Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de mostanában valahogy nincs kedvem sütögetni és új recepteket kipróbálni, mert legszívesebben a régieket sütném újra. Most mégis hoztam egy olyan receptet aminek a tésztáját 3 hozzávalóból, pofonegyszerűen összeállíthatjuk és csak a fantáziánk szab határt a felhasználásához. Lehet pitének, vagy lekvárral töltött papucsoknak, vagy megtöltve rúd formában kisütni. A hozzávalók általában mindig megtalálhatók a konyhánkban, a tölteléket meg menet közben is kitalálhatjuk. Lekvár, dió, mák, túró, gyümölcsök sőt sajtok, felvágottak stb.
Nálam mákkal töltött rúd formában készült el már másodszor, és azt hiszem Karácsonykor erre cserélem a bejglit, mert sokkal hamarabb megvan, és egy kicsit már unom a kötelező bejgli készítést. Nagyon finom omlós linzerszerű tésztája van, és egyáltalán nem hiányzik belőle sem a cukor, sem a só. Amúgy volt már belőle lekváros papucs és sajttal töltött rúd is, mindegyik nagyon jól sikerült.
Felvettem az alapreceptjeim közé.
Hozzávalók a tésztához, 4 kis rúdhoz:
- 500 g liszt
- 250 g puha vaj vagy margarin
- 1 kis doboz (175 g) 12%-os tejföl
- egy csipet só (mert többen írtátok, hogy úgy finomabb! :) )
Töltelék:
- 250 g darált mák
- 3 evőkanál lekvár (lehet szilva, barack, eper stb.)
- 1 evőkanál méz (lehet akác, virág)
- 1-2 evőkanál porcukor ízlés szerint
- annyi tej, hogy sűrű kenhető masszát kapjunk, fontos hogy ne folyjon!
- 1 tojássárgája a kenéshez
- A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a tejföllel összegyúrjuk. Előfordulhat, hogy még kell hozzá egy kicsi tejföl, hogy összeálljon. Fél órára tegyük hűtőbe, de nem muszáj.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A töltelékhez valókat a tej kivételével összekeverjük és, ha úgy érezzük, hogy száraz akkor tehetünk bele pici tejet, hogy kenhető legyen. Arra vigyázzunk, hogy kis adagonként adjuk hozzá a tejet. Ha mégis túl hígra sikerül, akkor darált háztartási keksszel korrigálhatjuk a hibát.
- A tésztát 4 részre osztjuk, a darabokat egyesével kinyújtjuk és megtöltjük a mákkal majd feltekerjük. Sütőpapiros tepsire tesszük a rudakat, és lekenjük tojássárgával.
- Kb. 30 perc alatt megsül, ne várjuk, hogy nagyon piros legyen a teteje, mert igazán nem pirul meg, viszont könnyen kiszáríthatjuk.
- Bőven szórjuk meg porcukorral.
Jó étvágyat!
Nagyon szép kis tekercsek lettek, és tetszik, hogy ilyen egyszerű a recept. Felveszem a kipróbálandó listámra.
VálaszTörlésÉN is felvettem a kipróbálandó és a megtartandó receptjeim közé, nagyon tetszik!
VálaszTörlésMentve, tetszik, hogy ilyen egyszerű, de nagyszerű!:)
VálaszTörlésEgyszerű,pont azért nagyszerű! A mákért pedig rajongok:))
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a süti, a recept és minden. :) Imádom az ilyen egyszerűen elkészíthető finomságokat!
VálaszTörlésValószínű azért érzed azt, hogy nincs kedved újakat sütögetni és inkább a régieket készíted el, mert már rengeteg nagyon fincsi recepted van a blogon - szerintem már nagyon sok kedvenceteket tartalmazza a blog, van miből válogatnod a régiek közül. :) Nekem még nincs 1 éves a blog, emiatt nincs még sok receptem - persze nem is kevés már - de a kedvenceimnek még a fele sincs fent (pedig többnyire a kedvenceket sütöm), de van még mit pótolnom. Sok kedvencünket nem is sütöttem 1 éve, itt lenne már az ideje elkészíteni, hogy egybe legyen minden nekem is. Ettől függetlenül nekem mostanában nem nagyon van kedvem sütögetni (jó ha heti 1-2 alkalommal sütök). Vagy amikor kedvem lenne, akkor meg időm nincs. :/ De majd a szürke napokban/hónapokban talán jobban lesz kedvem és időm is, aminek a férjem biztos fog örülni, mert hiányolja a vacsora utáni süteményeket. :)
Nagyon érdekes a tésztája, egyszerű, mégis nagyon finomnak látszik! :) Kíváncsi vagyok, milyen ízű, ki kellesz próbálnom! :)
VálaszTörlésAzta! Ezt nézd meg! Egy az egyben így készítettem a tejfölös, leveles kifliket! Szuper ez a tészta, finom leveles! Tekercs formájában még nem próbáltam, de nagyon jó ötlet. Köszönöm:-)
VálaszTörlésUtólag olvasom, hogy nem hajtogattad. Hajtogatva olyan rétesre hasonlítana szerintem, így meg tökéletes tekercsnek. Sokoldalú ez a tészta!
VálaszTörlésTudtam én, hogy be kell nézzek hozzád! :DDD Éljen a mákos tekercs, megyek megsütöm! Mákos sütit kívánok napok óta... :))) Gyönyörű!!
VálaszTörlésTényleg finomnak tűnik! Jó kis recept, én is elteszem. A mákos dolgok a kedvencek, úgy hogy el fogom majd követni itthon is!
VálaszTörlésNagyon jó, imádjuk a mákot, olyan, mint egy bejgli, csak egyszerűbb:) A töltelékre meg lenne még jó pár ötletem, de a mákos mindenképpen marad, mert nagyon finom:)
VálaszTörlésSzép és tényleg egyszerű, karácsonyra is príma, bejgli helyett :)
VálaszTörlésbelikoltalak fb-n:) még jó,hogy feliratkoztam rád. egyszerűen szupi receptjeid vannak:D
VálaszTörléshttp://beautyandfashion-makeup.blogspot.com/
Szívesen megkóstolnám, és igen mostanában nekem sincs kedvem újdonságokat kipróbálni. Jobban szeretem a bevált és gyorsan elkészíthető receptjeimet, csak ez a blognak nem tesz jót sajnos :(
VálaszTörlésNagyon jó alaprecept! Szeretem a sokféleképpen variálható recepteket. Hát ha még ilyen egyszerű is!
VálaszTörlésHúúúha, nagyon aranyosak vagytok, hogy írtatok! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ennyien felvettétek magatokhoz, nem fogtok csalódni, ha egyszer elkészül!! :)
Most már azt kell mondjam, hogy pár éve mákfüggő vagyok, pedig nem tartozott a kedvenceim közé. :)
Azért igyekszem erőt venni magamon és sűrűbben jönni, mert imádlak benneteket!! :)
Puszi mindenkinek! ♥
Só nem kell a tésztába ?
VálaszTörlésAnikó nem kell se só se cukor! :) Sokan kérdezik ezt, hidd el nincs rá szükség! :)
TörlésNagyon szép :))
VálaszTörlésKöszönöm szépen Mónika! :)
Törlésmegsütöttem, nagyon finom recept nálam is mindennapos lesz :)
VálaszTörlésKöszi Erika!!!! :)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon szép és gusztusos. :)) Pont jól jön ez a recept a mák mániámnak :)) Biztos megcsinálom!! :)))
VálaszTörlésMegsütöttem,nagyon finom.Én dióval is megsütottem,ugy is finom.
VálaszTörlés