Tökmagliszttel már készítettem zsíros kiflit. Finom is volt, de nélküle azért jobban csúszott. Most viszont Citromhab croissant-ját teszteltem vele. Tulajdonképpen Limarától sütöttem először ilyen expressz croissant, de Citromhabnál megtetszett, hogy a vajat olvasztva kente a rétegek közé, így csökkentve annak mennyiségét is.
Drága Petra ezt most neked küldöm, mert ez egy tuti hibátlan recept tökmagliszttel turbózva. Ne keresgélj tovább, próbáld ki, a gyerekek is imádni fogják! :))
Szerintem a lényeg az, hogy sose túlozzuk el ennek a lisztnek a mennyiségét, mert túl intenzív lesz az íze. Ilyen arányokkal viszont fantasztikus, meleg ropogós reggelit varázsolhatunk az asztalra. Nálunk kivétel nélkül mindenkinek nagyon ízlett, nem is maradt másnapra!
A tökmagliszt jótékony hatásairól itt olvashatsz bővebben.Hozzávalók 16 darabhoz
a tésztához:
- 150 g bio tönköly liszt
- 250 g sima liszt
- 60 g tökmagliszt (ha nincs ilyen lisz akkor mehet helyette nyugodtan simaliszt)
- 40 g élesztő
- 90 ml tej
- 80 ml olaj
- 175 g tejföl
- 2 tojás
- 1 csapott evőkanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 50 g olvasztott vaj
- 250 g trappista sajt (lehet füstölt is )
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A liszteket a dagasztótálba tesszük és a közepébe egy kis mélyedést igazítunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és ráöntjük a meglangyosított tejet. Letakarjuk 10 percre míg felfut az élesztő.
- Ezután a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk, majd félretéve meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Mikor megkelt 4 részre osztjuk, kettőt kinyújtunk kör alakúra és az alsót megkenjük olvasztott vajjal majd ráhelyezzük a másik tésztát, szintén megkenjük vajjal majd jól megszórjuk sajttal és finoman rányomkodjuk.
- 8 cikkelyre vágjuk és feltekerjük, majd sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket. Ugyanezeket a műveleteket végezzük el a másik két tésztával.
- Fél órára letakarva félretesszük kelni őket.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A kiflik tetejét megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk sajttal.
- Kb. 25-30 perc alatt pirosra sülnek.
A sütőpapíron sorakozó kifliket betehetjük egy éjszakára a hűtőbe, majd másnap kenjük le őket tojással, szórjuk meg sajttal és előmelegített sütőben süthetjük is. Rögtön meleg ropogós reggelivel indulhat a nap! :)
Jó étvágyat!
Nagyon guszta! Imádom a tök magot, a tökmagolajat.De liszt formájában még nem használtam.
VálaszTörlésDe szépek, igaz tökmagliszetet még nem láttam felénk.
VálaszTörlésGratulálok ezek szerint bebizonyosodott: kísérletezni jó! A kiflik pedig szépek :)
VálaszTörlésHű, milyen haragos színe van a tökmag lisztnek... Fonom kifliket sütögettél belőle, jó lenne egyet megkóstolni... :o)
VálaszTörlésMiközben csodálom a kifliidet, támadt egy ötletem: tökmagot fogok őrölni:-) Vajon kivitelezhető?
VálaszTörlésMáginál találkoztam még a tökmagliszttel, nálunk felé nem láttam sehol, pedig kipróbálnám. Szertem az ilyen reggeli kifliket:-)
VálaszTörlésNagyon szuper lett, én imádom a tökmagot, magában, kenyérben, péksütikben, szóval nekem nagyon tetszik:)
VálaszTörlésHát, erre a kiflire nem is lehet senkinek egy szava sem, annyira guszta! :) A tökmagot szeretjük, gondolom, a kifliben is érződik az íze. Hol vették tökmaglisztet? :)
VálaszTörlésEz fantasztikusan jól néz ki! Nagyon fincsi lehet! Én is elgondolkodtam a tökmag ledarálásán! :) Gondolom a lányok is nagyon örülnek, amikor ilyen finomságokkal kísérletezel? ! :)
VálaszTörlésSzép képeket készítettél a kiflikről, így biztosan nagyon finomak is voltak :)
VálaszTörlésIgazán érdekes színe lesz, kipróbálnám!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek, én is megkóstolnám :)
VálaszTörlésNagyon finom lehet! Milyen jó színe van a lisztnek, igazén szépek lettek :)
VálaszTörlésMindekinek nagyon köszönöm aki benézett és aki írt!
VálaszTörlésA tökmaglisztet úgy kaptam kipróbálásra, de az oldalsávban található Bio bolt emblémára kattintva elérhető az oldal. Nem kapok ám jutalékot, nehogy valaki azt gondolja, hogy azért reklámozom! :DDD
Hankka, hogy lehet e házilag előállítani, azt nem tudom, de szerintem egy próbát megér, bár azt sem tudom, hogy éri meg jobban. :)
Nagyon tetszik ez a recept is, itt tökmaglisztet még nem láttam, de akkor azt gondolom ki is lehet hagyni belőle:)
VálaszTörlésIgen ki lehet hagyni belőle, helyette bármilyen liszt megfelel, úgy variálhatjuk ahogy tetszik. :) Köszönöm Erika! :)
Törlés