2012. szeptember 7., péntek

Almás béles

Igazi őszi finomság! Többször ettem és többször sütöttem, de ez a mostani.... valami mennyei lett, pedig az alma kevésnek tűnt és a tésztából kimaradt a sütőpor. Milyen szerencse! Mert a tésztája puha omlós lett és a töltelék is pont megfelelő mennyiségű. Nem is tartalak fel benneteket, inkább vegyétek elő a hozzávalókat és gyorsan süssetek egy tepsivel!!! :)


 Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor (elhagyható)
  • csipetnyi só
  • 1-2 kanál tejföl

Töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 mokkás kanál fahéj
  • 2-3 marék zsemlemorzsa
  • 1 tojássárga a kenéshez


Anna imádja és főleg az almatölteléket!
Végre valaki a három nő közül aki a gyümölcsöt szereti! :))
  1. Az almát mossuk majd hámozzuk meg és reszeljük le, majd egy lábosban főzzük össze a cukorral, egészen addig amíg a levét elpárologja. Tehetünk bele citromot, ha túl édes az almánk, vagy kevesebb cukrot, de ez fordítva is igaz.
  2. Egy kb. 40 x 23 cm-es tepsit kivajazzuk és lisztezzük.
  3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  4. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyorsan tésztát gyúrunk.
  5. Lisztezett felületen kettévesszük és tepsi alakúra nyújtjuk, beleterítjük a formába, megszórjuk zsemlemorzsával és ráterítjük a dinsztelt almát. A másik kinyújtott tésztával befedjük, villával megszurkáljuk és tojássárgával lekenjük.
  6. Szép zsemleszínűre sütjük. kb. 30 perc.
Jó étvágyat!

26 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon guszta, fel is jegyzem a receptjét! :) Nálunk sajnos férj nem eszi meg a sima almásat, egyszer csináltam úgy, hogy az almát kevertem dióval, úgy már lecsúszott neki is. :))
    De majd megsütöm olyankor,ha vendégek lesznek, mert én meg pont az ilyet imááádom! Sok alma és fahéj, nyami.. :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett. Hát igen a véletlenekből születhetnek a legfinomabb dolgok :) Tündéri a kiscsajszi :)

    VálaszTörlés
  3. Tündéri a kislányod:) A süti valóban mennyei! Én most éppen torta sütésben vagyok,de recept mentve:)

    VálaszTörlés
  4. Finom lehet, mint minden amit itt látok. :)

    VálaszTörlés
  5. Most összecsurrant a nyálam, nagymamám almáspitéje nézett pontosan így ki. a receptet lementem. üdv

    VálaszTörlés
  6. Hmmm,mennyei!De nekem Anna a kedvenc:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szuper lett a bélesed és a kislányod is nagyon helyes:) Ízlik neki, az látszik. Nálunk jöhet bármiféle gyümölcsös süti, biztos ki fogom próbálni ezt is:) Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
  8. Barbi, látszik is a képeken, hogy mennyire finom! :) Anna kész kis hölgy lett! :)

    VálaszTörlés
  9. De gusztusos! Szerintem az én kislányomnak is nagyon ízlene, úgyhogy felírom a receptedet! Alma nálunk is van bőven :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finomnak tűnik, kipróbálandó :)!!

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm szépen Anna nevében is! :)
    Neki is annyira ízlik, hogy egész nap rájárt, úgyhogy holnap sütöm a következőt!!! :D

    VálaszTörlés
  12. Anna cukorfalat > a róla készült két felső kép kifejezetten tetszik sütemény majszolás közben. :) De persze az almásod is hívogató, olyan szívesen leemelnék 1-2 szeletet arról a tányérról. :) Imádom az almás lepényt, nekem is van egy nagy kedvencem, 10-12 éve azt sütöm Anyukám receptje szerint (illetve az Ő ezer éves könyvéből:)).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most vettem észre csak, hogy írtál! Láttam is az almásodat fb-n, nagyon guszta! :) Én idén sütöttem először ilyen finomat, mert a mami (anyósom) besegített, melyik receptet használjam! :) Mindig lehet tanulni a nagymamáktól! :)

      Törlés
  13. Köszönöm hogy megfigyelőként itt lehetek de szoktam sütni is minannyiunknak sok sikert Laci !

    VálaszTörlés
  14. Szia Barbi,

    ma vagy holnap akarom megcsinálni az almásod, már annak idején is írtam, hogy totálisan úgy néz ki, mint amit nagymamám csinált. Tegnap kaptam kertből almát, ami enni nem olyan minőség, így erre gondoltam. A tésztába nem kell cukor? üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell bele cukor. :)) Remélem ízleni fog, nálunk ez a kedvenc almás. :)

      Törlés
    2. Köszi, majd beteszem a német blogomba, itt csak rétes tésztából ismerik. Majd írok neked, hogy milyen lett, holnap csinálom csak meg.

      Törlés
    3. El volt mentve a mail címed, régebben leveleztünk, de a b-betüsöknél nem jön elő, nem tudom, hol keressem, de ami a blogodban felül van, arról visszadobja. írtam tegnap egy jó hosszút. De most röviden itt: a tésztát milligrammra pontosan kimérve úgy csináltam, ahogy le van írva nálad, de nem állt össze, nem lehetett nyújtani és ha fel akartam vékonyan emelni, szakadt cafatokra, nem volt benne kötőanyag, a megadott tepsiméretet nem is fedte ki, a kivajazott lisztezett tepsiből kapirgálhattam össze és kezdtem előlről kisebb btepsiben, de csak cafatokban tudtam betenni a tésztát és az újjammal a széleit összenyomkodni, hogy egybetapadjanak a darabkák, ugyanez az alma tetején már sokkal nehezebb volt. Amúgy isteni finom lett. Néztem azután új recepteket és mindenhol ugyanennyi liszthez a fele mennyiség vajat írják és 2 tojást, meg kis tejfölt és tejet ás cukrot is. Legközelebb azzal próbálom, bár utálatos munka, mert az alma hámozása, pucolása, lereszelése györtelmes és a kezemet is mindig hozzáreszelem. :-) Három órát bénáztam és az egész konyha romokban hevert és mégsem sikerült. :-) Jót nevettél volna rajtam, ha látsz. De finom lett, linzer szerű ez a tészta, de ezt sem nyújtani, sem a nyújtott vékony tésztát felemelni a deszkáról nem lehet. Puszi

      Törlés
    4. Jaj de sajnálom, utánanéztem, hogy nem írtam-e el valamit, de nem... :(
      Remélem nem szidtál nagyon, bár nem csuklottam! :) Lehet, hogy nálam is nehéz volt a tésztával dolgozni, de már olyan régen volt, hogy nem emlékszem, úgyhogy valamikor megsütöm újra, hogy lássam mi lehetett a gond!!! Ez a recept Horváth Ilona szakácskönyvéből van és férjem anyukája szokta sütni annyi változtatással, hogy 1 tojást beletesz a tésztába, mert az eredeti receptben nincs tojás sem. Lehet tojás nélkül masszívabb lett volna a tészta...? Komolyan nem tudom, ezért majd tesztelem újra! :)
      Ne haragudj, puszillak!

      Az email címem nem változott, barbikonyhaja@freemail.hu, lehet nem működött a szerver?

      Törlés
    5. Dehogy szídtalak és dehogy haragszom!!! :-) Csak el akartam mesélni, de a tésztából az összetartó erő hiényzott, így inkább több tojás kell bele és a vaj tényleg nagyon sok volt. Köszi, a mail címet mentem. pusz

      Törlés
    6. Már tervezem meggyel megsütni, mert nem értem mi lehetett a baj! :D Lehet én is úgy járok mint Te..? :))) Puszillak, remélem sütöttél már mást is tőlem és az sikerült! :)

      Törlés
  15. Most készülök a tésztát össze állítani. Nagyon tanácstalan vagyok a vaj mennyiségét illetően, nem sok kedvem lenne harmadjára is boltba menni alapanyagokért.
    Jó lenne egy gyors tuti válasz.
    Mindenféleképpen így szeretném elkészíteni, mert az otthoni is ugyan így nézett ki. :)

    VálaszTörlés
  16. Szia!cukor direkt nincs a tésztában?

    VálaszTörlés
  17. A recept javítva lett a vaj 15 dkg, a sütemény pedig nagyon finom, bátran álljatok neki, mert több helyen is fent van, csak elírtam a vaj mennyiségét! :(

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...