Madártej nélkül lehet élni, de nem érdemes! Gyerekkoromban többször készült, manapság elfelejtődött, de azért évente egy-kétszer elkészítem. :))
A tökéletes madártejben nincs se liszt, se keményítő se vaníliapuding. Tudom sokan tesznek bele, de azt veszem észre azért mert a tojássárgája elenyésző azokban a receptekben. A madártej, az madártej és nem madárkrém vagy madárpuding! :))
Elnézést azoktól akik úgy készítik. Sokszor ettem már sűrű madártejet ami nekem nem ízlett. Az eredeti sok tojássárgával készül és ettől lesz krémes, lágy, selymes állagú, nem a liszttől. Tehát ne sajnáljuk a tojást, főleg a házit, nekem sikerült abból főznöm azért lett ilyen csodálatos színe!
Szóval készítsünk Madártejet! :)
- 2 l tej
- 10 tojássárgája
- 8 evőkanál kristálycukor
- 5 tojásfehérje (nálunk bőven elég ennyi hab, a többit lefagyasztom és később felhasználom Pavlovához vagy Angyalok eledele nevű kuglófhoz)
- 4 evőkanál porcukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
- A tojássárgákat a vanília kivonattal a cukorral fehéredésig verjük.
- A tejet felforrósítjuk (lángterelő karikán), de ne forraljuk és ha már forró vegyük takarékra, közben a tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük.
- Kanállal szaggassunk a forró tejbe habhalmokat és mindkét oldalát 1-1 percig főzzük.
- Szűrőkanállal egy nagy szűrőbe szedjük.
- A felforralt tejet és a habról lecsepegett tejet szűrjük át egy másik lábosba és forrósítsuk fel, majd újra vegyük takarékra.
- A habos tojássárgához merjünk egy merőkanál forró tejet és keverjük át, majd tegyük ezt újra. Így a hőmérséklet kiegyenlítődik a két folyadék között és mikor lassan a forró tejhez csurgatjuk a meleg tojásos krémet, nem fogja összekapni.
- Pár percig takarékon kevergetjük, hogy besűrűsödjön egy kicsit, nem lesz láthatóan sűrű, de nem is kell, hogy az legyen.
- Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd áttesszük egy nagyobb tálba és a tetejére halmozzuk a habgaluskákat. Hűtőben tároljuk, hidegen a legfinomabb.
- Ha kibírja másnapig akkor látni fogjuk, hogy a tej magától is sűrűsödik még egy kicsit.
Jó étvágyat!
Imádom! Én sem teszek bele se lisztet, se pudingot! Házi tojással az igazi! Így készítem, ahogy Te!
VálaszTörlésEnnek nagyon örülök, nincs is ennél finomabb! :)
TörlésÉn se szoktam bele tenni se lisztet se tejet :D Anyum tanította meg és ő mindig így csinálta és csinálja most is :)
TörlésHű, micsoda színe van. Finom, krémes és kellően sűrű keményítő nélkül is. A nagy nyári melegben, jó hidegen, de jól is tud esni. Én van, hogy még karamellizált cukrot csorgatok a habfelhőkre vagy csak pirított mandulával hintem meg a tetejét. Mindenhogyan nagyon finom! :)
VálaszTörlésDe finom lehet így is Nea! :-)
TörlésAnyukám is mindig így csinálta, isteni finom! Általában akkoriban még nem tudtuk kivárni, hogy kicsit is kihűljön...de így felnőtt fejjel nekem szobahőmérsékleten a legfinomabb, hidegen a hab már merevebb és az ízeket sem érzem annyira. Na akkor még oooooolyan rettentő hosszú idő volt kivárni, hogy elkészüljön végre :-D
VálaszTörlésa "Na akkor"ból kimaradt egy "de", "Na de akkor még"et akartam írni... :-)
TörlésÉn is hasonlóan készítem, de a tojás fehérjébe nem teszek cukrot. Nálunk mindenki így készítette. Persze ízlés dolga. Mi kevésbé vagyunk édes szájúak.
VálaszTörlésÍgy készítve a legfincsibb!Én annyiba csinálom másképp,hogy a tojásfehérjét vízben főzöm ki!Lecsorgatom és a tetejére öntöm a kész tejet!
VálaszTörlésIgen, ezt pont így kell csinálni, bár a habba mi sem teszünk cukrot :) FINCSIIIIIIII
VálaszTörlésKirály.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nektek, hogy írtatok! Látom nem csak én rajongom érte! :)))
VálaszTörlésMár rég készítettem, de nekem a MADÁRTEJ nem MADÁRTEJ pár kétszersült nélkül! Az csak krém.
VálaszTörlésSzeretem nagyon, és más az íze is pár összetördelt kétszersülttel. :)
Del50, akkor te imádnád a Hóvirág tortámat! Pont ugyanígy elkészítem a Madártejet, és ezzel a madártejjel locsolom meg a kétszersült szeleteket, melyeket előtte rummal/rumaromával megspricceltem. A tetejére pedig a kifőzött tojáshab kerül. És kb. fél napot a hűtőben tölt, mielőtt befaljuk! :)
VálaszTörlésHu de fincsi" ÉN is pont így készítem el.Imádjuk...😊
VálaszTörlés