2011. június 27., hétfő

Kakaós kalácsunk ♥

Ezt a kalácsot sütöm, ha gyorsan keltésztás édességre vágyunk reggelire a tej mellé. A mami kakaóscsigájának receptjét használva készítem, feldarabolás nélkül, már kb. 10 éve rendszeresen, hol sűrűbben, hol ritkábban. Bevált és megunhatatlan recept.


Összesen kb. 3519 Kcal 587 g ch
100 g kakaóskalács 345 Kcal 58 g ch


Hozzávalók:
  • 500 g liszt (nálam 1/3 teljeskiőrlésű búza 2/3 sima liszt)
  • 3 dl tej
  • fél csomag (25 g) élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 3 csapott ek. kristálycukor (kb. 70 g)
  • 3 ek. olaj
  • 1 egész krumpli megfőzve és összetörve, de tökéletesen helyettesíthető 3 ek. burgonyapehellyel (el is hagyható)

Töltelék:
  • 130 g porcukor
  • 50 g kakaópor
  • olaj, a kakaós töltelék alá kenni


    Elkészítés:
    1. A lisztet a dagasztótálba, én a kenyérsütő üstjébe tettem, egy kis mélyedésbe teszünk a cukorból 1 evőkanállal, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni.
    2. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
    3. Lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és  félcenti vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük olajjal, de lehet olvasztott vajjal, és megszórjuk a kakaó-porcukor keverékével.
    4. Feltekerjük, sütőpapiros tepsire fektetjük, majd a másikkal is ugyanígy teszünk.
    5. Letakarva fél órát még kelesztjük, majd megkenjük egy felvert tojással és megsütjük.
    6. A sütőből kivéve, meleg vízzel vagy tejjel átkenjük és hagyjuk kihűlni, szeletelés előtt.
    Jó étvágyat!

    18 megjegyzés:

    1. Kakaós kalácsot szeretem én is,meg is próbálkoztam vele valamikor,szeretem a kelt tésztákat kenyér helyett is,főleg a kalácsokat!!!Nagyon kínálja magát!!!

      VálaszTörlés
    2. Hű ez olyan mint a folyós kalács. IMÁDOM

      VálaszTörlés
    3. Jaj, úgy imádom én a kakaós kalácsot. :)) Látom jó sok kakaó van benne, úgy a legfinomabb :))

      VálaszTörlés
    4. úristen... :D megyek is innen :D 587 g ch, huhh :D /én is csináltam régen hasonlót, nagy sikere volt, de az nem volt ilyen szép és guszta/ :)

      VálaszTörlés
    5. Köszi mindenkinek a kedves szavakat!

      Emőke, napi 150 g ch-val és 1350 kcal-al fogytam 2 hónap alatt 8 kilót! :D Sosem gondoltam, hogy ennyire könnyen megy majd! Viszont most, hogy sütök gőzerővel, már csak a súlytartás megy, de így is jó, egyenlőre. :)))

      VálaszTörlés
    6. Játékra hívlak, nézz be hozzám: http://azenszakacskonyvem.blogspot.com/2011/06/jatek-nem-csak-gasztrobloggereknek.html

      VálaszTörlés
    7. Ez is egy olyan finomság, amit mindenki szeret :) Gratulálok a kitartáshoz és a 8 kilóhoz!

      VálaszTörlés
    8. Nézz be hozzám légyszíves, vár egy díj sok szeretettel :-))))

      VálaszTörlés
    9. Köszönöm Vicuska, aranyos vagy!

      Anikó, köszönöm a díjat innen is!

      VálaszTörlés
    10. Kedves Barbara! Nagyon tetszik ez a sutemeny, meg is sutottem, kicsit maskepp: http://magdireceptek.blogspot.com/2011/07/karobos-koszoru.html
      Dankone Magdi:)

      VálaszTörlés
    11. Kedves Magdi, örülök, hogy tetszett a sütemény! Be is kukkantok hozzád megnézni! :D

      VálaszTörlés
    12. Szia Barbi!
      Tücsökbogár oldaláról találtam meg a blogodat. Azóta nagyon sokat időzök a receptjeid között. Ma megsütöttem a kakaós kalácsot, némi változtatással. Teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam. A kakaós szórás alá pedig nutellát tettem, cukor helyett pedig nyírfacukrot használtam. Nagyon finom, puha kalácsot kaptam, ja a két rudat összefontam, amitől tetszetős lett. Köszönöm a receptet, a következő a mákos pitéd lett, amivel régóta szemezgetek.
      Üdvözlettel: Kati

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Drága Katalin, örülök, hogy tetszenek a receptek amiket itt látsz, a kalács újításodat pedig legközelebb én is bevetem!! :)) A nyírfacukorral óvatosan bánok, mert még nem szoktunk hozzá és igen fura mellékhatásokat produkál!! :DDD

        Törlés
    13. Barbi!
      Egyébként én is észrevettem, hogy egy kicsit fáj a hasam, ha csak nyírfacukorral készítem a sütiket, ezért nádcukorral vegyítve használom. Nem tudni mivel spórol az ember kalóriát, mert mindig lelkiismeret furdalásom van a sütik fogyasztása után, pedig nincs súlyfeleslegem, csak a fehér cukorról és a lisztről hallott negatív dolgok miatt. De ennyi gyönyörűség láttán, ami a blogodon található nem lehet nem "bűnözni".

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Nálunk még keverve is erős utóhatásai voltak! :D Ha nincs súlyfelesleged, akkor azért ne legyen lelkiismeret furdalásod, mert mértékkel mindent ehetsz amit megkívánsz! Irigyellek!! :D

        Törlés
    14. Én is megküzdöttem a kilókkal, egy betegség miatt lett súlyproblémám. De ésszerű étkezéssel már ez a múlté. Nagyon hasznos ötleteket állítottál össze a fogyókúrával kapcsolatban. Igaz, hogy többször kell enni keveset és akkor jobban érzi magát az ember, mintha egy nap egyszer sokat fogyasztana. Igyekszem mégis kikerülni a fehér cukrot és a fehér lisztet.

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Le a kalappal, azért vannak páran akik okosan is tudnak fogyni, és meg is tartják! Gratulálok!!! :)) Örülök, ha pár embernek hasznára válik amiket leírok!

        Törlés

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...