A nyáron többször is elkészült, főleg, ha vendégeket vártam, csekély időráfordítással olyan finomságot tudtam felszolgálni, hogy a rutinos süteménysütő kedves vendégem is többször repetázott.
Szintén egy recept, ami megjelent a Kifőztük szeptemberi számában. :)
Hozzávalók 20 x 28 cm-es tepsihez:
- 12 dkg vaj
- 4 dkg étcsokoládé
- 6 dkg tejcsokoládé
- 25 dkg narancslekvár (vagy áfonya, esetleg eper)
- 5 dkg cukor
- 5 dkg barna cukor
- 5 dkg xilit
- 2 tojás
- 15 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- só
a citrommázhoz:
- 180 g porcukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1-2 evőkanál meleg víz
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral vagy alufóliával, úgy hogy az oldalára is felérjen.
- A vajat kis lángon elkezdjük felolvasztani és amikor már majdnem elolvadt, hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládékat, majd amikor a csokoládé is olvadásnak indult, félrehúzzuk a tűzről és simává, egyneművé keverjük.
- Ezután hozzátesszük a narancslekvárt, a sót, a cukrot, a villával felvert tojásokat és jól összekeverjük, végül kanalanként beledolgozzuk a sütőporral elegyített lisztet is.
- A kész tésztát a sütőformába öntjük és tűpróbáig sütjük, kb. 40-45 percig. Tűpróba!
- A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.
- A citrommázhoz a porcukrot és a citromlevet összekeverjük 1-2 evőkanál vízzel, hogy olyan sűrű krémet kapjunk, ami még kenhető, de már nem folyik le a süteményről. Megvárjuk amíg a máz megdermed és kb. 15-30 perc múlva már szépen szeletelhetővé nem válik.
Jó étvágyat!
Hú ez a süti nagyon finom lehet. Kaphatok egy kis kóstolót? :)
VálaszTörlésNagyon szívesen, küldöm fénypostán! Köszi! :)
TörlésTényleg finom lehet, és egyszerűségében is gyönyörű!!
VálaszTörlésMaría nagyon köszönöm, tényleg különleges kis sütemény! :)
TörlésCsuda guszta, nagyon jó ízpárosítás a narancs és a csoki, tuti nagyon finom! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka, de jó, hogy látlak!! :)
TörlésNagyon finom, szaftosnak tűnik ez a tészta, én tuti imádnám. Tényleg nagyon egyszerű, most hogy hűvösebb van bátrabban merek sütögetni, így mindenképpen kipróbálom.
VálaszTörlésTényleg nagyon szaftos, krémes a tésztája! A délutáni vendégeknek pillanatok alatt összedobható! Köszönöm Gizi! :)
TörlésFincsi süti lehet! Kívánatos a fotókon.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nekem ez most bekerült az alapsütemények listájába! :)
TörlésAnnyira guszta ezzel a cukormázzal! Olyan Karácsonyi hangulatú a neve és az ízvilága is! Guszta! És tényleg hamar elkészülhet...
VálaszTörlésKriszti köszi!! Szerintem karácsonykor is fogok sütni valami más mázzal!! :))
TörlésHúúúúú,csoki-narancs,nálam is nyerő páros:))máznak javaslom a tejszínes mascarponét.Épp most eszem ilyennel a répatortám:))
VálaszTörlésRebarbara, már túl vagyok rajta!! Hozom azt is, köszi!! :)))
TörlésSzuper! Csodás a cukormáz is rajta, tetszik!
VálaszTörlésKöszönöm Wanna!!! :)
TörlésNem sikerült :(
VálaszTörlésNem tudtam mekkora tepsibe, kivajazottba kell-e tenni. Fel sem jött, tök száraz lett már 10 perc után, mégsem sült át. A citromos mázat is szinte lehetetlen volt rákenni..
Kedves Rita!
TörlésA hozzávalóknál ott szerepel, hogy 20x28-as tepsihez. :)
Kivajazást nem írtam mert alufóliával béleltem a tepsit és az is bele van írva a receptbe. Valamit kihagyhattál a receptből, mert én már 4x megsütöttem és ilyen lett mindannyiszor, mint a fotón. Vendégeknek is készült és vitték a receptet. :) Nem lehet, hogy nagyon híg folyós lekvárt használtál? A citrommáznál érezni kell az állagát, kellett volna még egy pici víz, hogy kenhető legyen. Én már jártam úgy, hogy kicsit folyósabb lett és körbe lefolyt a sütiről. Ezt sajnos ki kell tapasztalni.. :)
Tényleg sajnálom, hogy így jártál!! :((
A helyedben azért újra megpróbálnám, mert biztosan jó a recept.
Szia!
Barbi
Hát én tényleg vak vagyok.. bocsi. Meg akkor a készítőkészülékben van a hiba :)
VálaszTörlésRemélem azért írsz, ha sikerül! Én is bakiztam már, nem is keveset! :))
Törlés