2020. január 1., szerda

Házi vajas kifli

Eltelt egy év, megint...
2020-at kezdjük, és mint minden év első napján, most is lencsével indítunk. Valahogy ezt annyira megszoktuk és igényeljük, meg persze irtóra babonásak vagyunk, bár ez a péntek 13-ára vagy a fekete macskára nem mondható el. 😆 Pláne, hogy nagylányunk 13-án született, így ez a szám nekünk ünnepnap! 💓
Szóval a mai nap is elkészült a lencse főzelék, bár ebben a bejegyzésben nem ő a főszereplő, hanem a kenyér hiányában sütött házi, vajas kifli. Megjegyzem irtó finom lett, főzelékkel vagy magában, teljesen mindegy, a lényeg, hogy süssetek ti is, én is fogok még az biztos!
Hozzávalók:

 • 500 g finomliszt (én 100 grammot kiváltottam tönköly liszttel)
 • 50 g lágy vaj
 • 25 g friss élesztő
 • 3,5 dl (350 ml) langyos tej körülbelül(!)
 • 1,5 teáskanál só körülbelül
 • 1 teáskanál cukor

      + 1 tojás a kenéshez


Elkészítés:

 1. A lisztet a dagasztótálba tesszük, egy kis mélyedésbe tesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a meglangyosított tej felével és hagyjuk 10 percig, hogy felfusson.
 2. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a sót a vajat és elkezdjük dagasztani a tésztát, miközben a maradék tejet lassan adagoljuk hozzá, vigyázva, nehogy túl lágy legyen a tészta, nekem sem volt szükség az összes tejre.
 3. Ruganyos tésztát dagasztunk, majd egy enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk és  kettévesszük a tésztát. Cipókat formázunk, majd konyharuhával letakarva 20 percig kelesztjük.
 4. Szintén lisztezett felületen, félcenti vastagságú kört nyújtunk. Nem kenjük meg semmivel, hanem 8 cikkelyre vágjuk, szélesebb oldaluktól feltekerjük és a sütőpapiros tepsire fektetjük őket, egymástól kicsit távolabb, hogy legyen helyük még kelni.
 5. Letakarva fél órát még kelesztjük, miközben a sütőt 180 fokra légkeverésen felmelegítjük.
 6. A kelési idő leteltével, megkenjük a kissé felvert tojással és 170 fokon, légkeverésen kb. 20 perc alatt, aranybarnára sütjük.
 7. Mikor megsültek a kiflik, a sütőből kivéve forró tejjel átkenjük, majd hagyjuk kihűlni.


Jó étvágyat! 

Pár pillanatkép 2019-es karácsonyunkról.

Komolyan gondolkoztam, hogy üresen hagyom, olyan szép így is! 😊

Eszti boldogsága, mikor elkészültünk a díszítéssel.


A szokásos karácsonyi fotónk. 💗

3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...