Képviselő fánk újra, de csak mert olyan finom és vétek lenne kizárólag farsang alkalmával sütni! No meg szerettem volna tavaszi fotókkal is megörökíteni. A karácsonyi hangulatú képekkel megírt bejegyzés itt található.
Hozzávalók a fánkhoz:
- 200 g liszt
- 200 g vaj
- 200 ml (2 dl) víz
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 5 db felvert tojás
A fánkok elkészítése:
- A sütőt 200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegítjük.
- A vizet a vajjal, sóval és cukorral összeforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és összemelegítjük, kb. 3 percig kevergetjük, nem baj, ha kicsit serceg. A massza legyen csomómentes és kevergetés közben váljon el az edény falától.
- Egy keverőtálba félretesszük hűlni.
- Mikor már langyos a tészta, robotgéppel apránként hozzákeverjük a tojásokat. Lágy fényes tésztát kapunk.
- Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt gáztepsire dió vagy kisebb almácska nagyságú halmokat nyomunk, attól függően, hogy nagy vagy kis (két harapásos) fánkokat akarunk.
- Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük úgy, hogy egy nagyobb tepsibe kétujjnyi forróvizet öntünk és a sütő aljára helyezzük. Kb. 40 percig sütjük, de 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütő ajtaját mert összeeshetnek a fánkok. A színéről is láthatjuk mikor jó, mert szép zsemleszínűre sülnek.
- Még melegen vágjuk le a tetejüket egy recés késsel, mert a belsejében lévő gőztől összeeshet a tészta. A közepéből kiszedhetjük a maradék tésztát, de nem muszáj, mert így is üreges annyira, hogy beleférjen a krém.
- A tészta sütését előző este is megejthetjük, így másnapra marad a töltés.
Vaníliás krém:
- 2 csomag főzős vaníliapuding
- 100 g kristálycukor
- 500 ml (5 dl) tej
- 4 tojás
- 50 g porcukor
Tejszínes réteg:
- 250 ml (2,5 dl) tejszín
- 3 evőkanál porcukor
- 1 csomag habfixáló
Töltelékek elkészítése:
- A tojások fehérjét az 50 g porcukorral kemény habbá verjük.
- A pudingport a tojások sárgájával, a 100 g kristálycukorral és egy kicsi tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáadva sűrű krémet főzünk.
- Még melegen összekeverjük a keményre vert tojásfehérjékkel.
- Hagyjuk langyosra hűlni, ezalatt a tejszínt a porcukorral elkezdjük felverni, majd óvatosan hozzászitáljuk a habfixálót és kemény habbá verjük.
- A vaníliakrémet és a tejszínt is csillagcsőrös habzsákba töltjük.
- A fánkokban elosztjuk a vaníliakrémet, majd a tetejükre nyomjuk a tejszínhabot.
- Rátesszük a tésztasipkákat és hűtőbe tesszük pár órára. Porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nagyon aktív voltál, mind a konyhában, mind a blogon, míg én napokig rá sem néztem a számítógépre. Inkább aludtam esténként:-)
VálaszTörlésTavasszal is gyönyörűek a képviselő fánkjaid:-)
Látom Te is belehúztál a sütögetésbe.. Én is. Most valahogy jobban tudtam ténykedni. Úgy látszik tényleg itt a tavasz... Nagyon finom a képviselő, és is imádom. Én főzni szoktam hozzá a krémet.
VálaszTörlésSzia ! Szemezek a képviselőfánk elkészítésével .Bátortalan vagyok ! Végig 200°C-on kell sütni ? Légkeverés nélkűl? Hány db-lesz belőle? Köszi
VálaszTörlés