Hétvégén valami krémes süteményre vágytunk, vagy inkább úgy is mondhatnám, hogy manapság mindig valami édességre vágyunk, igazából mindegy is, hogy krémes vagy kelt tészta, vagy piskóta, esetleg omlós, vajas tészta, a lényeg, hogy sütemény legyen! 😍
Hozzávalók a tésztához:
- 125 ml víz
- 125 ml tej
- csipet só
- 1 ek. cukor (nálam 1 tk. dia wellness 4x-es 0 kcal cukorhelyettesítő)
- 115 g vaj
- 140 g liszt
- 4 db tojás
Krém hozzávalói:
- 500 ml tej
- 130 g porcukor (nálam 40 g cukorhelyettesítő)
- 2 db tojás
- 1 tk. vanília aroma
- 50 g liszt
- 50 g vaj
- 200 ml tejszín + 20 g porcukor (7 g por cukorhelyettesítő)
- esetleg habfixáló
- +50 g étcsokoládé a díszítéshez
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a 25x30-as tepsit kivajazzuk.
- A vizet és a tejet a vajjal, sóval és cukorral összeforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és összemelegítjük, kb. 3 percig kevergetjük, nem baj, ha kicsit serceg. A massza legyen csomómentes és kevergetés közben váljon el az edény falától. Félretesszük hűlni.
- Mikor már langyos a tészta, robotgéppel egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Kivajazott tepsibe simítjuk.
- Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük úgy, hogy egy nagyobb tepsibe kétujjnyi forró vizet öntünk és a sütő aljára helyezzük. Kb. 30 percig sütjük, de 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütő ajtaját mert összeeshet a tészta. Ne ijedjünk meg, mikor a sütőbe benézve, hatalmas felfújt tészta buborékokat látunk, ezek teljesen össze fognak esni, mikor kivesszük a sütőből. A színéről is láthatjuk mikor jó, mert szép zsemleszínűre sülnek.
- A krémhez az 500 ml tejből 50 ml-t félreteszünk.
- A maradék 450 ml tejet 10 g porcukorral összemelegítünk.
- Ezalatt a maradék 120 g porcukrot a tojásokkal, a vanília aromával kézi habverővel összekeverjük, ezután az lisztet és a félretett 50 ml tejet is beledolgozzuk.
- Ezt a tojásos krémet belekeverjük a tűzön melegedő tejbe és sűrű krémet főzünk. Még melegen belekeverjük a vajat. Félretesszük hűlni!
- A tejszínt és a porcukrot kemény habbá verjük, ha túl lágy lenne, habfixálóval javíthatunk rajta. Ezt a tejszínhabot beleforgatjuk a krémbe. Ha folyós lenne, tegyük kicsit hűtőbe, majd mikor már van tartása, borítsuk be vele a tésztát.
- Tegyük hűtőbe, amíg a csokoládét vízgőz felett felolvasszuk.
- Tegyük egy kicsi zacskóba és vágjunk rá egy picike lyukat, majd csíkozzuk be vele a süteményt.
- 4 órára tegyük hűtőbe, hogy szeletelni tudjuk.
Jó étvágyat!
Vittem, csak le kell csökkentenem 1 max 2 fősre :-) Csodásan néz ki :-)
VálaszTörlésKöszönöm Anikó, remélem neked is ízleni fog! :)
TörlésBrutál jól néz ki,mentettem is. Háát ,nem tudom ,hogy ha elkészítem ,tudok-e 4 órát várni ? Köszönöm Barbi <3
VálaszTörlésKöszi Judit, én sem tudtam azért is folytak meg a szeletek! :D
TörlésÉN két lapot sütök és a tetejére is kerül tészta nagyon finom!
VálaszTörlésIgen, úgy már tényleg olyan mint a képviselő fánk, sőt ha még tejszínhab is kerül a sapka alá! :) Így egyszerűbb, úgyis mindig siet az ember. :)
TörlésKöszönöm!
Your donut look so creamy and delicious, I am definitely gonna try this. Thanks for sharing it and keep it up hope to get more such articles for you
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésM3M Commercial Sector 94 Noidais a prime commercial real estate development located in Sector 94, Noida, India. Spread across an area of 8.5 acres, it offers premium office spaces, retail spaces, and serviced apartments. M3M Commercial Sector 94 Noida offers world-class amenities such as a clubhouse, gymnasium, swimming pool, and landscaped gardens.
VálaszTörlésAdore Sector 89 Project offers 2 BHK, 3 BHK, and 4 BHK homes in Faridabad with Large balconies and windows that offer panoramic views of the surroundings. Apart from the apartments, the property also offers a range of world-class amenities and facilities. Energy-efficient lighting and air conditioning procedures help decrease electricity consumption.
VálaszTörlésAdore Sector 89, Faridabad