2013. szeptember 29., vasárnap

Háromféle édesség - Váncza recept


Újabb gyöngyszem a könyvből, mégpedig azért mert Mónika a Nagy Váncza projekt során ezt találta a legfinomabbnak és tulajdonképpen nekem a mák és a dió nagy kedvenceim.
Nálam fél adaggal készült és 18 cm-es formában, de itt a receptben az eredeti mennyiséggel írtam le. Szerintem egy négytagú családnak bőven elég a féladagos is.
Annyit változtattam, hogy a töltelékekbe narancslekvár, méz és darált keksz is került, pont mint a bejglim mennyei töltelékeibe.
Nem bonyolult elkészíteni, igaz a leírás annak tűnhet, viszont a sütési idő eltalálása igen nehéz, mivel nem látunk bele és ezzel én is rendesen megjártam. Ennek ellenére ajánlom kipróbálásra mert nagyon finom és karácsonyra szerintem kiválthatja a bejglit és a zserbót is! :)



Hozzávalók a tésztához:
  • 500 g liszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 250 g porcukor
  • 300 g vaj
  • 2 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor

Máktöltelék:
  • 250 g darált mák
  • 1-2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál darált keksz
  • 1 evőkanál akácméz
  • 1 evőkanál narancslekvár
  • pár evőkanál tej

Diótöltelék:
  • 250 g darált dió
  • 1-2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál darált keksz
  • 1 evőkanál akácméz
  • 1 evőkanál narancslekvár
  • pár evőkanál tej

+ Lekvár a lekváros réteg kenéséhez


Elkészítés:
  1. A mák és diótöltelékhez a hozzávalókat külön kis lábosban összefőzzük annyi tejjel, hogy lágy krémes állagú legyen, majd mindegyiket félretesszük hűlni, még ezalatt szilárdulni fog.
  2. A sütőt 180 fokra, nálam a gázsütőt 3-as fokozaton előmelegítjük.
  3. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 4 részre osztjuk.
  4. Mindegyiket kb. 22-23 cm-es kapcsos tortaforma átmérőjűre nyújtjuk. (A féladagnál 18 cm-es tortaformát használtam.)
  5. A formába helyezünk egy kinyújtott tésztalapot és rákenjük a máktölteléket.
  6. A töltelékek legyenek kihűlve és, ha túl szilárd lett volna akkor kicsi tejjel lágyíthatjuk
  7. A máktöltelékre tésztalap jön, ezt pedig megkenjük lekvárral.
  8. Újból tésztalap, majd a diótöltelék és végül az utolsó tésztalap amit párszor megszurkálunk egy villával..
  9. 180 fokon 60-70 percig sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje tegyünk rá sütőpapírt. Nagyon nehéz eltalálni az időt, mert az alját nem láthatjuk, így jártam én is 50 perc sütésnél, folyós maradta közepe.

Jó étvágyat!

16 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon jó fest! Még akár Karácsonyra is el tudom képzelni... Hiszen dió és mák kell hozzá... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti én is lehet karácsonyra ezt fogom sütni, mert annyira finom! :) Köszi!

      Törlés
  2. Igaza van Krisztinek, szerintem abszolút karácsonyi és jó alternatíva a bejgli helyett. Lehet nekifogok én is karácsonyra! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem a sütési idővel nem járod meg mint én, majd arra figyelj nagyon! :) Köszi!

      Törlés
  3. Nem is lett ez olyan rossz mint ahogyan írtad az édesben!
    Igazán jók a képek én imádom ezt a sütit és a sütési időt sajnos ki kell tapasztalni, mert mindenkinek más a sütője. Eltudnám képzelni téglapapalakú tepsiben sülve és mint a zserbót téglalappá szeletelve.
    Ki is fogom hamarosan próbálni:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Mónika én is arra gondoltam, hogy laposabb formában téglalap alakú tepsiben sütöm majd. Azért elég szörnyű látvány volt mikor a közepe kifolyt, de megettük, mert isteni finom! :) Remélem mások is kipróbálják és már könnyebb dolguk lesz! :)

      Törlés
  4. Hú, de guszta lett! Tervbe vettem én is mióta láttam Mónikánál, csak még mákom nincs:-) kitűnő karácsonyi finomság lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, mindenképpen próbáld ki mert tényleg olyan jó ahogy Mónikával állítjuk! :)

      Törlés
  5. Barbi, én is csak nézegettem először, hogy atya úr isten micsoda jól néz ki ez a süti, aztán kicsit tovább nézegettem, és rájöttem, hogy erről írtad, hogy nem úgy sikerült ahogy szeretted volna. Hát Barbi, bárcsak nekem is minden így nézne ki ami nem sikerül. A botrányos muffinomat még fényképezni sem lehetett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla :)))) aranyos vagy, de nézd csak meg fotón a háttérben látszik a torta, ahogy a közepe összeesett és kifolyt! Azért megettük, mert kár lett volna kidobni (bár mérgembe először komolyan fontolgattam), és fogok is még sütni! :))

      Törlés
  6. Barbi, jó ez a torta! Annyi finomság van benne, hogy kár lett volna kidobni. Ha ízre jó, mit számít, hogy folyik? Az, hogy kicsit "megzuhant" még jól is áll neki. :) Ettől lett egyedi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Nea, valahogy így gondoltam én is, csak az első sokk volt váratlan! :)

      Törlés
  7. Nagyon jól néz ki! Örültem volna neki ebéd után :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól hangzik! Még jól is néz ki!
    Engem ma a mákos zserbó tett próbára... folyton összeugrott a kinyújtott lap, sehogy sem akart tepsi méretű lenni. Ő nyert:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Én is jártam így kelt tésztával! Már a víz folyt rólam, mire valahogy kinyújtottam! :))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...