Esztim nagy boldogságára a nyári szünet utolsó hetében kalandosan, de sikerült eljutnunk az egyik budapesti Starbucks kávézóba, éppen zárás előtt egy órával. :) Azóta is terveztem, hogy ezt a finom csigát valahogy reprodukálom. Nagyon sok helyen keresgéltem, és a végén így hoztam össze a saját szájízemre hangolva. A tészta megint csak Vicuska hűtőben kelt csodatésztája lett, mert az állaga ennek hasonlított a legjobban és mert imádom! :) Egyszerűen tökéletes, és én meg Apa akik nem favorizáljuk a fahéjas ízt, feltétel nélkül megszerettük. Gyorsan tovább is küldtem a felét, mert hát ne kísértsen már itt minket!!! :))) Esztim ezt mondta: "Anya kérlek ne hagyj kettesben, felügyelet nélkül ezzel a sütivel!!!" :) Hát ennyire bejött nekünk.
♥Hozzávalók a tésztához:
- 250 g tejföl
- 2 tojás
- 100 g olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 6 evőkanál cukor
- 25 g friss élesztő
- fél kg liszt
Fahéjas töltelékhez:
- 150 g nádcukor (nálam 60 g xilit 80 g nádcukor)
- 1 csapott evőkanál fahéj
- 2 evőkanál liszt
- 100 g vaj (hűtőből!)
- 2 marék mazsola (nálam kimaradt)
Citrommáz:
- 200 dkg porcukor
- 2 és fél evőkanál citromlé
- 2 evőkanál mascarpone
Elkészítés:
- A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd a tejfölt és olvasztott vajat is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztő, amivel min. 10 percig dagasztjuk, de legalább addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
- A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
- A bedagasztott tésztát egy kizsírozott mély tálba tesszük és letakarva aludni küldjük a hűtőbe.
- 3 óra múlva lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető.
- Másnap reggel a hűtőből kivéve hagyjuk melegedni kb. fél órát, majd enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, és vegyük két részre.
- A töltelékhez a nádcukrot a liszttel és a fahéjjal összekeverjük, a kemény vajat felkockázzuk és a késes aprítóban a cukros lisztes keverékkel morzsásra aprítjuk.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A kinyújtott tésztákat megszórjuk a morzsával és feltekerjük, majd 2 cm-es csigákat vágunk. A gáztepsibe sütőpapírt borítunk, és erre tesszük szép sorban a csigákat, lehetőleg az összeset (kb. 24 db), mert akkor szépen összesülnek és magasak lesznek.Nálam ez pont nem sikerült mert két tepsibe nagy távolságra tettem őket és nagyon szétterültek. (Az igazi Starbusks fahéjas tekercsek összesülnek és ahogy szétválasztják őket látszik a friss tészta, ami nálam most elmaradt, de az ízén mit sem változtatott!)
- A csigák oldalát kenjük be olvasztott vajjal, hogy az összesülés után könnyen szétválaszthatók legyenek.
- Kelesztés nélkül tehetjük is a sütőbe és kb. 20 perc alatt 180 fokon világos barnára sütjük.
- Mikor kihűlnek bevonjuk a citrommázzal ahol a hozzávalókat csak összekeverjük.
Ezt a szép porcelán poharat Eszti kapta emlékül, hogy ott jártunk. |
Az esti Starbucks látogatásról készült fotó, itt látszik hogy a fahéjas tekercsnek külalakra milyennek kellett volna lennie. :) |
Jó étvágyat!
Tetszik!!! :)
VálaszTörlésNem csodálom, a Te tésztád lett az alapja, elnézést, utólag be is írtam, mert elfeledkeztem róla! :)
TörlésKöszönöm sokadjára is! :))
:D Ha nem mondanád, nekem fel sem tűnt! Én is múlt héten sütöttem kétszerre is belőle, olyan jó előkapni a hűtőből. Barbi, én szívesen maradnék kettesben a fahéjas csigáiddal :D
TörlésKöszi Vicuska, szívesen hagynám is, melléje még megkínálnálak egy kávéval vagy teával! :))
TörlésCsodajónak tűnik. Kipróbálom, már úgyis nagyon-nagyon régen sütöttem.
VálaszTörlésRemélem nektek is annyira ízlik majd mint nekünk! Készülj fel rá, hogy tömény édesség! :) Köszönöm!
TörlésÓ, de jól néz ki, meg a kép is, bár ezt már megszoktam ;)
VálaszTörlésKöszi Lilla!! :))
TörlésSzeretem a csigákat ha még fahéjas is hát ez menyei lehet.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, valóban mennyei volt! :)
TörlésNagyon jól néz ki és ízre is biztosan fantasztikus! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen!! :)
TörlésKár, hogy nálunk nem fogy most ilyesmi, mert biztos kipróbálnám, de nem baj, majd csak hazajönnek a csavargók is! NAgyon-nagyon finom lehet, imádom a fahéjat (ja és amúgy is zsírégető!!).
VálaszTörlés