2011. május 5., csütörtök

Chili con carne Parker House zsemlével

Ez egy nagyon rendhagyó összeállítás számomra, mert inkább a hagyományos magyar konyha  ételeit  részesítettem előnybe. Viszont már Tücsök Bogárnál felkeltette a kíváncsiságomat, olyan gusztusos volt, hogy egy az egyben ki kellett próbálnom. Nem csalódtam! Köszönöm!! ☺
Tehát jöjjenek a receptek:


 Chili con Carne
Összesen: 2121 Kcal 148 g ch

Hozzávalók:
  • 50 dkg darált hús
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 0,5 dl olaj
  • 8 dkg sűrített paradicsom
  • 2-3 dl húslé (itt 1 húsleveskocka 3 dl vízzel)
  • törött bors
  • chili pehely vagy egy egész friss chilipaprika (itt Édes Anna paprika krém)
  • 40 dkg fehér vagy vörös babkonzerv
  • 17 dkg kukorica konzerv
  1. A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük egy csipet sóval. (Anita, én is mindig sóval teszem :D )
  2. Beletesszük a darált húst és addig kevergetjük amíg az teljesen ki nem fehéredik.
  3. Ezután a paradicsompürével kicsit lepirítjuk, majd felöntjük a húslével és a takarék lángon 1-2 órát főzzük. Ízesítjük sóval, törött borssal és a chili pehellyel (én Édes Anna paprika krémmel). Párszor keverjük meg a biztonság kedvéért. Ennyi idő alatt a hús nagyon puha lesz. Utoljára hozzáadjuk a babkonzervet és a kukoricakonzervet, majd összerottyantjuk és ülhetünk is az asztalhoz!
Köretnek bármit választhatunk ízlésünknek megfelelően, mi Parker House zsemlével ettük, ahogy  Tücsök Bogárnál láttam! Nagyon finom lett!!!! :-D Miért is ez a neve?



Parker House Hotel Boston zsemle
Összesen: 2294 Kcal 419 g ch
23 db lett nekem


Hozzávalók:
  • 55 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 teáskanál só
A kenéshez:
  • 3 dkg vaj
Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba (én a kenyérsütő üstjébe) tesszük, közepébe egy kis mélyedésbe tesszük a cukrot, élesztőt és a langyos tejet. Kb. 15 perc alatt felfut.
  2. A többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Meleg helyen 1,5 órát kelesztjük.
  3. Enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 5x10 centis téglalapokra vágjuk.
  4. A tetejüket megkenjük olvasztott vajjal és félbehajtjuk úgy, hogy az alsó részen 1 centi kilógjon, majd erre a kilógó részre fektetjük a következő zsemlét.
  5. Sütőpapiros tepsibe rakjuk. 30 percig kelesztjük. A tetejüket is lekenjük olvasztott vajjal.
  6. 220 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Még melegen átkenjük a tetejét vajjal.

Jó étvágyat!

Néhány szó a chili con carnéról
A kiadós, húsos-fűszeres, közben igen egyszerű étkek rajongóinak kedvence a chili con carne, ez a tévesen mexikóinak vélt fogás, amely valójában texasi eredetű. A név csupán annyit tesz, hogy chilis hús, amit a babbal - mi több, Európában még kukoricával is - vegyítenek, ami az eredeti receptben egyáltalán nem játszik. Váncsa István igencsak szórakoztató szakácskönyve, vagyis a benne említett legenda szerint az első receptjét egy bizonyos Mária nővér írta le, akit az indiánok La Dama de Azul néven tiszteltek, és aki a receptjét transzállapotban „hozta le" a spirituális régiókból, vagyis a chili con carnénak semmi köze a babhoz, miközben kifejezetten ízletes vele. Váncsa Ezeregy receptes szakácskönyve szerint az 1959-ben kiadott Diccionario de Mejicanismos szerint a chili con carne utálatos étel, amit Texastól New Yorkig mindenfelé árulnak, és a népek azt hiszik róla, hogy mexikói. A világszerte meghonosodott babos verziót ma már csak azért sem érdemes feladni, mivel tökéletesen beette magát a világ gasztronómiai térképére, és készíthetjük akár marhából, vagy akár a marha- és sertéshús keverékéből, szinte lehetetlen elrontani. Variálhatjuk így vagy úgy, de az elengedhetetlen (és lehetőleg friss) chili mellett az autentikus verzióból nem hagyható ki a szurokfű és a római kömény, miközben az ínyencek némi fahéjjal is megbolondítják, ami különleges ízhatást kölcsönöz az egyébként is ellenállhatatlanul ínycsiklandó ételnek.


Forrás: http://oreganeniked.hu/news/2174/a_szakacskonyv_is_hizlal 

10 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet. :) Szerintem így ez a két dolog verhetetlen párost alkot.
    A zsemle egyébként a Bostoni Parker Hause Hotelről kapta a nevét, ás már Offenbach is megénekelte őket :)) "Parker Rolls, Parker Rolls, how I love you."

    VálaszTörlés
  2. Találtam egy oldalt ahol a zsemlyét készítik! :D
    http://www.youtube.com/watch?v=YKDkumig2IM

    VálaszTörlés
  3. nagyon fincsi lehet gy együtt a két étel! Megnéztem a videót, nagyon jó! Már annyi mindent meg kéne sütnöm, köztük ez is tervbe van. Guszta!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon gusztusos, csorog a nyálam, ha a képekre nézek :))

    VálaszTörlés
  5. Kriszti kedves, képzeld olyat is találtam, ahol nagy pogácsaszaggatóval szaggatták a tésztát, majd egy nagy tál olvasztott vajba mártották és félbehajtva egymásra csúsztatva tették a tepsibe! Vagy az lehet más volt? ☺ Mindegy, mert nagyon jó ötletnek bizonyult, legközelebb úgy készítem! Nekem is tele a könyvespolcom elkészítésre váró finomságokkal! :D

    Panna, tudom, hogy egyszer majd ezt is kipróbálod! Ne hagyd ki! ☺

    VálaszTörlés
  6. Ez volt az első,amit kipróbáltam a blogodról.Szuper,osztatlan sikert aratott a családban!Aztán ezt követte a krumpligombóc és a pizzagolyók stb.Nagyon tetszik az oldalad!

    VálaszTörlés
  7. Marcsi Te aztán belehúztál! :D
    Remélem felrakod és láthatom!
    Köszi, hogy megírtad, és nagyon örülök, hogy kipróbáltad őket! :)

    VálaszTörlés
  8. Marcsi, sorry, látom neked nincs blogod, hirtelen összekevertelek a blogos Marcsival! :)))
    Nem baj, azért írd meg máskor is nyugodtan, hogy melyiket próbáltad és milyen lett!! Köszi! :D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...