2011-be készült már nálam mákos zserbó (itt megnézhetitek), de ez egy tökéletesített változat! :) A mák és a szilva egymásnak lett teremtve, mi nagyon szerettük!
Hozzávalók:
- 380 g liszt
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 50 g cukor
- 200 g vaj vagy 150 g zsír
- 1 dl tej (100 ml)
- 10 g élesztő
- 1 csipetnyi sütőpor
- 1 csipet só
Töltelék:
- 160 g darált mák
- 12 dkg porcukor
- 1 üveg házi szilvalekvár
Fényes csokoládémáz:
- 50 g vaj
- 100 g cukor
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
- Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk.
- A puha zsírt a liszttel elmorzsoljuk, és a többi hozzávalóval meg az élesztős tejjel tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán könnyebben összeállíthatjuk, közben ha kívánja még lisztezhetjük. 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát.
- A gáztepsit sütőpapírral béleljük.
- A mákot a cukorral összekeverjük és kávédarálón ledaráljuk.
- 30 x 30 cm nagyságúra nyújtjuk a tésztákat. Egy tésztát a sodrófára feltekerve a sütőpapírra borítjuk, vastagon (félujjnyi!) megkenjük lekvárral majd megszórjuk a cukros mákkeverék felével. Erre megy a második lap, majd megint lekvár és cukros mák, végül a harmadik kicsit nagyobb lappal beborítjuk és körbe ráhajtjuk a széleit.
- Azért nyújtom ekkorára a tésztát, mert a gáztepsimben így még marad hely a tészta növekedéséhez, keléskor és sütéskor.
- Szobahőmérsékleten letakarva kelesztjük egy órát.
- Sütés előtt szurkáljuk meg a tetejét villával. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 40 percig. Egyenletes világospirosra sül a teteje.
- Vízgőz felett összeolvasztjuk a csokoládémáz hozzávalóit, majd a kihűlt süteményt bevonjuk vele.
- Hűtőbe tesszük dermedni, hogy szépen szeletelhető legyen. Forróvízbe mártott késsel végezzük a szeletelést.
Jó étvágyat!
Nagyon szep,isteni lehet,az en makimado uramnak majd megsutom :)
VálaszTörlésKöszi Szofi, szeretni fogja meglátod! :)
TörlésGyönyörű és nagyon finom lehet! Elmentem :)
VálaszTörlésKöszönöm Marti! :)
TörlésBarbiii!!! Imádom ezt a karácsonyi hangulatot nálad :) Mák és szilvalekvár + zserbó formában, naná, hogy én is megsütöm!
VálaszTörlésVicuska, remélem tényleg lesz rá módod, mert nagyon finom! :) Köszönöm!
TörlésNagyon tudnám szeretni ! Guszta és igen finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :)
TörlésA gondolataimból vetted ki a szót... Pont a minap merengtem, hogy diós helyett idén mákosan sütöm meg a zserbót, hogy mindenkinek a kedvére tegyek, mert a diós sütiket csak én szeretem. A mákosat viszont mindenki... Szuper, köszi az ötletet és a receptet!
VálaszTörlésKriszti nekem is folyamatosan jönnek az ötletek, de sajnos időm alig jut a megvalósításukra! :) Köszi!
TörlésÉpp most néztem ki egy mákos sütit az ünnepekre, de lehet, a zserbód kiüti a nyeregből. A szilvalekvár tehet róla:-)
VálaszTörlésGerdi, kíváncsian várom, hogy döntesz végül! :) Köszönöm!
TörlésHúh, ez aztán nagyon finom lehet! Az ízkombináció tökéletes! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Csigabige! :)
TörlésHúú, de szép! :) Nálam is tervbe van véve az elkészítése.
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, nem fogsz csalódni! :)
TörlésKöszönöm!Megsütöttem,és bizony isteni finom.
VálaszTörlésKöszönöm Ágnes! :))
TörlésMennyi lekvár kell bele?
VálaszTörlésEz nem zserbó!
VálaszTörlésNagyon fincsike!!!-m8 is szoktuk...és szep is!!!
VálaszTörlésÉn már ettem ezt a kombót, egyik ismerősöm hozta be, nagyon finom sütemény.
VálaszTörlésNagyon finom sütemény, én csak ajánlani tudom, hajrá csajok.
VálaszTörlésSzia Barbi! Hálás köszönet, épp azon gondolkodtam, mit süssek holnap a vendégeknek. Minden hozzávaló can itthon, így em kérdés holnap ilyen zserbót eszünk :)
VálaszTörlésMmmm, jól néz ki a süti! Nálunk a fiúk mákot mákkal esznek legszívesebben. Karácsonyra megsütöm, az a tervem.
VálaszTörlés