2013. június 3., hétfő

Cobbler - fehér liszt és cukormentes

Úgy döntöttem, hogy a hagyományos és közkedvelt süteményeinket, lesütöm egészséges formában is, így a banánkenyér után rögtön egy nyári süteménnyel folytattam, mert ezt gyorsan össze lehet dobni bármilyen gyümölccsel gazdagítva.
Szeretném, ha azok is örömmel járnának ide, akik nem szeretnék megreformálni a főzési szokásaikat ezért gondoltam, hogy a különleges alapanyagok mellett, a régi hagyományos alapanyagokkal is megtalálhatók lesznek a receptek. Tehát aki fehér liszttel és cukorral szeretné megsütni semmiképpen ne szomorodjon el, hanem kattintson ide. :)

 

Hozzávalók a gyümölcshöz:
  • 60 dkg bármilyen gyümölcs darabolva, lehet fagyasztott is
  • 4 evőkanál eritriol
  • 3 evőkanál darált mandula

a tésztához:
  • 100 g zabliszt
  • 100 g őrölt mandula vagy mandulaliszt
  • 25 g darált dió
  • 25 g kókuszliszt
  • 1 evőkanál folyékony édesítő
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • 1 csomag sütőpor
  • 100 g puha kókuszzsír vagy vaj
  • 2 db tojás
  • 1,5 dl kókusztejszín vagy egy pohár joghurt
  • pici só
  • kókuszvirágcukor a tetejére




Elkészítés:
  1. A pitesütőt (30 cm-es) kivajazzuk.
  2. A gyümölcsöt a cukrokat a darált mandulát összekeverjük és a formába szórjuk.
  3. A sütőt 180-190 fokra előmelegítjük.
  4. A zab- és kókuszlisztet, mandulát, diót, sütőport, és a sót összekeverjük.
  5. A tojást, joghurtot és édesítőt összekeverjük.
  6. A  kókuszzsírt a lisztes keverékkel összemorzsoljuk, majd egy fakanállal a tojásos joghurttal összedolgozzuk.
  7. Ragacsos lágy tésztát kapunk.
  8. Egy kanállal halmokat teszünk a gyümölcsre, nem baj, ha nem jut mindenhová, mert sülés közben nő a tészta, és végül összeérnek majd.
  9. A tetejét szórjuk meg kókuszcukorral, majd toljuk a sütőbe.
  10. Mikor látjuk, hogy a  gyümölcs sziruposan rotyog, a teteje pedig ropogós barnára sült (kb. 40 perc) kivehetjük a sütőből. Langyosan is, hidegen is nagyon finom!
 
Nehezemre esett a fotózás miatt letenni a villát! :))

Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Gratulálok az ötlethez, hogy "lefordítod" a régi recepteket az új életmódod "nyelvére"! :)) Én nagyon kíváncsi vagyok az új, egészségesebb verziókra és tutira ki is próbálok néhányat én is, hiszen sosem árt a bikiniszezon előtt egy kis elővigyázatosság, nem igaz? ;-)

    VálaszTörlés
  2. Hát még én:) Biztos, hogy kipróbálom ezt is:) Köszi:)

    VálaszTörlés
  3. Fincsi süti! Szerinted zabpehelyből lehet zablisztet őrölni? Az van itthon... Most már le kell tesztelnem ezeket a sütiket amiket készítesz.. Liszt és cukor nélkül... :o)

    VálaszTörlés
  4. Hihetetlen finom volt!
    Köszönöm az ízélményt újfent!
    :D

    VálaszTörlés
  5. Szia! Az lenne a kérdésrm,h ha kihagynám a zablisztet es tobb mandula es vag kokuszlisztet tennek hozzá,ugy is össze állna a teszta?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...