2014. február 19., szerda

Dobostorta kuglóf, mazsolával

Emlékszem mikor drága dédinél, a frissen vágott csirkéből készült finom ebéd mellé illatos kelt tésztás sütemény volt a desszert.
Ez az érzés futott át rajtam mikor a kuglóf a sütőből elkezdte árasztani csodás illatát, és pont mint akkor, ebéd előtt bizony bele-bele csíptünk a langyos, édes, ellenállhatatlan tésztába. A vajas karamell mázzal borított kuglófnak senki nem tud ellenállni, és azt is biztosan állíthatom, hogy napok múlva is tökéletes, persze, ha erőt veszünk magunkon és reggelire elmenekítünk pár szeletet. Állítom a sütemény buzdított arra, hogy „gyere drágám kóstolj meg”! Tehát Nektek is csak ezt tudom mondani, gyertek és kóstoljátok meg! :)

 
 

Hozzávalók:
  • 600 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 60 g xilit (mehet helyette fehér cukor)
  • 1 kávéskanál fehér cukor az élesztő felfuttatásához
  • 60 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 30 ml langyos tej
  • csipet só
  • 2 evőkanál kakaópor, a tészta egyik feléhez
 

A töltelékhez:
  • 50 g megmosott és rumba áztatott mazsola
  • 150 g porxukor (sima porcukorral helyettesíthető)
  • 160 g vaj
  1. Egy pohárba tegyünk 1 evőkanállal a lisztből, plusz 1 kávéskanál hagyományos fehér cukrot, és morzsoljuk rá az élesztőt majd a meleg tejből öntsünk rá annyit hogy krémes lágy állaga legyen. Meleg helyen hagyjuk dolgozni a kovászt kb. 15 percig.
  2. Ezalatt a vajat a liszttel morzsoljuk össze, majd a többi hozzávalóval és a kovásszal dagasszunk tésztát. Vegyük két részre, és az egyik tésztába dolgozzuk bele a kakaót is, esetleg 1 evőkanál tejjel lazíthatjuk.
  3. Mindegyiket letakarva kelesszük 25 percig, majd gyúrjuk át őket, és újra letakarva kelesszük duplájára kb. 30-40 perc alatt.
  4. A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
  5. Nyújtsuk mindegyiket téglalap alakúra kb. 35x25 cm-re.
  6. A világos lapot szórjuk meg a porcukorral, utána a mazsolával, majd kockázzuk rá a vajat.
  7. Terítsük rá a kakaós tésztát, majd tekerjük fel és kanyarintsuk a kivajazott, kilisztezett kuglófformába. Kb. 30 percig letakarva ismét kelesztjük.
  8. Mikor  letelt a 30 perc 170 fokon kb. 1 órát sütjük, tegyünk alá egy gáztepsit mert a vaj kifolyhat.
  9. Félidőben, ha nagyon sül a teteje, terítsünk rá sütőpapírt. A biztonság kedvéért végezzünk tűpróbát.
  10. Mikor megsült 10 percig pihentessük a kuglófba, majd fordítsuk deszkára, nehogy a cukros vajas kéreg szilárdulása után beleragadjon a formába.
 
 Jó étvágyat!

Források: Sülvefőve oldal és Gabriella konyhája

10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a kuglóf, szinte hívogat engem is egy kis kóstolásra! Kaphatok egy szeletkét? ;)

    VálaszTörlés
  2. A monitoron át is a hallom a csábítását..... :)

    VálaszTörlés
  3. Barbi, jöttem megkuksolni a kuglófodat. Ízre is csoda finomságos lehet, no de azok a tekervények benne... Lopom is a recit, hogy meglegyen, ha legközelebb kuglófot sütök. A képek meg magazinba valók.

    VálaszTörlés
  4. Meg sem tudom mondani, hogy mikor sütöttem utoljára kuglófot... Talán még az ezred fordulón. :o) Baromi guszta lett ez a dobos! Meg kell keresnem a formám, nekem üveg van. Szóval két szelet ha maradt azt vinném reggelire. Had örüljön a kolléganőm is... :o))

    VálaszTörlés
  5. Erre a látványra rögtön ideugrottam! Csodás :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Barbi! Szuperek a receptjeid és nagyon szép, áttekinthető a honlapod!
    Ehhez a csodás kuglófhoz (is, és még sok másik sütihez...) kedvet kaptam. :) Kuglóf-készítés közben vagyok, és lehet hogy én csináltam valamit rosszul, de a 600 g liszthez nekem kevés volt a 30 ml tej. Tettem még hozzá tejet, kíváncsian várom a végeredményt és a véleményedet is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Renáta, nagyon ügyesen megoldottad a problémát, ez a kelt tésztáknál így van, a lisztek és a tojás méretek sem egyformák úgyhogy kell egy kis improvizáció. Biztosan finom lett a kuglóf mert a plusz tej nem ronthatta el! :)

      Törlés
    2. Barbi, a kuglóf szuper lett!!!! :) Nagyon köszönöm a receptet!

      Törlés
    3. Ez nagy öröm számomra!!! Egészségetekre!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...