2013. október 19., szombat

Diós csokoládés párnák, élesztős vajastésztából

Csodálatos tésztát hoztam nektek! Élesztős és vajas is egyben, minden jó tulajdonság egy tésztába sűrítve. Zsíros állagú, rugalmas és nem ragacsos tésztát kapunk, könnyen nyújtható és formázható. A kész sütemény is nagyon finom, és sokoldalúan felhasználható!


Hozzávalók a tésztához:
  • 500 g liszt
  • 200 g puha vaj
  • 3 púpozott evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál cukor
  • 20 g friss élesztő
  • csipet só
  • 1 dl tej az élesztő felfuttatásához

Töltelék hozzávalói:
  • 1 csapott evőkanál kakaó
  • 100 g durvára darált dió
  • 80 g cukor
  • 50 g mazsola összevágva
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • és annyi tej amivel sűrű krémet főzünk
(Nálam a kakaó és a mazsola kimaradt mert nem volt itthon, pedig nagyon szerettem volna bele, ezért is írtam nektek így a receptet!)

Csokimáz:
150 g étcsokoládé vagy tejcsokoládé vagy vegyesen és 1 evőkanál olaj vízgőz fölött összeolvasztva.

Ezek a gyönyörű porcelánok a PIP STUDIO-tól származnak
Aki szeretne hasonló különleges darabokat,
vagy karácsonyra keres minőségi ajándékot az nézzen körül az oldalon!

Elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 kiskanál cukorral (nem xilittel! mert különben nem fut fel) a tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk.
  3. A cukrot a csipet sót hozzákeverjük, majd az élesztős tejjel és a tejföllel összegyúrjuk. Ha szükséges még mehet hozzá tej, vagy liszt.
  4. Hagyjuk 1 órát pihenni, és ezalatt állítsuk össze a tölteléket.
  5. A töltelékhez valókat egy lábosban összemelegítjük annyi tejjel, hogy sűrű krémet kapjunk. Ha túl híg lett, ne ijedjünk meg, várjuk meg míg kihűl mert addigra besűrűsödik, ha mégsem, akkor egy kevés zsemlemorzsát szórhatunk hozzá.
  6. Kettévesszük a tésztát és az egyiket kinyújtjuk kb. 3-5 mm vastagra és 8 cm-es pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk. Mindegyik közepébe teszünk egy teáskanál tölteléket vagy amennyivel ketté tudjuk hajtani, majd a széleit összenyomkodjuk.
  7. Sütőpapiros tepsibe tesszük őket, 1 cm-es távolságra, mert sülés közben kelni fognak, sőt szét is nyílhatnak majd. A leeső részekkel és a másik tésztadarabbal is ugyanígy járunk el, tehát nyújtjuk, szaggatjuk, töltjük stb.
  8. Hideg sütőbe kezdjük a sütést 180 fokra állítva.
  9. 20-25 perc alatt megsülnek, halványan megpirul a teteje, de nem kell, hogy látványosan piros legyen különben kiszárad.
  10. Mikor kihűlnek a csokimázba mártjuk a tetejüket és tálcán a hűtőbe tesszük dermedésig.
 


Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek és tényleg egyszerű:) Nálam is van egy hasonló, kicsit más arányokkal, tejfölös élesztős leveles tészta, a Horváth Ilona szakácskönyvből, az is nagyon jó, ugyanilyen egyszerű. Még xilittel nem próbáltam élesztőt futtatni, de más édesítővel nekem működik mindig.További szép hétvégét Nektek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu! :) Imádom ezt a tésztát! Nektek is szép hétvégét kívánok! :)

      Törlés
  2. Nálunk is készül egy hasonló süti, Békaszáj a neve. Csodaszép az a madárkás szett, és még kék is, jajj, de szeretném:)

    VálaszTörlés
  3. Csodaszép sütemény és készlet! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...