2011. május 29., vasárnap

Mai menü: Húsleves - Sajttal töltött fasírozott - Epres túrókrém

Mai menünket rögtön a desszerttel indítom, ami tegnap láttam Anitánál és ma reggel 9-re össze is dobtam valami hasonlót. Nem követtem a receptet, inkább saját anyagból dolgoztam, de az ötlet és elhatározás mindenképpen Tücsök Bogárnak köszönhető! Utólag megnézve nem sokban különbözik a két recept. :))) Olyan szép és finom lett, hogy első helyet érdemel, ezért indította a desszert a mai menüs bejegyzést. :-D 
Köszi Anita!!!


Epres túrókrém desszert

Hozzávalók a túrókrémhez:
  • 250 g zsírszegény túró
  • 7 ek. porcukor vagy ízlés és kóstolás szerint
  • 250 ml tejszín
  • 1 kk. vaníliaaroma
  • Dr.Oetker Instant zselatin fix, a tasak. fele kb. 10 g
A tejszínt a porcukorral elkezdjük habbá verni és kb. félidőben hozzátesszük a habfixálót és a vaníliaaromát, majd addig verjük, mag kemény habot kapunk. Ekkor jöhet bele a túró és szintén robotgéppel szépen összedolgozzuk. Kész is van jöhet az eperkutyulmány készítése.


Eperszósz:
  • 400 g eper
  • 1 ek. facsart citrom leve
  • cukor kb. 5 ek. vagy szintén ízlés szerint
  • 1-1,5 kk. tortazselé (Dr.Oetker szintelen vagy piros)
Egy kis lábosba a hozzávalókat a tortazselé nélkül összemelegítjük és amikor már gyöngyözik az egész és levet is engedett hozzátesszük a tortazselét és 1-2 percig még forraljuk, de nem tovább!

Előveszünk 3-4 kelyhet és mindegyik aljába kanalazunk a túrókrémből, majd a langyos eperszószból és ezt a műveletet újra megismételjük. Alufóliával vagy folpackkal letakarva mehet a hűtőbe, de akár azonnal is befalhatjuk!



Húsleves


Nálunk a húsleves 3 órán keresztül csendesen gyöngyözve a tűzön a következőkből készül:
2 db vastag pulykanyak, 3 db csirkeszárny, 1 db csirkefarhát, 2 db csirkemáj, 1 nagyobb karajcsont,
4 szál nagyobb sárgarépa, 2-3 szál fehérrépa, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db közepes krumpli  (ezt inkább Anna miatt), 1 közepes vöröshagyma, 1 kicsi karalábé és 3 rózsa karfiol (Ez a kettő a főzés utolsó harmadába kerüljön a levesbe mert különben szétfő!), 2 gerezd fokhagyma
Fűszerek: só, szemesbors kb. 5 db, reszelt szerecsendió, egy csokor petrezselyem,  bio vegeta

Fasírozott sajttal töltve



Hozzávalók:
  • 500 g darált sertéscomb
  • 2 db tojás
  • 2 db zsemle
  • 1 közepes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem, kakukkfű, pirospaprika
  • házi vegeta
  • só, bors
  • Ha túl lágy a massza akkor zsemlemorzsával javítjuk fel.
  • 6 db kockasajt

A vörös és fokhagymát apróra vágjuk és megdinszteljük és ha kihült akkor a többi hozzávalóval összekeverjük.
Egy tűzálló tál aljába simítunk egy réteget és erre teszünk egy sor sajtot (én a sajtokat félbevágtam, hogy laposabb legyen) majd megint a húsos massza.
A tetejére nem zsemlemorzsát teszünk, hanem vizes kézzel megsimogatjuk, vagy szilikon ecsettel vízzel átkenjük, ami azért fontos mert így lesz szép piros, ropogós a teteje és a belseje sem szárad ki!
Fedő nélkül sütjük kb. 1 órát 200 fokos sütőben.

Jó étvágyat!

9 megjegyzés:

  1. Jó kis ebédetek volt! :)
    Örülök, hogy elkészítetted ezt a desszertet, annak meg pláne, hogy ízlett Nektek!

    VálaszTörlés
  2. Igazi, hamisítatlan vasárnapi ebéd! Királyi lakoma! :)
    (Zellert nem is teszel a húslevesbe?)

    VálaszTörlés
  3. Anita, ezt a desszertet mostantól rendszeresen készítem majd!!! Ja, és karamellapuding is van már a kekszhez! :))) Köszi!

    Duende, köszönöm! Bizony szoktam zellert is, de ritkán és ma sem volt így nem tettem bele, ezért el is felejtettem megírni. Pedig tényleg jó, ha van a levesben! :)

    VálaszTörlés
  4. JaJ Barbi,ez fejedelmi!De jó lett volna az asztalodnál ülni.:)

    VálaszTörlés
  5. Ez aztán a vasárnapi lakoma!! A desszert pedig fejedelmi :))

    VálaszTörlés
  6. Aleda, olyan aranyos vagy, köszönöm! Szívesen láttalak volna!! :D

    Panna, tényleg lakoma volt és a desszert pedig csúcs!! :))

    Bianka, küldöm! Köszi! :))

    VálaszTörlés
  7. Hű, de guszta és finom ebéd! A fasírt pedig különösen tetszik! Vittem a receptjét! Köszi!

    VálaszTörlés
  8. Kriszti, jó étvágyat hozzá!! :))) Köszi!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...