Nagy kedvencem ez a sütemény, és most a hideg napokban igazán vágytam egy kényeztető téli ízre. Nálam ilyen a mák, felmelegít. :)
Megint egészséges verzió jön, de ITT megtaláljátok a klasszikus hagyományos hozzávalókkal is.
Tészta:
- 150 g zabliszt
- 100 g mandulaliszt
- 50 g kókuszliszt
- 225 g kókuszzsír
- 1 tojássárgája
- kb. 1-2 ek. kókusztejszín
Töltelék:
- 400 g darált mák
- 100 g xilit
- 1-2 ek. folyékony édesítő
- 3 tojássárgája
- 4 tojásfehérje
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 50 g kókuszzsír
- kb. 3 ek. baracklekvár
Elkészítés:
- A tésztához valókat összegyúrjuk és két cipóra osztjuk 2/3-1/3 arányban és hideg helyre tesszük.
- A mákot a cukrot egy pici vízzel sűrűre főzzük.
- Mikor már langyos, mehet hozzá a kókuszzsír, tojássárgák, vanília kivonat, baracklekvár, citrom leve, de csak annyi, hogy krémszerű kenhető masszát kapjunk, ne folyjon.
- A tojásfehérjéből vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk.
- A nagyobb cipót kinyújtjuk és a kivajazott lisztezett tepsibe (40x24 cm-es), fektetjük.
- Rásimítjuk a mákos tölteléket, majd a másik kinyújtott tészta lapot.
- Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.
Jó étvágyat!
Óh, nálam ez hidegben-melegben egyaránt jöhetne! :-DD Nagyon finomnak látszik! :)
VálaszTörlésBarbi nagyon guszta,és finom lehet nagyon,hiszem látszik rajta! Épp ma gondoltam,valami mákosra,de én majd az egészségtelent választom! :)
VálaszTörlésA mák nekem is jöhet bármikor :) Nagyon guszták a szeleteid!
VálaszTörlésA mák főzve nálam "parkolópályán" van, vagyis még, sosem sütöttem semmit mákkal, de nyersen salátára szórva imádjuk :)
VálaszTörlésBarbi!E szuper!Mentettem is!Zablisztet én nem ehetek,de majd mással próbálkozom.A baracklekvár helyett is mást találtam ki,de majd dolgozom még az ügyön... :) Puszi!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy tetszik nektek! A hagyományos alapanyagokkal készült azért krémesebb és finomabb, de ez is igazán jólesett nekem, főleg úgy hogy meglocsoltam lekvárral a tetejét, vagy egy finom tejeskávé mellé is tökéletes, mivel így egy kicsit szárazabb.
VálaszTörlésWanna egyszer kipróbálnék valami tömény mákos édességet a helyedbe, mert fantasztikus! :)
Kriszta, remélem kitalálsz valami ütőset zabliszt nélkül, mert arra én is vevő leszek! :)
Én még soha nem használtam mandula- meg kókuszlisztet, de ugyanolyan jól néz ki velük, mint hagyományosan! Azért jó, hogy ennyi választási lehetőség van. S hogy van, aki megmutassa:-)
VálaszTörlésA mák minden hogyan jó, hidegben és melegben is, úgy hogy ez így ahogy van kipróbálós.:) Fő az egészség.:):):)
VálaszTörlésFinom mákost készítettél! Megkóstolnám ezt az egészségesebb variánst:-)
VálaszTörlésKedves Barbi! A "Fő az egészség!" stafétáját szeretném neked átadni, kérlek, látogass el a blogomra a részletekért. Bár úgy látom, hogy te külön mozgalom nélkül is az egészségesebb ételeket részesíted előnyben, így jó helyre kerül a staféta. Várlak a blogomon! Üdvözlettel: Váradi Zsolt: www.labas-fazek-fakanal.blogspot.com
VálaszTörlésNekem mindegy, hogy tél van vagy nyár, a mák jöhet bármikor. nagyon guszta így egészségesen is!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésTegnap megsütöttem és mit mondjak... Ez valami isteni! Nem bírok leszakadni róla, pedig nem lehet csak mákos sütit enni egész nap... Ráadásul egy kis szelet úgy eltelít, hogy utána 2-3 óráig csak folyadékot kívánok. Köszi a receptet!!!
VálaszTörlésNagyon szívesen Edit, köszönöm, hogy megírtad! :)
Törlés