Sokan ismeritek és biztosan sokan meg is sütöttétek, sőt bevált családi recepttel rendelkeztek. Nekem Horvát Ilona receptje a kedvencem, több mint 15 éve sütöm, kicsit felturbózva dióval, a tésztájába plusz tojássárgával és ezzel a tökéletes fényes kakaós mázzal. Szigorúan tilos olvasztott csokoládéval bevonni, mert így az igazi és fenséges! :) Szerintem senki nem fog reklamálni, ha karácsony közeledtével próbasütést végzünk! ;) Nekem tipikusan az a sütemény (egypár kedvenc közül) amit év közben többször is elkészítek. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 360 g liszt
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 50 g cukor
- 150 g puha zsír vagy 200 g puha vaj
- 10 g élesztő
- 1 dl tej
- csipetnyi sütőpor
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 160 g darált dió
- 120 g cukor
- 200-300 g sárgabarack lekvár
Fényes csokoládémáz:
- 50 g vaj
- 100 g cukor
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
- Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttajuk.
- A puha zsírt a liszttel elmorzsoljuk, és a többi hozzávalóval meg az élesztős tejjel tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán könnyebben összeállíthatjuk, közben ha kívánja még lisztezhetjük. 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát.
- A gáztepsit sütőpapírral béleljük.
- 40 x 25 cm nagyságúra nyújtjuk a tésztákat. Egy tésztát a sodrófára feltekerve a sütőpapírra borítjuk, vastagon (félujjnyi!) megkenjük lekvárral majd megszórjuk a cukros diókeverék felével. Erre megy a második lap, majd megint lekvár és cukros dió, végül a harmadik kicsit nagyobb lappal beborítjuk és körbe ráhajtjuk a széleit.
- Azért nyújtom ekkorára a tésztát, mert a gáztepsimben így még marad hely a tészta növekedéséhez, keléskor és sütéskor.
- Szobahőmérsékleten letakarva kelesztjük egy órát.
- Sütés előtt szurkáljuk meg a tetejét villával. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 40 percig. Egyenletes világospirosra sül a teteje.
- Vízgőz felett összeolvasztjuk a csokoládémáz hozzávalóit, majd a kihűlt süteményt bevonjuk vele.
- Hűtőbe tesszük dermedni, hogy szépen szeletelhető legyen. Forróvízbe mártott késsel végezzük a szeletelést.
Jó étvágyat!
Barbi, gyönyörűek a képek! És az a csokimáz a tetején-hibátlan!A kedvenc sütim :)
VálaszTörlésKöszi Szofika!!!! :)
TörlésNekem is a kedvenc sütim. Jaj, de megennék egy szeletet belőle! :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, én minden nap megenném! :)))
TörlésNagymamám nagyon sokat sütött zserbót, pedig nem szerettem, mert nem vagyok oda a diós sütikért, de mégis megettem, de magamtól még sosem jutott eszembe csinálni. A képeiden pontosan ugyanúgí néz ki, mint a mamámé volt.
VálaszTörlésEz jól hangzik Flögi, még akkor is, ha Te nem szeretted!!! :)))) Köszi!
TörlésEz az igazi zserbó, ami a vidéki lagzikon is szokott lenni! Nagyon szépek lettek!
VálaszTörlésKöszönöm Csigabige, aranyos vagy! :)
TörlésNekem is nagyon tetszik,bár én nem vagyok nagy zserbó készítő,
VálaszTörlésazonban a te recepted kipróbálós:)
Köszönöm szépen!!! A tészta gyúrásakor a tojás méretétől függően, lehet lágyabb a tészta vagy keményebb, de ilyenkor liszttel, vagy tejföllel szoktam javítani, úgyhogy nem megijedni, ha valamelyik bejön! :)
TörlésNagyon szeretem a zserbót, de még soha nem készítettem. Az idén fel van véve a listára és biztos, hogy megsütöm az Ünnepekre! :)
VálaszTörlésHjaj, most milyen jó is lenne pár szelet!!! :D
Okki, akkor hajrá, komolyan mondom elronthatatlan, és nagyon fogjátok szeretni! :) Köszi!
TörlésCsodás! Már alig várom a Karácsonyt, akkor szoktam megsütni... Nagyon guszta!
VálaszTörlésA legfinomabb zserbó recept! Karácsony előtt kérdeztem, lehet-e fagyasztani? Igen, bátran ajánlom, én próbáltam, mivel más lehetőségem nem volt. A csokimázt kiengedés után készítettem el. Isteni! Köszönöm!
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, ez nagyon jó hír nekem is, ki fogom próbálni! :)
TörlésPontosan hogyan fagyasztottad le, dobozban, vagy más módon és hol és hogyan olvasztottad ki?
Előre is köszönöm a válaszodat! :)
A csokimáz nélkül egy tálcára tettem és fóliával takartam le. Tehát egyben hagytam. Karácsonykor kivettem, szobahőmérsékleten kb. másfél óra múlva kiengedett és akkor csináltam meg rá a mázt. Mintha akkor sütöttem volna! Azóta újra készítettem, de nem fagyasztottam, és egyáltalán nincs különbség!
TörlésKöszönöm Melinda! Aranyos vagy, hogy válaszoltál!! :)
TörlésKarácsonykor mindig ez a sláger édédesség
VálaszTörlés