Még tavaly készítettem ezt a hatos fonású kalácsot ennek a videónak a segítségével. Meg is mutattam facebookon, de ide nem tettem még fel, úgyhogy most pótolom. Nagyon szép lett és nem volt bonyolult a fonása sem.
Új fotó: 2017. április 15. |
Hozzávalók:
- 500 g liszt (nálam 1/3 teljes kiőrlésű búza 2/3 sima liszt)
- 3 dl tej
- fél csomag (25 g) élesztő
- 3 tojássárgája
- 3 csapott ek. kristálycukor (kb. 70 g)
- 3 ek. olvasztott vaj
- 1 egész krumpli megfőzve és összetörve (elhagyható)
- A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, egy kis mélyedést igazítunk a közepébe és ide teszünk a cukorból 1 evőkanállal, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni.
- Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
- Lisztezett felületen átgyúrjuk, hat felé vesszük és rudakat sodrunk belőle.
- A fonás technikáját ide kattintva megnézhetitek.
- Ha a fonással készen vagyunk, tegyük sütőpapiros tepsibe, majd tovább kelesztjük 30 percig.
- Ezalatt a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Mikor szépen megkelt, a tetejét lekenjük tojásfehérjével.
- 180 fokon pirosra sütjük.
Új fotó: 2017. április 15. |
Új fotó: 2017. április 15. |
Jó étvágyat!
Gyönyörű lett, régen tartottam a 6-os fonástól, de tényleg olyan egyszerű, én is fogok kalácsot sütni húsvétra:)
VálaszTörlésNagyon szépséges :)
VálaszTörlésPont a napokban sütöttem én is hatos fonással. De engem úgy kicsinált... Tettem jobbra-balra, már azt sem tudtam merre vagyok... Hát megizzasztott rendesen mire rájöttem. Csodás lett nálad is!
VálaszTörlésCsodaszép! Jól jönne reggelire :)
VálaszTörlésNagyon szép! látszik a gyakorlott kéz
VálaszTörlésKedves Barbi! Elkészítettem... és.... Isteni lett! :) Köszönöm a receptet és a "praktikát" a hatos fonáshoz, amibe igaz ugyan, hogy a végére belekeveredtem de sebaj... új fajta 6-ost alkottam... :) A család teljesen elájult és azt mondta a párom, hogy ne is álmodjak róla, hogy legközelebb a pékségbe veszünk! :)
VálaszTörlés:))) Hát igen Böbe, én sem vehetem a pékségben!!! Nagyon köszönöm!
TörlésKedves Barbi!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy sót nem kell beletenni vagy csak kimaradt receptíráskor?