2012. január 15., vasárnap

Születésnap első felvonás - Narancsos habcsóktorta Aledától

Péntek 13-án, 13 éves lett „kicsi“ Esztim!

Jelentem rendben lezajlott a zsúr, a lányok fantasztikusan érezték magukat, KÖSZÖNÖM MINDENKINEK AKI SZORÍTOTT, a torta leírhatatlanul finom lett!!
Aledától vettem a torta receptjét, menet közben picit változtattam rajta, a lényeg megmaradt! Köszönöm, köszönöm, köszönöm, mennyei lett!
A hét elején kezdtem a rákészülést, a habcsókokkal, aztán csütörtökön elkészítettem a Pletykát (más néven keksz szalámi), és a kókuszgolyót. Megsütöttem a két tortalapot is.
Pénteken pedig elkészült a torta, nagy nehézségek és bakik árán, de erről már nincs energiám írni, meg különben is a nehézségek dacára nincs rá szó milyen csodálatos lett mind ízre mind külalakra! Már elnézést, de én nagyon elégedett vagyok magammal, különben is azt mondják legyen önbizalmunk.., nekem nem volt, most pedig annál inkább. :DD A receptben már mindent úgy írok le, hogy a teljesen kezdők az én bénázásaimat, hibáimat elkerülhessék.
Apa azt mondta, hogy ilyen finom tortát még életében nem evett a lányomról már nem is beszélek, újra süttetné, de most más terveim vannak!!! :D
Volt még sajtos szív és sajtos tejfölös lángos. Szerintem egy hétre való kalóriamennyiséget kapott minden kedves vendég!

Ezt a pár sort pedig szeretném Esztimnek ajánlani:

"Legyen elég szerencséd ahhoz, hogy jó lehess,
legyen elég tapasztalatod, hogy erős lehess,
legyen elég fájdalmad, hogy emberséges lehess
és legyen annyi reményed, hogy boldog lehess!"

Boldog születésnapot Drága Kislányom!!
Szeretlek!
Anya





Habcsók lap:
  • 3 tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kiskanál keményítő

Piskóta lap:
  • 2 tojás
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • ezt kétszer vegyük mert két lapot sütünk

Csokoládé krém:
  • 3 dl tejszín
  • 25 dkg tejcsokoládé
  • 2 lap zselatin

Narancsos krém:
  • 2,5 dl tejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 8 dkg porcukor
  • 0,5 dl narancslé
  • 0,2 dl citromlé
  • 2 lap zselatin
  • 2 narancs húsa
  • narancslekvár a piskóta kenéséhez

Díszítéshez:
  • 2,5 dl tejszín + fél tasak zselatin fix
  • 3 ek. porcukor

+ vészhelyzetre 1 csomag kerek piskóta tallér



A habcsók laphoz a tojásfehérjét a citromlével elkezdjük habbá verni, mikor félig kemény hozzáadagoljuk a porcukrot, majd a végén a két kanál porcukorral elkever keményítőt . A sütőpapírra  rajzolunk egy 26 cm-es kört a tortaforma segítségével és erre kanalazzuk a habot beleigazgatva a rajzolt körbe. 100 fokon szárítjuk, kb. 2 órát vigyázva hogy ne barnuljon, a sütőben hagyjuk kihűlni.

A piskóta lapokhoz az 2 egész tojást a cukrot elkezdjük felverni robotgéppel, a legmagasabb fokozaton, pontosan 10 percig, amíg ki nem világosodik és szép levegős, magas habot nem kapunk! Ekkor szilikonlapátra váltunk és a sütőporral elkevert lisztet, szakaszonként hozzászitálva, szépen, óvatosan beleforgatjuk a habba. Sütőpapíral bélelt, 26 cm-es tortaformában,180 fokon megsütjük. Utána újra sütünk egy ugyanilyen lapot.

A csokoládé krémhez  1,5 dl tejszínt felforrósítunk és beletesszük a feltördelt csokoládét, addig keverjük, míg egynemű krém lesz, ezután lehűtjük.
A zselatinlapokat annyi hideg vízben áztatjuk, hogy ellepje, amikor megpuhult, kézzel kinyomkodjuk, és anélkül, hogy vizet adnánk hozzá, egy lábasban közepes hőmérsékleten folyékonyra feloldjuk, kicsit hagyjuk hűlni majd belekeverjük a csokis krémbe. Az egészet megint hagyjuk kihülni majd a megmaradt 1,5 dl felvert tejszínbe keverjük és a hűtőbe tesszük negyed órára, míg kenhető krémmé nem szilárdul.

A narancsos krémhez  a mascarponet a porcukorral kikeverjük, a narancs felvágott húsát is hozzáadjuk. A zselatinnal ugyanúgy járunk el mint a csokikrémnél, és mikor felolvadt, a narancs és citromlével összekeverjük, majd a mascarpone-s krémbe keverjük. A tejszínt felverjük és és az elöbbi krémhez vegyítjük. Szintén tegyük a hűtőbe, hogy ne folyjon mikor a tortát töltjük vele.

A csatos tortaformánkat tegyük egy szép tálra amin a kész tortát tálalni szeretnénk és helyezzük bele az egyik piskótalapot. Ha a lap kisebb lesz mint a forma mint nálam is, nem tudom miért, de ahogy kihült összement :), ebben az esetben piskóta tallérral rakjuk körbe a lapot, mint én is tettem. A lehűtött csokoládé krémet a piskótára kenjük, majd beborítjuk a másik piskótával. Rákenjük a narancsos mascarpone-s krémet és egy éjszakára letakarva a hűtőbe tesszük. Másnap a tetejére tesszük a habcsók lapot és az oldalát bevonjuk zselatin fixel és porcukorral felvert tejszínnel.



A pletyka vagy keksztekercs receptjét is hozom majd,
mert nem a megszokott módon készül,
éppen ezért sokkal finomabb mint a hagyományos! Nem túlzok! :)

31 megjegyzés:

  1. Nagyon szép torta!Gratula!A szülinapost pedig Isten Éltesse Nagyon Sokáig!!

    VálaszTörlés
  2. Ezek szerint jól szurkoltunk, szuper lett minden! A viccet félretéve, csoda-csodaszép lett a tortád, nemkülönben a sütemények! Esztinek nagyon sok boldog szülinapot kívánok így utólag is! :)

    VálaszTörlés
  3. Boldog szülinapot a nagylánynak! Ez a torta valami csoda :)

    VálaszTörlés
  4. Hű, micsoda gyönyörű tortát kapott a lányod! Isten éltesse sokáig!








    I

    VálaszTörlés
  5. Boldog szülinapot a lányodnak. A torta nagyon gyönyörű, nagyon ügyes vagy szépet alkottál!

    VálaszTörlés
  6. Isten éltesse sokáig - utólag is - Lányodat!! Gyönyörű a tortája. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű lett a torta! Isten éltesse Nagylánykád!

    VálaszTörlés
  8. Boldog Születésnapot kívánok Esztinek:) A torta gyönyörű, kitettél magadért:)Meg a többi finomság is pompázatos, jó kis buli lehetett:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon Boldog Születésnapot Kívánok a nagy lánynak! Jó egészséget, kitartást, szeretetet és szerencsét is mellé! A torta csodálatos lett, el is tudom képzelni, hogy sikert arattál vele. Jó sokat dolgoztál, de megéri a fáradtság, a boldog szemeket látván. Én is így vagyok vele, egy-egy ilyen szülinap, egy hét rákészülés fejben és kézben is... :o))) Szuper voltál!

    VálaszTörlés
  10. Isten éltesse sokáig a nagylányodat, sok-sok boldogságot kívánok neki! A torta csodálatosan néz ki, és nem kétség az íze is mennyei lehetett!

    VálaszTörlés
  11. Esztinek innen is sok boldogat!

    Jó Anyukát választott, az tény. A torta gyönyörű. s akkor kit érdekelnek a menet közbeni buktatók? ha az eredményen nem is látszik...

    VálaszTörlés
  12. Isten éltesse a leánykát, sok boldogságot, egészséget és jó kedvet, meg egy ilyen édesanyát Neki még nagyon-nagyon sokáig (amíg még hagyja)!
    Az egészet az elejétől végéig elmentettem, és csak nyeldekelek! Csodálatos torta!!

    VálaszTörlés
  13. Isten éltesse sokáig a lánykádat! Gratulálok, a tortája gyönyörű, igazi nőcis :)

    VálaszTörlés
  14. Hű, gyönyörű ez a torta! Csajos! Nagyon ügyes vagy! (bevallom, már nagyon vártam a bejelentkezésed és fotóidat a szülinapi zsúrról, hisz' tudod, nagy rajongója vagyok az oldaladnak > nem győzöm hangsúlyozni, mennyire tetszenek a bejegyzéseid, receptjeid, fotóid):)) Várom a második fordulót is!
    Isten éltesse még egyszer Eszter leányzót! :-)

    VálaszTörlés
  15. Tudtam én:-) Már hogy ügyes vagy. Gyönyörű tortát sütöttél, a sütik is nagyon guszták.
    Sok-sok boldog szülinapot Esztinek!

    VálaszTörlés
  16. Boldog születésnapot Eszti lányodnak! Isten éltesse sokáig! :) Sok boldogságot, szeretetet és sikereket az életben!

    Csodálatos tortát készítettél a szülinapjára. :)

    VálaszTörlés
  17. Gyönyörű lett ez a torta! Sok boldogságot Lánykádnak! :-)

    VálaszTörlés
  18. Boldog születésnapot a lánykádnak! A torta gyönyörű, várom a keksztekercs receptet.

    VálaszTörlés
  19. Nagyon boldog születésnapot kívánok Esztinek!!! A torta csodálatos!!! Na és persze a többi sütemény is.:)

    VálaszTörlés
  20. Isten éltesse a lánykádat sokáig!!! Meg az ügyes anyukáját is, aki ekkora szeretettel tud készülni a megünneplésére :)

    VálaszTörlés
  21. Kicsim állandó kivág tőled, úgyhogy megpróbálok darabonként írni. Először is még sok boldog szülinapot az ünnepeltnek! Másodsorban tuti odavoltak a csajok ezért a rózsaszín álomtortáért!)) Megint kitettél magadért! Várjuk a folytkövöt!))

    VálaszTörlés
  22. Boldog szülinapot a nagylányodnak!A tortája pedig gyönyörű volt!Hiába ügyes Anyuja van!:)

    VálaszTörlés
  23. Borzasztó hálás vagyok mindenkinek, a kedves bejegyzésekért, dicséretekért!! A most következő hétvégére Annának gondolkozom tortán, mert most neki is kell egy, már körvonalazódik a fejemben, de még nem végleges! Ezért írtam a folyt köv. dolgot! Köszönöm a sok biztatást, jövök még! :))

    VálaszTörlés
  24. Kedves Barbi!

    Kérlek nézzél be hozzám, szeretnélek megajándékozni egy díjjal.:)

    VálaszTörlés
  25. Isten éltesse a nagylányodat nagyon sokáig! Nagyon szép a vers és a tortád csodálatosan szép lett! Biztosan nagyon finom ! Akkor most egy pár nap konyhatündér szerepében vagy ? Biztos nagyon szép lesz a másik tortád is!

    VálaszTörlés
  26. Gyönyörű tortát készítettél! A helyedben én is nagyon elégedett lennék magammal! Boldog szülinapot a nagy lánynak!

    VálaszTörlés
  27. Isten éltesse Esztit! A torta csodás, meg minden más is. :)

    VálaszTörlés
  28. Éva, Panna, Petra nagyon köszönöm Nektek is a maga és a lányok nevében! :)

    VálaszTörlés
  29. Jaj,de örülök,hogy elkészítetted ! Nagyon szép lett és ötletesen megoldottad. Boldog szülinapot a lánykáidnak utólag is. A másik torta is szép lett és mennyi finomságot raktál fel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aleda, nagyon hálás vagyok neked ezért a tortáért, mer életünkben ilyen finomat nem ettünk!!! Köszönöm a Lányok nevében is!!! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...