2012. szeptember 11., kedd

Szilvás mandulás szelet

Szilvaszezon! Próbálok az évszaknak megfelelő gyümölcsökkel és zöldségekkel dolgozni, mert úgy olvastam több helyen, hogy ennek komoly élettani hatásai vannak. Sőt érdemes azokból a hozzávalókból választani amik a környékünkön termett és nem szenvedett hosszú órákat kamionokban, esetleg hajókon, míg a céljához ért. Arról is olvastam, hogy a messziről jött gyümölcsöket és zöldségeket érésgátlóval kezelik a szállítás megkezdése előtt, majd a célba érés után pedig érésgyorsítóval. Nem tudom mi igaz ezekből, de már semmin sem lepődöm meg. Bár azt nem értem, hogy egy a fáról, bokorról leszedett gyümölcsöt lehet-e érésre serkenteni kémiai anyagokkal.
Inkább jöjjön a süti:
Most egy kicsit pikánsabb piteszerű süteményt hoztam mint hasonló társai, ezt pedig a benne rejlő rum és a tetején elterülő mandulás hab adja. Szintén megtalálható a Kifőztük újság szeptemberi számában.


 Hozzávalók 23 x 40 cm tepsihez:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 3 tojássárgája
  • 2 evőkanál rum
  • 1-2 evőkanál tejföl

 a tészta szórásához
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa


a töltelékhez:

  • 15 magvaváló szilva
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 2 evőkanál rum


a mandulás habhoz a tetejére:

  • 4 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg durvára tört mandula
  • 2 evőkanál rétesliszt
 

  1.  A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, de csak annyi tejföllel, hogy ne túl lágy tésztát kapjunk. 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Ezalatt a szilvákat megmossuk, kimagozzuk és 4 gerezdre vágjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit kivajazzuk és lisztezzük.
  4. A tésztát kinyújtjuk és a tepsibe tesszük, megszórjuk a zsemlemorzsával és kirakjuk a szilvagerezdekkel.
  5. Megszórjuk a vaníliás cukorral, és rálocsoljuk a rumot.
  6. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, beleforgatjuk a mandulát és a lisztet, majd óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Rásimítjuk a szilvarétegre, majd kb. 50 percig sütjük úgy, hogy mikor a hab pirulni kezd sütőpapírt teszünk rá.
  7. Kihűtve, kockákra vágva, porcukorral tálaljuk.


Jó étvágyat!

11 megjegyzés:

  1. Barbi, ez eszméletlenül finom lehet! Nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Biztos, hogy nagyon finom, már a képen is látszik, nyami, tiszta hízókúra még a látványa is.

    VálaszTörlés
  3. Jaj, istenien néz ki, szaftos, mandulás, habos, finom! :) Gyönyörű szeletek! :) Nem akarok tolakodó lenni, de nem jössz "blogkóstolni"? :)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon finom:)))) Nagyon beszél azon a tányéron.....

    VálaszTörlés
  5. De jól néz ki, pont aktuális lenne a játékomra is szerintem. Nagyon guszta, én tutira kipróbálom!

    VálaszTörlés
  6. De szeretem a szilvát! Nagyon jól néz ki! :) Sajna a környékemen(szemben az utcán a fán! :D ) sajna leérett már a szilva. Azért készült belőle ez- az... :)))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom lehet! Én is sütöttem, csak rusztikus kivitelben...:o)

    VálaszTörlés
  8. Ismét nagyon guszta sütit készítettél! Én mostanában ritkábban sütök, és inkább olyanokat, amik már fent vannak a blogomon. A tieid mindig olyan jól néznek ki, hogy megjön az étvágyam :)

    VálaszTörlés
  9. Imádom a szilvát rummal, de ha még ilyen ficsi hab is van rajta... nesze nekem estére:)

    VálaszTörlés
  10. Nem vagyok nagy sült szilva rajongó, de ezek a képek nagyon meg tudnak győzni, hogy akár én is süssek egy adaggal. Guszta'!

    VálaszTörlés
  11. Örülök, hogy így meghoztam az étvágyatok! Köszönöm a sok kedves hozzászólást! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...