Megint Váncza! :))) Lesz még az biztos, mert sok kedvencem van a könyvben, meg Mónika és Hajni, Zoli oldalán látott fotók között. Komolyan mondom, ha nem lennének ezek a színes képek, talán el sem készítem őket! :))) Nekem kell, hogy lássam, hogyan is fog kinézni amit sütök, van-e rá gusztusom, tetszik-e amit látok.
Na de a sütiről is valamit. Megint bajban voltam a sütési idővel, de ügyes voltam, főleg azért mert nem hallgattam anyukámra, aki már 20 perccel előbb kivetette volna velem! :)) Akkor megint elfolytunk volna az biztos. Hajniéknál olvastam, hogy a lekvárhoz zsemlemorzsát kevertek, ami szerintem nagyon jó ötlet és én is ezt tettem. Tepsiből kicsit használtam mert a tésztát nekem képtelenség volt ennél nagyobbra nyújtani. Azért ilyen sötét a tészta mert zablisztet is tettem bele. Anyukám és Eszti is alig bírták abbahagyni az evését, magamról már inkább nem is írok, úgyis ismertek! :)))
Hozzávalók egy 28x20 cm-es kicsi tepsihez:
- 300 g liszt (nálam 150 g zabliszt és 150 g sima liszt)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 80 g xilit
- 1 csomag vaníliás cukor
- 250 g puha vaj vagy ha hideg, akkor sajtreszelőn szoktam lereszelni
- 1 tojás
Tölteléknek:
- 180 g áfonyalekvár
- 180 g narancslekvár
- 180 g szilvalekvár
- + 2 evőkanál zsemlemorzsa azokhoz a lekvárokhoz amelyek esetleg hígabbak
- 1 tojássárga a kenéshez
- 1 marék tört dió vagy mogyoró és 1-2 evőkanál xilit a szóráshoz
Elkészítés:
- A lisztet, a sót, cukrokat és a sütőport összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk, végül a tojással összegyúrjuk. Ha nehezen állna össze, borítsuk ki a munkapultra és ott gyúrjuk tovább, mert ott sokkal könnyebben tudunk dolgozni, én mindig így csinálom.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a tepsit sütőpapírral béleljük vagy vajazzuk és lisztezzük.
- A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk.
- Mindegyik lekvárt összekeverjük a két kanál zsemlemorzsával.
- Az első lapot tepsi méretűre nyújtjuk és a tepsibe helyezzük, erre kenjük az áfonya lekvárt, majd megint tészta és narancslekvár, majd újra tészta és szilvalekvár, végül beborítjuk az utolsó tésztalappal. A lekvároknál a sorrend csak a színek váltakozása miatt alakult így, sötét, világos, sötét.
- A tészta tetejét megkenjük egy tojássárgával, majd megszórjuk a cukros dióval.
- 180 fokos sütőben nálam 1 óráig sült.
Ezek a gyönyörű porcelánok a PIP STUDIO-tól származnak
a Dekorál-Lak oldalról.
Aki szeretne hasonló különleges darabokat,
vagy karácsonyra keres minőségi ajándékot az nézzen körül az oldalon!
a Dekorál-Lak oldalról.
Aki szeretne hasonló különleges darabokat,
vagy karácsonyra keres minőségi ajándékot az nézzen körül az oldalon!
Jó étvágyat!
Hmm... milyen guszta és milyen szép:))
VálaszTörlésJajjj, de nagyon szépek ezek a fotók !!! A süti pedig magáért beszél, ennyi finomságtól csak finom lehet.
VálaszTörlésÉn is így vagyok a látvánnyal, hogy látnom kell, hogy mit sütök, pusztán leírás alapján nehéz elképzelni - aztán az már más kérdés, hogy megreformálom a látványt :)
Mennyire puhának látszik! Nagyon finom süti! Meg is kívántam:-)
VálaszTörlésÁfonya-narancs-szilva lekvár... Már jól hangzik. Igai különleges sütemény, nagyon guszta!
VálaszTörlésNagyon guszta! És milyen finom lehet ezekkel a lekvárokkal. :) Felveszem a listámra.;)
VálaszTörlésHúh, de guszta! És ez az ízkombináció! Nyerő nálam! :)
VálaszTörlésNagyon guszta! Látom már közeledik a karácsony... :)
VálaszTörlés