Mindenszentek napján Anyukámnál ebédeltünk és ő sütötte meg ezt a süteményt. Húgommal rendesen rávetettük magunkat, sőt még azok is falták (sógorom), akik a krémes sütikért élnek-halnak.
Nem volt kérdés, hogy elkészítem, főleg, hogy itthon volt éppen kallódó túróm a hűtőben. Persze mikor nekiálltam derült ki, hogy az 1 kg túró helyett, csak 450 g van kéznél. Bízom benne elhiszitek a fotót látva, hogy ez nem tette tönkre a végeredményt! Lágy, habos, krémes lett a túrótöltelék, a baracklekvár pedig adott egy savanykás kis csavart az egésznek, én imádom!
Egyébként a recept Horváth Ilona Szakácskönyvéből származik.
Nem volt kérdés, hogy elkészítem, főleg, hogy itthon volt éppen kallódó túróm a hűtőben. Persze mikor nekiálltam derült ki, hogy az 1 kg túró helyett, csak 450 g van kéznél. Bízom benne elhiszitek a fotót látva, hogy ez nem tette tönkre a végeredményt! Lágy, habos, krémes lett a túrótöltelék, a baracklekvár pedig adott egy savanykás kis csavart az egésznek, én imádom!
Egyébként a recept Horváth Ilona Szakácskönyvéből származik.
- 400 g liszt
- 250 g vaj
- 100 g cukor
- 1 eőkanál tejföl
- 2 tojássárgája
- 1 késhegynyi sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- 450 g túró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 180 g cukor
- 3 tojás szétválasztva
- 50 g vaj
- +1-2 evőkanál zsemlemorzsa
- + baracklekvár az alsó tészta kenéséhez
Megjegyzés: Nálam a liszt vegyesen került bele, tönköly 30%-ban és sima liszt a többi. A cukor helyett pedig 4x erősségű eritritet használtam, persze néggyel osztva a megadott fehér cukor mennyiségét!
Elkészítés:
- Egy 28x38 cm-es tepsit kivajazunk és lisztezünk.
- A sütőporral összekevert lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a cukrot és sót is hozzáforgatjuk, majd a tojássárgákkal és szükség szerint a tejföllel tésztát gyúrunk. Félretesszük amíg a töltelék elkészül.
- A túrót a puha vajjal robotgéppel összedolgozzuk, majd a vaníliás és sima cukrot, meg a tojássárgákat is hozzákeverjük.
- A tojásfehérjéket (mind az 5-öt) kemény habbá verjük, és óvatosan a túróba forgatunk.
- A tésztát két részre osztjuk, az alsó lapot kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy körbe felérjen a tepsi oldalára, úgy fél centire.
- Baracklekvárral megkenjük a tésztát (ne sajnáljuk), majd megszórjuk a zsemlemorzsával. Erre simítjuk a túrókrémet, majd a másik lappal beborítjuk és villával megszurkáljuk.
- 170 fokra előmelegített sütőben légkeverésen sütjük, kb 30-40 percig.
- Mikor kihűlt porcukorral meghintve (elhagyható) tálaljuk.
Jó étvágyat!
Istenien néz ki !!!! :-)
VálaszTörlésSőt, igazán csodás a végeredmény! 🙂
VálaszTörlésEzt lehet, hogy egyszer megpróbálom. Itt, Németországban csak olyan túró van, ami az otthoni krémtúróhoz hasonlítható és csak tehén.
VálaszTörlésAzt áruld el légyszi, hogyan csinálod a felső réteget? Én csináltam már a te recepted alapján almásbélest, isteni szokott lenni, de a felső tésztaréteggel mindig megjárom, ha deszkán kihúzom, eleve mindig túl kevés lesz és persze nem lesz tepsiformája és ahogy felemelem, szétszakad cafatokra és végül úgy teszem a süti tetejére, mint valami puzzle-t, de sokszor nem is jut rá mindenhova.
Az enyém nem lett ilyen szép, de isteni finom. Köszönöm a receptet.��
VálaszTörlés