha excentrikusan hajtunk végre, természetesen mindent okosan megfontolva. Gyors döntéseket hozunk, néha teljesen bámulatba ejtőeket, amelyeknek nehéz lesz megjósolni a kimenetelét, de amelyeknek nagy lehet a sikerhozama. A Sárkány Éve a bátorság, és a légből kapott ötletek éve lesz.
Nagyszerű lesz személyes szempontból is. Kedvező évről beszélünk, ami a házasságokat és a gyerekáldást illeti, de benne van a pakliban az is, hogy sokat fogunk költeni éppen ezen események miatt.
Kedvező lehet az üzleti élet felvirágoztatásához vagy új projektek, lehetőségek elindításához.
Új, hatalmas lehetőségek nyílnak meg előttünk, de ebben az évben nemcsak a siker hatalmas, hanem a kudarc is.
A Sárkány Évében nagy nyereségekre tehetünk szert, de a nagy nyereségek mellett nagy kockázatokat is vállalunk. Az üzleti élet sikerességéhez elengedhetetlen a kapcsolatok és szövetségek kialakítása, de a legfontosabb, hogy előrelátó vezetők legyünk.
Tanács: gondold meg jól mit szeretnél elérni, melyek a lehetőségek és merre haladsz. A Sárkány Évében hirtelen változások érkeznek, nem lesz idő arra, hogy kényelmesen, megfontoltan átrágd magad a döntéseiden. Ha kész tervekkel lépsz a Sárkány Évébe, akár egy stratégiát is felállíthatsz, kellőképpen kiaknázhatod az év lehetőségeit.

B.Ú.É.K. MINDENKINEK!


Világos piskótához:
  • 4 tojás
  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • késhegynyi sütőpor
Kakaós piskótához
  • 4 tojás
  • 6 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 8 dkg cukor
  • késhegynyi sütőpor
Locsolóvíz:
  • 6 csapott ek. cukor
  • 1 citrom héja vagy citrom aroma
  • 2-3 ek. rum
  • 2 dl víz
  • ezeket összeforraljuk
Krém:
  • 1 l tej
  • 2 cs. vaníliáspuding
  • 18 dkg cukor
  • 4 db tojás

  1. A piskótáknál a tojásokat a cukorral robotgéppel 10 percig verve, szép magas habot kapunk, majd a sütőporos lisztet adagonként hozzászitálva, szilikonlapáttal szépen beleforgatjuk. Sütőpapiros tepsiben, előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. A kakaós piskótánál ugyanígy járunk el, a kakaót a liszttel és sütőporral összekeverve szitáljuk a habhoz.
  2. A krémhez a tojások sárgáját a pudingporral és cukorral kikeverjük, majd a tejet kanalanként csomómentesen belekeverjük. Tűzön sűrű krémet főzünk. Ha készen van félretesszük és a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a még meleg pudingkrémmel összekeverjük.
  3. A locsolóvízhez valókat összeforraljuk.
  4. A kétféle piskótát felkockázzuk.
  5. Egy nagy fedeles edény aljára kanalazunk a krémből erre mehet a felkockázott piskótából egy réteg, ezt öntözzük meg a locsolóvíz 1/3-val, majd beterítjük egy réteg krémmel. Ezeket ismételjük amíg el nem fogy a piskóta, a legtetejére krém kerüljön, amit kakaóporral szórunk meg.
  6. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek!
 Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...