2014. május 31., szombat

Rakott káposzta

Hú de szeretem, még hidegen is rájárok. Na persze én mire nem, imádok enni!!! Ha lehetne 3 kívánságom az egyik az volna, hogy bármit és bármennyit ehessek büntetlenül.:-D Na nem szaporítom  tovább a szót inkább írom a receptet. :)

 

Hozzávalók:
  • 300 g savanyú káposzta
  • 500 g darált sertéscomb
  • 250 g rizs (szárazon mérve)
  • 1 vöröshagyma
  • só, pirospaprika
  • 1 nagy pohár tejföl (375 g)

Elkészítés:
  1. A savanyú káposztát párszor átöblítjük. (Nem muszáj, de én nem szeretem, ha könnyfacsaróan savanyú lesz a kész étel.)
  2. Vágjuk fel a káposztaszálakat/csíkokat különben meggyűlik vele a bajunk evés közben! :)))
  3. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük és egy jó kanál zsíron átforrósítjuk, majd felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel. Ízesítsük 1 és fél kávéskanál sóval. Fedő alatt takarékon megfőzzük, addig míg a víz teljesen elpárolog róla. Mikor kész, egy villával átforgatjuk és a fedőt félig tesszük csak rá.
  4. A kockára vágott vöröshagymát 1-2 evőkanál sertészsíron megdinszteljük, majd a darált húst hozzátesszük és fehéredésig sütjük.
  5. Egy evőkanál pirospaprikával megszórjuk, adunk hozzá kb. egy deci vizet és fedő alatt, takaréklángon puhára pároljuk.
  6. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  7. Egy fedeles jénai tál aljába tejfölt simítunk vagy kizsírozzuk, erre mehet egy réteg rizs, majd egy réteg darált hús, ezután káposzta, és ezt addig ismételjük amíg el nem fogynak a hozzávalók. A legtetejére káposzta kerüljön, majd a doboz tejföl.
  8. Tegyük rá a fedőt és 180 fokon süssük kb. 30-40 percig.
 Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, én paprika nélkül szoktam csinálni és kelkáposztából, savanyúval még eszembe sem jutott volna. Itt, sajnos ilyesmikben hiányt szenvedek, csak vágott káposztát lehet kapni, borecetben konzervdobozban. :-( A töltött káposztához is otthonról kell hoznom a savanyú leveleket. Így ilyesmi étel nálunk egy évben csak 1-2-szer van sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flögi a borecetes káposztával is finom lehet én biztosan kipróbálnám! :) A kelkáposztásat is szeretem de sajnos csak én, ezért nem készítek. Köszi, hogy írtál! :)

      Törlés
  2. Haha :D, én is, a kihűlés minden fázisában kóstolgatom, eszegetem, rájárok!!!!

    VálaszTörlés
  3. A héten én is készítettem rakott káposztát, most először. Egy kicsit megpároltam a káposztát egy kis fehérborban, a húst pedig összefőztem a rizzsel. A tetejére tettem szalonna szeleteket. Hát hú, meg nyami... Egyik kedvencünké lépett elő.

    VálaszTörlés
  4. Hű de guszta, nekem is jöhet a káposzta minden formában :-)

    VálaszTörlés
  5. Nekem határozottan egyik kedvenc ételem. Nem készül túl gyakran, mert a gyerekek nem eszik meg -nem tudják, mi a jó-, de legalább több marad nekem:-)

    VálaszTörlés
  6. Én is nagyon szeretem! Jó kis étel, bármikor bármennyit megbírnék enni belőle! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...