2013. április 24., szerda

Gyümölcsös muffin - Lisztmentes, cukormentes, Paleo

Már többen kérték, most elárulom ezt a muffint készítem gyakran reggelire, rengeteg variációval. Megunhatatlan és nálunk 3 napig biztosan kitart, így nem kell sűrűn sütni, mert ugye, hiába megengedett a Paleo étkezésben attól még ugyanúgy mértéket kell tartanunk!
Eddig egész könnyen alakul a Paleo étkezésre átállás, Esztimmel mi már igen ügyesen étkezünk, Apáról aki mindig hangoztatta, hogy húsevő, most derült ki igazán, hogy bizony a szénhidrátok igencsak bőséges mennyiségben szerepelnek a mindennapi étkezéseiben. Igyekszik, de ő férfi lévén sokkal nehezebben rávehető az ilyen újításokra, talán a nálunk tapasztalt változások őt is jobb belátásra bírják. :)) A tejet szerencsére sosem tartotta emberi fogyasztásra alkalmasnak, tehát ezzel nincs gond. 
Azért néha még nekünk is becsúszik egy-egy nem megengedett falat, pl. fagyi, vagy panír a húson, de azt hiszem ez utóbbit zabliszttel, nagy ritkán engedélyezem magunknak. Egyébként nagyon finom így is! :)

Lehet, hogy ezért kevesebben jöttök majd látogatóba, de eljutottam egy olyan pontra amikor az egészségünk még a blognál is fontosabb, és nem azért mert betegek lennénk, hanem mert nem is akarunk azok lenni. Olyan gyorsan telnek az évek és olyan gyorsan romlik az emberek egészsége és életminősége, hogy ezt mindenképpen ki szeretném tolni vagy ha lehet el is szeretném kerülni.

Lényeges megemlítenem, mert sokan félreértelmezik a Paleo lényegét, hogy ez nem egy új diéta, hanem egy olyan életmód és étkezés amivel megelőzhetők sőt gyógyíthatók a betegségek, köztük a legnagyobb számban létezők, mint pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, rák, hiperaktivitás, köszvény, ekcéma, különböző allergiák, reflux, Alzheimer-kór, depresszió, sztrók, stb.
Persze az egészséges életmód egyenes velejárója, hogy megszabadulunk a felesleges kilóktól. Aki többet szeretne tudni róla, mert felkeltettem a kíváncsiságát, annak javaslom első körben csak olvasgasson ebben a témában, nem kell semmit tenni, az olvasottak, úgyis változást csempésznek az életünkbe, még, ha nem is akarjuk! :)
Bővebben Szendi Gábor honlapján olvashattok a Paleolit táplálkozásról, vagy a nem kevés, e témakörben kiadott könyv is sok fontos és megdöbbentő információval szolgálhat.

Van egy másik változás is Eszti és az én életemben, és ha elértük a célunk biztosan megosztom veletek! :)
Örülök mindenkinek aki benéz hozzám, remélem a Paleo ételek nem szegi kedveteket! :)

  
Hozzávalók:
  • 250 g gesztenyeliszt
  • 40 g kókuszliszt
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál folyékony édesítő
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál meggylikőr
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 50 ml kókuszolaj
  • 250 ml víz
  • két marék aszalt vörös áfonya (vigyázat ez az aszalvány hozzáadott cukrot is tartalmazhat, olvassuk el az összetevőket!)

Elkészítés:
  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. A tojásokat a vanília aromával, a meggylikőrrel, az olajjal, a vízzel és az édesítővel kikeverjük.
  3. Keverjük hozzá a szódabikarbónával elkevert liszteket, majd forgassuk bele az aszalt áfonyát.
  4. A papírral kibélelt muffin formákba töltjük és kb. 25-30 perc alatt tűpróbáig sütjük.
Egészséges és nagyon finom reggeli!
Az ötlet innen származik.
Az ibolyás tányér és csésze szintén a Sütni Főzni oldalról érkezett.
Ha Ti is szeretnétek, akkor az oldalamról érkező rendelésekre 5% kedvezményt kaptok, ha a vásárlás összege szállítási költség nélkül 10 000 Ft felett van. Az árengedmény nem vonatkozik a már kedvezményes termékekre, a Tupperware termékekre és a szállítási költségre.
Kuponkód: barbikonyhája+sütnifözni

18 megjegyzés:

  1. Barbi! Ez is nagyon finom lehet, ahogy a többi paleos süteményed. Sok sikert a teljes átálláshoz. Én is kacérkodom a gondolattal, de mivel nagyrészt vega vagyok, egy kicsit nehéz elképzelnem, hogy mégis mit ennék, ha paleos lennék. Azért a sütireceptjeidnek nagyon örülök, mert van egy lisztérzékeny gyerekem, már csak miatta is kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Margaretta, képzeld valahol olvastam, hogy vegetáriánusok is álltak át paleora, és az első hetek nehezen mentek, de utána csupa meglepő, jó változás történt mind a közérzetükben mind az egészségükben. Olyat is olvastam aki vega Paleo lett, gondolom, ott marad a gyümölcs, zöldség, olajos magvak, aszalt gyümölcsök és persze az ilyen édességek amiket eddig hoztam, de ezen kívül még rengeteg keksz, sütemény, főzelék leves van ebben a témakörben! Majd igyekszem hozni őket. :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, próbáld csak ki, meglátod milyen finom, én minden reggel ilyeneket eszek, mert nagyon szerettem reggelire az édes pékárut, ez pedig tökéletes kompromisszum a számomra. :)

      Törlés
  3. ezek a hozzávalók, milyen árban vannak? jó lenne, ha a recepjeidhez kb-i árakat is tudnál adni! köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Árakat valószínű nem fogok itt feltüntetni mert itt én nem árulok ilyen hozzávalókat, de ezen a linken megnézheted, mert itt rendelem én is. :)
      http://www.biobolt.e-tar.hu/index.php?keyword=liszt&option=com_virtuemart&page=shop.browse&vmcchk=1&Itemid=61

      Most már kitapasztaltam, hogy a gesztenyeliszt, kókuszliszt és mandulaliszt a leginkább kedvemre való így nagyobb tételt érdemes rendelni belőlük, akkor a postaköltséget átvállalja a cég. :)

      Törlés
  4. Nagyon szép, én szívesen megenném:) Bármikor bármilyen paleós ételt szívesen kipróbálok,eddig mindegyik ízlett. Nem is kérdés, hogy nagyon egészsésges életmód a paleo, csak én nagyon szeretem a tejet, tejtermékeket. Persze mindent meg lehet szokni, én egyenlőre nem tervezem, de az egész családot semmiképpen nem tudnám paleosítani:)

    VálaszTörlés
  5. Nálunk sem vehető rá mindenki a paleora, de egy-két receptet már én is kipróbáltam, barátkozom és ismerkedem vele! :) A muffinok pedig nagyon jól néznek ki! :)

    VálaszTörlés
  6. Most már utána olvasok én is. Sajnos az összes tejterméket imádjuk, nem tudnánk lemondni róluk...

    VálaszTörlés
  7. Hajrá Barbi!
    remek ez a recept - csak hol veszed a gesztenyelisztet? Én is felteszek majd egy paleosat, mostanában nemcsak a munka miatt nem írtam, de nem is tudtam volna mit feltenni, annyira nem főzögetek olyasmit.

    VálaszTörlés
  8. Igazi szaftos recept! Nagyon megcsinálás szaga van! ;-)

    Megemlítem, hogy a 15. SAD már nálam jár, szeretettel várlak! :-))

    VálaszTörlés
  9. Sok sikert és kitartást, bármire is készültök, hajrá :)
    Paleora én sem tudnám rávenni a fiúkat,de őszintén megvallva én sem igazán hajlok rá, ugyanis nem szeretem a szélsőségeket,igyekszem egyensúlyban tartani az arany közép utat.
    Mindenképp, maradok hűséges olvasod! :)

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok! Én lassan elmondhatom, hogy 100%-osan paleos vagyok, és nagyon sok pozitívumot tapasztaltam. Bíztatok mindenkit, hogy próbálja meg, legalább 2-3 hónapra ezt az étkezést, és remélhetőleg ugyanolyan jó dolgokat tapasztal mint én, illetve a környezetemben élők, akik eszerint táplálkoznak. Olyan tizenéves problémáimnak intettem búcsút, aminek az orvosok nem tudták az okát, illetve nem tudtak meggyógyítani, pont a napokban mutatta ki egy vizsgálat, hogy ez a táplálkozásomnak köszönhetően teljesen elmúlt. :) Gyerekkorom óta azt gondoltam, hogy normális ha fáradékony vagyok, puffadok, szorulásom van, pipaszál vékonyságom ellenére narancsbőrrel rendelkezem, de miután áttértem a tej, cukor és glutén mentes táplálkozásra, ezektől érdekes módon teljesen megszabadultam :) Szóval hajrá Barbi, várom a további szuper receptjeidet és kívánok mindenkinek kitartást az egészséges táplálkozáshoz vezető úton. (Nekem szerencsére a párom is folyamatosan biztatott és ez sok erőt adott :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ágica most nagyon boldoggá tettél ezzel a bejegyzéssel!!! Örülök, hogy ilyen kitartó vagy én is igyekszem, de a kísértés itt nagy úr, a sok finom sütemény, amit ki szeretnék még próbálni mindig visszahúz. :)) Köszönöm, hogy megírtad!!

      Törlés
  11. :) Barbi, örülök, remélem legalább sikerült annyira boldoggá tennem, mint neked engem a csokoládés, kókuszlisztes kalácsoddal, most is azt majszolgatom :)
    Tudom, hogy nagy a kísértés, bár ha te paleoból is ilyen finomakat sütsz, akkor nem egészen értem neked miért is van bármilyen vágyakozásod a régi ízekhez:) Nekem az eredmények segítenek abban, hogy tudom mit miért eszem és mit miért nem szabad :( Egyébként én kezdő kiskukta vagyok,és lehet rutinosaknak nem mondok vele újat, de a hagyományos köretet annyiféle más finomsággal lehet felváltani, krumpli helyett szoktam sütni céklát sütőben, vagy paprikás krumplihoz zellert használok, nagyon finom a julienre vágott brokkoli, répával, hagymával pici bazsalikom, majorannával, szerecsendióval ízesítve forró olajban pár perc alatt megpirítva, és minden ilyen sikeres próbálkozás, egy új megismerése további erőt ad, hogy folytassam a már megkezdett utam a tudatos, egészséges táplálkozás felé:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zeller én sokszor sütök a sült krumpli helyett!! :) A céklát és a brokkolit biztosan ki fogom próbálni! Köszönöm! A baj nálam az, hogy rohanás az egész nap és egy 4 tagú családra kell főzni, mikor pedig erre nincs idő, nehéz megoldani az étkezést. A kicsi az oviba, csupa szemetet eszik, már bocsánat, senkit sem akarok bántani ezzel a kifejezéssel, de sajnos az egészségeshez hajszálnyit sem közelít amit eléjük tesznek. :(

      Rakok neked pár linket azoktól a blogosoktól akik belevágtak a paleoba és ontják a szuper recepteket! Böngésszél náluk, mert biztosan tetszeni fog!!! :)

      TücsökBogár:
      http://tucsokbogar.blogspot.hu/search/label/paleo

      Mézigörl:
      http://mezesfinomsagok.blogspot.hu/

      Trollanyu:
      http://trollakonyhamban.blogspot.hu/#uds-search-results

      Törlés
    2. Köszönöm szépen Barbi a linkeket, hétvégén tüzetesen át fogom böngészni :)
      A közétkeztetéssel teljesen egyetértek :( nem tudom mit fogok tenni, ha lesz gyerekem, hogy elkerülhessük a menzát.
      Elnézést, fent elírtam a nagy kapkodásban :) julienre vágott cukkini :) és nem brokkoli :):)
      Itt találod a receptet:
      http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/parolt_cukkini-repa_csikok

      Időm sajnos nekem sincs sok, legtöbbször este 9-11 között készítem el a másnapi ebédet, vagy még aznap felkelek korábban :( igaz könnyebbség, hogy még csak két főre kell ezt tennem :)

      Törlés
    3. Örülök, hogy tudtam segíteni, bár inkább én szorulnék arra! :)))) Este már nincs erőm főzőcskézni, este 10 előtt a 4 évesem nem hajlandó elaludni így talán érthető. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...