2014. március 2., vasárnap

Sajtos pogácsa élesztővel, kelesztés nélkül

Hani szuper pogácsareceptje. ♥ Nem tudom, hol rejtegetted eddig, ezért jó, ha a régi recepteket is újra feltesszük! Imádom, ahogy tegnap megláttam facebook-on, már vele álmodtam és tudtam, hogy ma délelőtt összedobom. Tényleg így fogalmaznék, mert pik-pak elkészült, és keleszteni sem kellett, mégis, finom puha, omlós, leveles tészta lett a végeredmény! Köszönöm, fantasztikus recept! ☺
Picit változtattam csak rajta, mert én nem használok olajat, így azt zsírra cseréltem, és még két kanál tejszínnel lágyítottam.


Hozzávalók 38 db-hoz, 5 cm-es pogácsa szaggatóval:
  • 500 g finomliszt
  • 25 g élesztő
  • 250 ml tej
  • 2 evőkanál tejszín (lehet tejföl, joghurt)
  • 2 kiskanál só
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 80 g olvasztott zsír (lehet vaj)

A kenéshez:
  • 20 g olvasztott vaj
  • 200 g reszelt trappista sajt (vagy vegyesen füstölttel)
  • 1 db tojás a pogácsák tetejének kenéshez

Elkészítés:
  1. A dagasztótálba tesszük a lisztet, a közepébe egy kis mélyedést igazítunk, ebbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és hozzáöntjük a langyos tejet, majd 10 percig hagyjuk felfutni.
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a gáztepsit sütőpapírral béleljük.
  3. A felfutott élesztőhöz és liszthez tesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk.
  4. Azonnal nyújtjuk, olvasztott vajjal kenjük és sajttal szórjuk.
  5. Szorosan rúdba feltekerjük, a bal és jobb oldalát 2/3-ig felhajtjuk, kinyújtjuk majd újra hajtogatjuk, ezután átgyúrjuk.
  6. Ismét kinyújtjuk ujjnyi vastagra majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk. A pogácsák tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk sajttal.
  7. A sütőbe tegyünk egy forró vízzel teli edényt (fél liter víz min. legyen, mert ha elfő akkor a lábosunk bánhatja), az így keletkező gőz jótékonyan befolyásolja a sütést.
  8. Pirosodásig sütjük.
 
Jó étvágyat!

10 megjegyzés:

  1. Ez majdnem olyan, mint ahogy én szoktam csinálni, csak abban nincs tej, hanem egy doboz tejföl és 5 tojás sárgája. Fura, hogy ebben egy tojás sincs. Én magába a tésztába is szoktam reszelt sajtot keverni. Imádom. A legesleglegleg kedvencebb süteményem az egész világon!!! :-) Majd a tiédet is kipróbálom. üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flögi, én is meglepődtem, hogy nem kell bele tojás, de a végeredmény így is tökéletes lett! :) Érdemes kipróbálni, köszi! :)

      Törlés
  2. Olyan szép mosolygósak, viszem tovább a receptet! :)

    VálaszTörlés
  3. Szemet gyönyörködtető fotók és pogácsák! :)

    VálaszTörlés
  4. Jöhetne hozzám is 1 - 2 darab belőle:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép pogácsákat sütöttél! Gurítanál egy-két darabot belőle? :) ;)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó kis recept, imádom a pogácsákat, mostanában leginkább csak készíteni, ezt is meg fogom sütni:)

    VálaszTörlés
  7. Látom neked is van olyan ősrégi receptes könyved. Szeretem őket, mert nagyon jó dolgok vannak bennük. Gondolom ez a csuda guszta pogácsa is ebből van.... :o)

    VálaszTörlés
  8. Szia Barbi! Szerinted szénhidrátcsökkentett liszttel is működne? köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Roni, egy próbát mindenképpen megér, de a legjobb lenne felesbe tenni sima liszttel. Az biztos, hogy az állaga más lesz, de többet én sem tudok, mert nem próbáltam, de ilyen téren bátor és vállalkozó szellemű vagyok! :) Hajrá, majd írd meg milyen lett! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...