2012. február 19., vasárnap

Túróhabos, csokoládés kalács

Én már érzem a csontjaimban, hogy közeleg a tavasz!! A hangulatom is más lesz, ilyenkor valahogy előjönnek a rejtett tartalékok. Az alig pár plusz celsius fok már jó jel a tavasz közeledtére, remélem nem csal a megérzésem.
Horváth Ilona szakácskönyvből való ízes bukta tésztareceptjét használtam ehhez a kalácshoz.
Ahány ház ház annyi kelt tészta recept. Nem is gondoltam volna, még kezdő "konyhásnéni" koromban, hogy egy kalácsot ennyi féle tésztából meg lehet alkotni. Aztán a formázásról és ízesítésről már ne is beszéljünk.
Vagyis inkább beszéljünk, pl. erről a tél utolsó hideg napjaira készült melengető finomságról.



Langyosan a legfinomabb, mikor még olvadt a csokoládé,
persze, ha bírja a pocink a meleg tésztát!

Hozzávalók a tésztához:

  • fél kg liszt
  • 20 g friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 60 g zsír (itt kókusz)
  • 50 g porcukor (itt a fele 0 kalóriás xilit)
  • 1 csipet só


Töltelék:

  • 500 g félszáraz túró
  • 1 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • cukor ízlés szerint kb. 6-7 ek.
  • 1 kk. vaníliaaroma


  • étcsokoládé kisebb darabokra vágva, kb. 200 g




  1. 1 dl tejet meglangyosítunk és egy kevés cukorral, 3 ek. liszttel összekeverve meleg helyre (radiátor) téve kovászt készítünk.
  2. A tojássárgákat a többi cukorral, sóval elkeverjük, aztán a többi tejjel is összekeverjük.
  3. A lisztet beletesszük a dagasztógép üstjébe, majd ráöntjük a tojásos, és élesztős keverékeket.
  4. Az olvasztott zsírt majd a dagasztás végén adjuk hozzá és dolgozzuk bele.
  5. 1 órát kelesztjük meleg helyen.
  6. A túróra dobjuk a tojássárgát és kb. 4 ek. cukrot, meg a vaníliaaromát, majd villával összekeverjük.
  7. A tojások fehérjét kb. 2 ek cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a túrós masszával.
  8. A megkelt tésztát két cipóra osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk, kb. 2/3-át megkenjük a túrós krém felével, rászórjuk a felkockázott csokoládékat, feltekerjük és sütőpapiros tepsire rakjuk.
  9. Letakarva fél órát kelesztjük, majd tojássárgával lekenjük és előmelegített sütőben kb. 180 fokon aranybarnára sütjük.


Mindenkinek kellemes pihenést!

39 megjegyzés:

  1. Tegnap reggel fél nyolckor én is úgy ébredtem, hogy azt éreztem valahol már a kertünk végében jár a tavasz....nem tudom miért érzem így, hirtelen jött de az érzés megmaradt mára is. Remélem nem csalódom(magamban:) ) pár nap és csak napsütésre ébredünk...de jó is lenne már.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma hétfőn, még inkább ez az érzésem volt, még kora hajnalban is!! Érzem a meleget!!! :DD

      Törlés
  2. Ma reggel kinyitottam az ablakokat és csodaszép napsütés volt, a kertben pedig hallottam madárcsicsergést...:) Szerintem már jön a tavasz...:) A kalácsodat pedig holnap tuti kipróbálom, ha kész lesz a tűzhelyünk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, te tűzhely nélkül is remekelsz!!! :)) Hétvégén már napozunk!! :D

      Törlés
  3. Már az olyan apróságok is örömet okoznak, hogy tegnap reggel madárcsicsergést hallottam. Csak közelít... :)
    Ez a finom kalács is nagy örömet okozna számomra, ezzel a trükkösen finom töltelékkel. Nagyszerű. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra bizony a madárcsicsergés az egyik legbiztosabb jele annak, hogy itt a szép tavasz!!! Szerintem hétvégén már mindenki érezni fogja. Remélem... :D
      A kalács nagyon finom!!! :) Köszi!

      Törlés
  4. mit nem adnék, ha reggel ilyen margarétás kilátás fogadna a konyhám ablakából kitekintve. hát sajna erre még több mint 3 hónapot várni kell.
    sajna bármerre nézek kifele, még minimum 30-40 centis hótakaró fed mindent.
    de jó nektek, hogy érzitek a tavaszt. én csak a hideget, a véget nem érő fehérséget, a torokfájást, orrfolyást, köhögést érzélkelem.
    azért ha találkoztok a tavasszal, súgjátok a fülébe, hogy mi is nagyon várjuk ám.
    addig pedig köszi, elemeltem az egyik szelet kalácsot a tányérről. legalább a csoki olvadjon, ha a hó (még) nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt két nap alatt minden elolvadt, most pedig küldöm felétek a szép időt!! Jobbulást és jó étvágyat a kalácshoz! ;D Köszi!

      Törlés
  5. Jujj de szép ez a kalács :) Biztos nagyon finom is lehet

    VálaszTörlés
  6. Ennék most belőle, nagyon finom lehet!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flóra már elfogyott, bevallom én ettem a legtöbbet, úgyhogy egyhamar nem sütök, mert akkor nem megyek idén strandolni! ;)))

      Törlés
  7. Hát jó neked, hogy te már érzed a tavaszt:) A kalács csodás ezzel a töltelékkel. a margarétás látképet most én is elfogadnám:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azon a vidéken biztosan még jobban sóvárogtok a jó idő után. :) Remélem azért hamarosan ott is kitavaszodik. :) Köszönöm!

      Törlés
  8. Isteni kalács lehet, én minden félét szeretek. De ez a párosítás nagyon nyerő :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon finom ízletes lehet ez a kalácsod! Nagyon guszta! Nem tudom hogy miért nekem úgy jelez a szervezetem hogy talán valahol közelek a tavasz , hogy nagyon visszakell magam fogni az étkezéssel mert zabálós lettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva jól mondod, nekem is nagyon ehetnékem van!!
      Remélem a tavasz segít abban, hogy egy kicsit visszafogjam magam és könnyebb legyen! :) Köszönöm!

      Törlés
  10. Én még nem érzem, de Neked legyen igazad!! :)))
    Hmmm, micsoda kelt finomság. Én meg azt nem gondoltam volna, hogy valaha nálunk elfogy a kelt tészta, mostanában csak az készül, és utolsó szemig minden elfogy. :)))

    VálaszTörlés
  11. Nagyon tetszik ennek a kalácsnak a tölteléke! A tavaszt sajnos én még nem érzem, mert itt még nagy a hó :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs', most csak itt tudok megjegyzést hagyni...

      Tél vége felé Én is annyira szoktam élvezni, amikor megérzem a tavasz hangulatát (B.csek barátnőmmel szoktunk is erről beszélni minden tél végén), de az idén még valahogy egy másodpercre sem fogott meg a tavasz hangulata. Pedig sok napsütéses nap volt felén mostanság, és v.melyik nap már hallottam 1-2 madárcsicsergést is a verébcsiribelésen kívül (igaz hét közepén hóvihar is volt:(. Tegnap és ma már olvad a hó, de még így is min. 10-15 centis, csupa fehér körülöttünk minden, talán emiatt nincs tavaszhangulatom még, de már nagyon-nagyon várom!!!
      A kalácsod isteni, ez borzasztó fini lehet! Csak azért nem "kunyerálok", mert ma Én is sütöttem (mindjárt leírom, hogy mit)... :D

      Törlés
    2. Márti köszönöm, ne aggódj hozzátok is odaér a tavasz! :))

      Gabi, pénteken egész délelőtt hóvihar volt és kétszer lapátoltam el a havat.
      Aztán délután 2 óra leforgása alatt olyan olvadásnak indult minden, hogy semmi értelme nem volt a délelőtti lapátolásomnak. Ilyet még nem láttam, el sem mertem indulni Annámmal nagy bevásárolni, erre délután az egésznek híre-hamva sem volt! :) Aztán szombat, vasárnap csodás idő lett, ráadásul ez a finom kalács!! :)))

      Törlés
  12. Barbi,ez bitang jól néz ki,és ugyan olyan finom lehet,látom!!!!
    Hangulatos ez a kép, sajnos még állítólag sokat kell várnunk a tavaszra,de tegnap volt egy kis napsütés és éppen az utcán voltam,nem vagyok egy szomorú ember,de a csodás napsütéstől bizony jobb kedvem lett,sőt még melege is volt a napnak,és bizony jól jött az az egy-két perces arccal a nap felé!!!Egyébként itt nálunk ronda mocskos hó kupacok vannak,mert a város semmit nem takarított el a hóesésből.Mi voltunk Európa Kulturális Fővárosa.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mellissina, képzeld amikor a közeli kisvárosban már semmi sincs a hóból (na nem a takarításnak köszönhetően), akkor nálunk még általában minden fehér, hófúvás van, meg mérgelődés.
      Most már a nagyvárosokban sem takarítanak, ez évek óta jól látszik, de ott még csúnya is a sok megfeketedett hókupac.
      Ilyenkor érdemes egy ilyen finomsággal leülni egy kellemes film elé, vagy olvasni egy meleg takaróba bújva. :)

      Törlés
  13. Engem is megérintett szombaton a tavasz szellője:-) Remélem, jók a megérzéseid!
    Sokféle töltelékkel készítettem már kalácsot, de túróval, csokival még nem. Ez is megérintett:-) Nagyon jól néz ki, elsőre azt hittem, rétes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi köszönöm! Örülök, hogy már felétek is érződik a jó idő kezdete! :)

      Törlés
  14. Barbi!
    Megnéztem a fánkodat,ezt még nem láttam,szerintem nyakig voltam a munkámmal,de azt mondhatom,egyszerűen csodásan szép,vittem a receptet,de nem gondolnám,hogy az enyém is ilyen szép lesz,mert a sütésnek is van trükkje.Ja és annyira guszta a tálalás,hogy nem csodálom hogy sokat meg tudsz enni belőle,na én is bevágtam egyszerre kb.10 darabot.Ma.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor sütni kezdtem és az olajba rakosgattam őket, olyan összenyomottak voltak és magam is meglepődtem, hogy milyen szépen kikerekedtek sütés közben. A szalag pedig még nagyobb rejtély, mert sosem szokott sikerülni, de ezek a fánkok érezték, hogy fellépésük lesz! :D Nagyon finom, mindenképpen próbáld ki, nem fogsz csalódni!!!!
      Ja, én is simán megeszem 10 darabot is!! :)))

      Törlés
  15. Nagyon guszta!!! Csorog a nyálam már a látványától is, hát még ha az ízét is elképzelem. Csak egyszer legyen vége a diétámnak, tuti rögtön megsütöm.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gizi milyen kitartó vagy, remélem halad a súlyvesztés! Köszönöm a kedves szavaid! :))

      Törlés
  16. Annyira guszta ez a kalács.El kell készítenem!:)A könyvben már én is olvastam.Gyönyörű a fotó is.

    VálaszTörlés
  17. Ez igen, jöhet így ahogy van, nagyon szeretem a túró rudis ízt. Palacsintába már töltöttem, de kalácsba még sosem, ki kell próbálnom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csipike mindenképpen próbáld ki, nagyon jó lesz meglátod! :)

      Törlés
  18. Túrós, habos és még csokis is...Atya ég! Még lehet űberelni a finomságokat? Nagyon guszta! A télből már nekem is elég, pont elég volt belőle ennyi. Nem baj, jövő héten már lesz +10 fok is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti jövő héten már napozunk! :D
      Szerintem Te tudnád még űberelni ezt a kalácsot is!! :))) Köszi!!

      Törlés
  19. Nagyon guszta! :) Remélem tényeg jól érzed és közeleg a tavasz :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...