2012. február 20., hétfő

Cukorvirágok, díszek tortákra süteményekre - Tücsök Bogártól ☺

Anyukám születésnapjára készülök, amit hétvégén tartunk itt nálunk. Ilyenkor nagy ebéddel várom anyukámat, és húgomat a családjával. Most, hogy így belejöttem a tortagyártásba, bevállaltam azt is! Lesz tennivalóm bőven!
Mikor Tücsök Bogárnál megláttam a cukorvirágokat, este már a tortával álmodtam, rajta ezekkel a tündéri cukordíszekkel! :D Lassan nyitok egy külön mappát a blogon Anita receptjeinek!! :))) Köszönöm, szuper lett és imádtam készíteni, még akkor is, ha az első kettő adag a kukában végezte, mert rutintalan és felszereléshiányos vagyok! :DDD
Az már biztos, hogy rendszeresen fogom használni, és rengeteg variációja van még a formázásuknak!

SEGÍTSÉG KÉRÉS!
Szeretnék tanácsot kérni Tőletek, hogy milyen és mekkora profibb habzsákot érdemes beszerezni, és milyen alap nyomócsöveket a végére. Ja, és honnan rendeljem? Örülnék pár jó tanácsnak, mert én csak Spar-os kb. 700 Ft-os készletet tudtam venni és van vele küzdelem rendesen! :)))

Íme a cukorvirágok:


Hozzávalók:
  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál citromlé (én elhagytam)
  • ételfesték (legjobb a por) 



Előkészületek:
  1. Magas pohárba állítjuk a nagyobb csillagcsőrös habzsákot, a zsák száját kihajtva a pohárra, hogy könnyen meg tudjuk tölteni a színezett habbal.
  2. Egy kisebb zacskót egy kisebb pohárba állítunk a fehér habhoz, amiből a virágok közepe készül.
  3. Egy nagy tálcára vagy a gáztepsire, tegyünk zsírpapírt és nem árt, ha a sarkait celluxal rögzítjük.

Hab készítés:
  1. A tojás fehérjét robotgéppel maximum fokozaton kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáverjük a porcukrot is. Nem kell sokáig keverni!
  2. A fehér habból egy nagy evőkanálnyit, beleteszünk a kis pohárba lévő nejlonzacsiba.
  3. A többi krémhez öntsük a színezőt. Ha folyékony akkor egy fél mokkáskanálnyit, nehogy nagyon felhigítsa a krémet, ha por alapú akkor úgy tudom egy pici késhegynyi is elég, mert nagyon intenzív a színük! Én nem kevertem bele teljesen, hogy egy kicsit márványos legyen, bár ez a fotón nagyon nem látszik. Tehát a szilikonlapáttal belekeverjük a színezőt, majd a magas falu pohárba állított habzsákba kanalazzuk mindet.
  4. A szilikonpapírra függőlegesen tartva a csövet kinyomunk egy kicsi habot, majd a csövet belenyomjuk a hab közepébe. Azt hiszem ez az a művelet amire mindenkinek magának kell rájönnie.
  5. Ha elkészültek a virágaink akkor a fehér cukormázból a virágok közepére nyomjunk kis csigákat.
  6. Nálam a folyékony színező miatt lágyabb lett a hab, így mikor a virágot formáztam az elején még tökéletesek voltak, aztán idővel a szirmok összefolytak. Igazából, nekem így is tetszenek, de azt hiszem a porfesték beszerzésének is eljött az ideje, sőt egy normális habzsáknak is, a hozzá való kinyomó csövekkel. :)
  7. A fotón látszik, hogy a maradék fehér masszából virágokat és kis csigákat gyártottam, mert elfér az még más sütiken is!! :)
  8. Mikor mindennel készen vagyunk tegyük egy eldugott sarokba és hagyjuk egy egész napig száradni!
Bármilyen színnel és mintával készülhet.

Jó étvágyat!

39 megjegyzés:

  1. Szépek lett nagyon a virágok!Még így felszerelés hiányosan is!:)
    Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nelli köszönöm, igyekeztem! Úgy gondolom gyakorlással minden jobban megy majd! :))

      Törlés
  2. Nagyon szép színek és ügyes vagy jól fognak mutatni biztos a tortán!

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok! Gyönyörűek a virágok, nem kis munka, és türelem is kell hozzá:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. wanna, nem hazudok fél óra alatt kész voltam a habveréstől a sarokba dugásig! :)
      Köszönöm! :))

      Törlés
  4. Nagyon jól sikerültek, és szép a színük. Kíváncsi vagyok a tortára, biztos vagyok benne, hogy csodás lesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki köszönöm, én is nagyon kíváncsian várom, hogy milyen lesz a torta!! ;D

      Törlés
  5. De édesek lettek! Én is vesződtem egy kicsit vele...Én is szívesen elolvasom majd, hogy ki milyen zsákot illetve idomcsövet ajánl...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, remélem Petra és Anita tudnak jó habzsákot ajánlani, bár már nézegetem a neten, mert mint sok mást, ezeket is onnan fogom rendelni!! :)) Köszi!

      Törlés
  6. Az utolsó mondatod tetszik nagyon. Hova is tegyük száradni, s hogy még maradjon is belőle a tortára?
    A habzsákkal kapcsolatosan csak annyit szeretnék mondani, hogy én nylon tasakot használok mindig , aminek az egyik sarkát kivágom ott kibujtatom az "idomcsövet".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci, gondoltam rá én is, és írókázni azt szoktam használni. De idomcsövem sem nagyon van. :)

      Törlés
  7. Bocs' Barbi, de Én a fotók alapján nem látom, hogy rutintalan lennél ezen a téren... Hiszen ezek csodálatosak!!! ...és annyira kis édesek! Nagyon várom már a tortát is, melyet Anyukádnak készítesz > biztos gyönyörűséges lesz az is! :) Jó készülődést és tervezgetést kívánok a tortához és a családi ebédhez! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi köszönöm, kedves vagy, remélem ez a torta is jól sikerül! :DD

      Törlés
  8. Nafgyon cukik...:) A habzsákkal mindig bajban vagyok, a töltésnél...:) Most már tudom a megoldást...:) Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, nagyon jó ez a poharas technika, mert nem kenjük össze a tetejéig a habzsákot, ráadásul megmarad a két kezünk a tál és a szilikonlapát fogásához!! :) Szuper ötlet, majd egyszer fotóval is illusztrálom! :) Köszi!!

      Törlés
  9. Nagyon kis aranyos virágocskák, és a színűk nagyon tetszik. Jó türelmed lehet, irigyellek érte. Nekem egy rémes kihívás a habzsákkal dolgozni, így el is kerülöm, ha lehetséges. Ilyen nagy melónak meg neki sem mernék állni.:)Izgatottan várom a következő tortacsodádat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gizi, hidd el nem volt nagy munka, már fentebb írtam, hogy az egész megvolt fél óra alatt. A habzsákból való kinyomás pedig nagyon gyorsan ment, és én kimondottan élvezem az ilyen díszítéseket, mert kiélhetem a kreativitásom, olyan jó érzés mint mikor a lányok kifestőjét én is színezhetem!! Mint egy gyerek! :DD

      Törlés
  10. Barbi, ezek nagyon cukik lettek! :) Én is készülök megcsinálni, amióta Tücsöknél megláttam. :)
    Zacskókban nincs tapasztalatom, de szinezőnek legközelebbre ajánlom inkább a wilton zselés festékjét. Nagyon jó minőségű, nagyon kevés kell belőle, és nem higítja meg a habot. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szemi nagyon fogod élvezni! Utánanéztem a színezőnek a Sőregi Tortadekor oldalon szerintem, mindent meg tudok rendelni. Köszönöm a tippet is meg a kedvességed! :))

      Törlés
  11. Nagyon édik, ügyes vagy! Nem csoda, hogy tarolnak ezek a virág csodák a neten :)
    Biztos vannak profi habzsákok erre a célra,de, én megmondom őszintén, van egy olasz keksznyomóm,rengeteg csővel,ezért, tortadíszítésre is kiváló,nagyon könnyű vele dolgozni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti aranyos vagy, köszönöm neked is, én inkább habzsákot veszek, mert nagyon élvezem az aprólékosabb munkákat vele, olyan kinyomóval nem tudom mennyire lennék ügyes, bár minden tanulás kérdése!! :))

      Törlés
  12. Klasszak,szép a színük, olyan tündérkések, és Te is már éjszaka megálmodod, hogy mit sütsz? Főleg, ha valami beeszi magát a fejembe..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Álmodok én állandóan, legszívesebben egész nap sütnék-főznék, ha hagynának. Nem baj majd az unokáimnak már teljes gőzzel alkothatok! Azért remélem az még odébb van! :)))

      Törlés
  13. Én is elkészítettem a virágokat, amit később muffin és torta díszítésre szánok, felhasználásig a fagyasztóban várakoznak, mivel tojásból van nem merem a levegőn tárolni. Nekem a Metróban vásárolt "Fackelmann" habzsákom van, amihez különböző fejek vannak. Az én virágaim ibolyásra sikerültek, a porfestéket a Culinarisban vásároltam, a tetejére a gyöngycukor az Ázsia boltból van. A tiédnek nagyon szép a színe, mivel színezted? A bio porfestéknek nagyon csalóka a színe és több kell belőle a jó eredmény érdekében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati nem tudom, jó-e a fagyasztós ötlet, mert lehet mikor kiveszed és kienged, megpuhul. Én nem tartok tőle, hogy megromlik, mert a mézeskalácsokon lévő íróka is hónapokig eláll szobahőmérsékleten, és ugyanezekből az alapanyagokból áll. Szerintem vegyél ki belőle, hogy lásd hogyan enged ki, nehogy a tortadíszítés előtt legyen probléma.
      Ha ibolyás lett a virágod, akkor nagyon jó munkát végeztél, szívesen megnézném!
      Köszi a tippeket, Metroba körülnézek majd. Az én festékem Szilas aroma Kft. terméke, az a nagyon régi, hagyományos folyékony ételfesték. Sajnos itt a környéken nincs választék, Culinaris ahogy néztem csak Bp-en van. :(

      Törlés
  14. Nagyon jól néznek ki :)A mese dalait pedig én is nagyon szeretem. Megnéztük a fiúkkal :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki köszi!! A fiúkkal megnéztétek? Nagyon aranyosak!!! :))
      Ugye milyen szép!

      Törlés
  15. Barbi,nagyon szépek a virágok,és nagyon ügyes vagy,nekem Zenker habzsákom van,4 különböző fejjel,de még nem használtam,a spárban vettem én is,és az első tortámnál fogom alkalmazni.De kicsit "félek" tőle,mert még nem habzsákoltam:):)Lehet a Tiéd is ilyen?Nagyon kíváncsi vagyok a tortára!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az enyém is az a habzsák, a célnak tökéletesen megfelel, de én most már egy komolyabbra vágyom, jó nagy habzsákkal. Az eddigi tortáimat is azzal díszítettem és szerintem szépek lettek, úgyhogy használd bátran! :)) Köszönöm, hogy írtál! :)

      Törlés
  16. Gyönyörűek a virágaid, legalább egy kicsit feldobta kedvem. Tegnap a férjem infarktust kapott Temesváron, a főnöke pedig kihozatott, most itt ülök a szállodában és arra várok, hogy mikor engednek be az intenzívre. Husi beszámoló majd később lesz!
    Habzsák ügyben kérdezd Gesztenyét, biztos van jó ötlete!

    VálaszTörlés
  17. Ja, hogy ezt nem is kell sütni? Tök jó.
    Habzsákban nem, de az elfogyasztásban szívesen segítek :-)...ezt a tányért előlem el kellene dugni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony nem kell sütni!! Olyan élvezet volt habzsákkal nyomkodni a virágokat, tisztára gyerek lettem megint! Azért mikor kiszárad, elég ropogós kis virágok lesznek! :D

      Törlés
  18. Barbi!
    Csodásak lettek, nagyon ügyes vagy.:-)
    Várlak szeretettel a tündértortácska játékban:-))

    VálaszTörlés
  19. Gyönyörűek a kis virágok, már én is gondolkodom, hogy kellene készíteni.
    Nekem a napokban ment tönkre a habkinyomóm, ami műanyag volt, de most gondoltam habzsákot vásárolok. Én itt néztem ki, jövő héten meg is rendelem (nem olcsó, de szerintem ez időtálló): http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=29121851

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Csongi! Köszi, nekem tegnap megjött a habzsákom kinyomó csövekkel és innen rendeltem ( http://www.soregi.com/?id=4&p=1691#id=4&c=562&p=1463 ), nézd meg ezt is, hátha találsz valami mást is vagy olcsóbb a habzsák. :) Trollanyu már ajánlotta nekem azt az oldalt amit belinkeltél, el is felejtettem, újra körülnézek ott is! :) Köszi!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...