2014. november 27., csütörtök

Mákos zserbó szelet szilvalekvárral ♥

2011-be készült már nálam mákos zserbó (itt megnézhetitek), de ez egy tökéletesített változat! :) A mák és a szilva egymásnak lett teremtve, mi nagyon szerettük!

 
 

Hozzávalók:
  • 380 g liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 50 g cukor
  • 200 g vaj vagy 150 g zsír
  • 1 dl tej (100 ml)
  • 10 g élesztő
  • 1 csipetnyi sütőpor
  • 1 csipet só

Töltelék:
  • 160 g darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • 1 üveg házi szilvalekvár

Fényes csokoládémáz:
  • 50 g vaj
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 2 evőkanál víz





Elkészítés:
  1. Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. A puha zsírt a liszttel elmorzsoljuk, és a többi hozzávalóval meg az élesztős tejjel tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán könnyebben összeállíthatjuk, közben ha kívánja még lisztezhetjük. 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát.
  3. A gáztepsit sütőpapírral béleljük.
  4. A mákot a cukorral összekeverjük és kávédarálón ledaráljuk.
  5. 30 x 30 cm nagyságúra nyújtjuk a tésztákat. Egy tésztát a sodrófára feltekerve a sütőpapírra borítjuk, vastagon (félujjnyi!) megkenjük lekvárral majd megszórjuk a cukros mákkeverék felével. Erre megy a második lap, majd megint lekvár és cukros mák, végül a harmadik kicsit nagyobb lappal beborítjuk és körbe ráhajtjuk a széleit.
  6. Azért nyújtom ekkorára a tésztát, mert a gáztepsimben így még marad hely a tészta növekedéséhez, keléskor és sütéskor.
  7. Szobahőmérsékleten letakarva kelesztjük egy órát.
  8. Sütés előtt szurkáljuk meg a tetejét villával. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 40 percig. Egyenletes világospirosra sül a teteje.
  9. Vízgőz felett összeolvasztjuk a csokoládémáz hozzávalóit, majd a kihűlt süteményt bevonjuk vele.
  10. Hűtőbe tesszük dermedni, hogy szépen szeletelhető legyen. Forróvízbe mártott késsel végezzük a szeletelést.
 
Jó étvágyat!

25 megjegyzés:

  1. Nagyon szep,isteni lehet,az en makimado uramnak majd megsutom :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű és nagyon finom lehet! Elmentem :)

    VálaszTörlés
  3. Barbiii!!! Imádom ezt a karácsonyi hangulatot nálad :) Mák és szilvalekvár + zserbó formában, naná, hogy én is megsütöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, remélem tényleg lesz rá módod, mert nagyon finom! :) Köszönöm!

      Törlés
  4. Nagyon tudnám szeretni ! Guszta és igen finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. A gondolataimból vetted ki a szót... Pont a minap merengtem, hogy diós helyett idén mákosan sütöm meg a zserbót, hogy mindenkinek a kedvére tegyek, mert a diós sütiket csak én szeretem. A mákosat viszont mindenki... Szuper, köszi az ötletet és a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti nekem is folyamatosan jönnek az ötletek, de sajnos időm alig jut a megvalósításukra! :) Köszi!

      Törlés
  6. Épp most néztem ki egy mákos sütit az ünnepekre, de lehet, a zserbód kiüti a nyeregből. A szilvalekvár tehet róla:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi, kíváncsian várom, hogy döntesz végül! :) Köszönöm!

      Törlés
  7. Húh, ez aztán nagyon finom lehet! Az ízkombináció tökéletes! :)

    VálaszTörlés
  8. Húú, de szép! :) Nálam is tervbe van véve az elkészítése.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm!Megsütöttem,és bizony isteni finom.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon fincsike!!!-m8 is szoktuk...és szep is!!!

    VálaszTörlés
  11. Én már ettem ezt a kombót, egyik ismerősöm hozta be, nagyon finom sütemény.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon finom sütemény, én csak ajánlani tudom, hajrá csajok.

    VálaszTörlés
  13. Szia Barbi! Hálás köszönet, épp azon gondolkodtam, mit süssek holnap a vendégeknek. Minden hozzávaló can itthon, így em kérdés holnap ilyen zserbót eszünk :)

    VálaszTörlés
  14. Mmmm, jól néz ki a süti! Nálunk a fiúk mákot mákkal esznek legszívesebben. Karácsonyra megsütöm, az a tervem.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...