Újabb gyöngyszem a könyvből, mégpedig azért mert Mónika a Nagy Váncza
projekt során ezt találta a legfinomabbnak és tulajdonképpen nekem a
mák és a dió nagy kedvenceim.
Nálam fél adaggal készült és 18 cm-es formában, de itt a receptben az eredeti mennyiséggel írtam le. Szerintem egy négytagú családnak bőven elég a féladagos is.
Annyit változtattam, hogy a töltelékekbe narancslekvár, méz és darált keksz is került, pont mint a bejglim mennyei töltelékeibe.
Nálam fél adaggal készült és 18 cm-es formában, de itt a receptben az eredeti mennyiséggel írtam le. Szerintem egy négytagú családnak bőven elég a féladagos is.
Annyit változtattam, hogy a töltelékekbe narancslekvár, méz és darált keksz is került, pont mint a bejglim mennyei töltelékeibe.
Nem bonyolult elkészíteni, igaz a leírás annak tűnhet, viszont a sütési idő eltalálása igen nehéz, mivel nem látunk bele és ezzel én is rendesen megjártam. Ennek ellenére ajánlom kipróbálásra mert nagyon finom és karácsonyra szerintem kiválthatja a bejglit és a zserbót is! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 500 g liszt
- 1 csomag (12 g) sütőpor
- 250 g porcukor
- 300 g vaj
- 2 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
Máktöltelék:
- 250 g darált mák
- 1-2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
- 2 evőkanál darált keksz
- 1 evőkanál akácméz
- 1 evőkanál narancslekvár
- pár evőkanál tej
Diótöltelék:
- 250 g darált dió
- 1-2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
- 2 evőkanál darált keksz
- 1 evőkanál akácméz
- 1 evőkanál narancslekvár
- pár evőkanál tej
+ Lekvár a lekváros réteg kenéséhez
Elkészítés:
- A mák és diótöltelékhez a hozzávalókat külön kis lábosban összefőzzük annyi tejjel, hogy lágy krémes állagú legyen, majd mindegyiket félretesszük hűlni, még ezalatt szilárdulni fog.
- A sütőt 180 fokra, nálam a gázsütőt 3-as fokozaton előmelegítjük.
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 4 részre osztjuk.
- Mindegyiket kb. 22-23 cm-es kapcsos tortaforma átmérőjűre nyújtjuk. (A féladagnál 18 cm-es tortaformát használtam.)
- A formába helyezünk egy kinyújtott tésztalapot és rákenjük a máktölteléket.
- A töltelékek legyenek kihűlve és, ha túl szilárd lett volna akkor kicsi tejjel lágyíthatjuk
- A máktöltelékre tésztalap jön, ezt pedig megkenjük lekvárral.
- Újból tésztalap, majd a diótöltelék és végül az utolsó tésztalap amit párszor megszurkálunk egy villával..
- 180 fokon 60-70 percig sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje tegyünk rá sütőpapírt. Nagyon nehéz eltalálni az időt, mert az alját nem láthatjuk, így jártam én is 50 perc sütésnél, folyós maradta közepe.
Jó étvágyat!
Hű, ez nagyon jó fest! Még akár Karácsonyra is el tudom képzelni... Hiszen dió és mák kell hozzá... :o)
VálaszTörlésKriszti én is lehet karácsonyra ezt fogom sütni, mert annyira finom! :) Köszi!
TörlésIgaza van Krisztinek, szerintem abszolút karácsonyi és jó alternatíva a bejgli helyett. Lehet nekifogok én is karácsonyra! :-))
VálaszTörlésRemélem a sütési idővel nem járod meg mint én, majd arra figyelj nagyon! :) Köszi!
TörlésNem is lett ez olyan rossz mint ahogyan írtad az édesben!
VálaszTörlésIgazán jók a képek én imádom ezt a sütit és a sütési időt sajnos ki kell tapasztalni, mert mindenkinek más a sütője. Eltudnám képzelni téglapapalakú tepsiben sülve és mint a zserbót téglalappá szeletelve.
Ki is fogom hamarosan próbálni:))
Igen Mónika én is arra gondoltam, hogy laposabb formában téglalap alakú tepsiben sütöm majd. Azért elég szörnyű látvány volt mikor a közepe kifolyt, de megettük, mert isteni finom! :) Remélem mások is kipróbálják és már könnyebb dolguk lesz! :)
TörlésHú, de guszta lett! Tervbe vettem én is mióta láttam Mónikánál, csak még mákom nincs:-) kitűnő karácsonyi finomság lehet.
VálaszTörlésHajni, mindenképpen próbáld ki mert tényleg olyan jó ahogy Mónikával állítjuk! :)
TörlésBarbi, én is csak nézegettem először, hogy atya úr isten micsoda jól néz ki ez a süti, aztán kicsit tovább nézegettem, és rájöttem, hogy erről írtad, hogy nem úgy sikerült ahogy szeretted volna. Hát Barbi, bárcsak nekem is minden így nézne ki ami nem sikerül. A botrányos muffinomat még fényképezni sem lehetett :)
VálaszTörlésLilla :)))) aranyos vagy, de nézd csak meg fotón a háttérben látszik a torta, ahogy a közepe összeesett és kifolyt! Azért megettük, mert kár lett volna kidobni (bár mérgembe először komolyan fontolgattam), és fogok is még sütni! :))
TörlésBarbi, jó ez a torta! Annyi finomság van benne, hogy kár lett volna kidobni. Ha ízre jó, mit számít, hogy folyik? Az, hogy kicsit "megzuhant" még jól is áll neki. :) Ettől lett egyedi.
VálaszTörlésKöszi Nea, valahogy így gondoltam én is, csak az első sokk volt váratlan! :)
TörlésNagyon jól néz ki! Örültem volna neki ebéd után :)
VálaszTörlésKöszönöm Csigabige! :)
TörlésNagyon jól hangzik! Még jól is néz ki!
VálaszTörlésEngem ma a mákos zserbó tett próbára... folyton összeugrott a kinyújtott lap, sehogy sem akart tepsi méretű lenni. Ő nyert:-)
:))) Én is jártam így kelt tésztával! Már a víz folyt rólam, mire valahogy kinyújtottam! :))
Törlés