Szilvaszezon! Próbálok az évszaknak megfelelő gyümölcsökkel és zöldségekkel dolgozni, mert úgy olvastam több helyen, hogy ennek komoly élettani hatásai vannak. Sőt érdemes azokból a hozzávalókból választani amik a környékünkön termett és nem szenvedett hosszú órákat kamionokban, esetleg hajókon, míg a céljához ért. Arról is olvastam, hogy a messziről jött gyümölcsöket és zöldségeket érésgátlóval kezelik a szállítás megkezdése előtt, majd a célba érés után pedig érésgyorsítóval. Nem tudom mi igaz ezekből, de már semmin sem lepődöm meg. Bár azt nem értem, hogy egy a fáról, bokorról leszedett gyümölcsöt lehet-e érésre serkenteni kémiai anyagokkal.
Inkább jöjjön a süti:
Most egy kicsit pikánsabb piteszerű süteményt hoztam mint hasonló társai, ezt pedig a benne rejlő rum és a tetején elterülő mandulás hab adja. Szintén megtalálható a Kifőztük újság szeptemberi számában.
Inkább jöjjön a süti:
Most egy kicsit pikánsabb piteszerű süteményt hoztam mint hasonló társai, ezt pedig a benne rejlő rum és a tetején elterülő mandulás hab adja. Szintén megtalálható a Kifőztük újság szeptemberi számában.
Hozzávalók 23 x 40 cm tepsihez:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg puha vaj
- 3 tojássárgája
- 2 evőkanál rum
- 1-2 evőkanál tejföl
a tészta szórásához
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
a töltelékhez:
- 15 magvaváló szilva
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 2 evőkanál rum
a mandulás habhoz a tetejére:
- 4 tojássárgája
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 10 dkg durvára tört mandula
- 2 evőkanál rétesliszt
- A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, de csak annyi tejföllel, hogy ne túl lágy tésztát kapjunk. 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Ezalatt a szilvákat megmossuk, kimagozzuk és 4 gerezdre vágjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit kivajazzuk és lisztezzük.
- A tésztát kinyújtjuk és a tepsibe tesszük, megszórjuk a zsemlemorzsával és kirakjuk a szilvagerezdekkel.
- Megszórjuk a vaníliás cukorral, és rálocsoljuk a rumot.
- A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, beleforgatjuk a mandulát és a lisztet, majd óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Rásimítjuk a szilvarétegre, majd kb. 50 percig sütjük úgy, hogy mikor a hab pirulni kezd sütőpapírt teszünk rá.
- Kihűtve, kockákra vágva, porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat!
Barbi, ez eszméletlenül finom lehet! Nagyon jól néz ki! :)
VálaszTörlésBiztos, hogy nagyon finom, már a képen is látszik, nyami, tiszta hízókúra még a látványa is.
VálaszTörlésJaj, istenien néz ki, szaftos, mandulás, habos, finom! :) Gyönyörű szeletek! :) Nem akarok tolakodó lenni, de nem jössz "blogkóstolni"? :)
VálaszTörlésEz nagyon finom:)))) Nagyon beszél azon a tányéron.....
VálaszTörlésDe jól néz ki, pont aktuális lenne a játékomra is szerintem. Nagyon guszta, én tutira kipróbálom!
VálaszTörlésDe szeretem a szilvát! Nagyon jól néz ki! :) Sajna a környékemen(szemben az utcán a fán! :D ) sajna leérett már a szilva. Azért készült belőle ez- az... :)))
VálaszTörlésNagyon finom lehet! Én is sütöttem, csak rusztikus kivitelben...:o)
VálaszTörlésIsmét nagyon guszta sütit készítettél! Én mostanában ritkábban sütök, és inkább olyanokat, amik már fent vannak a blogomon. A tieid mindig olyan jól néznek ki, hogy megjön az étvágyam :)
VálaszTörlésImádom a szilvát rummal, de ha még ilyen ficsi hab is van rajta... nesze nekem estére:)
VálaszTörlésNem vagyok nagy sült szilva rajongó, de ezek a képek nagyon meg tudnak győzni, hogy akár én is süssek egy adaggal. Guszta'!
VálaszTörlésÖrülök, hogy így meghoztam az étvágyatok! Köszönöm a sok kedves hozzászólást! :)
VálaszTörlés