Mivel mostanában ritkán hozok hagyományos recepteket, most pótolom egy tavaly nyáron elmaradt bejegyzéssel, és mert ez a kenyérfajta mindenképpen a gyűjteményembe való.. :) A fotókon is látszik, hogy tavaly nyáron készült, mert Anna még picurka.
Szeminek köszönet a receptért! :)
Szeminek köszönet a receptért! :)
Hozzávalók:
(én fél adaggal készítettem)
- 1 kg kenyérliszt (BL-80) (nálam fele-fele arányban fehér liszt és bio tönkönybúza liszt)
- 8 dl langyos víz
- 3,5 dkg friss élesztő (vagy 1 dkg szárított)
- 2,5 dkg só
- 1 kiskanál cukor
Elkészítés:
- Este a lisztet egy nagy dagasztótálba öntjük és a többi hozzávalóval fakanállal alaposan összekeverjük. Nem kell dagasztani!
- A konyhaasztalon letakarva egy éjszakára magára hagyjuk, had dolgozzon. (kb. 12 óra, de nálam csak 10 volt).
- Másnap reggel vagy délelőtt a tésztát egy alaposan belisztezett gyúródeszkára kihúzzuk és négy részre osztjuk. Mindegyiket téglalap alakúra formázzuk feltekerjük majd csavarunk rajta párat a gyökérforma eléréséhez.
- A feltekerés előtt fűszerekkel is meghinthetjük a különlegesebb ízhatás kedvéért.
- Sűtőpapírral bélelt tepsibe igazítjuk és konyharuhával letakarva, egy órát kelni hagyjuk.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A sütő aljába egy kis lábasba forró vizet teszünk a gőzben való sütés érdekében.
- Ha letelt az egy óra, a kenyereket megkenjük vagy lespricceljük vízzel és meghintjük liszttel, majd a sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt készre sütjük.
- A sütőből kivéve kevés vízzel lespricceljük, és rácsra téve hagyjuk kihűni. Nekem nincs rácsom így egy fa deszkára tettem míg hűlt.
Jó étvágyat!
Ez nagyon finom lehetett, szép foszlós!
VálaszTörlésNagyon guszta, tetszik a rusztikus teteje!
VálaszTörlésMilyen jó levegős és könnyű! Nagyon guszta! A lánykád hogy örül neki! Én is kezdek átállni a barna kenyérre és a péksütikre. Máris vittem a receptjét!
VálaszTörlésNagyon puhának, könnyednek látszik a belseje. Vittem is a receptet:-)
VálaszTörlésMilyen fűszerekkel lehet megszórni feltekerés előtt?
VálaszTörlésVárom válaszodat, köszönöm!
Szerintem ízlés dolga én nem szeretem a fűszeres kenyereket, de pirított hagymával, medvehagymával, pirított bacon kockákkal el tudom képzelni. :) Remélem tudtam segíteni!
Törlés