2014. április 14., hétfő

Az igazi Tiramisu, ami nem nélkülözheti a tojást!

Ahogyan a címbe is írtam, nálam a Tiramisu csakis tojással készülhet. Sokan félnek tőle, pedig lássuk be, a friss és jól megmosott tojás nem okozhat problémát, még nyáron sem. Persze itt nem azokról beszélek akik allergiások rá!
A tojásban nem található Salmonella. Ha pedig a tojás belülről fertőzött, a fogyasztásra alkalmatlanságáról aligha kell magyarázattal szolgálni. :)
Ki ne emlékezne arra, mikor gyerekkorunkban a tojássárgát porcukorral kevertük habosra és ennél finomabb gyors édességet el sem tudtam volna képzelni. Manapság is szoktam ilyet összeütni. No és kapott valaki salmonellát??? Mi nem az biztos! :))) Olvastam olyat is, hogy aki nem szereti a nyers tojás ízét az készítse a tojás nélküli verziót??? Mióta van a nyers tojásnak íze? Ekkora badarságot rég nem hallottam! :)
Ez a tiramisu azoknak is örömet okoz majd, akik ennek ellenére félnek tőle, ugyanis itt a tojások egy ügyes kis beavatkozással pasztörizálva vannak.
Úgyhogy Tiramisura fel!

A fotózáshoz a szeletek nem sikerültek szépre, mert a piskóta rétegeket nem keresztbe tettem egymásra és a hűtőben sem pihent eleget a kész sütemény, ezért ezekre figyelni kell! De gondolom látszik, hogy a poharas verzió is tökéletes arra az esetre, ha nem bírnátok kivárni a dermedési időt. :)

 

 Hozzávalók 6 személyre:
  • 500 g mascarpone
  • kb. 30 db babapiskóta
  • 1,5 dl feketekávé
  • 30 ml amaretto (mandula) likőr
  • 3 db tojássárgája
  • 6 evőkanál porcukor
  • holland kakaópor

Elkészítés (30 x 18 cm tálba állítjuk össze):
  1. Készítsük el a kávét így lesz ideje kihűlni.
  2. Egy nagyobb tálba - amibe a gőz felett használt tálat könnyedén bele tudjuk állítani -, tegyünk jéghideg vizet.
  3. A tojások sárgáját vízgőz felett (mikor a víz felforr vegyük takarékra a lángot, hogy csak gyöngyözzön) két percig kézi habverővel keverjük. Krémes állagú lesz, ez a pasztörizálás miatt kell, fontos, hogy a két percet ne lépjük túl. Vigyázzunk, hogy a tál szélére ne kenjük fel mert megsülhet, és a tál alja ne lógjon a forró vízbe!
  4. Tehát két perc után a tálat a hideg vizes tálba állítjuk és addig keverjük míg teljesen kihűl, ez hamar megtörténik.
  5. Gépi habverőre váltunk és a cukorral fehéredésig verjük a tojásokat.
  6. Ekkor beletesszük a mascarpone-t és tovább keverjük, míg egynemű krémet nem kapunk.
  7. Tegyük a hűtőbe fél órára.
  8. A lehűlt kávéba keverjük a likőrt, a babapiskótákat éppen hogy beleforgatjuk majd a tál aljába hosszában teszünk egy réteget, erre simítjuk a krém felét, majd újra piskótát de ezt a sort keresztbe tegyük és végül krém. A tetejét megszórjuk kakaóporral.
  9. Tegyük hűtőbe egy éjszakára.

 
Jó étvágyat!

Forrás: itt

8 megjegyzés:

  1. Jót mosolyogtam a bevezetődön, de teljesen egyetértek veled. A majonézbe, a tatárbifsztekbe is nyersen kerül a tojás mégis megesszük. Remélem senkit nem bántok meg vele, de nálam a vajkrémes változat szokta kicsapni a biztosítékot. Mindent lehet helyettesíteni mindennel, de akkor az már nem ugyanaz. Legközelebb én is kipróbálom pasztörizálva, tetszik az ötlet. Nagyon szépek a fotók, legszívesebben már nyúlnék is az egyik pohárka után. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nea, nagyon köszi amit írtál, pont ez a lényeg, hogy mindig felülírják az eredetit, ami nem baj, de pl. az epres tiramisu szerintem már nem tiramisu. :))) Az pl. inkább epres krémdesszert. :))
      A vajkrémes változatot hála égnek még nem is hallottam! :)

      Törlés
  2. Nagyon kösziiiiii!!!! Olyan rég keresek egy ilyen egyszerű-nagyszerű tiramisu receptet!

    "Cukrostojás", mi így hívtuk :-) Én is nagyon szeretem még ma is, ha édesre vágyom de nulla percem van rá...csak ma már turbósítom azzal, hogy a fehérjét is felverem egy kis porcukorral. Abból kanalazgatok, és mártogatom a sárgájába, hmmm :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves pocok, remélem ízleni fog a tiramisu!!! A Cukortojás elnevezést még nem is hallottam, nagyon aranyos! :)))

      Törlés
  3. Ó, de szeretjük! A tiramisunak már ezerféle változata van... legalábbis amit annak neveznek. Én is tojással készítem, és gőz fölött szoktam habosítani, hogy ne legyen nyers. Tejszínhabot is teszek bele, bár lehet, akkor az már nem eredeti? De finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi akkor te is tudod milyen az igazi tiramisu! :)))

      Törlés
  4. Fincsi desszert ez is :) Mi nagyon szeretjük, csak kicsit másképpen készül nálunk :) De nagyon tetszik a te verziód is :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...