Ígértem, hogy hozom, igaz jócskán megkésve, de itt van. Sütés nélküli édesség, nálunk olyan nagy kedvenc, hogy idén minden alkalomra elkészítettem. A legtöbben biztos ismeritek, de nekem ez a legfinomabb. A keksz narancslével is meg van locsolva, és a kedvenc zselécukrunk sem hiányozhat belőle, úgyhogy nem túlzok, tényleg nagyon finom!
Hozzávalók:
- 400 g háztartási keksz (fele darált, fele darabokra törve)
- 400 g puha finom zselés cukor (2 zacskó)
- 100 g dió durvára törve
- 100 g mazsola vagy aszalt szilva felaprítva
Ezeket összekeverjük és meglocsoljuk - 2 narancs levével
- és 1-2 ek. rummal
------------------------------------------ - 200 g kristálycukor
- 250 g ráma
- 2 kissé púpozott ek. liszt
- 1 vaníliás cukor
- 1 és fél dl tej
- 50 g kakaópor
Ezeket pedig egy lábosba összefőzzük, majd még a tűzön kevergetve kissé besűrítjük.
A krémet összekeverjük a kekszes alappal majd folpackkal kibélelt őzgerinc formába, vagy gyümölcskenyér formába kanalazzuk, a folpackot ráhajtjuk majd kézzel simítgatva eligazítjuk a tetejét.
Hűtőben hagyjuk egy éjszakára puhulni.
Néha teljes elámulok mik vannak! :)
Nem is hallottam, hogy Pletykának is nevezik...A zselécukor biztos ad neki egy plusz finom ízt! Guszta! A rajz is nagyon szép, kár, hogy nem tudok így rajzolni, pedig a dédapám híres festő volt, még a lexikonban is benne van...
VálaszTörlésEzt az elnevezést még én sem hallottam. Nagyon guszta és nagyon finom lehet. Hasonlót szoktam csinálni de egy kicsit mégis más!
VálaszTörlésA név és a zselés cukor is újdonság számomra, de nagyon meggyőzőek a képek, ki fogom próbálni így is! :)
VálaszTörlésHogy én ezt mennyire nagyon szeretem. Azt hiszem el is készítem a napokban...:) Nagyon guszta, és a neve is nagyon illik a sütihez, igazi csajos pletyka délutánokhoz...:)
VálaszTörlésAz elnevezés nekem is újdonság, érdekes név:) A zselés cukor ad neki egy kis pluszt, nagyon finom lehet.
VálaszTörlésez itt is nagyon népszerű csak pillecukrot tesznek bele....nagyon szeretem én is, bár igazán ritkán van alkalmam enni ilyesmit. Valami Rocky Mountain vagy mi a neve talán itt Dublinban.:)
VálaszTörlésMilyen jól feldobtad a zseléssel!!!
VálaszTörlésNagyon klassz lett, a zselés cukor isteni lehet benne, imádom:-)
VálaszTörlésValami blogberkekben terjedő pletykára számítottam, erre meg ilyen finomságot találok:-) Tetszik benne a zselécukor!
VálaszTörlésÉn ezt ostyával ismerem, a többi ugyan az:):)
VálaszTörlésNálunk anya készíti, de mi is nagyon szeretjük :)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek, örülök, hogy tetszik nektek is a zselécukor tuning! :)
VálaszTörlésAki elkészíti jelezze bátran, mert kíváncsi vagyok rá, igazam van-e a finomságát illetően! :))
Anyukám is valami hasonlót készített, de zselécukor helyett lokum raháttal.
VálaszTörlésÉn még olyat nem is ettem, biztos úgy is finom! :)
TörlésNagyon jól néz ki! :) A háztartási kekszet össze kell tördelni, jól gondolom? :)
VálaszTörlésEbből az adagból hány őzgerinc lesz?
Igen össze kell, de én mostanában az aprítóba szoktam kicsit összevágni, nem baj, ha egy kicsit morzsás lesz egy része. 1 őzgerincre elég a mennyiség. Remélem ízleni fog!!! :))
TörlésKöszi, mindenképpen kipróbálom! :)
TörlésNálunk keksz helyett nápolyi vagy ostyalap kerül bele összetörve és zselécukor az semmiképp. És hát hmmmm....hmmmmm capukrazs a neve, ami visszafelé nem vmi szép, de így nevezte el gyerekoromban egy osztálytársnőm, és rajtaragadt:-) Bocsi.
VálaszTörlésZsuzsa ez nagyon tetszik és név meg pláne, még találó is!!! :)))) Köszi, megjegyzem!
Törlés