2013. október 29., kedd

Zsíros zsemlék - fehér liszt mentes, csökkentett gluténtartalommal

Sajnos a Paleo táplálkozásban még nem sikerült normális zsemle, kenyér, kifli utánzatot létrehozni. Én pedig képtelen vagyok lemondani róluk, ezért inkább arra törekszem, hogy kevesebb glutént tartalmazzon a pékáru, de ehető és finom legyen. Nagyon elégedett vagyok a Spar-ban kapható gluténmentes liszttel, a zabliszt pedig már mindennapos az étkezésünkben. Például palacsintát már csak azzal készítek. A graham liszt az állaga miatt kellett a tésztába, hogy tényleg zsemle ízű és érzetű legyen a végeredmény. Még a mennyiségekkel variálni fogok, hogy minél kevesebb graham liszt kerüljön bele. Anyukámnak is nagyon ízlett a végeredmény. Ebből a zsemléből is csak keveset, pl. napi egyet fogyasztunk Esztimmel. Amúgy a teteje nem penészesedik, csak tökmagliszttel szórtam meg! :))))


Hozzávalók 8 db-hoz:
  • 200 g zabliszt
  • 200 g graham búzaliszt
  • 150 g SPAR gluténmentes liszt (az összes liszt mennyisége helyett használhatunk saját elképzelésünk szerinti variációt)
  • 2 dl langyos víz
  • 1 dl tej
  • 25 g friss élesztő (fél kocka)
  • 1 fél evőkanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 evőkanál olvasztott zsír
  • olvasztott zsír a lekenéshez
  • 8 csipet tökmagliszt a zsemlék tetejét megszórni
 Elkészítés:
  1. A liszteket összekeverjük, egy kis mélyedést igazítunk a közepébe és abba morzsoljuk az élesztőt, tesszük a cukrot, majd meleg tejjel felöntjük. Letakarjuk és 10 percre félretesszük.
  2. Ha felfutott a kovász akkor hozzáöntjük az olvasztott zsírt, a vizet és tésztát dagasztunk. Géppel min. 15 percig hagyjuk dolgozni a dagasztókart.
  3. Letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  5. A tésztát jól átgyúrjuk, majd 8 részre osztjuk.
  6. Zsemléket formázunk, majd egy sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket. Keresztbe megvágjuk a tetejüket, olvasztott zsírral lekenjük és tökmagliszttel megszórjuk.
  7. Nem kell újra keleszteni, hanem mehet a sütőbe 200 fokra.
  8. Kb. 20-30 perc alatt megsülnek, nagyon nem pirul meg a tetejük, ezért vigyázzunk nehogy túlsüssük.
  9. Egyben is megsüthetjük, kenyérformára igazítva, és magokat is gyúrhatunk a dagasztás vége felé a tésztába.
 Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

  1. Hello!
    Szuper jól néz ki, el is küldöm unokanővéremnek, lányával együtt gluténallergiásak, de nagyon. Örülni fog neki, csak ő teljesen gluténmentesen süti. Köszi a receptet!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabikám, örülök, hogy megvagy! :) Remélem már csak egy kicsit kell variálniuk rajta és akkor nekik is fogyasztható lesz! :)

      Törlés
  2. Én nem paleozok, de szívesen megkóstolnám. Finom lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki, képzeld olyan kiadós, hogy reggelire 1 zsemlét ketten eszünk meg. Vízszintesen négy vékony szeletre vágom és vajjal sajttal, sonkával melegszendvicskéket gyártok belőlük! :) Köszi!

      Törlés
  3. Próbáltátok már Mezei Elmira bagettjét? Nekem bejött :) Fent van a honlapján nézzétek meg!

    VálaszTörlés
  4. Szép zsemlék! Jó tömörnek, de puhának tűnnek :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...