Hétvégén megint meglátogattak a húgomék és desszertnek túrós batyut, meg kakaós csigát sütöttem. A húgom pedig tiramisut hozott. Amúgy az ebéd, tepsiben sült csirkefutóművek voltak, rizzsel és krumplipürével, uborka salival, tzatzikivel. Valahogy szeretem az ilyen hagyományos ebédeket, már csak a húsleves hiányzott, de ahhoz már nem volt energiám. Fotó csak a batyuról van a kakaós csigát meg felraktam már régen aki arra is kíváncsi itt megnézheti. Az ebédről meg nem volt időm képeket készíteni mert már mindenki éhes volt, így ettünk fotózás helyett. :))
A túrós batyuról még le kell írjam, hogy a sógorom jelezte, nem igazán szereti a száraz sütiket, inkább a krémeseket. Persze a tányérjáról minden eltűnt és "pofátlanul" repetát kért! :D
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 3 dl tej
- fél csomag (25 g) élesztő
- 3 tojássárgája
- 3 csapott ek. kristálycukor (kb. 70 g)
- 4 ek. olvasztott vaj
- 1 egész krumpli megfőzve és összetörve (elhagyható)
Töltelék:
- 500 g zsírszegény túró
- 4 tojás fehérje
- 1 tojássárgája
- cukor ízlés, kóstolás szerint
- 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk és teszünk bele a cukorból 2 kiskanállal, majd rámorzsoljuk az élesztőt. 10 percig hagyjuk letakarva amíg szépen felhabzik.
- Ezután hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
- A tojások fehérjéből a cukor egy részévek kemény habot verünk, a túrót villával áttörjük, majd szintén villával hozzákeverjük a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, és a cukor másik felét. Ekkor hozzátesszük a habot és szilikonlapáttal, vagy fakanállal szépen, óvatosan beleforgatjuk.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és félcenti vastagságúra nyújtjuk.
- Pizzavágóval négyzeteket vágunk, és mindegyik közepére egy jó evőkanállal teszünk a krémből. Átlósan összecsípjük a sarkokat és összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét sütéskor. De az sem baj, ha pár szétnyílik, nálam is megtörtént! :)
- Letakarva fél órát még kelesztjük, majd megkenjük egy felvert tojással és aranyszínűre sütjük.
- Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.
Jó étvágyat!
Nagyon szépek, és látszik rajtuk, hogy nagyon finomak is lettek!
VálaszTörlésEgyáltalán nem tűnik száraznak, annyira szépek, gusztusosak és TÚRÓÓÓÓÓÓSAK! :-)
VálaszTörlésEzek annyira szépek lettek, legszívesebben kivennék párat a képernyőről:) És rengeteg túró van benne, nagyon finom lehet:)
VálaszTörlésÓ, jaj nagyon guszták és tetszik, hogy a tésztába krumplit is tettél, én ilyet még nem csináltam :))
VálaszTörlésNagyon ennivalóak a batyuid, én is kérnék belőle repetát!
VálaszTörlésDe szépek! Annyira üdék, pedig sütire nem szokták mondani...de így fotókat nézegetve, nekem ez jön le. Nagyon guszták, ahogy a túrótöltelékek csak úgy puffadoznak a pirult tésztában. De jó lenne egyet levenni!....
VálaszTörlésNagyon guszták! :)
VálaszTörlésNem is csodálom, hogy a sógorod is repetát kért, nem lehet ellenállni a finom túrós batyuknak. :)
Gyönyörűek! Túró is van benne bőven, isteni!! :)))
VálaszTörlésHú de jól néznek ki, már a képen is látszik, hogy finom lehet.Én is a bő töltelékes dolgokat szeretem. Most sajnos a családom letiltott a sütésről, így csak virtuálisan élvezkedhetem! Istenbizony csorog a nyálam! Jobbultál?
VálaszTörlésÓ, ebből én is repetáztam volna. Pofátlanul. ;DDDD
VálaszTörlésMinden kinek nagyon köszönöm a kedves szavakat!
VálaszTörlésMagam is meglepődtem, hogy ilyen jól sikerültek, mert a túrós tölteléket abban a pillanatban ötöltem ki, nézve azt, hogy a megmaradt tojásfehérjék se vesszenek kárba.
Szerintem így az igazi, hogy nem kell keresgélni a tölteléket és nem száraz.
Ezentúl csak így készítem annyira finom lett!
A főtt krumplitól szerintem finomabb a tésztája, és nem utolsó sorban tovább eláll a süti, persze, ha egyáltalán marad! :D
Különben jó érzés mikor egy megrögzött krémes rajongó repetázik egy ilyen sütiből! :))
Gabi, most már annyira vagyok, hogy semmi hangom, borzasztó rossz érzés, de tudom, nem maradok így, egyszer ez is elmúlik. ;DD
Nagyon szépek lettek a batyuk. Egy-két darabot szívesen bevállaltam volna én is! :)
VálaszTörlésAnita, örülök, hogy tetszik! Köszönöm! :))
VálaszTörlésBarbi, elsősorban jobbulást kívánok neked! Ezek a batyuk nagyon csábítóak! Olyan szép színük van, hogy szinte megszólalnak! a receptet olvasva nekem is az jutott eszembe, hogy de jó, hogy a túróba került a sok tojásfehérje, legalább nem kell tárolgatni! :) Én is a sok töltelékeset imádom! Valamikor bíztosan ki fogom próbálni! Még mindíg imádom a kelt tésztákat!:) A minap én is kakós csigát sütöttem, ami kinézetre nagyon ronda lett, de isteni finom! Mire lefotóztam volna , már egy szem sem maradt belőle! Ezért nem teszem ki a blogra, de legközelebb is azt a receptet fogom kipróbálni, s akkor hátha fotó is lesz! :) A Te receptjeid is szuperek!
VálaszTörlésMarika, nagyon köszönöm a sok jót amit írtál! A kelt tészták megunhatatlanok és rengeteg variációjuk van! Majd meglesem a kakaós csigádat mert jó néha mástól is kipróbálni hasonló recepteket. Mára teljesen megnémultam, semmi hangom, de szó szerint! Meglepő módon semmi fájdalom nem kíséri ezt az ijesztő állapotot. :))
VálaszTörlésDrága Barbi, nagyon jól sikerültek a batyúid!!!! Más téma: pajzsmirigy problémák miatt hosszú évekkel ezelőtt gyakran előfordult nálam hangszálgyulladás. Olyankor suttogóvá váltam pár napra (mondanám, hogy férjem örömére, de nem vagyok veszekedős, hangoskodó típus :D). Egy ilyen alkalommal piacon vásárolva rákérdeztem a házi tojás árára, a hölgy, szintén suttogva megmondta. Együttérzéssel néztem rá- szintén hangszálgyulladása van? -dehogyis (sutyorgott tovább), de hát maga is így beszélt. Átvette a stílusomat. Hangoskodó emberrel is halk hangon kell beszélni, ő is lejjebb tekeri a hangtónust :D , állítólag. Szóval jobbulást, ne erőltesd, pihentesd a hanszálaidat!!! ha még fennáll az állapot :)
VálaszTörlésVicuska köszönöm amit írtál, majd tesztelem az embereket, bár nem nagyon fogok így kimozdulni, mert borzasztóan zavar. :(
VálaszTörlésNekem évekkel ezelőtt szintén volt pajzsmirigy-betegségem, de akkor nem volt ilyen tünetem, ez az első, de valószínű az influenza utáni erős köhögés váltotta ki.
Különben a túrós batyuk nekem is nagyon tetszenek, tényleg jól sikerültek, ha lehetek ilyen szerénytelen. :D
tökéletesek:)
VálaszTörlésBeastie köszi, szerintem is, ha lehetek ilyen szerénytelen! ;D
VálaszTörlésmár kel is a tészta :)nem tudok várni :)
VálaszTörlésMegőrülök!!! Remélem felrakod, mert kíváncsi vagyok rendesen!!! :))
VálaszTörlésFB oldalamon már látszik, így csak kopizom onnan saját véleményemet :)
VálaszTörlésA tartalom túró - rendben. Alakját tekintve batyu - még dolgozunk rajta a designerekkel. Az organoleptikus élmény - egész jó.
Tehát magyarul: fú de finom. Csak kisebbek lettek, meg vékonykák, nem olyan gyönyörűek. Hamarosan megírom.
Köszi még egyszer.
Holnap jönnek a kiflik.
Beastie, láttam, nagyon jól néznek ki és a töltelék is ott van rendesen! Örülök, hogy ez is jól sikerült és nem sültem fel a recepttel! Várom a kifliket! :DD
VálaszTörlésItt csorgatjuk a nyálunkat az irodában..kellett nekünk ide tévedni :)
VálaszTörlés:) Nekem is csorog mert régen ettem ilyet! :D
TörlésSziasztok. Nagyon finomnak látszanak, tökéletesek. Megkérdezhetem mekkora kockákat szoktál készíteni a tésztából? Köszönöm a választ előre is. A férjem imádja a túrós sütiket és szeretném elkészíteni neki. :D
VálaszTörlésSzia Bella! Hát bevallom sosem méregettem úgy kb. szoktam vágni, hogy ráférjen a töltelék és fel is tudjam hajtani. :) Mondjuk legyen 10x10 cm-es kocka. :)))
TörlésHiányolom a tésztából a sót. Egy lapos mokkáskanâllal teszek 50 dkg liszthez. Higgyétek el, sokkal finomabb lesz tőle a sütemény.
VálaszTörlés