2012. szeptember 15., szombat

Narancsos csokoládészelet - citrommázzal

Ismét egy sütemény ami felveheti a versenyt a sütés nélküli édességekkel, időspórolás tekintetében, sőt!
A nyáron többször is elkészült, főleg, ha vendégeket vártam, csekély időráfordítással olyan finomságot tudtam felszolgálni, hogy a rutinos süteménysütő kedves vendégem is többször repetázott.
Szintén egy recept, ami megjelent a Kifőztük szeptemberi számában. :)


Hozzávalók 20 x 28 cm-es tepsihez:
  • 12 dkg vaj
  • 4 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg tejcsokoládé
  • 25 dkg narancslekvár (vagy áfonya, esetleg eper)
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg barna cukor
  • 5 dkg xilit
  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor

a citrommázhoz:
  • 180 g porcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1-2 evőkanál meleg víz
  
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral vagy alufóliával, úgy hogy az oldalára is felérjen.
  3. A vajat kis lángon elkezdjük felolvasztani és amikor már majdnem elolvadt, hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládékat, majd amikor a csokoládé is olvadásnak indult, félrehúzzuk a tűzről  és simává, egyneművé keverjük.
  4. Ezután hozzátesszük a narancslekvárt, a sót, a cukrot, a villával felvert tojásokat és jól összekeverjük, végül kanalanként beledolgozzuk a sütőporral elegyített lisztet is.
  5. A kész tésztát a sütőformába öntjük és tűpróbáig sütjük, kb. 40-45 percig. Tűpróba!
  6. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  7. A citrommázhoz a porcukrot és a citromlevet összekeverjük 1-2 evőkanál vízzel, hogy olyan sűrű krémet kapjunk, ami még kenhető, de már nem folyik le a süteményről. Megvárjuk amíg a máz megdermed és kb. 15-30 perc múlva már szépen szeletelhetővé nem válik.
 Jó étvágyat!

20 megjegyzés:

  1. Hú ez a süti nagyon finom lehet. Kaphatok egy kis kóstolót? :)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg finom lehet, és egyszerűségében is gyönyörű!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María nagyon köszönöm, tényleg különleges kis sütemény! :)

      Törlés
  3. Csuda guszta, nagyon jó ízpárosítás a narancs és a csoki, tuti nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom, szaftosnak tűnik ez a tészta, én tuti imádnám. Tényleg nagyon egyszerű, most hogy hűvösebb van bátrabban merek sütögetni, így mindenképpen kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon szaftos, krémes a tésztája! A délutáni vendégeknek pillanatok alatt összedobható! Köszönöm Gizi! :)

      Törlés
  5. Fincsi süti lehet! Kívánatos a fotókon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nekem ez most bekerült az alapsütemények listájába! :)

      Törlés
  6. Annyira guszta ezzel a cukormázzal! Olyan Karácsonyi hangulatú a neve és az ízvilága is! Guszta! És tényleg hamar elkészülhet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszi!! Szerintem karácsonykor is fogok sütni valami más mázzal!! :))

      Törlés
  7. Húúúúú,csoki-narancs,nálam is nyerő páros:))máznak javaslom a tejszínes mascarponét.Épp most eszem ilyennel a répatortám:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rebarbara, már túl vagyok rajta!! Hozom azt is, köszi!! :)))

      Törlés
  8. Szuper! Csodás a cukormáz is rajta, tetszik!

    VálaszTörlés
  9. Nem sikerült :(
    Nem tudtam mekkora tepsibe, kivajazottba kell-e tenni. Fel sem jött, tök száraz lett már 10 perc után, mégsem sült át. A citromos mázat is szinte lehetetlen volt rákenni..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rita!
      A hozzávalóknál ott szerepel, hogy 20x28-as tepsihez. :)
      Kivajazást nem írtam mert alufóliával béleltem a tepsit és az is bele van írva a receptbe. Valamit kihagyhattál a receptből, mert én már 4x megsütöttem és ilyen lett mindannyiszor, mint a fotón. Vendégeknek is készült és vitték a receptet. :) Nem lehet, hogy nagyon híg folyós lekvárt használtál? A citrommáznál érezni kell az állagát, kellett volna még egy pici víz, hogy kenhető legyen. Én már jártam úgy, hogy kicsit folyósabb lett és körbe lefolyt a sütiről. Ezt sajnos ki kell tapasztalni.. :)
      Tényleg sajnálom, hogy így jártál!! :((
      A helyedben azért újra megpróbálnám, mert biztosan jó a recept.
      Szia!
      Barbi

      Törlés
  10. Hát én tényleg vak vagyok.. bocsi. Meg akkor a készítőkészülékben van a hiba :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem azért írsz, ha sikerül! Én is bakiztam már, nem is keveset! :))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...