A minap láttam Kriszti oldalán ezt a kalácsot és eszembe jutott, hogy egyszer Mohától is lementettem egy hasonlót.
Aztán úgy döntöttem, hogy a bolti kedvenc csíkos kalácsunkat - amit csak nagy ritkán vettem mert irreálisan drágán árulnak és sajnos még az összetevői is hagynak kívánnivalót maguk után -, lecserélem erre a saját sütésűre. Mivel mindkét recept nagyon tetszett és sehogy sem tudtam választani kissé összekombináltam.
A végeredmény látszik a fotókon, gyönyörű lett és finom is, bár a férjem az első falatok után, kérdő tekintetemet látva, kaján vigyorral csak ennyit mondott: - „Este előveszem a nagynyomású mosót, hogy leszedjem a fogamról a kalácsod". Ugyanis tényleg egy kissé ragadós volt, de a boltiak is hasonlóan ragaszkodnak a fogunkhoz. Na mindegy, így is ízlett mindenkinek, Eszti már megint a jó öreg nutellával kenegette a szeleteket! (Erről, hogy lehet leszoktatni? Nem túlzás?) :))
Tulajdonképpen már raktam fel hasonló kalácsot, Kakaós-csokis kuglóf néven, akkor azt rengetegszer megsütöttem, abba még pluszba fehér és étcsoki darabok is voltak.
Tulajdonképpen már raktam fel hasonló kalácsot, Kakaós-csokis kuglóf néven, akkor azt rengetegszer megsütöttem, abba még pluszba fehér és étcsoki darabok is voltak.
Hozzávalók 2 rúd kalácshoz:
- 60 dkg kenyérliszt BL 80, vagy sima és rétesliszt felesbe
- 3 dl langyos tej
- fél kocka élesztő
- 15 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 2 ek. tejpor (elhagyható)
- csipet só
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- 2 púpos evőkanál kakaópor pici vízzel elkeverve
- 1 tojás sárgája a kenéshez
- Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a kakaó kivételével hozzáadjuk a többi alapanyagot. Géppel jól kidagasztjuk a tésztát, ha esetleg túl lágy lenne liszttel javítsuk.
- Kettévesszük a tésztát és az egyik feléhez hozzádolgozzuk a vizes kakaókrémet.
- Letakarva mindegyiket duplájára kelesztjük, kb. 1 óra.
- A tésztákat kettévesszük, így lesz két kakaós és két világos darabunk.
- Az egyik világos tésztát kinyújtjuk, és az egyik kakaóssal is ezt tesszük, majd a világos tésztára téve a kakaós tésztát szépen feltekerjük és sütőpapiros tepsibe tesszük. A másik két tésztával is megismételjük ezt a műveletet.
- Letakarva fél órát újra kelesztjük a két rudat, majd tojássárgájával lekenve, előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük.
- A sütőből kivéve, forró vízzel átkenjük, majd konyharuhával leterítve hűlni hagyjuk.
- Porcukorral, vajjal, esetleg lekvárral vagy nutellával fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!
Barbi, nagyon szép lett a kalácsod, gratulálok. Kicsit meglepődtem azon, hogy ragacsos lett, mert az enyén nem. Nagyon jó állaga lett az enyémnek, ez a képen is látszik. Vajon miért lett ragacsos?
VálaszTörlésCsodás csíkos kalács! :)
VálaszTörlésMartinelli köszi! Konkrétan csak evés közben érződött, hogy úgy felragad az ember fogára, de nem adom fel, legközelebb egy az egyben Kriszti receptjét sütöm és nem kombinálok, utána meg sorba a többiekét és kiderítem mi a baj! Én tehetek róla nem a receptek, mert nem követtem őket pontosan, pedig mindig ezt hangoztatom, hogy fontos a pontos recept. De amúgy nagyon finom volt, és a tetemes mennyiség ellenére mind elfogyott! :D
VálaszTörlésCsilla köszi! :)
Csodaszép lett a kalácsod:) szoktam én is sütni, nálunk ez a csigakalács néven fut:) Nem biztos, hogy te tehetsz róla, van ilyen, vagy a liszt vagy valami nem olyan mint máskor. De ettől még szuperek:)
VálaszTörlésMMMMMM It is smells good.....!!!! greeting from Chile, I hope you can understand me en english ... of course...
VálaszTörlésNagyon jól néz ki,igazán szép!:)
VálaszTörlésTrollanyu, köszönöm! Igazad lehet, én is gondoltam erre a lehetőségre, szerencsére ettől még élveztük nagyon. :)
VálaszTörlésMaritza
Thank you very much! Unfortunately I don't speak english, I wrote this with help too. I'm very glad that you liked my page.
Kriszta köszönöm szépen! :)
Nagyon szép lett a Te kalácsod is! Nem lehet, hogy csak frissen ragadt? Ez velem is előfordult már, de kihűlt állapotban már nem ragaszkodott a fogunkhoz:-)
VálaszTörlésGerdi van abban valami amit mondasz! Tényleg másnap már nem volt ilyen ragaszkodó. :) Köszi! :D
VálaszTörlésNagyon guszta! Rohanós időszakban én is a boltit szoktam venni, pedig ez sokkal-sokkal finomabb!
VálaszTörlésRagaszkodóan is elfogyott :), mert finom volt! Előfordul az állag-változás a liszt rossz tréfájaként!
VálaszTörléshankka köszönöm! A háziból nemcsak minden finomabb, de egészségesebb is! :)
VálaszTörlésVicuska, legközelebb meglátjuk milyen lesz, mert biztosan lesz újrasütés! :D
Guszta lett! Nem tudom miért lett ragadós...Talán a tejportól, vagy hogy megmelegítetted a vajat? Én hidegen teszek bele tégelyes Rámát, az lazább, mint a kocka....Hm?
VálaszTörlésKriszti köszi, megjegyzem!! :D Azért így is szuper finom lett! :))
VálaszTörlés2 szeletkét kérnék, ha nem gond? Szép lett! Hangoddal mi van?
VálaszTörlésAnita köszönöm! Már sajnos elfogyott, de legközelebb gondolok rád! Hangom nulla, csak suttogni tudok, ilyet még nem éltem át, hárstea és méz mérgezést kapok lassan, de semmi változás. Aloe First kellene, de most nem tudok sehonnan szerezni! :) Köszönöm érdeklődésed! :)
VálaszTörlésAz First tényleg jó lenne rá. :(
VálaszTörlésAkkor adnék még egy tippet, hátha kakukkfű... Én úgy szoktam, hogy 4-5 evőkanálnyi frisset, vagy kicsit kevesebb szárítottat 10 percig 2,5 dl vízben megfőzöm. Hagyom kihűlni. Leszűröm és 5 dl mézzel összekeverem. Naponta 3x egy kupicányit iszunk belőle, amikor szükséges. Illetve a fürdő vízbe is teszek gézbe kötözve.
van is friss kakukkfüvem, holnap megcsinálom! Köszönöm a segítséget, majd jelezek, hogy használ-e. Ja, és holnap egy kedves ismerősöm, hoz Aloe-t, meg anyósom Homeovoxot. Csak nehogy aztán most meg túl sok legyen! :D Köszi mégegyszer!!
VálaszTörlésNagyon guszta, én is enném nutellával is meg magában is. Addig jó, amíg Eszti sem azon aggódik, hogy mennyit nyom alatta a mérleg, hanem bátran bűnözhet :))
VálaszTörlésPanna, köszönöm! :) A bátran bűnözés manapság már csak a pici Annára vonatkozik! ;D
VálaszTörlésMár többször megsütöttem. Nagyon jó recept.
VálaszTörlésKöszi Barbi :)
Nagyon finom lett!
VálaszTörlés