Ez egy nagyon rendhagyó összeállítás számomra, mert inkább a hagyományos magyar konyha ételeit részesítettem előnybe. Viszont már Tücsök Bogárnál felkeltette a kíváncsiságomat, olyan gusztusos volt, hogy egy az egyben ki kellett próbálnom. Nem csalódtam! Köszönöm!! ☺
Tehát jöjjenek a receptek:
Chili con Carne
Összesen: 2121 Kcal 148 g chHozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 1 db közepes vöröshagyma
- 0,5 dl olaj
- 8 dkg sűrített paradicsom
- 2-3 dl húslé (itt 1 húsleveskocka 3 dl vízzel)
- só
- törött bors
- chili pehely vagy egy egész friss chilipaprika (itt Édes Anna paprika krém)
- 40 dkg fehér vagy vörös babkonzerv
- 17 dkg kukorica konzerv
- A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük egy csipet sóval. (Anita, én is mindig sóval teszem :D )
- Beletesszük a darált húst és addig kevergetjük amíg az teljesen ki nem fehéredik.
- Ezután a paradicsompürével kicsit lepirítjuk, majd felöntjük a húslével és a takarék lángon 1-2 órát főzzük. Ízesítjük sóval, törött borssal és a chili pehellyel (én Édes Anna paprika krémmel). Párszor keverjük meg a biztonság kedvéért. Ennyi idő alatt a hús nagyon puha lesz. Utoljára hozzáadjuk a babkonzervet és a kukoricakonzervet, majd összerottyantjuk és ülhetünk is az asztalhoz!
Köretnek bármit választhatunk ízlésünknek megfelelően, mi Parker House zsemlével ettük, ahogy Tücsök Bogárnál láttam! Nagyon finom lett!!!! :-D Miért is ez a neve?
Parker House Hotel Boston zsemle
Összesen: 2294 Kcal 419 g ch
23 db lett nekem
Hozzávalók:
Összesen: 2294 Kcal 419 g ch
23 db lett nekem
Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 3,5 dl tej
- 2 db tojás
- 5 dkg vaj
- 2 teáskanál só
- 3 dkg vaj
- A lisztet a dagasztótálba (én a kenyérsütő üstjébe) tesszük, közepébe egy kis mélyedésbe tesszük a cukrot, élesztőt és a langyos tejet. Kb. 15 perc alatt felfut.
- A többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Meleg helyen 1,5 órát kelesztjük.
- Enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 5x10 centis téglalapokra vágjuk.
- A tetejüket megkenjük olvasztott vajjal és félbehajtjuk úgy, hogy az alsó részen 1 centi kilógjon, majd erre a kilógó részre fektetjük a következő zsemlét.
- Sütőpapiros tepsibe rakjuk. 30 percig kelesztjük. A tetejüket is lekenjük olvasztott vajjal.
- 220 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Még melegen átkenjük a tetejét vajjal.
Jó étvágyat!
Néhány szó a chili con carnéról
A kiadós, húsos-fűszeres, közben igen egyszerű étkek rajongóinak kedvence a chili con carne, ez a tévesen mexikóinak vélt fogás, amely valójában texasi eredetű. A név csupán annyit tesz, hogy chilis hús, amit a babbal - mi több, Európában még kukoricával is - vegyítenek, ami az eredeti receptben egyáltalán nem játszik. Váncsa István igencsak szórakoztató szakácskönyve, vagyis a benne említett legenda szerint az első receptjét egy bizonyos Mária nővér írta le, akit az indiánok La Dama de Azul néven tiszteltek, és aki a receptjét transzállapotban „hozta le" a spirituális régiókból, vagyis a chili con carnénak semmi köze a babhoz, miközben kifejezetten ízletes vele. Váncsa Ezeregy receptes szakácskönyve szerint az 1959-ben kiadott Diccionario de Mejicanismos szerint a chili con carne utálatos étel, amit Texastól New Yorkig mindenfelé árulnak, és a népek azt hiszik róla, hogy mexikói. A világszerte meghonosodott babos verziót ma már csak azért sem érdemes feladni, mivel tökéletesen beette magát a világ gasztronómiai térképére, és készíthetjük akár marhából, vagy akár a marha- és sertéshús keverékéből, szinte lehetetlen elrontani. Variálhatjuk így vagy úgy, de az elengedhetetlen (és lehetőleg friss) chili mellett az autentikus verzióból nem hagyható ki a szurokfű és a római kömény, miközben az ínyencek némi fahéjjal is megbolondítják, ami különleges ízhatást kölcsönöz az egyébként is ellenállhatatlanul ínycsiklandó ételnek.
Forrás: http://oreganeniked.hu/news/2174/a_szakacskonyv_is_hizlal
Így ahogy van jöhet
VálaszTörlésBianka, teleportálom! :D
VálaszTörlésÖrülök, hogy elnyerte a tetszésedet. :) Szerintem így ez a két dolog verhetetlen párost alkot.
VálaszTörlésA zsemle egyébként a Bostoni Parker Hause Hotelről kapta a nevét, ás már Offenbach is megénekelte őket :)) "Parker Rolls, Parker Rolls, how I love you."
Találtam egy oldalt ahol a zsemlyét készítik! :D
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=YKDkumig2IM
nagyon fincsi lehet gy együtt a két étel! Megnéztem a videót, nagyon jó! Már annyi mindent meg kéne sütnöm, köztük ez is tervbe van. Guszta!!
VálaszTörlésNagyon gusztusos, csorog a nyálam, ha a képekre nézek :))
VálaszTörlésKriszti kedves, képzeld olyat is találtam, ahol nagy pogácsaszaggatóval szaggatták a tésztát, majd egy nagy tál olvasztott vajba mártották és félbehajtva egymásra csúsztatva tették a tepsibe! Vagy az lehet más volt? ☺ Mindegy, mert nagyon jó ötletnek bizonyult, legközelebb úgy készítem! Nekem is tele a könyvespolcom elkészítésre váró finomságokkal! :D
VálaszTörlésPanna, tudom, hogy egyszer majd ezt is kipróbálod! Ne hagyd ki! ☺
Ez volt az első,amit kipróbáltam a blogodról.Szuper,osztatlan sikert aratott a családban!Aztán ezt követte a krumpligombóc és a pizzagolyók stb.Nagyon tetszik az oldalad!
VálaszTörlésMarcsi Te aztán belehúztál! :D
VálaszTörlésRemélem felrakod és láthatom!
Köszi, hogy megírtad, és nagyon örülök, hogy kipróbáltad őket! :)
Marcsi, sorry, látom neked nincs blogod, hirtelen összekevertelek a blogos Marcsival! :)))
VálaszTörlésNem baj, azért írd meg máskor is nyugodtan, hogy melyiket próbáltad és milyen lett!! Köszi! :D