Ezt nem tudtam kihagyni, annyira szép volt Mohánál és annyira vágytunk a reggeli kakaó mellé egy finom kalácsra, és kellett egy kis meleg, mert olyan hidegek vannak mostanában. Na szóval elég sok okom volt rá, hogy megsüssem! :))) Süssétek meg Ti is! Egyébként már sütöttem csíkos kalácsot, ami szintén nagyon mutatós és finom, érdemes azt is megnézni! :)
Hozzávalók:
- 600 g keltészta liszt
- 150 g cukor
- 110 ml tej
- 200 g tejföl
- 2 tojás
- 50 g puha vaj
- 25 g élesztő
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor kevés vízzel kikeverve
- + lekenéshez 1 tojássárga
Elkészítés:
- A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést igazítunk, ebbe szórunk a cukorból 1 evőkanállal, majd rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meleg tejjel.
- 10 perc múlva mikor az élesztő felfutott, a kakaó kivételével tésztát dagasztunk, majd kettévesszük és az egyik felébe még belegyúrjuk a vízzel elkevert kakaóport.
- Lágy tésztákat kapunk, amiket külön tálban duplájára kelesztünk (kb. 1 óra).
- A barna és fehér tésztát is két részre vesszük.
- Kinyújtjuk az egyik fehér tésztát kb. 20 X 40 cm-es téglalappá, és egy barnát is ugyanekkorára és azt a fehér tésztára tesszük. Rúdba feltekerjük. A másik két tésztával is így járunk el, majd a két rudat összetekerjük és koszorút formálunk belőle.
- (Én gáztepsin sütöttem, de legközelebb 26 cm-es kapcsos tortaformába teszem, mert túlságosan szétkelt.)
- Szóval a sütőpapíros formában vagy tepsin hagyjuk megint kelni kb. 45 percet, a kelesztés félidejénél egy éles késsel vagy borotva pengével bevágom az íveket.
- A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
- Lekenjük egy pici vízzel elkevert tojássárgával és 180 fokon, kb. 45-50 percig sütjük, vigyázzunk mert hamar pirul és csalóka lehet mert olyankor még belül nyers a tészta, ezért az első 20-30 perc után, ha már szép piros, takarjuk le sütőpapírral és úgy süssük tovább. Rácson hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat!
Csodás látványnak is, de gondolom nem sokat nézegettétek nagyon finom lehetett!:-)) Már csíkos kalácsot és is csináltam , hasonló tekerési móddal is csak az egyenes volt. Nagyon tetszik így elkészítve! Szerintem kifogom próbálni!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, valóban nagyon mutatós, főleg ha vendégeknek is megmutathatjuk! :)
TörlésCsodaszép!
VálaszTörlésTevezem, hogy meg is sütöm.
Amennyiben meg is mutatnám a blogon, belinkelhetlek, Barbi?
The persze, örülnék neki!!! Köszönöm! :)
TörlésDe nagyon szép lett! Irigyellek érte :-)
VálaszTörlésKatalin nagyon köszönöm!!! :)
TörlésNagyon szép lett kívül, belül!
VálaszTörlésÉn is befűtöttem a tegnap a konyhát, este fél nyolckor jött rám a süthetnék:-)
Szörnyű hidegek lettek, ma kicsit melegebb volt. Azt hiszem bele kell törődnünk, hogy korábban jött meg az ősz. :) Köszi Gerdi, hogy benéztél! :)
TörlésCsurog a nyálam és korog a gyomrom! Nem lenne szabad a blogod nézegetnem ebéd előtt, éhesen :-)
VálaszTörlésGyönyörűséges remekmű, nagyon finom lehet...kár, hogy nem a közelemben laksz, akkor elmennék tesztelni a kajákat :-) ;-) üdv
Jó lenne, mert akkor nem ennék ennyit, Te is csökkentenéd az adagot! :) Köszi Flögi! :D
TörlésÉrdekes, különleges és nagyon szép kalácsot sütöttél! Tetszik! :)
VálaszTörlésMeseszép lett :)
VálaszTörlésElkészìtettem! Nagyon jó lett s minden recept bevàllt! Köszönöm szépen! Folytasd mert szükség van a munkàdra!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ákos!!! :)
Törlés