2020. április 20., hétfő

Képviselőfánk szelet

Hétvégén valami krémes süteményre vágytunk, vagy inkább úgy is mondhatnám, hogy manapság mindig valami édességre vágyunk, igazából mindegy is, hogy krémes vagy kelt tészta, vagy piskóta, esetleg omlós, vajas tészta, a lényeg, hogy sütemény legyen! 😍







Hozzávalók a tésztához:

  • 125 ml víz
  • 125 ml tej
  • csipet só
  • 1 ek. cukor (nálam 1 tk. dia wellness 4x-es 0 kcal cukorhelyettesítő)
  • 115 g vaj
  • 140 g liszt
  • 4 db tojás

Krém hozzávalói:

  • 500 ml tej
  • 130 g porcukor (nálam 40 g cukorhelyettesítő)
  • 2 db tojás
  • 1 tk. vanília aroma
  • 50 g liszt
  • 50 g vaj
  • 200 ml tejszín + 20 g porcukor (7 g por cukorhelyettesítő)
  • esetleg habfixáló
  • +50 g étcsokoládé a díszítéshez




Elkészítés:
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a 25x30-as tepsit kivajazzuk.
  2. A vizet és a tejet a vajjal, sóval és cukorral összeforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és összemelegítjük, kb. 3 percig kevergetjük, nem baj, ha kicsit serceg. A massza legyen csomómentes és kevergetés közben váljon el az edény falától. Félretesszük hűlni.
  3. Mikor már langyos a tészta, robotgéppel egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Kivajazott tepsibe simítjuk.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük úgy, hogy egy nagyobb tepsibe kétujjnyi forró vizet öntünk és a sütő aljára helyezzük. Kb. 30 percig sütjük, de 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütő ajtaját mert összeeshet a tészta. Ne ijedjünk meg, mikor a sütőbe benézve, hatalmas felfújt tészta buborékokat látunk, ezek teljesen össze fognak esni, mikor kivesszük a sütőből. A színéről is láthatjuk mikor jó, mert szép zsemleszínűre sülnek.
  5. A krémhez az 500 ml tejből 50 ml-t félreteszünk.
  6. A maradék 450 ml tejet 10 g porcukorral összemelegítünk.
  7. Ezalatt a maradék 120 g porcukrot a tojásokkal, a vanília aromával kézi habverővel összekeverjük, ezután az lisztet és a félretett 50 ml tejet is beledolgozzuk.
  8. Ezt a tojásos krémet belekeverjük a tűzön melegedő tejbe és sűrű krémet főzünk. Még melegen belekeverjük a vajat. Félretesszük hűlni!
  9. A tejszínt és a porcukrot kemény habbá verjük, ha túl lágy lenne, habfixálóval javíthatunk rajta. Ezt a tejszínhabot beleforgatjuk a krémbe. Ha folyós lenne, tegyük kicsit hűtőbe, majd mikor már van tartása, borítsuk be vele a tésztát.
  10. Tegyük hűtőbe, amíg a csokoládét vízgőz felett felolvasszuk.
  11. Tegyük egy kicsi zacskóba és vágjunk rá egy picike lyukat, majd csíkozzuk be vele a süteményt.
  12. 4 órára tegyük hűtőbe, hogy szeletelni tudjuk.

  

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

  1. Vittem, csak le kell csökkentenem 1 max 2 fősre :-) Csodásan néz ki :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Anikó, remélem neked is ízleni fog! :)

      Törlés
  2. Brutál jól néz ki,mentettem is. Háát ,nem tudom ,hogy ha elkészítem ,tudok-e 4 órát várni ? Köszönöm Barbi <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Judit, én sem tudtam azért is folytak meg a szeletek! :D

      Törlés
  3. ÉN két lapot sütök és a tetejére is kerül tészta nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, úgy már tényleg olyan mint a képviselő fánk, sőt ha még tejszínhab is kerül a sapka alá! :) Így egyszerűbb, úgyis mindig siet az ember. :)
      Köszönöm!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...