2012. március 1., csütörtök

Stefánia pogácsa keksz


Ez a finom keksz is anyu szülinapjára készült és a húgomat idézve, "Olyan mint egy habos sütemény!". Imádom, és szerintem ez az egyik legfinomabb keksz amit valaha ettem!


A Kisalföld receptjei könyvek eddig nyolc különböző tematikájú kötetben láttak napvilágot. Mindegyik nagy siker volt. Mindegyik könyv, a recept beküldője nevével, fotójával ellátva olyan recepteket tartalmaz amit a napilap olvasói küldtek be. A decemberben megjelenő kilencedik könyv csak süteményrecepteket rejt. A Nagy süteményes könyv II-ben több mint kétszáz különleges, de könnyen elkészíthető recept, több mint hetven óriási színes fotó található. Nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, ahol szeretik a finom, házias süteményeket. - írták egy cikkben.

Mindegyik könyv megvan nekem is, és ha ritkán, de azért sütök belőlük, mert nagyon jók a receptek. Ahogy időm egyre több lesz úgy vetem bele magam még jobban. :)
A 3. kötetből, a Tepsis raffaellot, a Mákos kockát (ami egyébként a kedvenc mákosom!!!), a Pudingos piskótát és a Gesztenyés tortát, a 9. kiadásból pedig a Zsíros kiflit (aminek óriási sikere volt!), már felraktam régebben.

Most pedig a keksz, ami pofon egyszerűen elkészíthető!
Senkit ne rémisszen meg a receptleírás hossza, mert rutinosabbaknak írhattam volna csak ennyit, hogy:
Tészta összeállítás, hűtőben pihentetés, szaggatás, sütés, krémmel töltés, díszítés!
Viszont, hogy a kezdőknek és lányaimnak is segítsek, lépésről-lépésre leírtam a sütemény készítésének menetét.



Hozzávalók:
  • 250 g puha margarin
  • 250 g porcukor
  • 450 g liszt
  • 150 g dió vagy dejó
  • 4 tojássárgája
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 cs. sütőpor

Krémhez:
  • 4 tojásfehérje
  • 250 g porcukor
  • 2 ek. baracklekvár
  • 100-150 g étcsokoládé
  • cukorvirág

Díszítéshez:





Habzsák töltéskor is hasonlóan járjunk el,
csak nagyobb, magasabb falú pohárba állítsuk a zsákot,
így a pohár száján lehúzhatjuk a habot a lapátról, megkönnyítve a dolgunkat!
  1. A lisztet a sütőport a porcukrot és a kakaóport összekeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk.
  2. Hozzákeverjük a diót, majd a tojássárgákat is beletéve tésztává gyúrjuk, ha nem nagyon akar összeállni, tehetünk, hozzá 1-2 ek. tejfölt.
  3. A tésztát folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük egy órára.
  4. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  5. Kettévesszük a tésztát  és lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és sütőpapiros lemezre sorakoztatjuk. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk míg el nem fogy.
  6. Hagyjunk köztük távolságot, mert egy kicsit terülnek sütés közben.
  7. 10, de maximum 12 perc alatt megsütjük. Mikor kivesszük a sütőből még lágyak, de ne ijedjünk meg, mert hűlés közben szilárdulnak! Én mindig a hideg kőre teszem a tepsit és 5 perc alatt ki is hülnek, ekkor tálcára lehet szedni.
  8. Ha mind kisült, a tojások fehérjéből és a porcukorból gőz felett szép fényes, kemény habot verünk, majd mikor kész belekeverjük a lekvárt.
  9. Nagy csillagcsőrű habzsákba töltjük és valamivel egy jó nagy diónál nagyobb gömböket nyomunk a kekszekre és egy másik kekszet rányomva szétlapítjuk a krémet.
    Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét és a kis pohárba sarkával lefelé készített nejlonzacskóba öntjük.
  10. Nagyon picit vágunk le a zacskó sarkából, hogy minél vékonyabb sugárban jöjjön a csoki, majd szépen megmintázzuk a kekszeket. A kekszek közepére pluszba nyomjunk egy borsónyi csokit és erre ragasszuk a cukorvirágot.
  11. Tálcán tegyük felváltva hűtőbe a kekszeket a csoki dermedéséig kb. 15 percre, majd dobozba raktározzuk sütőpapírral elválasztva. Másnapra finom puha lesz a keksz!
Örömteli nassolást!

46 megjegyzés:

  1. Már megint egy csodálatos édesség Tőled! :) És a képek nagyon gonoszak ám! :D Úgy érzem, rögtön meg kell sütnöm! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták! Szívesen beleharapnék egy-kettőbe:D

    VálaszTörlés
  3. Wow, azta... :) Csak bámultam a fotót legalább egypercig, mielőtt meg bírtam szólalni :D Én is szeretnék ilyen kekszet!

    VálaszTörlés
  4. Pazarul néznek ki, biztos nagyon finomak is!

    Kérlek nézz be hozzám, van egy kis meglepetésem a számodra :-)

    Verus

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek ezek a kekszek.Nagyon finomak lehetnek. A keksznek a tetejét milyen szabályosan tudod rácsozni nagyon szép, ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  6. Hát őőőő megyek és keresek valami ehetőt, mert ez úgy felpiszkálta a gyomrom, nem bírok magammal. Nagyon jól néz ki...

    VálaszTörlés
  7. Barbi, a nyomózsák ötletet köszi!
    A keksz meg egyszerűen csodás!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mellissina örülök, hogy segíthettem, olyan pofon egyszerű, mégsem jutott volna eszembe, azóta sokkal könnyebb a dolgom! :) Köszönöm a kedves szavaid!! :)

      Törlés
  8. Izgatás, és zaklatás. Teljesen egyetértek Tündivel! :))) Megyek sütni... :P

    VálaszTörlés
  9. Szépek és finomak, nagyon feldobja őket a cukorvirág! :)

    VálaszTörlés
  10. De finom kekszek! Másnap a puhaságával levenne a lábamról! Milyen jók a virágok a tetején! :o))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszi, nagyon finom puha lett másnapra!! :)

      Törlés
  11. Szép kis kekszek! A "habzsák-ötlet" kitűnő, köszi. Igaz, eddig egyszer használtam, akkor is hercegnő burgonyát sütöttem, nem sütit :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. wanna nagyon szívesen, én is köszönöm, hogy mindig benézel!!
      A burgonyát is sokkal könnyebb lesz betölteni ezzel a segítséggel. :)

      Törlés
  12. Már megint milyen finomságot alkottál! Nem győzöm menteni a receptjeidet (de mikor fogom megsütni?!?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. M@rti szerintem rengetegen vagyunk így, hogy csak gyűlnek a receptek, de ki tudja mikor kerülnek sorra! :)) Köszönöm, hogy benéztél!!

      Törlés
  13. A keksz minden mennyiségben jöhet ;-)...csodálom a türelmed a díszítésekhez, ebben én nem jeleskedem. Aha, akkor a kekszekre került a többi kis virág...mert résen voltam ám...hogy a tortára nem került annyi mint amennyi a tányéron volt :-)...gondoltam valaki gondosan minőségellenőrzést tartott :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csipike, engem komolyan kikapcsol, ha díszíthetek!! Tegnap is készítettem cukorvirágokat, hogy egy kicsit levezessem a feszültséget, de megsúgom, mikor kiszáradnak már nem éppen fogbarát édesség, díszítésre viszont kiváló, és, ha krémre tesszük dísznek, egy nap alatt már ehetően puha lesz! Köszi!! :))

      Törlés
  14. Hmmm... ezt a kekszet ki kell próbálnom egyszer! De már annyi mindent néztem nálad, hogy fogalmam nincs mikor sütöm meg ezt a sok dolgot...!? :D
    A tésztába inkább diót teszek majd, a dejót nem szeretjük, főleg a férjem nem, Ő semmi ilyen "mű" dolgot nem szeret. Diónk meg egyébként is van itthon, hisz' 3 diófa van az udvarunkon, azok aztán termelik a diót nekünk, pedig még nem túl öreg fák! (még mindig sok van őszről maradva, csak meg kell törni és pucolni, na ahhoz nincs sok kedvem, de néha besegít az ilyesmibe Apukám vagy a Tesóm, úgyis minden süti 3/4-ét hozzájuk viszem:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabi!! Majd egyszer sorra kerül minden! :))
      Én sem vagyok oda a dejóért, de pl. Esztimnek nem csípi fel a nyelvét és tulajdonképpen szójából készül, tehát nem kell félni tőle. :))
      A dióért irigyellek, mert én úgy veszem és 200 grammos zacskó kerül majdnem 700 Ft-ba! Szörnyű drága. :( Pucolni én sem szeretem, van egy öreg diófánk, de azon nem sok termés szokott lenni, amit pedig megpucolunk, rögtön meg is esszük! :DD
      Örülök, hogy írtál! :)

      Törlés
  15. Barbikám nézz be hozzám szívem, vígasztalás képpen az óvodai beszoktatás szomorúságának enyhítésére:-))))))))))))

    VálaszTörlés
  16. Imádom a képeidet! Tényleg olyanok, mint a sütik! Megjegyzem, hátha ez lesz a következő kekszem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon boldog lennék, ha kipróbálnád!! :) Köszönöm kedves szavakat!!! :)

      Törlés
  17. Tegnap nem engedett írni!:-(Ezt a hétvégén ki kell próbálnom mindenképpen!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok sikert hozzá! Aztán írj, hogy milyen lett! :)

      Törlés
  18. Kedves Barbi, már többször sütöttem, ma dupla adagot készítek. Igaz, az enyéim nem ilyen szépek, de nagyon finom, és mindenki imádja. Köszönöm a receptet. Joli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen Joli! Köszönöm, hogy megírtad! :)

      Törlés
  19. Kedves Barbi!
    Nagyon tetszik ez a keksz,de az lenne a kérdésem,hogy a gyakorlatilag nyers tojásfehérjével a krémben nem lesz baja hűtés nélkül simán dobozban tárolva?
    Köszi. Timi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy-két napig semmi baja nem lesz, többet úgysem bír ki! :) Hetekig azért nem tárolnám. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...