A kedvenc levesem, még a Hortobágyi nyaralásunk alkalmával ismertük meg, előtte sosem ettünk ilyen pikáns levest!!! A krumpligombóc Citromhab leveséből való. Nagyon be voltam sózva - mikor megláttam nála -, hogy végre elkészítsem. Olyan finom mint amilyen szép és nálam kiütötte a csipetkét a nyeregből. Ezentúl más levesekbe is kipróbálom. Imádom!
Íme a recept:
Tárkonyos raguleves krumpligombóccal
Hozzávalók:
- 500 g pulykamell
- 3 szál sárgarépa
- 200 g zöldborsó
- 200 ml főzőtejszín
- 1 csapott ek. liszt
- 3 csipet tárkony
- petrezselyem
- szerecsendió
- só
- citrom facsart leve ízlés szerint
- 1 nagyobb krumpli
- 2-3 evőkanál liszt
- 1 tojás
- szerecsendió
- só
- petrezselyemlevél
Elkészítés:
- A hagymát apróra, a húst kockákra vágjuk.
- A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a petrezselymet aprítjuk, de lehet 3 csipetnyi szárított is.
- A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzátesszük a húst és a sárgarépát 1 ek. lisztet. Vízzel felöntjük, sózzuk és fűszerezzük, csak akkor tesszük bele a borsót, ha már félig puha a hús, nehogy teljesen szétmenjen.
- A gombóchoz megfőzzük a krumplit, összetörjük, majd hozzákeverjük a tojást, a lisztet, sót, szerecsendiót és az apróra vágott petrezselyemet.
- Ha a leves kész, a hús megpuhult, vizes kézzel gombócokat formázunk és óvatosan a forrásban lévő levesbe engedjük őket és ha feljönnek a leves tetejére elzárhatjuk a gázt.
- A tejszínt elkeverjük a merőkanálnyi levessel a hőkiegyenlítés miatt és a leveshez adjuk.
- Megkóstoljuk és ha kell utánaízesítjük.
Jó étvágyat!
A tárkony ízét nagyon szeretem,de ilyen gombócot még sosem ettem.Ki fogom próbálni.Nagyon guszta a levesed.
VálaszTörlésÓ, ezt kár volt megnéznem..Most ha tehetném, lenyúlnám a képernyőről...Nagyon guszta!!!! És a tányérod is nagyon szép, és ahogy látom, jó öblös, fér bele rendesen!
VálaszTörlésNekem is nagy kedvencem ez a gombóc, és más levesekkel is működik ám:-))
VálaszTörlésImádnivaló
VálaszTörlésKedves Aleda, nem fogsz csalódni!!! Köszönöm!
VálaszTörlésKriszti, most én is nagyon megenném, mert ez a fotó már pár hete készült! A tányért ragus tányérnak hívják, de én ezt vettem a hagyományos leveses helyett. Ebből nem löttyen ki a leves, ha valaki meglöki az asztalt! :-D
Kedves Citromhab, hálás köszönet a finom gombócért, és biztosan több levesbe is el fogom készíteni!!! :-)))
Bianka, köszi!
Ezer éve ettem ilyet, nagyon megkívántam...!:)
VálaszTörlésErika kedves, én is így voltam vele ezért pótoltam egy éves kihagyásom! Jól is esett, de nagyon! :D
VálaszTörlésNagyon finom a levesed, köszönöm a receptet, Mióta rátaláltam, többször készítettem, nagy kedvenc lett :) Ma is ezt főzöm :)
VálaszTörlés