Hú de szeretem, még hidegen is rájárok. Na persze én mire nem, imádok enni!!! Ha lehetne 3 kívánságom az egyik az volna, hogy bármit és bármennyit ehessek büntetlenül.:-D Na nem szaporítom tovább a szót inkább írom a receptet. :)
Hozzávalók:
- 300 g savanyú káposzta
- 500 g darált sertéscomb
- 250 g rizs (szárazon mérve)
- 1 vöröshagyma
- só, pirospaprika
- 1 nagy pohár tejföl (375 g)
Elkészítés:
- A savanyú káposztát párszor átöblítjük. (Nem muszáj, de én nem szeretem, ha könnyfacsaróan savanyú lesz a kész étel.)
- Vágjuk fel a káposztaszálakat/csíkokat különben meggyűlik vele a bajunk evés közben! :)))
- A rizst megmossuk, lecsepegtetjük és egy jó kanál zsíron átforrósítjuk, majd felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel. Ízesítsük 1 és fél kávéskanál sóval. Fedő alatt takarékon megfőzzük, addig míg a víz teljesen elpárolog róla. Mikor kész, egy villával átforgatjuk és a fedőt félig tesszük csak rá.
- A kockára vágott vöröshagymát 1-2 evőkanál sertészsíron megdinszteljük, majd a darált húst hozzátesszük és fehéredésig sütjük.
- Egy evőkanál pirospaprikával megszórjuk, adunk hozzá kb. egy deci vizet és fedő alatt, takaréklángon puhára pároljuk.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Egy fedeles jénai tál aljába tejfölt simítunk vagy kizsírozzuk, erre mehet egy réteg rizs, majd egy réteg darált hús, ezután káposzta, és ezt addig ismételjük amíg el nem fogynak a hozzávalók. A legtetejére káposzta kerüljön, majd a doboz tejföl.
- Tegyük rá a fedőt és 180 fokon süssük kb. 30-40 percig.
Jó étvágyat!
Nagyon guszta, én paprika nélkül szoktam csinálni és kelkáposztából, savanyúval még eszembe sem jutott volna. Itt, sajnos ilyesmikben hiányt szenvedek, csak vágott káposztát lehet kapni, borecetben konzervdobozban. :-( A töltött káposztához is otthonról kell hoznom a savanyú leveleket. Így ilyesmi étel nálunk egy évben csak 1-2-szer van sajnos.
VálaszTörlésFlögi a borecetes káposztával is finom lehet én biztosan kipróbálnám! :) A kelkáposztásat is szeretem de sajnos csak én, ezért nem készítek. Köszi, hogy írtál! :)
TörlésHaha :D, én is, a kihűlés minden fázisában kóstolgatom, eszegetem, rájárok!!!!
VálaszTörlésA héten én is készítettem rakott káposztát, most először. Egy kicsit megpároltam a káposztát egy kis fehérborban, a húst pedig összefőztem a rizzsel. A tetejére tettem szalonna szeleteket. Hát hú, meg nyami... Egyik kedvencünké lépett elő.
VálaszTörlésHű de guszta, nekem is jöhet a káposzta minden formában :-)
VálaszTörlésNekem határozottan egyik kedvenc ételem. Nem készül túl gyakran, mert a gyerekek nem eszik meg -nem tudják, mi a jó-, de legalább több marad nekem:-)
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem! Jó kis étel, bármikor bármennyit megbírnék enni belőle! :)
VálaszTörlés