2011. október 14., péntek

Túrós batyu

Hétvégén megint meglátogattak a húgomék és desszertnek túrós batyut, meg kakaós csigát sütöttem. A húgom pedig tiramisut hozott. Amúgy az ebéd, tepsiben sült csirkefutóművek voltak, rizzsel és krumplipürével, uborka salival, tzatzikivel. Valahogy szeretem az ilyen hagyományos ebédeket, már csak a húsleves hiányzott, de ahhoz már nem volt energiám. Fotó csak a batyuról van a kakaós csigát meg felraktam már régen aki arra is kíváncsi itt megnézheti. Az ebédről meg nem volt időm képeket készíteni mert már mindenki éhes volt, így ettünk fotózás helyett. :))
A túrós batyuról még le kell írjam, hogy a sógorom jelezte, nem igazán szereti a száraz sütiket, inkább a krémeseket. Persze a tányérjáról minden eltűnt és "pofátlanul" repetát kért! :D



Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 3 dl tej
  • fél csomag (25 g) élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 3 csapott ek. kristálycukor (kb. 70 g)
  • 4 ek. olvasztott vaj
  • 1 egész krumpli megfőzve és összetörve (elhagyható)

Töltelék:
  • 500 g zsírszegény túró
  • 4 tojás fehérje
  • 1 tojássárgája
  • cukor ízlés, kóstolás szerint
  • 1 cs. vaníliás cukor


 Elkészítés:
  1. A tejet meglangyosítjuk és teszünk bele a cukorból 2 kiskanállal, majd rámorzsoljuk az élesztőt. 10 percig hagyjuk letakarva amíg szépen felhabzik.
  2. Ezután hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
  3. A tojások fehérjéből a cukor egy részévek kemény habot verünk, a túrót villával áttörjük, majd szintén villával hozzákeverjük a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, és a cukor másik felét. Ekkor hozzátesszük a habot és szilikonlapáttal, vagy fakanállal szépen, óvatosan beleforgatjuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és  félcenti vastagságúra nyújtjuk.
  5. Pizzavágóval négyzeteket vágunk, és mindegyik közepére egy jó evőkanállal teszünk a krémből. Átlósan összecsípjük a sarkokat és összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét sütéskor. De az sem baj, ha pár szétnyílik, nálam is megtörtént! :)
  6. Letakarva fél órát még kelesztjük, majd megkenjük egy felvert tojással és aranyszínűre sütjük.
  7. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.

 Jó étvágyat!

28 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek, és látszik rajtuk, hogy nagyon finomak is lettek!

    VálaszTörlés
  2. Egyáltalán nem tűnik száraznak, annyira szépek, gusztusosak és TÚRÓÓÓÓÓÓSAK! :-)

    VálaszTörlés
  3. Ezek annyira szépek lettek, legszívesebben kivennék párat a képernyőről:) És rengeteg túró van benne, nagyon finom lehet:)

    VálaszTörlés
  4. Ó, jaj nagyon guszták és tetszik, hogy a tésztába krumplit is tettél, én ilyet még nem csináltam :))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ennivalóak a batyuid, én is kérnék belőle repetát!

    VálaszTörlés
  6. De szépek! Annyira üdék, pedig sütire nem szokták mondani...de így fotókat nézegetve, nekem ez jön le. Nagyon guszták, ahogy a túrótöltelékek csak úgy puffadoznak a pirult tésztában. De jó lenne egyet levenni!....

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszták! :)
    Nem is csodálom, hogy a sógorod is repetát kért, nem lehet ellenállni a finom túrós batyuknak. :)

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűek! Túró is van benne bőven, isteni!! :)))

    VálaszTörlés
  9. Hú de jól néznek ki, már a képen is látszik, hogy finom lehet.Én is a bő töltelékes dolgokat szeretem. Most sajnos a családom letiltott a sütésről, így csak virtuálisan élvezkedhetem! Istenbizony csorog a nyálam! Jobbultál?

    VálaszTörlés
  10. Ó, ebből én is repetáztam volna. Pofátlanul. ;DDDD

    VálaszTörlés
  11. Minden kinek nagyon köszönöm a kedves szavakat!

    Magam is meglepődtem, hogy ilyen jól sikerültek, mert a túrós tölteléket abban a pillanatban ötöltem ki, nézve azt, hogy a megmaradt tojásfehérjék se vesszenek kárba.
    Szerintem így az igazi, hogy nem kell keresgélni a tölteléket és nem száraz.
    Ezentúl csak így készítem annyira finom lett!

    A főtt krumplitól szerintem finomabb a tésztája, és nem utolsó sorban tovább eláll a süti, persze, ha egyáltalán marad! :D

    Különben jó érzés mikor egy megrögzött krémes rajongó repetázik egy ilyen sütiből! :))

    Gabi, most már annyira vagyok, hogy semmi hangom, borzasztó rossz érzés, de tudom, nem maradok így, egyszer ez is elmúlik. ;DD

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szépek lettek a batyuk. Egy-két darabot szívesen bevállaltam volna én is! :)

    VálaszTörlés
  13. Anita, örülök, hogy tetszik! Köszönöm! :))

    VálaszTörlés
  14. Barbi, elsősorban jobbulást kívánok neked! Ezek a batyuk nagyon csábítóak! Olyan szép színük van, hogy szinte megszólalnak! a receptet olvasva nekem is az jutott eszembe, hogy de jó, hogy a túróba került a sok tojásfehérje, legalább nem kell tárolgatni! :) Én is a sok töltelékeset imádom! Valamikor bíztosan ki fogom próbálni! Még mindíg imádom a kelt tésztákat!:) A minap én is kakós csigát sütöttem, ami kinézetre nagyon ronda lett, de isteni finom! Mire lefotóztam volna , már egy szem sem maradt belőle! Ezért nem teszem ki a blogra, de legközelebb is azt a receptet fogom kipróbálni, s akkor hátha fotó is lesz! :) A Te receptjeid is szuperek!

    VálaszTörlés
  15. Marika, nagyon köszönöm a sok jót amit írtál! A kelt tészták megunhatatlanok és rengeteg variációjuk van! Majd meglesem a kakaós csigádat mert jó néha mástól is kipróbálni hasonló recepteket. Mára teljesen megnémultam, semmi hangom, de szó szerint! Meglepő módon semmi fájdalom nem kíséri ezt az ijesztő állapotot. :))

    VálaszTörlés
  16. Drága Barbi, nagyon jól sikerültek a batyúid!!!! Más téma: pajzsmirigy problémák miatt hosszú évekkel ezelőtt gyakran előfordult nálam hangszálgyulladás. Olyankor suttogóvá váltam pár napra (mondanám, hogy férjem örömére, de nem vagyok veszekedős, hangoskodó típus :D). Egy ilyen alkalommal piacon vásárolva rákérdeztem a házi tojás árára, a hölgy, szintén suttogva megmondta. Együttérzéssel néztem rá- szintén hangszálgyulladása van? -dehogyis (sutyorgott tovább), de hát maga is így beszélt. Átvette a stílusomat. Hangoskodó emberrel is halk hangon kell beszélni, ő is lejjebb tekeri a hangtónust :D , állítólag. Szóval jobbulást, ne erőltesd, pihentesd a hanszálaidat!!! ha még fennáll az állapot :)

    VálaszTörlés
  17. Vicuska köszönöm amit írtál, majd tesztelem az embereket, bár nem nagyon fogok így kimozdulni, mert borzasztóan zavar. :(
    Nekem évekkel ezelőtt szintén volt pajzsmirigy-betegségem, de akkor nem volt ilyen tünetem, ez az első, de valószínű az influenza utáni erős köhögés váltotta ki.
    Különben a túrós batyuk nekem is nagyon tetszenek, tényleg jól sikerültek, ha lehetek ilyen szerénytelen. :D

    VálaszTörlés
  18. Beastie köszi, szerintem is, ha lehetek ilyen szerénytelen! ;D

    VálaszTörlés
  19. már kel is a tészta :)nem tudok várni :)

    VálaszTörlés
  20. Megőrülök!!! Remélem felrakod, mert kíváncsi vagyok rendesen!!! :))

    VálaszTörlés
  21. FB oldalamon már látszik, így csak kopizom onnan saját véleményemet :)
    A tartalom túró - rendben. Alakját tekintve batyu - még dolgozunk rajta a designerekkel. Az organoleptikus élmény - egész jó.

    Tehát magyarul: fú de finom. Csak kisebbek lettek, meg vékonykák, nem olyan gyönyörűek. Hamarosan megírom.

    Köszi még egyszer.

    Holnap jönnek a kiflik.

    VálaszTörlés
  22. Beastie, láttam, nagyon jól néznek ki és a töltelék is ott van rendesen! Örülök, hogy ez is jól sikerült és nem sültem fel a recepttel! Várom a kifliket! :DD

    VálaszTörlés
  23. Itt csorgatjuk a nyálunkat az irodában..kellett nekünk ide tévedni :)

    VálaszTörlés
  24. Sziasztok. Nagyon finomnak látszanak, tökéletesek. Megkérdezhetem mekkora kockákat szoktál készíteni a tésztából? Köszönöm a választ előre is. A férjem imádja a túrós sütiket és szeretném elkészíteni neki. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bella! Hát bevallom sosem méregettem úgy kb. szoktam vágni, hogy ráférjen a töltelék és fel is tudjam hajtani. :) Mondjuk legyen 10x10 cm-es kocka. :)))

      Törlés
  25. Hiányolom a tésztából a sót. Egy lapos mokkáskanâllal teszek 50 dkg liszthez. Higgyétek el, sokkal finomabb lesz tőle a sütemény.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...