2014. március 24., hétfő

Az igazi madártej! ♥

Madártej nélkül lehet élni, de nem érdemes! Gyerekkoromban többször készült, manapság elfelejtődött, de azért évente egy-kétszer elkészítem. :))
A tökéletes madártejben nincs se liszt, se keményítő se vaníliapuding. Tudom sokan tesznek bele, de azt veszem észre azért mert a tojássárgája elenyésző azokban a receptekben. A madártej, az madártej és nem madárkrém vagy madárpuding! :))
Elnézést azoktól akik úgy készítik. Sokszor ettem már sűrű madártejet ami nekem nem ízlett. Az eredeti sok tojássárgával készül és ettől lesz krémes, lágy, selymes állagú, nem a liszttől. Tehát ne sajnáljuk a tojást, főleg a házit, nekem sikerült abból főznöm azért lett ilyen csodálatos színe!
Szóval készítsünk Madártejet! :)

 
Hozzávalók:
  • 2 l tej
  • 10 tojássárgája
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 5 tojásfehérje (nálunk bőven elég ennyi hab, a többit lefagyasztom és később felhasználom Pavlovához vagy Angyalok eledele nevű kuglófhoz)
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  
Elkészítés:
  1. A tojássárgákat a vanília kivonattal a cukorral fehéredésig verjük.
  2. A tejet felforrósítjuk (lángterelő karikán), de ne forraljuk és ha már forró vegyük takarékra, közben a tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük.
  3. Kanállal szaggassunk a forró tejbe habhalmokat és mindkét oldalát 1-1 percig főzzük.
  4. Szűrőkanállal egy nagy szűrőbe szedjük.
  5. A felforralt tejet és a habról lecsepegett tejet szűrjük át egy másik lábosba és forrósítsuk fel, majd újra vegyük takarékra.
  6. A habos tojássárgához merjünk egy merőkanál forró tejet és keverjük át, majd tegyük ezt újra. Így a hőmérséklet kiegyenlítődik a két folyadék között és mikor lassan a forró tejhez csurgatjuk a meleg tojásos krémet, nem fogja összekapni.
  7. Pár percig takarékon kevergetjük, hogy besűrűsödjön egy kicsit, nem lesz láthatóan sűrű, de nem is kell, hogy az legyen.
  8. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd áttesszük egy nagyobb tálba és a tetejére halmozzuk a habgaluskákat. Hűtőben tároljuk, hidegen a legfinomabb.
  9. Ha kibírja másnapig akkor látni fogjuk, hogy a tej magától is sűrűsödik még egy kicsit.
 
Jó étvágyat!

15 megjegyzés:

  1. Imádom! Én sem teszek bele se lisztet, se pudingot! Házi tojással az igazi! Így készítem, ahogy Te!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök, nincs is ennél finomabb! :)

      Törlés
    2. Én se szoktam bele tenni se lisztet se tejet :D Anyum tanította meg és ő mindig így csinálta és csinálja most is :)

      Törlés
  2. Hű, micsoda színe van. Finom, krémes és kellően sűrű keményítő nélkül is. A nagy nyári melegben, jó hidegen, de jól is tud esni. Én van, hogy még karamellizált cukrot csorgatok a habfelhőkre vagy csak pirított mandulával hintem meg a tetejét. Mindenhogyan nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  3. Anyukám is mindig így csinálta, isteni finom! Általában akkoriban még nem tudtuk kivárni, hogy kicsit is kihűljön...de így felnőtt fejjel nekem szobahőmérsékleten a legfinomabb, hidegen a hab már merevebb és az ízeket sem érzem annyira. Na akkor még oooooolyan rettentő hosszú idő volt kivárni, hogy elkészüljön végre :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a "Na akkor"ból kimaradt egy "de", "Na de akkor még"et akartam írni... :-)

      Törlés
  4. Én is hasonlóan készítem, de a tojás fehérjébe nem teszek cukrot. Nálunk mindenki így készítette. Persze ízlés dolga. Mi kevésbé vagyunk édes szájúak.


    VálaszTörlés
  5. Így készítve a legfincsibb!Én annyiba csinálom másképp,hogy a tojásfehérjét vízben főzöm ki!Lecsorgatom és a tetejére öntöm a kész tejet!

    VálaszTörlés
  6. Igen, ezt pont így kell csinálni, bár a habba mi sem teszünk cukrot :) FINCSIIIIIIII

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen Nektek, hogy írtatok! Látom nem csak én rajongom érte! :)))

    VálaszTörlés
  8. Már rég készítettem, de nekem a MADÁRTEJ nem MADÁRTEJ pár kétszersült nélkül! Az csak krém.
    Szeretem nagyon, és más az íze is pár összetördelt kétszersülttel. :)

    VálaszTörlés
  9. Del50, akkor te imádnád a Hóvirág tortámat! Pont ugyanígy elkészítem a Madártejet, és ezzel a madártejjel locsolom meg a kétszersült szeleteket, melyeket előtte rummal/rumaromával megspricceltem. A tetejére pedig a kifőzött tojáshab kerül. És kb. fél napot a hűtőben tölt, mielőtt befaljuk! :)

    VálaszTörlés
  10. Hu de fincsi" ÉN is pont így készítem el.Imádjuk...😊

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...