Úgy döntöttem, hogy a hagyományos és közkedvelt süteményeinket, lesütöm egészséges formában is, így a banánkenyér után rögtön egy nyári süteménnyel folytattam, mert ezt gyorsan össze lehet dobni bármilyen gyümölccsel gazdagítva.
Szeretném, ha azok is örömmel járnának ide, akik nem szeretnék megreformálni a főzési szokásaikat ezért gondoltam, hogy a különleges alapanyagok mellett, a régi hagyományos alapanyagokkal is megtalálhatók lesznek a receptek. Tehát aki fehér liszttel és cukorral szeretné megsütni semmiképpen ne szomorodjon el, hanem kattintson ide. :)
Hozzávalók a gyümölcshöz:
- 60 dkg bármilyen gyümölcs darabolva, lehet fagyasztott is
- 4 evőkanál eritriol
- 3 evőkanál darált mandula
a tésztához:
- 100 g zabliszt
- 100 g őrölt mandula vagy mandulaliszt
- 25 g darált dió
- 25 g kókuszliszt
- 1 evőkanál folyékony édesítő
- 1 kávéskanál vanília kivonat
- 1 csomag sütőpor
- 100 g puha kókuszzsír vagy vaj
- 2 db tojás
- 1,5 dl kókusztejszín vagy egy pohár joghurt
- pici só
- kókuszvirágcukor a tetejére
Elkészítés:
- A pitesütőt (30 cm-es) kivajazzuk.
- A gyümölcsöt a cukrokat a darált mandulát összekeverjük és a formába szórjuk.
- A sütőt 180-190 fokra előmelegítjük.
- A zab- és kókuszlisztet, mandulát, diót, sütőport, és a sót összekeverjük.
- A tojást, joghurtot és édesítőt összekeverjük.
- A kókuszzsírt a lisztes keverékkel összemorzsoljuk, majd egy fakanállal a tojásos joghurttal összedolgozzuk.
- Ragacsos lágy tésztát kapunk.
- Egy kanállal halmokat teszünk a gyümölcsre, nem baj, ha nem jut mindenhová, mert sülés közben nő a tészta, és végül összeérnek majd.
- A tetejét szórjuk meg kókuszcukorral, majd toljuk a sütőbe.
- Mikor látjuk, hogy a gyümölcs sziruposan rotyog, a teteje pedig ropogós barnára sült (kb. 40 perc) kivehetjük a sütőből. Langyosan is, hidegen is nagyon finom!
Nehezemre esett a fotózás miatt letenni a villát! :))
Jó étvágyat!
Gratulálok az ötlethez, hogy "lefordítod" a régi recepteket az új életmódod "nyelvére"! :)) Én nagyon kíváncsi vagyok az új, egészségesebb verziókra és tutira ki is próbálok néhányat én is, hiszen sosem árt a bikiniszezon előtt egy kis elővigyázatosság, nem igaz? ;-)
VálaszTörlésHát még én:) Biztos, hogy kipróbálom ezt is:) Köszi:)
VálaszTörlésFincsi süti! Szerinted zabpehelyből lehet zablisztet őrölni? Az van itthon... Most már le kell tesztelnem ezeket a sütiket amiket készítesz.. Liszt és cukor nélkül... :o)
VálaszTörléslehet, én is úgy örlöm :D
TörlésHihetetlen finom volt!
VálaszTörlésKöszönöm az ízélményt újfent!
:D
Szia! Az lenne a kérdésrm,h ha kihagynám a zablisztet es tobb mandula es vag kokuszlisztet tennek hozzá,ugy is össze állna a teszta?
VálaszTörlésKedves Anikó, sajnos nem tudom megmondani... :(
Törlés