2011. május 31., kedd

Epres vaníliás krémtúró babapiskótával

Újra eperkrém, csak máshogy. A legfontosabb változás mégis az, hogy kalóriára pontosan kiszámolt és light-osabb. Ami azért is fontos, legalábbis számomra, mert amióta elkezdtem a blog írását, képtelenség tartani a diétát. (Diétámról vagyis inkább életmódváltásról itt olvashatsz.) Ami pedig nem is bonyolult és nehéz, sőt még éhezni sem kell és bármit ehetünk. DE! Amikor az ember lánya lesüt egy tepsi buktát vagy krémest, hát én biztosan nem bírom megállni, hogy csak egy szeletkét toljak be. Van olyan aki bírná? Ezért inkább úgy döntöttem, hogy könnyű édességeket keresek, és azt is nézem, hogy ne full édesítős legyen mert az igencsak rossz ízű, vegyesen pedig észre sem venni! Tudom, van Xilit meg Nyírfacukor, Stevia, de iszonyatos áron, ráadásul igencsak igénybeveszi a gyomrunkat, ha nem vagyunk hozzászokva, és ugye ki akarja a mellékhelyiségben tölteni az idejét minden finom falat után! ;D
Na nem rongálom tovább a billentyűzetet, hanem jöjjön a recept:



Epres vaníliás krémtúró babapiskótával
4 adag lesz belőle
Összesen: kb. 1114 Kcal és 205 g ch
1 adag 279 Kcal és 51 g ch
Tízóraira, uzsonnára, de még vacsorára is nyugodtan fogyasztható!


  • 20 g vaníliás puding (a Dr.Oetker-es tasak fele)
  • 3 dl tej
  • 40 g kr. cukor
  • 250 g zsírszegény túró
  • 40 g kristálycukor
  • plusz annyi folyékony édesítő amennyire édesnek szeretnénk

A pudingból, tejből, cukorból krémet főzünk és még melegen hozzákeverjük a kristálycukorral elkever túróhoz.



  • 400 g epret (félbevágva)
  • 1 ek. vízzel
  • 40 g cukorral + ízlés szerint folyékony édesítővel összefőzünk.
Mikor forrdogál és engedett jól levet, akkor hozzáteszünk 1 púpozott kk. tortazselét és még 1 percig főzzük.
Félretesszük és hagyjuk langyosra hűlni.

4 poharat készítünk és felváltva a pudingos krémet az epres szósszal, belekanalazzuk. Mindegyikbe dugjunk bele egy-egy babapiskótát félbe törve és a tetején az eperszószt szórjuk meg babapiskóta morzsával.

A poharakat alufóliával borítva tegyük a hűtőbe hűlni, és hogy a piskóta is kicsit megpuhuljon.

Jó étvágyat!

2011. május 29., vasárnap

Mai menü: Húsleves - Sajttal töltött fasírozott - Epres túrókrém

Mai menünket rögtön a desszerttel indítom, ami tegnap láttam Anitánál és ma reggel 9-re össze is dobtam valami hasonlót. Nem követtem a receptet, inkább saját anyagból dolgoztam, de az ötlet és elhatározás mindenképpen Tücsök Bogárnak köszönhető! Utólag megnézve nem sokban különbözik a két recept. :))) Olyan szép és finom lett, hogy első helyet érdemel, ezért indította a desszert a mai menüs bejegyzést. :-D 
Köszi Anita!!!


Epres túrókrém desszert

Hozzávalók a túrókrémhez:
  • 250 g zsírszegény túró
  • 7 ek. porcukor vagy ízlés és kóstolás szerint
  • 250 ml tejszín
  • 1 kk. vaníliaaroma
  • Dr.Oetker Instant zselatin fix, a tasak. fele kb. 10 g
A tejszínt a porcukorral elkezdjük habbá verni és kb. félidőben hozzátesszük a habfixálót és a vaníliaaromát, majd addig verjük, mag kemény habot kapunk. Ekkor jöhet bele a túró és szintén robotgéppel szépen összedolgozzuk. Kész is van jöhet az eperkutyulmány készítése.


Eperszósz:
  • 400 g eper
  • 1 ek. facsart citrom leve
  • cukor kb. 5 ek. vagy szintén ízlés szerint
  • 1-1,5 kk. tortazselé (Dr.Oetker szintelen vagy piros)
Egy kis lábosba a hozzávalókat a tortazselé nélkül összemelegítjük és amikor már gyöngyözik az egész és levet is engedett hozzátesszük a tortazselét és 1-2 percig még forraljuk, de nem tovább!

Előveszünk 3-4 kelyhet és mindegyik aljába kanalazunk a túrókrémből, majd a langyos eperszószból és ezt a műveletet újra megismételjük. Alufóliával vagy folpackkal letakarva mehet a hűtőbe, de akár azonnal is befalhatjuk!



Húsleves


Nálunk a húsleves 3 órán keresztül csendesen gyöngyözve a tűzön a következőkből készül:
2 db vastag pulykanyak, 3 db csirkeszárny, 1 db csirkefarhát, 2 db csirkemáj, 1 nagyobb karajcsont,
4 szál nagyobb sárgarépa, 2-3 szál fehérrépa, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db közepes krumpli  (ezt inkább Anna miatt), 1 közepes vöröshagyma, 1 kicsi karalábé és 3 rózsa karfiol (Ez a kettő a főzés utolsó harmadába kerüljön a levesbe mert különben szétfő!), 2 gerezd fokhagyma
Fűszerek: só, szemesbors kb. 5 db, reszelt szerecsendió, egy csokor petrezselyem,  bio vegeta

Fasírozott sajttal töltve



Hozzávalók:
  • 500 g darált sertéscomb
  • 2 db tojás
  • 2 db zsemle
  • 1 közepes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem, kakukkfű, pirospaprika
  • házi vegeta
  • só, bors
  • Ha túl lágy a massza akkor zsemlemorzsával javítjuk fel.
  • 6 db kockasajt

A vörös és fokhagymát apróra vágjuk és megdinszteljük és ha kihült akkor a többi hozzávalóval összekeverjük.
Egy tűzálló tál aljába simítunk egy réteget és erre teszünk egy sor sajtot (én a sajtokat félbevágtam, hogy laposabb legyen) majd megint a húsos massza.
A tetejére nem zsemlemorzsát teszünk, hanem vizes kézzel megsimogatjuk, vagy szilikon ecsettel vízzel átkenjük, ami azért fontos mert így lesz szép piros, ropogós a teteje és a belseje sem szárad ki!
Fedő nélkül sütjük kb. 1 órát 200 fokos sütőben.

Jó étvágyat!

2011. május 26., csütörtök

Csokis keksz és variációi

Nagyon finom kekszre leltem Tücsök Bogárnál! Puha omlós, sokáig eláll és mindig kéznél van, ha már nagyon vágyunk valami édességre. Én imádom az ilyen kekszeket egy habos kávé mellé, de csak úgy magában is tökéletes! Anitánál karamellás volt a recept szerint, de én teljesen csokisra álmodtam. Eredetiben is elkészül majd, ha végre tudok venni karamellás pudingport, mert eddig nem sikerült! :-(
Köszi Anita! Már megint! :-D


Összesen: kb. 3059 kcal és 377 g ch

Hozzávalók:
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 9 dkg főzhető csokis pudingpor (2 csomag drOetker-nek felel meg )
  • 19 dkg liszt
  • 3 csapott ek. kukorica liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 20 dkg süthető csokicsepp vagy bármilyen csoki darabolva



Elkészítés:
  1. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és tovább keverjük míg sima nem lesz.
    Ha a vajat a hűtőből vesszük elő, akkor se essünk kétségbe, hanem sajtreszelőn reszeljük le és 10 perc múlva már keverhetjük a cukorral, csak egy kicsit kitartóbban kell kevernünk. ;-))
  2. Ekkor hozzáadjuk a többi anyagot a csoki kivételével. Nehéz lesz keverni, de ne adjuk fel, remélhetőleg a robotgépünk sem fogja! Végül belekeverjük a csokit - őszintén megmondom én inkább belegyúrtam. :-D
  3. Kettévettem a tésztát és addig osztogattam míg 16 darab lett.
  4. Kézzel megformáztam és sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztattam őket. 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. Nem tovább mert kiszárad!
  5. Zárható dobozba tárolhatjuk, bár szerintem kár összepiszkolni, úgyis elfogy!


Variációk Tücsök Bogár nyomán:
Dupla karamellás (karamellás puding + vajkaramella)
Dupla csokis (csoki puding + csoki csepp)
Black&white (csoki puding + fehér csoki csepp)
Jing és jang (vanília puding + csoki csepp)
Puncsos (puncs puding + mazsola)

Jó étvágyat!

2011. május 24., kedd

3. Díj

Pannától kaptam ezt a díjat, de eddig nem volt rá módom, hogy megköszönjem és továbbítsam!

A díjról annyit, érdemes tudni, hogy nincs semmilyen kikötés, amit teljesíteni kellene. Ha akarod tovább adod, ha akarod csak kiteszed a blogodba. Szívesen adom tovább, mert nem jár semmiféle kötelezettséggel (munkával ;o)), és nagyon szívesen reklámozlak itt benneteket, hátha valaki nálam járva bukkan rátok!

Nektek szánom ezt a díjat, akiktől sok finom receptet csenhetek el és cserébe még kedves szavakat is kapok! :-D

Tücsök Bogár
Illés Kriszti
Aleda
Beasties
Bence/Emőke=BalhÉtterem
Bianka/Kiskonyhám ízei
Mónika/Kreatív Konyha
Duende/Szellem a fazékban
Gabi /Vegyes saláta
Szemirámisz
Zsanuária/Anikó


Fogadjátok szeretettel!

2011. május 20., péntek

Nutellás muffin

Ki nem állatom a nutellát, semmivel nem tudom megenni, de a család kedvéért tartok itthon a palacsintához.
Erre mi történik? Megint Tücsök Bogár az "oka"! :-D Muffin próbálkozásaim következő darabja, a kólás-kakaós után szintén Anitánál talált nutellás. Úgy gondoltam, ha én nem is, de lányaim és férjem kedvéért kipróbálom. Amúgy hozzáteszem a fotók láttán én is kedvet kaptam hozzá, de a nutella iránti ellenszenvem még mindig erősebb volt. Aztán elkészült az első adag a jól bevált bolti nutellával, ráadásul úgy megmértem,  hogy a tészta alig bírt feljönni! Hát azt kell mondjam nem vált hátrányára! ZABÁLTUK!!! ÉN IS! :D

Ezután találtam házi nutella receptet, ami rögtön belekerült egy újabb adag muffinba és palacsintába. Ez már üresen, csak úgy kanalazva is bejön nekem! Ráadásul pont tökéletes az elkészítésre váró jövőbeni macaronjaim megtöltésére is!!!
A férjem a muffinhoz a bolti nutellára esküszik, de üresen a házira. A lányom pedig nem tudta abbahagyni a  palacsintaevést az én nutellámmal. Döntse el mindenki maga, hogy melyik jobb. A lényeg, hogy mindkettő finom!



Nutellás muffin

Hozzávalók a tésztához:
  • 10 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 db tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 dl tej
  • csipet só
  • 12 teáskanál nutella


Elkészítés:
A vajat és cukrot kikeverjük habosra és hozzáadjuk egyesével a tojásokat. Belekeverjük vaníliát, sót és a reszelt citromhéjjat. Végül a sütőporral összekevert lisztet, a tejjel felváltva hozzákeverjük. A tésztát 12 db-os muffin papírral  bélelt formába kanalazzuk, majd a tészták tetejére 1-1 teáskanál nutellát teszünk.
Hurkapálcám nem lévén hústűvel kevertem bele a krémet a tésztába.
A házi nutellát nem lehet belekeverni, mert sűrűbb és masszívabb az állaga, így a közepébe teszünk egy kávéskanálnyit.

180 fokra előmelegített sütőben min. 20 percig sütjük tűpróbáig. A sütőformában hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!

2011. május 19., csütörtök

Tárkonyos raguleves krumpligombóccal

A kedvenc levesem, még a Hortobágyi nyaralásunk alkalmával ismertük meg, előtte sosem ettünk ilyen pikáns levest!!! A krumpligombóc Citromhab leveséből való. Nagyon be voltam sózva - mikor megláttam nála -, hogy végre elkészítsem. Olyan finom mint amilyen szép és nálam kiütötte a csipetkét a nyeregből. Ezentúl más levesekbe is kipróbálom. Imádom!

Íme a recept:



Tárkonyos raguleves krumpligombóccal

Hozzávalók:
  • 500 g pulykamell
  • 3 szál sárgarépa
  • 200 g zöldborsó
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 csapott ek. liszt
  • 3 csipet tárkony
  • petrezselyem
  • szerecsendió
  • citrom facsart leve ízlés szerint
A krumpligombóchoz:
  • 1 nagyobb krumpli
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • szerecsendió
  • petrezselyemlevél





Elkészítés:
  1. A hagymát apróra, a húst kockákra vágjuk.
  2. A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a petrezselymet aprítjuk, de lehet 3 csipetnyi szárított is.
  3. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzátesszük a húst és a sárgarépát 1 ek. lisztet. Vízzel felöntjük, sózzuk és fűszerezzük, csak akkor tesszük bele a borsót, ha már félig puha a hús, nehogy teljesen szétmenjen.
  4. A gombóchoz megfőzzük a krumplit, összetörjük, majd hozzákeverjük a tojást, a lisztet, sót, szerecsendiót és az apróra vágott petrezselyemet.
  5. Ha a leves kész, a hús megpuhult, vizes kézzel gombócokat formázunk és óvatosan a  forrásban lévő levesbe engedjük őket és ha feljönnek a leves tetejére elzárhatjuk a gázt.
  6. A tejszínt elkeverjük a merőkanálnyi levessel a hőkiegyenlítés miatt és a leveshez adjuk.
  7. Megkóstoljuk és ha kell utánaízesítjük.

Jó étvágyat!

2011. május 18., szerda

Gyors krémes nasi

Ez az édesség nem kíván nagy ügyességet, bár hallottam olyat, hogy a piskótatészta kifogott egy ismerősömön. Rajtam pedig évekig a palacsinta, nem is készült sokáig! Mára viszont úgy megy mint a karikacsapás. Ezt a "hamar"  sütit diétásan találtam Nonó oldalán, én viszont nyírfacukrot, xilitet nem használhatok mert a lányomat és férjemet eléggé megdolgozza, ha értitek mire gondolok, vagyis enyhén szólva hashajtó hatású, a sima édesítőkkel pedig nem az igazi. Ezért full cukorral készült és nagyon finom, pillanatok alatt elkészülő krémes édességünk lesz.
A habot lehagytam a tetejéről, de aki szeretné azzal is megbolondíthatja!
Íme a recept:



Gyors krémes nasi

Hozzávalók a tésztához:
  • 4 tojás
  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • fél cs. sütőpor

Krém a tetejére:
  • 2 cs. vanília puding
  • 7 dl 1,5% tej
  • 7 ek. cukor
  • 1 kk. vanília aroma

  • 250 ml tejszín
  • 2 ek cukor
  • 1 pupos ek. Zselatin fix instant (Dr.Oetker)


Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. A tojásokat egyben elkezdjük verni, majd szépen hozzáadjuk a cukrot és kb. 10 percig verjük egészen addig amíg kifakul a krém színe és egy lágy habot kapunk.
  3. Ekkor hozzákeverjük fakanállal a sütőporos lisztet. (Gyönyörű habot majd tésztát kapunk és nem kell külön választgatni a tojást! Szakácstól vett bevált tipp!)
  4. Egy kisebb 25x30 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk és erre simítjuk a krémes tésztát.
  5. Alacsony hőfokon nálam gázsütő 4-es fokozatán min. 20 percig végül tűpróbáig sütjük.
  6. A vaníliás pudingot a tejjel cukorral és aromával sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük.
  7. A tejszínt elkezdjük habbá verni, majd hozzáadjuk a cukrot és a zselatin port, majd kemény habbá verjük. A két krémet összekeverjük és a tészta tetejére simítjuk.
  8. Kakaóporral, vagy tejszínhabbal díszíthetjük.
Jó étvágyat!

2011. május 17., kedd

Tündértorta vagy kólás Muffin

Megint egy megunhatatlan Tücsök Bogár recept! Anitától sok mindent kipróbáltam és fogok is még, mert nagy megnyugvást ad, hogy minden elkészített étel, sütemény jól sikerül! Persze fontos, hogy kövessük a recept utasításait! Mégis azt kell mondjam, hogy volt olyan akinél a pontos követés kétes eredményt hozott! Sokadjára, de újra köszönöm Anita, hogy megosztod velünk ezt a sok finomságot! :-D
Ez a sütemény Tündértorta nevet viseli Anitánál, mint több más muffinja is, és kíváncsi vagyok honnan ez az ötletes átkeresztelés! Nagyon tetszik!
Íme a recept!



Tündértorta vagy kólás Muffin

Hozzávalók a tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg kakaó
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 16 dkg sötét barna cukor
  • 2 db tojás
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1,5 dl kóla

A díszítéshez:
100 g olvasztott fehércsoki egy kis ételfestékkel, pici olajjal



Elkészítés:
  1. A tojásokat a barna cukorral  robotgéppel jól kikeverjük.
  2. Hozzáöntjük az olajat, majd a kakaóval, sütőporral elkevert lisztet és szép simára keverjük. Ezután keverjük bele a kólát.
  3. 12 darab muffinpapírral bélelt sütőformába kanalazzuk. 200 fokra előmelegített sütőben  kb. 20-25 perc alatt megsütjük, tűpróbát végezzünk. A formában hagyjuk kihűlni a kis tortákat.
  4. A tetejére a fehércsokit 1 ek. olajjal gőz felett megolvasztjuk és egy-két csepp meggy aromával megszínezzük. Ha a csoki becsomósodik öntsünk még hozzá olajat vagy vizet. Nekem is csomós lett mert a fehércsoki valójában nem csoki és még nem sok tapasztalatom van vele.  Nem estem kétségbe hanem úgy ahogy sikerült rákentem a muffinok tetejére, ugyanis az íze attól még finom lett, ha nem is szalonképes külsőre. Ha biztosra akarunk menni olvasszunk étcsokit pici olajjal, ott nem lehet hibázni vagy legalábbis vízzel lehet csomómentessé tenni az esetleg rosszabb minőségű étcsokiból készülő mázt.
Jó étvágyat!

Utólag csatolom ennek a muffinnak a túrórudis változatát.



A muffin alapreceptjét fent találod. A változás annyi, hogy 4 db 30 grammos túrórudit 3 felé vágtam így kaptam 12 darabot és a kapszlik aljába egy ek. tészta középre beleállítottam a rudi hengereket, majd  befedtem a tésztával.

2011. május 16., hétfő

Burgonyás brokkolileves

Egyik kedvenc levesünk. Ahogy "öregszünk" ;-D a férjemmel, úgy kívánjuk egyre jobban a leveseket, amiből nem sok félét készítek, de azokat nagyon szeretjük. Ezért gondoltam megosztani itt is, meg hát a lányaimnak is lejegyzem, hogy nyoma maradjon.



Burgonyás brokkolileves

Hozzávalók:
  1. 80 dkg burgonya
  2. 70 dkg brokkoli
  3. 2 l zöldségleves, kockából
  4. 1 csipet reszelt szerecsendió
  5. 1 pohár tejföl

  1. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és feltesszük sós vízben főni, mikor majdnem puha hozzáadjuk a brokkoli rózsákat, a zöldségleves kockát, szerecsendiót és puhára főzzük.
  2. 1 pohár tejfölt tálba rakunk, hozzámerünk egy merőkanálnyit a forró levesből - a hőkiegyenlítés miatt - és jól összekeverjük, majd a leveshez öntjük, keverjük, végül összerottyantjuk.
  3. Sűríteni lehet úgy, hogy a krumplikból összeturmixolunk párat, vagy a tejfölhöz egy csapott ek. lisztet keverünk. Ki, hogy szereti.
  4. Tálaláskor sajtot reszelhetünk rá, vagy a reszelt sajtra merjük a forró levest. Megintcsak, ki, hogy szereti.
Jó étvágyat!

2011. május 15., vasárnap

Express croissant reggelire

Holnap kirándul a nagylányom és mivel nem volt itthon semmi pékárú amit szendvicsnek készíthetnék és nagyon lusta voltam oda-vissza 30 km-t autózni pár zsemléért, ezért gyorsan benéztem Limarához, mert emlékeztem egy gyorsan elkészíthető croissant-ra. Jól emlékeztem, és már el is készült! Nem mondom, hogy pik-pak, de megérte, mert mi ilyen finomságot "kiflibe" még nem ettünk! Hát igen, talán tényleg szentségtörés kiflinek nevezni ezt a csodálatos pékterméket! ? Most az a legnagyobb problémám, hogy megmenekítsek holnapra párat a kirándulásra!!! :-) Ahhoz képest, hogy ma ünneplem  - őszintén bevallom mindenki előtt - életem utolsó 3-as számmal kezdődő szülinapját, igencsak megdolgoztattam magam, de nem bánom!
Aki ide benéz annak azt kívánom, hogy legyen ideje és kedve az elkészítéséhez! Bűn kihagyni!!
Íme a recept!


Express croissant reggelire

Hozzávalók:
  • 70 dkg liszt
  • 1 pohár (140 g) joghurt vagy kefír (itt nálam 12 %-os tejföl)
  • 2 dl tej
  • 1 kk. só (itt 1 és fél)
  • 4-5 ek. cukor (itt 2 csapott ek.)
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 25 dkg hideg vaj
  • 1 tojás a kenéshez


Talán a fotón jól látszik, hogy a feltekerésnél bevágott szárnyakat
kifelé kezdem egy kicsit tekerni,
így kicsit hosszabb és vékonyabb kiflik lesznek.
Még így is akkorák mint a tenyerem! ☺
Csodálatos a tésztája, lágy, levegős, és réteges.

ELKÉSZÍTÉS:
  1. A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk, majd hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.
  2. A hűtőből kivéve nyolc egyforma darabra vágjuk, kicsit átgyúrjuk, majd mindet kinyújtjuk jó vékony, kör alakúra.
  3. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztjuk.
  4. Az első lapot kinyújtjuk és eligazítjuk rajta a vajat, erre újra tészta majd vaj jön és így tovább míg végül tészta lesz legfelül.
  5. Most jön a neheze, mert ezt az elég masszív és magas tortát ki kell nyújtani egy óriási kör méretére, úgy kb. 2-4 mm vastagra. A kört egy pizzavágóval 16 részre vágjuk. Lehet 20 is, úgy kisebb kifliket kapunk.
  6. A fotón látható módon a háromszögek szélesebb végét középen bevágva és széthajtva feltekerjük, így nem lesz annyira buci a kifli. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd mehetnek egy éjszakára a hűtőbe, és reggel tojással lekenve, sajttal megszórva, hideg sütőben kezdjük sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig vagy  pirosodásig.
  7. Ha nem akarjuk hűtőbe tenni, akkor hagyjuk míg duplájára kelnek, tojással lekenve, sajttal megszórva, mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe, és szép pirosra sütjük őket.
Jó étvágyat!

2011. május 13., péntek

Húsos burgonyás pite

Mostanában pite lázban égek, ráadásul beszereztem az első pitesütő formámat, ami sajna igen nagy lett (30 cm átmérőjű), ezért volt egy kis receptigazításom, de megkönnyebbülésemre és mindenki megelégedésére tökéletes lett! Formára, átsülés szempontjából és ízre egyaránt. Nálam sosem lehet tudni, mikor eszünk nyer tésztát csak, ha már felszeltem az éppen soron lévő vajastésztás finomságot! :D A tészta Strawberry blogjáról a töltelék ötlete pedig Sajtkukactól van, átalakítva a ízlésünkre. Aki az édes töltelékes pitét ismeri, higgye el, hogy ez is van olyan finom! Nálunk ebédre készült egy kis tzatzikivel, és egy szelettel dugig lettem, pedig nem vagyok csipegetős fajta! ;-D
Íme a recept!



Húsos burgonyás pite

Tészta:
  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 2 tojássárga
  • 2 kk. só
  • 200 g tejföl
  • 25 g élesztő

Töltelék:
  • 1 fej hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma kinyomva
  • kacsazsír (lehet bármilyen zsiradék vagy olaj)
  • 500 g darált hús
  • 3-4 krumpli nyersen reszelve (persze héj nélkül :-D)
  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyem (nálam szárított)
  • só, bors, fűszerek ízlés szerint






Elkészítés:
  1. A tejfölt meglangyosítjuk hozzáadunk egy tk. cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a sót, a tojást és összegyúrjuk. Egy könnyen kezelhető, gyúrható lágy tésztát kapunk ami nem ragad! Fél órát pihentetjük.
  2. Közben a töltelékhez megpirítjuk a hagymákat, majd a húst is rátesszük és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a krumplit és a fűszereket és még pár percig pirítjuk. Majd a tűzről félrehúzva hagyjuk kihűlni, ekkor keverjük hozzá a felvert tojásokat.
  3. A tésztát elfelezzük és az egyik felét akkorára nyújjuk, hogy egy kicsit túllógjon a piteformán (az enyém kb. 30 cm átmérőjű és 4 cm mély).
  4. Rásimítjuk a tölteléket, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, amiből derejevágóval a pite tetejére a rácshoz való csíkokat szelünk. Szépen berácsozzuk a piténket. Az alsó tészta kilógó széleit ráhajtjuk a tetejére és a széleket összenyomkodjuk, eligazítjuk. Lekenjük vízzel kevert tojássárgával. 175 C fokon (nálam gázsütő 3-as fokozatán) 1 akár másfél órát is sütjük.
  5. Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliát vagy sütőpapírt fektessünk rá! (én is ezt tettem)
  6. Érdemes lassú tűzön hoszabb ideig sütni nehogy nyers maradjon a közepe-alja.
Jó étvágyat!

2011. május 11., szerda

Rakott sült karaj

Nálunk a karaj általában rántva készült, amiről azt gondoltam, hogy egyszerű és nagyon finom is. Utóbbi valóban igaz, mármint, hogy finom, de az elkészítése elég sok mosogatnivalót termel. Mostanában rákaptam a tepsis, jénais stb. húsokra és meglepő, hogy milyen sokféle variáció létezik. Ráadásul előző nap összeállítva és a hűtőben pihentetve, másnap már csak a sütőbe kell tolnunk. Az előkészületekkel megspórolt időt pedig  pihenéssel tölthetjük!
Ez a rakott hús is hihetetlen finom, puha, krémes és abbahagyhatatlan! Imádjuk!

Recept Beácskától van a No Salty oldaláról!
Íme a recept!


Hozzávalók:
  • 10-12 szelet sertéskaraj
  • 15-20 dkg bacon szalonna
  • 10 dkg szeletelt szárazkolbász
  • 1 és fél pohár tejföl (egy pohár 175 g-os)
  • 2 dl tejszín
  • 1,5 dl száraz fehérbor (nekem nem volt)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 20 dkg sajt
  • bors

Elkészítés:
  1. A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. A bacont csíkokra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük nagylyukú reszelőn.
  3. Cserépedénybe (áztatás után), - nálam jénaiba - rakjuk a rétegeket: hús, bacon, hagyma, kolbász, sajt, tejföl, tejszín. Nálam két réteg lett, a legtetejére pedig sajt kerüljön.
  4. A tetejét meglocsoljuk a borral, nekem ez elmaradt bor híján.
  5. Lezárva 200 °C fokos sütőben kb. 75 perc alatt puhára sütjük, majd tető nélkül még 10-15 percig pirítjuk.
Jó étvágyat!

2011. május 8., vasárnap

Túrótorta eperrel

Sosem készítettem még túrótortát, de a hűtőmben lapult egy éppen lejárt doboz túró és nem akartam, hogy végleg megromoljon. Így elkezdtem böngészni a neten túrótorta ügyben. Képek után mentem, hogy melyik az ami beindítja az ízlelőbimbóimat! Felhőlánynál találtam egy gyönyörű és guszta tortát, ami igaz, hogy ribizlis, de mivel én a "gombhoz kerestem kabátot" tehát a túróhoz kerestem sütemény receptet, hát improvizáltam, így lett epres túrótorta. Életem első túrótortája csúcs finom lett! Ribizli szezonba újra megsütöm az eredeti recept szerint is! Ja, és veszek végre egy piteformát!!
Íme a megreformált recept:




Túrótorta eperrel
3834 Kcal 413 g ch

Hozzávalók egy 20 cm-es formához:

Tészta:
  • 22 dkg liszt
  • 14 dkg hideg vaj
  • 2 dkg kakaópor
  • 7 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • 1 kk. sütőpor

Töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 15 dkg tejföl
  • 12 dkg cukor
  • 1 citrom héja v. 1 kk. citrom aroma
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 egész tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg liszt

Tetejére díszítéshez:
  • 250 g eper (nálam fagyasztott volt)


 Elkészítése:
  1. A lisztet a porcukorral és kakaóporral, sütőporral összekeverjük.
  2. A hideg vajat nagy lyukú reszelőn lereszeljük és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk az egész tojást majd tésztává gyúrjuk.
  3. Kézzel beleigazítjuk a formába és megszurkáljuk villával. A hűtőbe tesszük amíg a túrós tölteléket készítjük.
  4. A puha vajat a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük majd a tojásokat egyesével felváltva a liszttel szintén hozzákeverjük. Ezután jöhet hozzá túró, tejföl, citromhéj vagy aroma.
  5. A tésztára szórunk egy kevés zsemlyemorzsát és erre öntjük a krémet majd az epreket eligazítjuk a tetején.
  6. 150 fokra előmelegített sütőben 1 órát vagy tűprobáig sütjük.
Jó étvágyat!

2011. május 7., szombat

Sörös csirkecombok

Mikor leültünk az asztalhoz elfogyasztani ezt az ebédet, Apa (férjem) megjegyezte: "Na, mától a csirkecomb új értelmet nyert!" - ami tőle felért egy dicsérettel! Kár, hogy ennyit halogattam a részeg, sörben pancsoló csirkefutómű elkészítését! A recept Szemirámisztól van! Köszi!


 Hozzávalók:
  • 4 egész csibecomb
  • bacon szalonna
  • 2 dl sör
  • só, grill fűszerkeverék
  • pár szál kakukkfű és zsálya
  • kacsazsír vagy olaj



  1. A combokat egy cseréptálba szorosan egymás mellé rakjuk. Ez azért fontos, hogy a sör érje a húsokat.
  2. A kacsazsírral kicsit kikenjük a tálat, erre fektetjük a bacont. A combokat sózzuk, fűszerezzük, és a tálba rakjuk. A húsok tetejére és mellé rakjuk a kakukkfüvet és pár levél zsályát. (Nekem nem volt zsályám, és kakukkfüvem is csak szárított, de így is nagyon finom lett!) A sört vigyázva öntsük a húsok közé, hogy a fűszert ne mossam le róluk. A fűszeres combok tetejére még tehetünk egy kis kacsazsírt.
  3. Én ekkor lefedve egy éjszakára hűtőbe tettem és másnap pedig már csak sütni kellett!
  4. Alufóliával letakarva, 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán keresztül sütjük, majd az alufóliát levéve pirosodásig sütjük.
  5. A szafttal meglocsolhatjuk a rizst.
Jó étvágyat!

2011. május 6., péntek

Nanaimo szelet

Nagyon féltem ettől a süteménytől mert annak ellenére, hogy borzasztóan tetszett, visszatartott, hogy vajas kémmel készül. Kár volt, mert különleges és finom desszert! Kis hibával végül megalkottam, de sajnos nekem csak nagyobb  tálam volt, így vékonyak lettek a rétegek. 25x25 cm-es tepsi vagy annál kisebb kell hozzá. Nem kesergek mert ízre gondolom ugyanolyan finom lehet mint mutatósabb társai! Köszönöm Tücsök Bogár a receptet!!!
Ja, és nem vagyok kókuszrajongó, de ez most nagyon bejött!


Összesen: kb. 5201 Kcal!
Borzasztó hizlaló, sajnos!

Hozzávalók:
Az alsó réteghez:
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 evőkanál kakaó
  • 1 db tojás
  • 15 dkg darált keksz
  • 5 dkg durvára vágott mogyoró (vagy mandula, vagy dió), én mandulát használtam
  • 15 dkg kókuszreszelék

A krémhez:
  • 10 dkg vaj
  • fél dl tejszín
  • 4 dkg főzés nélküli vaníliás pudingpor
  • 25 dkg porcukor (nálam csak 17 dkg)

A csokoládé bevonathoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2,5 dkg vaj

Elkészítés:
  1. A vajat, cukrot, kakaót gőz felett összefőzzük, majd félrehúzva belekeverjük a már felvert tojást. Visszatesszük a gőz fölé és besűrítjük, bár nekem nagyon nem sűrűsödött már. :)
  2. Ezután a gőzről levéve, beleforgatjuk a többi hozzávalót.
  3. Egy 25x25 cm-es (nagyobb nem jó csak kisebb) tálat, tepsit megtöltünk a tésztával, jobban mondva, belenyomkodjuk kézzel. Gyerekek segíthetnek! :-)
Krém készítés:
  1. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a tejszínt és a pudingport. Kenhető szép krémet kapunk!
  2. Ezt a krémet rákenjük az kekszes alapra.
  3. A csokoládét és vajat vízgőz felett felolvasszuk, hagyjuk kihűlni, majd mikor még kenhető bevonjuk vele a krémet!
  4. Hűtőbe tesszük pár órára vagy éjszakára.
Én egy óra múlva már nem bírtam magammal és szeltem belőle egyet... majd még egyet... majd még egyet...
Szerencsére azért maradt a fotóhoz, sajna a sütemény nem olyan szép mint Tücsök Bogáré és Aledáé! De ez az első, kicsit hibás szériám, így megbocsájtható! Ugye? ;-D
Jó étvágyat!

2011. május 5., csütörtök

Chili con carne Parker House zsemlével

Ez egy nagyon rendhagyó összeállítás számomra, mert inkább a hagyományos magyar konyha  ételeit  részesítettem előnybe. Viszont már Tücsök Bogárnál felkeltette a kíváncsiságomat, olyan gusztusos volt, hogy egy az egyben ki kellett próbálnom. Nem csalódtam! Köszönöm!! ☺
Tehát jöjjenek a receptek:


 Chili con Carne
Összesen: 2121 Kcal 148 g ch

Hozzávalók:
  • 50 dkg darált hús
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 0,5 dl olaj
  • 8 dkg sűrített paradicsom
  • 2-3 dl húslé (itt 1 húsleveskocka 3 dl vízzel)
  • törött bors
  • chili pehely vagy egy egész friss chilipaprika (itt Édes Anna paprika krém)
  • 40 dkg fehér vagy vörös babkonzerv
  • 17 dkg kukorica konzerv
  1. A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük egy csipet sóval. (Anita, én is mindig sóval teszem :D )
  2. Beletesszük a darált húst és addig kevergetjük amíg az teljesen ki nem fehéredik.
  3. Ezután a paradicsompürével kicsit lepirítjuk, majd felöntjük a húslével és a takarék lángon 1-2 órát főzzük. Ízesítjük sóval, törött borssal és a chili pehellyel (én Édes Anna paprika krémmel). Párszor keverjük meg a biztonság kedvéért. Ennyi idő alatt a hús nagyon puha lesz. Utoljára hozzáadjuk a babkonzervet és a kukoricakonzervet, majd összerottyantjuk és ülhetünk is az asztalhoz!
Köretnek bármit választhatunk ízlésünknek megfelelően, mi Parker House zsemlével ettük, ahogy  Tücsök Bogárnál láttam! Nagyon finom lett!!!! :-D Miért is ez a neve?



Parker House Hotel Boston zsemle
Összesen: 2294 Kcal 419 g ch
23 db lett nekem


Hozzávalók:
  • 55 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 teáskanál só
A kenéshez:
  • 3 dkg vaj
Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba (én a kenyérsütő üstjébe) tesszük, közepébe egy kis mélyedésbe tesszük a cukrot, élesztőt és a langyos tejet. Kb. 15 perc alatt felfut.
  2. A többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Meleg helyen 1,5 órát kelesztjük.
  3. Enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 5x10 centis téglalapokra vágjuk.
  4. A tetejüket megkenjük olvasztott vajjal és félbehajtjuk úgy, hogy az alsó részen 1 centi kilógjon, majd erre a kilógó részre fektetjük a következő zsemlét.
  5. Sütőpapiros tepsibe rakjuk. 30 percig kelesztjük. A tetejüket is lekenjük olvasztott vajjal.
  6. 220 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Még melegen átkenjük a tetejét vajjal.

Jó étvágyat!

Néhány szó a chili con carnéról
A kiadós, húsos-fűszeres, közben igen egyszerű étkek rajongóinak kedvence a chili con carne, ez a tévesen mexikóinak vélt fogás, amely valójában texasi eredetű. A név csupán annyit tesz, hogy chilis hús, amit a babbal - mi több, Európában még kukoricával is - vegyítenek, ami az eredeti receptben egyáltalán nem játszik. Váncsa István igencsak szórakoztató szakácskönyve, vagyis a benne említett legenda szerint az első receptjét egy bizonyos Mária nővér írta le, akit az indiánok La Dama de Azul néven tiszteltek, és aki a receptjét transzállapotban „hozta le" a spirituális régiókból, vagyis a chili con carnénak semmi köze a babhoz, miközben kifejezetten ízletes vele. Váncsa Ezeregy receptes szakácskönyve szerint az 1959-ben kiadott Diccionario de Mejicanismos szerint a chili con carne utálatos étel, amit Texastól New Yorkig mindenfelé árulnak, és a népek azt hiszik róla, hogy mexikói. A világszerte meghonosodott babos verziót ma már csak azért sem érdemes feladni, mivel tökéletesen beette magát a világ gasztronómiai térképére, és készíthetjük akár marhából, vagy akár a marha- és sertéshús keverékéből, szinte lehetetlen elrontani. Variálhatjuk így vagy úgy, de az elengedhetetlen (és lehetőleg friss) chili mellett az autentikus verzióból nem hagyható ki a szurokfű és a római kömény, miközben az ínyencek némi fahéjjal is megbolondítják, ami különleges ízhatást kölcsönöz az egyébként is ellenállhatatlanul ínycsiklandó ételnek.


Forrás: http://oreganeniked.hu/news/2174/a_szakacskonyv_is_hizlal 

2011. május 4., szerda

Csokis lekváros bukta-labda

A kis előkóstolóm! ♥

Nem szeretek buktákat formázni, ez sokkal egyszerűbb és ugyanolyan szép és finom!  Sőt ez finomabb a csokival kombinált lekvár miatt. Több oldalon látom, hogy a keltésztákat is hűtőbe teszik akár egy éjszakára is, így reggelire friss péksüteményt ehetünk. Nem  tudom, hogy ez milyen lenne egy egész éjszakai hűtőben pihenés után, de egyszer kipróbálom! Ha valaki már tesztelte, kérem jelezze a végeredményt! :D Előre is köszönet érte!
 
 Hozzávalók a tésztához:
  • 500 g liszt
  • 3 dl tej
  • fél csomag (25 g) élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 3  ek. kristálycukor
  • 3 ek. olaj
  • 2 jó ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 tojásfehérje a kenéshez

Töltelék:
  • lekvár (itt szilvalekvár)
  • étcsokoládé kockák


Új fotó - 2013. február

Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba, én a kenyérsütő üstjébe tettem, egy kis mélyedésbe teszünk a cukorból 1 evőkanállal rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni.
  2. Ha az élesztő felfutott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
  3. Lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és 12 részre vágjuk mindkét darabot, tehát összesen 24 labdánk lesz. Kicsit megnyújtjuk a darabokat és rátesszük a kk. lekvárt meg a csokikockát. Összecsippentjük a széleket és golyóvá formázzuk.
  4. Sütőpapiros tepsire rakjuk őket és a széleiket kicsit körbekenjük olajjal, hogy mikor sülés közben összekelnek, könnyen szét lehessen választani.
  5. Letakarva fél órát még kelesztjük, majd megkenjük egy felvert tojással és megsütjük. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.
A második kelesztés előtt a tepsin sorakozó buktákat hűtőbe toltam, mert el kellett mennem és 1 óra múlva tojásfehérjével megkenve, kristálycukorral megszórva, hideg sütőbe tolva, közepes hőmérsékleten kezdtem a sütést. Mikor aranybarna a tetejük, készen vannak!
Annyira finom lett, hogy frissen 6-7 ? darabot eltüntettem! :D Én már csak ilyen vagyok! Sajnos.. :-(
Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...