2013. június 8., szombat

Mákos kocka - fehér liszt és cukormentes

Nagy kedvencem ez a sütemény, és most a hideg napokban igazán vágytam egy kényeztető téli ízre. Nálam ilyen a mák, felmelegít. :)
Megint egészséges verzió jön, de ITT megtaláljátok a klasszikus hagyományos hozzávalókkal is.

 

Tészta:
  • 150 g zabliszt
  • 100 g mandulaliszt
  • 50 g kókuszliszt
  • 225 g kókuszzsír
  • 1 tojássárgája
  • kb. 1-2 ek. kókusztejszín

Töltelék:
  • 400 g darált mák
  • 100 g xilit
  • 1-2 ek. folyékony édesítő
  • 3 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 50 g kókuszzsír
  • kb. 3 ek. baracklekvár

Elkészítés:
  1. A tésztához valókat összegyúrjuk és két cipóra osztjuk 2/3-1/3 arányban és hideg helyre tesszük.
  2. A mákot a cukrot egy pici vízzel sűrűre főzzük.
  3. Mikor már langyos, mehet hozzá a kókuszzsír, tojássárgák, vanília kivonat, baracklekvár, citrom leve, de csak annyi, hogy krémszerű kenhető masszát kapjunk, ne folyjon.
  4. A tojásfehérjéből vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk.
  5. A nagyobb cipót kinyújtjuk és a kivajazott lisztezett tepsibe (40x24 cm-es), fektetjük.
  6. Rásimítjuk a mákos tölteléket, majd a másik kinyújtott tészta lapot.
  7. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.
 
 Jó étvágyat!

14 megjegyzés:

  1. Óh, nálam ez hidegben-melegben egyaránt jöhetne! :-DD Nagyon finomnak látszik! :)

    VálaszTörlés
  2. Barbi nagyon guszta,és finom lehet nagyon,hiszem látszik rajta! Épp ma gondoltam,valami mákosra,de én majd az egészségtelent választom! :)

    VálaszTörlés
  3. A mák nekem is jöhet bármikor :) Nagyon guszták a szeleteid!

    VálaszTörlés
  4. A mák főzve nálam "parkolópályán" van, vagyis még, sosem sütöttem semmit mákkal, de nyersen salátára szórva imádjuk :)

    VálaszTörlés
  5. Barbi!E szuper!Mentettem is!Zablisztet én nem ehetek,de majd mással próbálkozom.A baracklekvár helyett is mást találtam ki,de majd dolgozom még az ügyön... :) Puszi!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon örülök, hogy tetszik nektek! A hagyományos alapanyagokkal készült azért krémesebb és finomabb, de ez is igazán jólesett nekem, főleg úgy hogy meglocsoltam lekvárral a tetejét, vagy egy finom tejeskávé mellé is tökéletes, mivel így egy kicsit szárazabb.

    Wanna egyszer kipróbálnék valami tömény mákos édességet a helyedbe, mert fantasztikus! :)

    Kriszta, remélem kitalálsz valami ütőset zabliszt nélkül, mert arra én is vevő leszek! :)

    VálaszTörlés
  7. Én még soha nem használtam mandula- meg kókuszlisztet, de ugyanolyan jól néz ki velük, mint hagyományosan! Azért jó, hogy ennyi választási lehetőség van. S hogy van, aki megmutassa:-)

    VálaszTörlés
  8. A mák minden hogyan jó, hidegben és melegben is, úgy hogy ez így ahogy van kipróbálós.:) Fő az egészség.:):):)

    VálaszTörlés
  9. Finom mákost készítettél! Megkóstolnám ezt az egészségesebb variánst:-)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Barbi! A "Fő az egészség!" stafétáját szeretném neked átadni, kérlek, látogass el a blogomra a részletekért. Bár úgy látom, hogy te külön mozgalom nélkül is az egészségesebb ételeket részesíted előnyben, így jó helyre kerül a staféta. Várlak a blogomon! Üdvözlettel: Váradi Zsolt: www.labas-fazek-fakanal.blogspot.com

    VálaszTörlés
  11. Nekem mindegy, hogy tél van vagy nyár, a mák jöhet bármikor. nagyon guszta így egészségesen is!

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. Tegnap megsütöttem és mit mondjak... Ez valami isteni! Nem bírok leszakadni róla, pedig nem lehet csak mákos sütit enni egész nap... Ráadásul egy kis szelet úgy eltelít, hogy utána 2-3 óráig csak folyadékot kívánok. Köszi a receptet!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...