2014. október 24., péntek

Fahéjas tekercs, citromos mázzal avagy Cinnamon roll a Starbucks-tól

Esztim nagy boldogságára a nyári szünet utolsó hetében kalandosan, de sikerült eljutnunk az egyik budapesti Starbucks kávézóba, éppen zárás előtt egy órával. :) Azóta is terveztem, hogy ezt a finom csigát valahogy reprodukálom. Nagyon sok helyen keresgéltem, és a végén így hoztam össze a saját szájízemre hangolva. A tészta megint csak Vicuska hűtőben kelt csodatésztája lett, mert az állaga ennek hasonlított a legjobban és mert imádom! :) Egyszerűen tökéletes, és én meg Apa akik nem favorizáljuk a fahéjas ízt, feltétel nélkül megszerettük. Gyorsan tovább is küldtem a felét, mert hát ne kísértsen már itt minket!!! :))) Esztim ezt mondta: "Anya kérlek ne hagyj kettesben, felügyelet nélkül ezzel a sütivel!!!" :) Hát ennyire bejött nekünk.


 


Hozzávalók a tésztához:
  • 250 g tejföl
  • 2 tojás
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • 6 evőkanál cukor
  • 25 g friss élesztő
  • fél kg liszt

Fahéjas töltelékhez:
  • 150 g nádcukor (nálam 60 g xilit 80 g nádcukor)
  • 1 csapott evőkanál fahéj
  • 2 evőkanál liszt
  • 100 g vaj (hűtőből!)
  • 2 marék mazsola (nálam kimaradt)

Citrommáz:
  • 200 dkg porcukor
  • 2 és fél evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál mascarpone

Elkészítés:

  1. A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd a tejfölt és olvasztott vajat is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztő, amivel min. 10 percig dagasztjuk, de legalább addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
  2. A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
  3. A bedagasztott tésztát egy kizsírozott mély tálba tesszük és letakarva aludni küldjük a hűtőbe.
  4. 3 óra múlva lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető.
  5. Másnap reggel a hűtőből kivéve hagyjuk melegedni kb. fél órát, majd enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, és vegyük két részre.
  6. A töltelékhez a nádcukrot a liszttel és a fahéjjal összekeverjük, a kemény vajat felkockázzuk és a késes aprítóban a cukros lisztes keverékkel morzsásra aprítjuk.
  7. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  8. A kinyújtott tésztákat megszórjuk a morzsával és feltekerjük, majd 2 cm-es csigákat vágunk. A gáztepsibe sütőpapírt borítunk, és erre tesszük szép sorban a csigákat, lehetőleg az összeset (kb. 24 db), mert akkor szépen összesülnek és magasak lesznek.Nálam ez pont nem sikerült mert két tepsibe nagy távolságra tettem őket és nagyon szétterültek. (Az igazi Starbusks fahéjas tekercsek összesülnek és ahogy szétválasztják őket látszik a friss tészta, ami nálam most elmaradt, de az ízén mit sem változtatott!)
  9. A csigák oldalát kenjük be olvasztott vajjal, hogy az összesülés után könnyen szétválaszthatók legyenek.
  10. Kelesztés nélkül tehetjük is a sütőbe és kb. 20 perc alatt 180 fokon világos barnára sütjük.
  11. Mikor kihűlnek bevonjuk a citrommázzal ahol a hozzávalókat csak összekeverjük.
Ezt a szép porcelán poharat Eszti kapta emlékül, hogy ott jártunk.
 

Az esti Starbucks látogatásról készült fotó,
itt látszik hogy a fahéjas tekercsnek külalakra milyennek kellett volna lennie.
:)
Jó étvágyat!

13 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nem csodálom, a Te tésztád lett az alapja, elnézést, utólag be is írtam, mert elfeledkeztem róla! :)
      Köszönöm sokadjára is! :))

      Törlés
    2. :D Ha nem mondanád, nekem fel sem tűnt! Én is múlt héten sütöttem kétszerre is belőle, olyan jó előkapni a hűtőből. Barbi, én szívesen maradnék kettesben a fahéjas csigáiddal :D

      Törlés
    3. Köszi Vicuska, szívesen hagynám is, melléje még megkínálnálak egy kávéval vagy teával! :))

      Törlés
  2. Csodajónak tűnik. Kipróbálom, már úgyis nagyon-nagyon régen sütöttem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem nektek is annyira ízlik majd mint nekünk! Készülj fel rá, hogy tömény édesség! :) Köszönöm!

      Törlés
  3. Ó, de jól néz ki, meg a kép is, bár ezt már megszoktam ;)

    VálaszTörlés
  4. Szeretem a csigákat ha még fahéjas is hát ez menyei lehet.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki és ízre is biztosan fantasztikus! :)

    VálaszTörlés
  6. Kár, hogy nálunk nem fogy most ilyesmi, mert biztos kipróbálnám, de nem baj, majd csak hazajönnek a csavargók is! NAgyon-nagyon finom lehet, imádom a fahéjat (ja és amúgy is zsírégető!!).

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...